"Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn." - Friedrich Nietzsche

Als je niet hees wilt worden, je stem wilt verliezen of ontsteking van het strottenhoofd of de keel wilt voorkomen, moet je voor je stembanden zorgen.

Ongeveer een kwart van ons gebruikt de stem te veel op het werk. Denk aan toeristengidsen, advocaten, leraren, zangers, enzovoort. De meerderheid van de leraren heeft problemen met zijn/haar stem. Vrouwen hebben vier keer zoveel kans als mannen om daar last van e hebben.

Als je zingt, kan een goedaardige aandoening je je stem kosten.

Dus hoe zit het als je zingt? Wat zijn de risico's van zingen op je stem?

Hoewel zingen niet inherent gevaarlijk is, zoals bijna al het andere, zijn er risico's die je moet beheersen. In deze blog bekijken we hoe je voor je stem kunt zorgen. Keelontsteking, heesheid en je levensstijl kunnen je stem beïnvloeden.

Zoek nu naar online zangles.

De beste leraren Zingen beschikbaar
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Andrea
5
5 (8 reviews)
Andrea
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Margot
5
5 (6 reviews)
Margot
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
4,8
4,8 (5 reviews)
Melissa
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (4 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jaycee
5
5 (6 reviews)
Jaycee
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Johanna
5
5 (3 reviews)
Johanna
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Andrea
5
5 (8 reviews)
Andrea
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Margot
5
5 (6 reviews)
Margot
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
4,8
4,8 (5 reviews)
Melissa
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (4 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jaycee
5
5 (6 reviews)
Jaycee
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Johanna
5
5 (3 reviews)
Johanna
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Zingen: Het Risico op Keelontsteking

Met serieuze problemen aan je stem bezoek je logopedist
Als je stem overmatig gebruikt loop je het risico op heesheid | Flickr.com - Luigi_1964_2

Na concerten of zanglessen verliezen zangers vaak een deel van hun stem of hebben ze last van irritaties in hun keel, strottenhoofd of keelholte.

Wanneer zangers (of andere personen die hun stem gebruiken als onderdeel van hun werk) een slechte stemtechniek hebben, kunnen ze uiteindelijk hun stem breken of het timbre van hun stem veranderen. Dit komt door overbelasting van je stem en resulteert in keelontsteking, een ontsteking van de stembanden. Dit is geen ziekte, maar eerder een aandoening van vocale vermoeidheid die de stem verzwakt en het moeilijker maakt om je stembanden correct te laten trillen.

Keelontsteking kan worden veroorzaakt door verschillende factoren: een gebrek aan slaap, roken, dieet, stress, overwerk of een slechte houding bij het zingen. Dit kan resulteren in verminderde druk van de longen en verminderde intra-glottische druk, die nodig is om de stembanden te laten trillen. Het kan aanvoelen als een sluier die je stem bedekt.

Als de stembanden intact zijn, zal de zanger zijn stembanden moeten spannen om te blijven zingen, waardoor de vocale vermoeidheid verergert, wat kan leiden tot knobbeltjes op de stembanden.

In bepaalde gevallen kunnen ze chronische keelontsteking krijgen, een aanhoudende ontsteking van de stembanden die de stem kan verdiepen.

Als ze blijven zingen, loopt de zanger gevaar, dus ze moeten overwegen om naar een arts of KNO-arts te gaan. Logopedie voor zangers is een goede manier om te herstellen. Anders lopen ze het risico op heesheid of krijgen ze een schorre stem.

Het is vrij eenvoudig te begrijpen als je het op dezelfde manier bekijkt als een atleet rust om blessures te voorkomen. Het kan echter best moeilijk zijn om iemand die een beetje hees is te overtuigen om zangles te nemen om te voorkomen dat zijn stem verpest wordt.

Zoek nu naar online zangles.

Zingen: De Risico's van Heesheid

Kruidenthee is goed voor je keel
Als je zingt gebruik dan producten die goed zijn voor je stembanden | Pixabay - congerdesign

Heesheid kan ontstaan ​​door overmatig gebruik van je stem en beïnvloedt elk akoestisch aspect ervan.

Er zijn drie belangrijke manieren waarop heesheid je stem kan beïnvloeden:

  • Je klankkleur wordt hees, gebroken of ruwer;
  • Je stem wordt dieper of hoger;
  • Je stem wordt week en je stem wordt sneller moe.

Heesheid is een risico voor elke zanger, omdat ze hun stem regelmatig gedurende lange tijd gebruiken. Het treedt meestal op na een stembandletsel, knobbeltjes, poliepen, cysten, zweren, verlamming van de stemflap of keelontsteking.

Nadat je je stem hebt overbelast, zal een liter water het niet verminderen; je moet naar een logopedist gaan. Dit kan vaak voorkomen bij beginners.

Laten we het uitleggen. Velen van ons vinden het leuk om een ​​liedje te zingen in ons dagelijks leven, of dat nu in de auto is, in huis, met onze vrienden of familie, enzovoort, maar heel weinig van ons zijn professionele zangers. Hoewel we een zanger kunnen imiteren, kunnen niet veel van ons onze stemmen perfect moduleren.

Professionele zangers en zangdocenten die audities en training hebben gevolgd, weten wat ze moeten doen om irritatie aan hun stembanden te voorkomen.

Aan de andere kant weet een amateurzanger misschien niet van de schade die ze aan hun stem toebrengen als ze zingen. Zonder zanglessen kun je je stem overbelasten, met heesheid tot gevolg.

Ga ook niet zelf voor dokter spelen. Er zijn natuurlijke remedies zoals kruidenthee, heet water met honing, eucalyptus- of zoethout pastilles en etherische oliën die je kunt gebruiken. Als het echter langer dan een week duurt, raadpleeg dan een professional.

Leer meer over technieken voor je stem.

Je Stem Verzorgen Door Middel Van Levensstijl

Zorg dat je slaapkamer goed geventileerd is
Een slechte nachtrust kan ook van invloed zijn op je stem | Pixabay - blende

We lezen regelmatig dat een dieet, het vermijden van roken en het drinken van te veel alcohol, en regelmatig sporten allemaal geweldige manieren zijn om gezond te blijven. Hetzelfde geldt voor het gezond houden van je stem.

Tabak is slecht voor je luchtwegen en je hele lichaam. Het kan ook leiden tot ontsteking van de stembanden. Als je zingt en rookt, kun je je stembanden sneller belasten dan een niet-roker.

Je moet ook hydrateren, wat inhoudt dat je minimaal een liter water per dag drinkt om ervoor te zorgen dat je stembanden niet uitdrogen. Uitdroging is een snelle manier om de stembanden te vermoeien.

Zangers, ongeacht hun niveau, moeten voor hun stembanden zorgen door:

  • Te slapen in een goed geventileerde ruimte die vrij is van stof;
  • Een luchtbevochtiger aan te schaffen, om de lucht te bevochtigen;
  • Schreeuwen te vermijden;
  • Lange perioden in stilte door te brengen;
  • Een sjaal te dragen;
  • Honing-, citroen- of eucalyptus pastilles te gebruiken;
  • Citroensap te drinken.

Bescherming tegen temperatuurschommelingen is een manier om keelpijn (airconditioning in de zomer) of keelpijn en hoesten in de winter te voorkomen. Het is een goed idee om je keel te bedekken en een sjaal te dragen in de wintermaanden om virale infecties zoals verkoudheid of bronchitis te voorkomen.

Kies voor kruidenthee in plaats van alcoholische dranken en oefen regelmatig om je longcapaciteit en vocale uithoudingsvermogen te vergroten. Vermijd zure of pittige voedingsmiddelen die zure reflux verminderen, wat de stem negatief kan beïnvloeden. Evenzo moeten zangers ook koolzuurhoudende dranken vermijden.

Naast het voedsel dat we eten, moet je ook vermijden een hectisch leven te leiden, wat moeilijk kan zijn als je een artiest bent. Een professional brengt veel tijd door met reizen met weinig rust. Reizen van stad naar stad, opnamesessies, make-up en garderobe, interviews, persconferenties, enzovoort, wat niet goed is voor je stem. Professionele zangers moeten hun stem zoveel mogelijk laten rusten.

Makkelijker gezegd dan gedaan!

Bekijk onze tips om goed voor je stem te zorgen.

Andere Stemproblemen voor Zangers

Je stem laten rusten is een goede manier om je stem te helpen herstellen, maar sommige problemen kunnen langer duren. In sommige gevallen kun je een ernstig stemletsel of erger krijgen. Dit kan kanker van het strottenhoofd, de stembanden of de keel omvatten.

Als je al meer dan een week hees bent, kun je overwegen een logopedist of KNO-arts te raadplegen, aangezien tumoren niet per se pijnlijk zijn. Wacht niet tot het te laat is.

In ieder geval kan een KNO-arts naar je keel en stembanden kijken als je problemen hebt gehad. Een logopedist kan je helpen met je stem, slikken en spraakproblemen. Of het nu gaat om een ​​taxatie, controle of operatie bij problemen, zij kunnen helpen.

Houd in gedachten dat zingen niet gevaarlijk is. Je hoeft alleen maar voor je instrument te zorgen en lessen kunnen daarbij helpen.

Met privéles leer je sneller beter zingen
Met privéles is alle aandacht voor jou | Flickr.com - RISI Studios

Als je aan je stem wilt werken en je zang wilt verbeteren, kun je overwegen om een ​​zangcoach of privéleraar in te huren op Superprof. Ze kunnen je helpen je zang te verbeteren, voor je stem te zorgen en zanglessen op maat te geven. Er zijn drie manieren waarop bijles wordt aangeboden en elk heeft een aantal voor- en nadelen.

Persoonlijke privélessen zijn alleen tussen jou en je bijlesdocent. De sessies worden afgestemd op jou, jouw behoeften en jouw sterke en zwakke punten. Omdat de bijlesdocent veel tijd aan jou en je bijlessen zal besteden en ze ook aan je behoeften zal aanpassen, is dit type bijles natuurlijk meestal het duurst. Het is echter ook het meest kosteneffectief.

Dankzij internet, webcams en videoconferentie software kun je ook online bijles krijgen. Nogmaals, deze bijlessen zijn alleen tussen jou en de docent, met als belangrijkste verschil dat je niet in dezelfde kamer bent. Met minder reiskosten en de mogelijkheid om meer bijlessen per week in te plannen, kan de bijlesdocent een scherper tarief vragen voor deze bijlessen.

Tot slot zijn er groepslessen. Dit zijn meer je traditionele lessen met meerdere studenten en één leraar. De kosten van de tijd van de bijlesdocent worden verdeeld tussen alle leerlingen in de klas, dus je kunt verwachten dat je minder per uur betaalt voor deze bijlessen. Helaas betekent dit dat de docent niet zoveel tijd kan besteden aan jou en je zangtechniek.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!