Hoge bloeddruk, of hypertensie, staat algemeen bekend als een "stille moordenaar": het is sluipend en pijnloos, een ziekte die typisch voorkomt in de ontwikkelde landen, en die 1 op de 4 mensen in Nederland treft.

Dat is een enorm percentage van de bevolking!

Alcohol, tabak, stress, gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, obesitas en diabetes type 1 of type 2, zijn allemaal factoren bij het ontstaan van atherosclerose - dat is wanneer bloedvaten en slagaders verstopt raken door vette materie.

Hoge bloeddruk is een enorme risicofactor voor hart- en vaatziekten (verantwoordelijk voor 45% van alle sterfgevallen per jaar in Europa) en beroerte, en hoewel hoge bloeddruk te genezen valt, is dat niet altijd gemakkelijk.

Wat hoge bloeddruk des te gevaarlijker maakt, is dat het moeilijk op te sporen is, en veel mensen weten niet eens dat ze er last van hebben.

De behandeling van hoge bloeddruk, wanneer die eenmaal is vastgesteld, geschiedt voornamelijk tussen drie personen:

 • De patiënt, die veranderingen in zijn dieet en levensstijl moet aanbrengen, zoals minder zout en alcohol, en stoppen met roken
 • De arts, die advies geeft over manieren om positieve veranderingen in je levensstijl aan te brengen en de juiste medicijnen voorschrijft, waarna hij deze begeleiding in regelmatige vervolgafspraken voortzet.
 • De personal trainer, die een persoonlijk trainingsprogramma ontwikkelt dat speciaal aan de individuele situatie en behoeften van de patiënt is aangepast

Vraag je je af of een personal trainer belangrijk is om dit te behandelen? Wij laten je hier zien waarom het antwoord op die vraag ja is, zowel bij de behandeling van deze aandoening op korte als op lange termijn!

Superprof laat je hier het effect zien van lichaamsbeweging bij de behandeling van een hoge bloeddruk.

In dit artikel lees je hoe je obesitas aanpakt met personal training.

De beste leraren Fitness beschikbaar
Artjom
5
5 (5 reviews)
Artjom
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cedinio
5
5 (14 reviews)
Cedinio
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexander
5
5 (5 reviews)
Alexander
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jelle
5
5 (7 reviews)
Jelle
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Branco
5
5 (8 reviews)
Branco
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joost
5
5 (5 reviews)
Joost
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (7 reviews)
Ayoub
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Artjom
5
5 (5 reviews)
Artjom
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cedinio
5
5 (14 reviews)
Cedinio
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexander
5
5 (5 reviews)
Alexander
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jelle
5
5 (7 reviews)
Jelle
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Branco
5
5 (8 reviews)
Branco
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joost
5
5 (5 reviews)
Joost
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (7 reviews)
Ayoub
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Kan lichaamsbeweging echt hoge bloeddruk genezen?

Door fit te worden bestrijd je een hoge bloeddruk
Fitness is de sleutel om een hoge bloeddruk te verlagen! (Bron: Unsplash.com)

Ja - en het is niet te ontkennen! Het is bewezen dat lichaamsbeweging het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten vermindert.

Heel wat mensen in Nederland lijden aan een te hoge bloeddruk, en dit wordt erger naarmate men ouder wordt.

Iemand wordt geacht een hoge bloeddruk te hebben als die 140/90mmHg of hoger is. Een ideale bloeddruk wordt geacht tussen 90/60mmHg en 120/80mmHg te liggen, en een lage bloeddruk wordt geacht 90/60mmHg of lager te zijn.

Velen onder ons bereiken de kritieke grens tegen de leeftijd van 30 tot 35 jaar, omdat de door het hart verbruikte energie systematisch toeneemt met de leeftijd.

Lichaamsbeweging of sport, zoals wandelen, hardlopen, zwemmen of fietsen, heeft veel voordelen voor de gezondheid en brengt maar heel weinig risico's met zich mee.

Deze oefeningen helpen vooral om de spieren en het ademhalingsstelsel gezond en sterk te houden, wat vooral belangrijk is bij mensen boven de 50 jaar. Aan lichaamsbeweging doen in de sportschool, thuis of buitenshuis is van onschatbare waarde om gezond ouder te worden.

Kijk maar eens naar Ed Whitlock - een 85-jarige Canadese loper die erin slaagde de marathon van Toronto te lopen in drie uur en 56 minuten, ongeveer dezelfde tijd als een 30-jarige!

Zittenblijven daarentegen verhoogt de oxidatie van de vitale cellen in het lichaam en maakt het niet mogelijk het spierweefsel te rekken, waardoor ontstekingen ontstaan.

Fysieke activiteit bevordert de bloedsomloop en reguleert de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel.

Bovendien houdt regelmatige lichaamsbeweging het hart gezond en energiek: sportactiviteiten zijn daarom geweldig om hartziekten te beperken.

Een hoge bloeddruk is gevaarlijk voor je gezondheid omdat het kan leiden tot hartfalen, hartaanvallen en beroertes.

Een Amerikaanse studie uit 2012 bij 6.000 volwassenen bevestigt dat regelmatige lichaamsbeweging het risico op hypertensie vermindert. De studie komt tot de conclusie dat proefpersonen met een familiegeschiedenis van hypertensie hun risico op hypertensie met 34% verlaagden als ze regelmatig sportten.

De fysieke activiteit moet licht, langdurig en regelmatig zijn. Of het nu is om gewicht te verliezen, stress te verlichten of andere steeds weerkerende ziekten of verslavingen te behandelen, lichaamsbeweging helpt om een hoge bloeddruk te verlagen, en je merkt al binnen drie weken na de training duidelijke resultaten!

Lees hier hoe je psychische aandoeningen overwint met een personal trainer.

Een personal trainer kan je tonen hoe je de bloedsoploop verbetert
Fysieke activiteit bevordert de bloedsomloop en voorkomt hartfalen. (Bron: Unsplash.com)

Ga aan de slag met personal training!

Hoge bloeddruk: Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen voor je aan personal training gaat doen?

Voordat je een abonnement neemt op een sportcoach, is het raadzaam om een afspraak met je arts te maken voor een controle en overleg.

Dit komt omdat na een lange periode van een sedentaire levensstijl, de bloedvaten stoffen kunnen gaan ophopen die uiteindelijk verstoppingen kunnen veroorzaken. Dit is meestal volkomen pijnloos, en daarom een sluimerend en verraderlijk probleem.

Soms kunnen hartaandoeningen en -ziekten ook stil zijn: mensen ervaren niet altijd de symptomen. Vandaar de waarde van een medisch advies en het opmeten van je bloeddruk.

Hier zijn enkele tips die je kunt volgen voor je de expertise van een personal trainer opzoekt:

 • Ga naar je arts voor een gezondheidscheck en om te bespreken welke type lichaamsbeweging bij jou past
 • Voer een echocardiografie en een cardiovasculaire analyse uit om een trainingsplan te bepalen
 • Schaf een bloeddrukmeter aan en neem regelmatig metingen
 • Vermijd sportactiviteiten die te snel en intens zijn, want dat kan je hart verder in gevaar brengen
 • Doe 3 tot 4 trainingen van ongeveer 30 minuten tot een uur per week
 • Kies een sport die ruimte biedt voor voldoende inspanning en rustperiodes
 • Meet je hartslag tijdens inspanning, en neem een pauze als je hartslag te hoog is
 • Zorg ervoor dat je je vóór de lichaamsbeweging goed opwarmt en je daarna goed uitstrekt.
 • Probeer, afgezien van regelmatige activiteit, elke dag een beetje te bewegen - kies voor wandelen in plaats van de bus, neem de trap in plaats van de roltrap, fiets in plaats van de metro te nemen, enz.
 • Doe ademhalingsoefeningen: ademhalen is essentieel voor de bloedsomloop en voor de zuurstofvoorziening in de bloedvaten - oefen met vijf seconden inademen en vijf seconden uitademen
 • Eet zeker drie evenwichtige maaltijden per dag, met veel fruit en groenten
 • Blijf goed gehydrateerd doorheen de dag en vooral tijdens en na het sporten

Je kunt je eigen bloeddruk gemakkelijk thuis opmeten, je hoeft daarvoor niet naar de dokter! Thuisbloeddrukmeters zijn goedkoop en gemakkelijk online en bij de meeste apotheken te vinden. Ze helpen je om je bloeddruk zo vaak als je wilt te controleren.

In dit artikel lees je of lichaamsbeweging kanker kan voorkomen.

Leef lang en gezond met een verlaagde bloeddruk
Geniet van een lang, gezond leven door je hoge bloeddruk al vroeg te bestrijden. (Bron: Unsplash.com)

Volg personal training in Groningen: personal trainer Groningen

De voordelen van lichaamsbeweging voor mensen met hoge bloeddruk

Als je hypertensie hebt, nemen sommige mensen aan dat beweging geen goed idee is, omdat ze bang zijn dat een verhoogde hartslag niet goed is voor de reeds verhoogde bloeddruk.

Het is in feite precies omgekeerd: een gebrek aan lichaamsbeweging is één van de grootste risicofactoren voor hoge bloeddruk, en een fout waar veel mensen in vervallen.

Er zijn zelfs atleten, ook op hoog niveau, die een hoge bloeddruk hebben: de oorzaken van deze ziekte kunnen ook erfelijk zijn, en zijn sterk verbonden met je levensstijl en omgevingsfactoren zoals roken en alcoholgebruik.

Kinderen van ouders met hoge bloeddruk hebben ook twee keer zoveel kans om op hun beurt een hoge bloeddruk te ontwikkelen, dus is het belangrijk om na te gaan of je hoge bloeddruk misschien aan jou is doorgegeven.

Daarom dringen zo veel geneeskundigen en sporttrainers erop aan dat mensen zich tot lichaamsbeweging wenden als behandeling voor een hoge bloeddruk. Lichamelijke activiteit is de beste verdediging!

Het spreekt vanzelf dat lichaamsbeweging de beste behandeling is voor zwaarlijvige mensen die risico lopen op een hoge bloeddruk.

Of je nu bijvoorbeeld zwemt, aan krachttraining doet, jogt, wandelt, fietst of danst, lichaamsbeweging verbrandt vet en versnelt het gewichtsverlies, terwijl het tegelijkertijd de spieren opbouwt en versterkt.

Lichaamsbeweging verlaagt niet alleen de bloedsuikerspiegel en voorkomt diabetes, maar pompt ook via hemoglobine het bloed en de spieren vol met zuurstof - zodat het risico op ischemie (onvoldoende bloedtoevoer rond het lichaam) kleiner wordt.

Duursporten zorgen ervoor dat het cardiovasculaire systeem zich aanpast, en dat de afwisseling van inspanning en rust helpt om de bloeddruk te verlagen.

En een extra bonus is dat regelmatige lichaamsbeweging niet alleen geweldig is voor een gezond functionerend lichaam, maar ook op natuurlijke wijze je lichaamsbouw helpt verfijnen - zodat je je geweldig kunt voelen en er ook geweldig uit kunt zien!

Als we sporten concentreren we ons meestal op het uiterlijk of gewichtsverlies, en vergeten we vaak hoe heilzaam het is om ook het cardiovasculaire systeem te versterken.

Regelmatige lichaamsbeweging kan daarom de kans op hart- en vaatziekten enorm verminderen - vergeet niet dat een daling van slechts 2 mmHg het sterftecijfer door beroertes met 6% vermindert!

Voer de strijd tegen diabetes met een personal trainer!

Welke training is het beste voor de behandeling van hoge bloeddruk?

Een sedentair leven verhoogt het risico op een hoge bloeddruk
Als je sedentair bent of ouder dan 50, loop je risico op een verhoogde bloeddruk. (Bron: Unsplash.com)

Zelfs als hypertensie niet helemaal kan worden weggenomen, zullen sportcoaches niettemin duursporten aanraden als behandeling voor de aandoening.

Het is belangrijk om sporten die je ademhaling te sterk belemmeren te beperken, ook al is het maar in geringe mate. Ze veroorzaken namelijk pieken in je hartslag, wat niet ideaal is voor een reeds kwetsbaar hart.

Het is het beste om een sport te kiezen die niet te intens is en die aansluit bij je individuele ademhalings- en cardiovasculaire capaciteiten. Je kunt je arts raadplegen of een online personal trainer zoeken om er zeker van te zijn dat je een activiteit doet die bij je situatie past.

Blijf dus misschien uit de buurt van vechtsporten en intense atletiek! Kies in plaats daarvan voor activiteiten die gericht zijn op uithoudingsvermogen en matige inspanning, zoals:

 • Wandelen op snelwandelen
 • Joggen
 • Zwemmen
 • Fietsen
 • Bepaalde fitnesslessen, zoals Zumba, aerobics of aquafit

Voor sedentaire en oudere mensen is het raadzaam om te streven naar minstens 30 minuten wandelen per dag. Je kunt dit op allerlei manieren in je dag inpassen:

 • Wandel naar je werk als het dichtbij genoeg is
 • Wandel naar de winkel
 • Maak een ommetje in de buurt
 • Neem je hond mee voor een wandeling, een stukje verder dan gewoonlijk

En dat zijn er nog maar een paar! Er zijn tal van manieren waarop je meer activiteit in je dagelijkse routine kunt brengen. Deze veranderingen nu doorvoeren kan ziekte in de toekomst voorkomen, en niet alleen hypertensie. Lichaamsbeweging is ook heilzaam gebleken voor kankerpatiënten. Zelfs mensen met geestesziekten merken een verbetering als ze regelmatig bewegen.

Aan je gezondheid werken lukt het best met een personal trainer!

Ben je tijdens het lezen van dit artikel toevallig op zoek naar een personal trainer? Wij raden het aan om aan de slag te gaan met een van onze enthousiaste personal trainers van Superprof. Op ons platform kun je zeer professionele personal trainers vinden door heel Nederland. Laat je begeleiden door een personal trainer Rotterdam of in andere stad of regio!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.