Volgens het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu neemt het aantal mensen met diabetes neemt sinds 2000 fors toe. Bij mannen is het aantal verdubbeld, bij vrouwen is er een toename van 65 procent.

Overgewicht en obesitas, een slecht dieet, een sedentaire levensstijl en een gebrek aan lichaamsbeweging zijn allemaal enorme risicofactoren voor deze chronische ziekte, die 7% van de Nederlandse bevolking treft.

Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam de suikers die je via eten en drinken binnenkrijgt, niet naar behoren kan verwerken en opslaan. Dit leidt tot een te hoog bloedglucosegehalte, wat hyperglykemie wordt genoemd.

Er bestaan twee soorten diabetes: type 1 diabetes, insulineafhankelijke diabetes genoemd, waaraan 6% van de patiënten lijdt, en type 2 diabetes, waaraan 92% van de patiënten lijdt.

Diabetes is het gevolg van een gebrek aan insuline- en glucagonregulatie - dit zijn de twee hormonen die het glucosegehalte in het bloed kunnen verlagen. De gevolgen van diabetes kunnen echter worden beperkt door de beste niet-farmaceutische behandeling: fysieke activiteit en sport. Het is bewezen dat sport helpt bij het beheersen van veel chronische ziekten, zowel lichamelijk als geestelijk. Sporten kan zelfs het risico op kankerherval verminderen en het heeft een positief effect op mensen die aan depressies lijden.

In dit artikel lees je hoe je obesitas aanpakt met personal training.

Het leven met diabetes
Leven met diabetes kan zwaar zijn, maar sporten kan het verschil maken. (Bron: Unsplash.com)

Het is aangetoond dat sport het risico op ziekte helpt verminderen, vooral voor mensen met diabetes, omdat hun bloedvaten kwetsbaarder zijn dan die van mensen zonder deze aandoening.

In dit artikel gaat Superprof in op de relatie tussen sport en gezondheid, alsook op de impact van sportcoaching op diabetespatiënten.

De beste leraren Fitness beschikbaar
Artjom
5
5 (5 reviews)
Artjom
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cedinio
5
5 (14 reviews)
Cedinio
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexander
5
5 (5 reviews)
Alexander
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jelle
5
5 (7 reviews)
Jelle
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Branco
5
5 (8 reviews)
Branco
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joost
5
5 (5 reviews)
Joost
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (7 reviews)
Ayoub
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Artjom
5
5 (5 reviews)
Artjom
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cedinio
5
5 (14 reviews)
Cedinio
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexander
5
5 (5 reviews)
Alexander
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jelle
5
5 (7 reviews)
Jelle
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Branco
5
5 (8 reviews)
Branco
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joost
5
5 (5 reviews)
Joost
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (7 reviews)
Ayoub
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Diabetes: Raadpleeg je dokter voor je aan personal training begint

Voordat je een lidmaatschap bij een sportschool aanschaft of thuis persoonlijke trainingssessies organiseert, is het belangrijk om eerst medisch advies in te winnen bij je arts.

Dit heeft verschillende redenen. Mensen denken vaak dat ze in goede gezondheid verkeren, tot er bij een controle een onderliggende ziekte aan het licht komt.

Als iemand diabetes heeft zijn er veel risico's aan intensief sporten verbonden, dus je kunt het beste eerst nagaan of je lichamelijk in staat bent om te sporten. We weten niet noodzakelijk altijd wanneer onze gezondheid in gevaar is.

Daarom is het een hele geruststelling om een controle uit te voeren, zodat je het risico op een beroerte of een andere ziekte bij fysieke inspanning kunt beperken.

Ook is het belangrijk om een medisch deskundige te raadplegen voor je aan een trainingsplan begint, want die kan je adviseren over welke sporten of activiteiten geschikt zijn en het best afgestemd kunnen worden aan iemand die aan diabetes lijdt.

Je arts kan je helpen om:

 • Het tempo en de intensiteit van een activiteit te bepalen
 • Te voorkomen dat zich episoden van hyperglykemie of hypoglykemie voordoen
 • Je bloeddruk en algemene gezondheid te meten - om je bloeddruk te verlagen moet je de juiste soort lichaamsbeweging kiezen, de verkeerde soort kan je meer kwaad dan goed doen!
 • Je advies geven over eventuele voorzorgsmaatregelen
 • Nagaan of de medicijnen die je eventueel gebruikt je niet in gevaar brengen
 • Een dossier bijhouden om je gezondheid op te volgen, zoals bloedglucose en dieet
 • Je insulinedosering aanpassen, naargelang de intensiteit van de activiteit

Actief zijn helpt ongetwijfeld om je conditie en lichaamsbouw te verbeteren, net als de bloedsuikerspiegel bij mensen met type 2 diabetes.

Een arts raadplegen voordat je met een personal trainer praat biedt het voordeel dat, als een diabetespatiënt een familiegeschiedenis heeft, een arts de patiënt advies kan geven over een geschikt trainingsplan.

Als het sporten fungeert als behandeling voor type 2 diabetes, is het heel belangrijk dat je het tempo en de intensiteit van de activiteit in de gaten houdt, en je dieet en insulinedosering daarop afstemt, zodat je voldoende energie hebt om de inspanning te doorstaan.

Lees hier hoe je psychische aandoeningen overwint met een personal trainer.

Een actieve levensstijl met een personal trainer
Een actieve levensstijl helpt om je conditie en lichaamsbouw te verbeteren. (Bron: Unsplash.com)

Ga aan de slag met personal training!

Enkele tips voor sporten met diabetes

Het belangrijkste advies dat aan mensen met diabetes gegeven wordt, hoewel het vrijwel vanzelfsprekend is, is om systematisch hun bloedsuikerwaarden te controleren vóór, tijdens en na elke fysieke activiteit.

De grootste zorg van een diabetespatiënt is hypoglykemie, meestal een hypo genoemd, dat is wanneer iemands bloedsuikerspiegel onder de 4 mmol/L zakt.

Deze daling van de bloedsuiker kan tot enkele uren na de training optreden, en daarom is het zo belangrijk om je bloedsuiker na je training goed in de gaten te houden.

Als diabetespatiënt is het erg belangrijk om het volgende te doen als je met een nieuw trainingsplan begint:

 • Win medisch advies in, vooral als je voordien lange tijd sedentair geweest bent
 • Vermijd korte stoten van zeer intense lichaamsbeweging: kies voor activiteiten die meer op uithoudingsvermogen gebaseerd zijn, zoals joggen, fietsen, zwemmen, tennissen - en neem regelmatig pauzes!
 • Draag een kleine zoetigheid in je zak om te voorkomen dat je je onwel voelt of een hypo krijgt
 • Zorg dat je altijd je telefoon bij je hebt in geval van nood
 • Neem je bloedglucoseset en een medische ID-kaart mee
 • Breng je coach of degene met wie je traint op de hoogte
 • Eet enkelvoudige koolhydraten om langzaam energie vrij te maken en je tijdens je training op de been te houden
 • Aarzel niet om je coach op de hoogte te brengen van eventuele problemen, want ze zijn er nu eenmaal op getraind om met allerlei medische situaties om te gaan.
 • Blijf gehydrateerd tijdens en na je training
 • Wees streng met je dieet: vermijd zoetigheid, toegevoegde suikers, suiker in koffie, enz. Kies voor mager vlees en vis, en veel groenten
 • Zorg ervoor dat je familie of goede vrienden je insuline kunnen toedienen in geval van nood
 • Of je nu diabetes type 1 of 2 hebt, je moet je bloedsuikerspiegel altijd goed in de gaten houden en deze regelmatig opmeten.

In dit artikel lees je of lichaamsbeweging kanker kan voorkomen.

Pak diabetes aan met een gezond dieet
Een gezonde voeding en lichaamsbeweging is de beste manier om in vorm te blijven en de symptomen van diabetes in de hand te houden. (Bron: Unsplash.com)

Volg personal training in Groningen: personal trainer Groningen

De voordelen van lichaamsbeweging voor mensen met diabetes

Type 1 diabetes wanneer de alvleesklier geen insuline produceert en afscheidt. Dit gebrek aan insuline zorgt ervoor dat glucose in het bloed blijft en niet gebruikt wordt als brandstof voor energie. Het lichaam probeert vervolgens het glucosegehalte in het bloed te verlagen door het in de urine uit te scheiden.

Type 2 diabetes wordt gekenmerkt door het feit dat het lichaam niet genoeg insuline produceert om goed te kunnen functioneren, of dat de lichaamscellen niet reageren op eventuele insuline. Type 2 diabetes gaat vaker samen met zwaarlijvigheid en overgewicht, en wordt meestal bij oudere mensen vastgesteld.

Type 2 diabetes komt veel meer voor dan type 1, en kan veel erger worden als er geen goede medische zorg voor gezocht wordt.

We hebben het al eerder vermeld, maar sporten helpt echt om dit probleem in de hand te houden. Lichaamsbeweging heeft een hypoglykemisch effect: na lichamelijke inspanning is er vóór de training meer glucose in het bloed dan erna.

Kortom, lichaamsbeweging - of het nu in de sportschool is, thuis of buitenshuis - heeft een enorme invloed op diabetes omdat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Daarom voelen we ook dorst en honger na een training, want het lichaam heeft suiker en water nodig om te recupereren.

Of het nu gaat om cardio, gewichten, stretchoefeningen, pilates, zwemmen, fietsen of bijvoorbeeld teamsport, lichaamsbeweging zal altijd de complicaties van diabetes tegengaan.

Lichamelijke activiteit helpt om glucose in de spiercellen te brengen, doordat de inspanning het lichaam meer energie doet verbruiken. Mensen met type 1 diabetes kunnen daarom hun insulinedosering verlagen.

Voor diabetes type 2 zijn sport en fitness enorm therapeutisch en heilzaam, omdat ze de insulineproductie efficiënter maken.

Dit is de reden waarom atleten veel minder kans hebben om hart- en vaatziekten, diabetes, kanker of zwaarlijvigheid te ontwikkelen, aangezien lichaamsbeweging spieren opbouwt en het lichaam sterk, gezond en in goede vorm houdt.

Overgewicht of obesitas is een belangrijke factor bij het ontstaan en toenemen van diabetes, want hoe meer vet er in het lichaam aanwezig is, hoe meer het lichaam insuline nodig heeft.

Als de alvleesklier er niet in slaagt om voldoende insuline te produceren, loopt de betrokkene een groot risico om diabetes te ontwikkelen. Het vet op de cellen verhindert dat de glucose in de spieren terechtkomt.

Dit is waarom gewichtsverlies wonderen doet voor je diabetes! Door te beginnen met lichaamsbeweging om af te vallen en je te houden aan een mager en voedzaam dieet bereik je al gauw verbluffende resultaten, en worden de symptomen van diabetes verlicht - daarnaast verminder je ook de risico's op andere ziekten.

Door aan sport te doen, vermijd je ook een te hoge bloeddruk

Welke training is het beste als je diabetes hebt?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een gebrek aan beweging en een sedentaire levensstijl een belangrijke risicofactor voor niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.

Duursporten helpen bij het beheersen van de effecten van diabetes
Beheers je diabetes met duursporten. (Bron: Unsplash.com)

Zoals we al eerder zeiden, moeten mensen die aan diabetes lijden kiezen voor langdurige oefeningen met een lage intensiteit. Streef dus eerder naar uithoudingsvermogen dan naar intense intervallen.

Probeer dus sprinten of extreme sporten zoals klimmen, parachutespringen, motorsport of diepzeeduiken te vermijden, want je loopt mogelijk risico op ongelukken en cardiovasculaire verwondingen.

Diabetici hebben nog steeds heel veel keus bij het uitzoeken van een nieuwe sportieve hobby! Bijvoorbeeld:

 • Joggen
 • Wandelen
 • Fietsen
 • Zwemmen
 • Tafeltennis
 • Tennis (voor het plezier)
 • Teamsporten (zoals voetbal, volleybal, hockey, basketbal, enz.)

Zorg er voor dat je jezelf redelijke fysieke doelen stelt, die afgestemd zijn op je huidige conditie, metabolisme en je type diabetes. Begin altijd rustig en bouw je weg naar meer inspanning geleidelijk op.

Aan je gezondheid werken lukt het best met een personal trainer!

Ben je tijdens het lezen van dit artikel toevallig op zoek naar een personal trainer? Laat je dan gerust helpen door een van onze enthousiaste personal trainers van Superprof. Onze personal trainers weten precies hoe zij jou moeten helpen met het bereiken van jouw doelen. Laat je begeleiden door een personal trainer Rotterdam of in een andere stad of regio!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.