"Natuurlijk kan ik lezen!"

Veel mensen vinden het feit dat ze kunnen lezen vanzelfsprekend, want volgens hen kan iedereen in het land praktisch lezen. Maar als ze wisten wat een complex proces lezen eigenlijk is, vraag ik me af of ze van gedachte zouden veranderen. Wellicht zouden ze erg verbaasd zijn over wat hun hersenen dagelijks te verwerken krijgen. Lees hier hoe je iemand leert om sneller te lezen.

Kinderen leren lezen is een complex proces
Lezen is een complex proces waarbij onze hersenen allerlei functies tegelijk op zich moeten nemen. (Bron: Unsplash.com)

Is Nederland een leesland?

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen en/of schrijven. Dat is 18% van de bevolking. Dus ongeveer 1 op de 6 mensen!

Volwassene die slecht kunnen lezen en schrijven hebben doorgaans ook moeite om werk te vinden, wat betekent dat veel hun keuzes in het leven daardoor beperkt worden. Als ze kinderen krijgen, kan het voor hen moeilijk zijn om hen financieel te ondersteunen of ze te helpen met alledaagse taken zoals huiswerk.

Er zijn ook heel wat voordelen aan goed kunnen lezen!

Hoewel het moeilijk is om precies te bepalen hoeveel mensen vandaag als functioneel analfabeet beschouwd zouden worden, mogen we verwachten dat dit cijfer verder gestegen is. Daarom is het zo belangrijk om je kind al op jonge leeftijd met lezen vertrouwd te maken en hen steeds weer aan te moedigen om te lezen, ook al tonen ze geen belangstelling. Studies hebben aangetoond dat kinderen die al op jonge leeftijd leren lezen, steeds vlotter zullen gaan lezen en hun aandachtsspanne zullen verbeteren.

Hoewel degenen die minder goed kunnen lezen misschien terug naar school moeten of een privé-leraar moeten inschakelen, kunnen degenen met de basisvaardigheden ook nog steeds baat hebben bij avondlessen of online cursussen om nog meer gevorderde lezers te worden.

Kinderen leren lezen door een verhaaltje voor te lezen
Zelfs simpele zaken als een verhaaltje voorlezen kunnen een uitdaging zijn voor mensen die minder goed kunnen lezen en schrijven. (Bron: Unsplash.com)

Wat is lezen?

Lezen is een complex, 'cognitief' proces, waarbij onze hersenen symbolen decoderen en betekenis afleiden uit de volgorde waarin ze zijn opgebouwd.

Lezen is een samenspel van een aantal vaardigheden - woordherkenning, begrip, vlotheid en motivatie - veel mensen beseffen niet eens dat ze deze eigenschappen bezitten!

Al de bovenstaande elementen komen aan bod bij het lezen van zelfs een zeer eenvoudige tekst. Het is dus moeilijk om ons voor te stellen hoe actief onze hersenen worden wanneer ze worden geconfronteerd met een verhaal boordevol actie. Terwijl je betekenis geeft aan de woorden, houden je hersenen bovendien rekening met de context, vatten ze de stijl van de tekst op en zien ze allerlei minieme details die tussen de regels staan.

Om beginners te leren lezen is het raadzaam om een aantal stappen te volgen. Ook heeft dit artikel het verder over enkele van de verschillende stadia die leraren Nederlands kunnen aanwenden om hun kinderen beter te leren lezen. In dit artikel lees je hoe je kinderen meer laat lezen.

Kinderen die leren lezen moeten verschillende vaardigheden combineren
Lezen is een samenspel van diverse vaardigheden. (Bron: Unsplash.com)
De beste leraren Nederlands (schoolvak) beschikbaar
Hannah
4,8
4,8 (13 reviews)
Hannah
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kate
5
5 (2 reviews)
Kate
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lina
5
5 (7 reviews)
Lina
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josca
4,9
4,9 (9 reviews)
Josca
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joëlle
5
5 (9 reviews)
Joëlle
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vera
5
5 (8 reviews)
Vera
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (6 reviews)
Huib
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (8 reviews)
Melissa
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannah
4,8
4,8 (13 reviews)
Hannah
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kate
5
5 (2 reviews)
Kate
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lina
5
5 (7 reviews)
Lina
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josca
4,9
4,9 (9 reviews)
Josca
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joëlle
5
5 (9 reviews)
Joëlle
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vera
5
5 (8 reviews)
Vera
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (6 reviews)
Huib
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (8 reviews)
Melissa
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Aanmoedigen en motiveren

Kinderen zullen het doorgaans minder goed doen als niemand in hen vertrouwt. Om hun zelfvertrouwen en verwachtingen op te krikken, moeten leraren hen aanmoedigen om regelmatig te lezen en te schrijven.

Sommige kinderen hebben echter, ondanks hun goede bedoelingen, moeite om zich te concentreren. Leraren moeten dus leesopdrachten geven die vóór de volgende les af moeten zijn, maar ze moeten er ook voor zorgen dat deze doelen voor iedereen haalbaar zijn. Door de lessen leuk en boeiend te maken zullen de kinderen meer willen lezen en actief deelnemen.

Bovendien zou je de leden van je klas kunnen vragen om een maandelijkse boekenclub te beginnen of er lid van te worden, zodat lezen een veel groter deel van hun leven uitmaakt. In boekenclubs biedt elke lezer zijn eigen kijk op een bepaald hoofdstuk en helpt hij anderen inzien hoe verschillende de ene persoon een boek kan interpreteren dan de andere.

De kinderen zullen ook inzicht krijgen in het leven van andere mensen, verhalen lezen die ze anders niet zouden hebben uitgezocht, en misschien zelfs nieuwe vrienden maken die dezelfde passies en interesses delen. Ook moeten boeken nu eenmaal besproken worden - heb je ooit een boek gelezen en verlangd om erover te praten met iemand die het ook heeft gelezen? Kun je echter niemand vinden? Hier vind je enkele voorbeelden van de Nederlandse literatuur om het lezen aan te moedigen.

Motivatie is van vitaal belang om kinderen ertoe aan te zetten om actiever te lezen. Hoewel sommigen slechts passieve lezers zijn, is het de moeite waard om hen uit te leggen wat een goede leesvaardigheid hen kan opleveren. Praat bijvoorbeeld vol passie over een eerdere leeservaring die je is bijgebleven, en dan zou die positieve energie op je klas kunnen overslaan.

Elke fervente lezer zal het ermee eens zijn dat er geen beter gevoel bestaat dan een fantastisch boek te lezen. Zo fantastisch dat je het niet kunt neerleggen, maar ook niet wilt dat het ooit eindigt. Een personage in een van George R. R. Martin's romans zei "Een lezer leeft duizend levens voor hij sterft [...]. Iemand die nooit leest leeft er maar één." Jouw doel als leraar is om je kinderen deze liefde voor lezen zelf te laten ervaren. Hier vind je enkele leuke gedichten en poëzie om het lezen aan te moedigen.

Leer ze zich voor te bereiden

Een belangrijke fase in het proces om beter te leren lezen is weten hoe je je kunt voorbereiden op het lezen. Wetenschappers hebben aangetoond dat we veel opmerkzamer zijn als we de tijd nemen om ons vóór het lezen van boeken goed voor te bereiden. Net als bij fysieke activiteiten, zoals hardlopen, moeten we opwarmingsoefeningen doen.

Vraag je kinderen allereerst om zich af te vragen waarom ze op het punt staan de tekst te lezen, want de reden waarom we lezen heeft een groot effect op de manier waarop we lezen.

Om de boeken te begrijpen en de details ervan te onthouden, moet het kind het doel van het lezen kennen. Actief lezen betekent immers dat je leest terwijl je nadenkt en je inleeft.

Je moet ook je kind ook opdragen om in de ideale leestoestand te komen, zodat ze zich kunnen ontspannen en alert blijven. Voor de meeste mensen houdt dit in dat ze alle afleidingen zoals mobiele telefoons, achtergrondlawaai of muziek moeten uitschakelen. Vervolgens is het belangrijk dat de lezer zich bewust wordt van zichzelf en zich mentaal herinnert aan zijn doel, voordat hij aan zijn taak begint.

Van dyslectische lezers wordt gezegd dat ze moeite hebben zich op één aandachtspunt te concentreren, terwijl van geoefende lezers het tegendeel het geval is. Door jezelf te trainen in het richten van je aandacht, of je nu aan dyslexie lijdt of niet, kan je leesvaardigheid toenemen. Visualisatietechnieken zoals de 'mandarijnentechniek', kunnen deze passieve lezers helpen om zich meer bewust te worden van bepaalde punten.

Al deze technieken zijn voor iedereen de moeite waard. Het is nu eenmaal erg belangrijk om goed te kunnen lezen...

Kinderen kunnen beter lezen als ze innerlijke rust kennen
Door innerlijke rust te vinden ben je beter voorbereid om te lezen. (Bron: Unsplash.com)

Geef ze schrijftaken

Lezen wordt vaak samen met schrijven aangeleerd, omdat de twee vaardigheden om evidente redenen zeer nauw met elkaar verbonden zijn. Een kind schrijftaken geven en leren hoe het de nodige schrijfprocessen moet volgen kan de manier veranderen waarop het denkt over zowel lezen als schrijven.

Vraag je klas bijvoorbeeld om korte verhalen te bedenken met verschillende thema's of voor verschillende doelgroepen. Zo maak je hen bewust van de bijzonderheden van het schrijven. Als ze nog nooit geprobeerd hebben om te schrijven, dan ontwikkelen ze misschien nieuw respect voor de manier waarop schrijvers informatie aan lezers presenteren.

Schrijftaken geven kan hen ook helpen om hun verbeelding te verruimen, en beter te begrijpen wat het betekent om iets te illustreren met alleen maar woorden. Dit is één van de beste manieren om de kinderen opmerkzamer te maken en hun leesvaardigheid verder te ontwikkelen. Hier zijn 12 tips om sneller te leren lezen.

Moedig hen aan om veel te lezen

Je kunt je kind ook helpen door het kennis te laten maken met de diversiteit van genres en schrijfstijlen. Zo laat je je kind zien dat verschillende soorten teksten hun publiek aanspreken op verschillende manieren. Zo is er veel verschil tussen het lezen van instructies en het lezen van een liefdesroman.

Als je kinderen bepaalde vooroordelen hebben over de soorten boeken die ze graag willen lezen, probeer ze dan uit hun comfortzone te halen en vraag ze om een breed assortiment van boeken te proberen. Onervaren lezers kunnen immers onmogelijk weten wat ze mooi en minder mooi vinden.

Wees aan de andere kant niet te streng voor je kinderen, want als een beginneling tijdens het leerproces ontmoedigd raakt, dan kan hij zijn doorzettingsvermogen en wilskracht helemaal verliezen. Dit is hoe je een betere lezer wordt.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter