Je bent waarschijnlijk hier omdat je eerder over deze vraag hebt nagedacht.

Als je in de toekomst hoopt een nieuwe taal te leren of al lessen volgt, is het normaal dat je je afvraagt hoelang het duurt voordat je vloeiend in gesprek kunt gaan met moedertaal- en niet-moedertaalsprekers.

Dus, hoeveel lesuren heb je nodig voordat Duits vanzelfsprekend is?

Natuurlijk hangt het grotendeels af van je motivatie en je toewijding om te leren over de Duitse taal en cultuur.

Dus laten we proberen alle mogelijke antwoorden op deze nogal subjectieve vraag te begrijpen.

De beste leraren Duits beschikbaar
Harry
4,7
4,7 (11 reviews)
Harry
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (6 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adri
5
5 (4 reviews)
Adri
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Petra
5
5 (7 reviews)
Petra
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anita
5
5 (7 reviews)
Anita
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harry
4,7
4,7 (11 reviews)
Harry
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (6 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adri
5
5 (4 reviews)
Adri
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Petra
5
5 (7 reviews)
Petra
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anita
5
5 (7 reviews)
Anita
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoe Lang Duurt het om een ​​Taal te Leren?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat het van verschillende factoren afhangt:

 • Het verschil tussen je moedertaal en de taal die je aan het leren bent
 • De uren die je bereid bent te investeren in het leerproces
 • De hulpmiddelen die voor jou beschikbaar zijn (taaldocent, apps om te leren, taalonderdompeling)
 • Wat je overweegt om vloeiend in een taal te zijn
Hoe meer tijd je investeert, hoe sneller je vooruitgang boekt
Hoe snel je vordert in de Duits taal, hangt af van je eigen inzet ǀ Pixabay - rawpixel

Wat Betekent Vloeiend Zijn in het Duits?

Het is vrij eenvoudig om de basis van een taal te leren: hoe het toilet te vinden, boodschappen te kopen en een eenvoudig gesprek te voeren van de soort gevonden in taalboeken overal (“Hallo, mijn naam is ... Ik kom uit ... Spreek je Nederlands?” ). Dit kost maar een paar uur en een reisgids (cursus Duits voor beginners).

Echter, zodra je je eigen zinnen wilt maken, moet je de grammatica begrijpen, je woordenschat opbouwen en Duits schrijven en spreken zo vaak mogelijk oefenen. Maar op welk niveau kun je als vloeiend in de Duitse taal worden beschouwd?

Er is geen enkele geaccepteerde definitie van taalvaardigheid. Er zijn verschillende taalvaardigheidstoetsen die testen of je de grammatica begrijpt en een bepaalde basiswoordenschat hebt, maar vloeiend wordt vaak gedefinieerd door:

 • Je kunt objecten direct in die taal identificeren in plaats van de termen te vertalen
 • Je kunt gemakkelijk zinnen vormen en hebt geen problemen om een ​​gesprek te voeren
 • Je kunt in de taal denken
 • Het is gemakkelijk om het nieuws te lezen en te begrijpen
 • Je begint te denken aan het Duitse woord voor dingen in plaats van aan het Nederlandse

Echt tweetalig worden is bijna onmogelijk zonder er echt te wonen: daar kun je complexe teksten (zoals wetenschappelijke of medische teksten) begrijpen en ook in het Duits dromen; van volledig tweetalige mensen wordt doorgaans verwacht dat ze met weinig tot geen grammaticale fouten spreken.

Volg Duitse les bij jou in de buurt!

Is Duits Gemakkelijker te Leren dan Andere Talen?

Hier is het goede nieuws: van alle vreemde talen die je zou kunnen leren als een Nederlandse moedertaalspreker, is Duits een van de gemakkelijkste.

Het is moeilijk om de hoeveelheid tijd te bepalen die nodig is om vloeiend in het Duits te worden, omdat het afhankelijk is van de vastberadenheid en het vermogen van elke individuele leerling.

Talen die je snel onder de knie hebt zijn talen die weinig afwijken van je eerste taal. De intonatie, het symboolgebruik en de grammatica komen sterk overeen. Voorbeelden hiervan zijn: Duits, Engels, Frans en Spaans. Maar als Nederlander kan je ook relatief snel Zweeds en Deens leren. De 'makkelijke talen' zijn in gemiddeld 23 weken en 575 lesuren te beheersen.

Talen worden gesorteerd, afhankelijk van de overeenkomsten die zij met het Nederlands delen in hun vocabulaire, grammaticaregels en uitspraak, evenals hun niveau van complexiteit.

Talen die hetzelfde alfabet en ritme als het Nederlands hebben, worden bijvoorbeeld als eenvoudiger geclassificeerd.

Welke talen zijn voor Nederlanders nou echt heel moeilijk om te leren? Dat zijn de talen die het meest afwijken van onze moedertaal. Voor Nederlanders zijn dat vrijwel altijd de 'toontalen'. Voorbeelden hiervan zijn: Chinees, Japans en Koreaans.

Het leren van deze vreemde talen kost meer tijd en vergt finesse en subtiliteit van de spreker, iets wat niet altijd natuurlijk is voor de Nederlander. Daarnaast heb je in bepaalde gevallen ook te ook te maken met een ander symboolgebruik. Voorbeelden zijn: Russisch, Arabisch en Chinees. Het duurt gemiddeld 44 weken en 1110 lesuren om dit soort talen onder de knie te krijgen.

Tijd Vinden om Duits te Leren

Betekent dit dat je in minder dan een jaar vloeiend Duits spreekt? Natuurlijk kun je een vreemde taal leren in ongeveer 93 dagen (dat is dertien weken, of ongeveer 3 maanden) als je acht uur per dag, elke dag (ook in het weekend) grammaticaregels leert, je woordenschat en spreekvaardigheid oefent met Duitse moedertaalsprekers.

Als je besluit om op zaterdag of zondag een pauze in te lassen, moet je 26 dagen toevoegen aan die drie maanden.

Als je geen acht uur per dag kan besteden aan een taal? Als het je lukt om maar één uur dag aan je studie te besteden, vijf dagen per week, duurt het ongeveer drie jaar voordat je vloeiend Duits spreekt.

Welke Factoren Beïnvloeden het Tempo Waarin je Duits Leert?

Afgezien van het bestellen van lunch op je skivakantie in Oostenrijk en het geven van aanwijzingen aan verdwaalde Duitse toeristen, is het onwaarschijnlijk dat je de mogelijkheid hebt gehad om je Duits in alledaagse situaties regelmatig genoeg te gebruiken.

Al te vaak vertrouwen degenen die een vreemde taal leren te zwaar op hun geschreven praktijk, maar het is logisch dat het onmogelijk is om een ​​taal goed te beheersen door je alleen te concentreren op één aspect van communicatie.

Omdat ze niet over de middelen beschikken om hun mondelinge vaardigheden te oefenen, kunnen leerlingen hun zelfvertrouwen verliezen en daardoor verlegen worden als het gaat om Duits te spreken in de praktijk.

Dus, kort gezegd, als je vloeiend wilt worden in het Duis, moet je er werk insteken en geduld hebben met jezelf.

En vergeet niet om jezelf te belonen voor je harde werk! Dit zal je helpen gemotiveerd te blijven en je doelen in zicht te houden.

Demotiverende Factoren bij het Leren van Duits

Het belangrijkste bij het leren van een nieuwe taal is om gemotiveerd te blijven. Het leren van de Duitse taal kan moeilijk zijn, en je kunt het moeilijk vinden om door je woordenschat geheugenkaartjes te blijven gaan en je grammatica oefeningen te doen. Hier zijn enkele dingen die ertoe leiden dat mensen vaak gedemotiveerd raken wanneer ze een taal leren:

 • Het gevoel dat je niet snel genoeg vooruit komt en 'het nooit zult leren'
 • Problemen met bepaalde grammaticale aspecten die je maar niet lijkt te begrijpen
 • Moeite om tijd te vinden om te leren

Al deze factoren zullen ertoe bijdragen dat het leren van Duits langer duurt. Als je je woordenschat niet oefent, bij een bepaald grammaticaal punt blijft hangen en misschien wekenlang doorbrengt zonder je leerboek te openen of je taal-app te gebruiken - is het duidelijk dat je je kennis van de Duitse taal niet zult verbeteren.

Dus wat kun je doen om demotivatie tegen te gaan en snel Duits te leren?

Gemotiveerd Blijven om Duits te Leren

 • Je Duitse vorderingen verbeteren door je vrije tijd op te offeren

Het is zinloos om tegen jezelf te zeggen dat een uur per week Duits leren genoeg zal zijn, vooral als je naar een hoog niveau streeft. Zoek naar manieren om leereenheden in je dag op te nemen. Als je een zeer actieve levensstijl hebt en je wijd er per dag een kleine hoeveelheid tijd aan - niet meer dan 10 minuten! - kan je kennis van het Duits aanzienlijk verbeteren. Leer woordenschat op het toilet, neem je studieboek mee op je dagelijkse woon-werkverkeer, luister naar Duitse podcasts terwijl je oefent ... het helpt allemaal mee.

 • Je moet uit je hoofd leren

Niemand heeft een perfecte methode kunnen vinden om de dagelijkse woordenschat onmiddellijk te onthouden. Dit is waarom het belangrijk is om eerst te leren, hoe je moet leren en je eigen leerstrategieën te ontwikkelen en te vinden wat het beste werkt voor jouw leerstijl. Je kunt leren van lijsten of, beter nog, van geheugenkaartjes. Als je een visuele leerling bent, probeer dan afbeeldingen van dingen te plakken in plaats van het Nederlandse woord op de kaarten. Of gebruik post-its door het hele huis om de objecten daar te benoemen. Probeer kleine zinnen met ze te maken terwijl je ze de hele dag door ontdekt.

 • Maak je leren leuk

Als je het gevoel hebt dat je achteruit gaat in je leren en zelfs de kortste werkbladen een hele klus lijken, dan ben je niet in de juiste mindset om effectief te leren.

Om je leren leuker te maken, moet je naar dingen zoeken waarvan je geniet en deze in je doeltaal doen.

Lees Duitse kranten
Probeer zoveel mogelijk in het Duits te lezen ǀ Visualhunt - nomanson

Je zou een Duitse filmclub kunnen vinden of een excursie kunnen doen met een Duitstalige gids. Er zijn ook veel cafés die 's avonds een club voor vreemde talen organiseren. Of luister naar podcasts of bekijk YouTube-kanalen over je hobby's in het Duits, of kijk of je een Duits tijdschrift kunt vinden dat aan je interesses voldoet.

Als alternatief zijn er een heleboel kleine online games en leuke leer-apps om het leren van grammatica en woordenschat spannender te maken.

 • Blijf gemotiveerd

Als je merkt dat je achterblijft of worstelt om je motivatie te behouden, geef dan je cursus Duits niet de schuld.

Het enige dat je hoeft te doen, is je aanpak veranderen, zodat je dingen vanuit een nieuw perspectief ervaart. Je kunt dit bereiken door te kiezen voor vermakelijke maar toch effectieve activiteiten die hierboven zijn genoemd, in plaats van oefeningen herhalen. Of je kunt overwegen om een ​​Duitse docent te nemen om je te helpen met de moeilijke onderdelen en je op het goede spoor te houden met je leerproces.

 • Jouw voordelen als Nederlandse spreker

Een andere manier om gemotiveerd te blijven - als je een probleem hebt met je studie van de Duitse taal -  is jezelf eraan te herinneren dat je het makkelijker hebt dan, laten we zeggen, iemand uit Japan. Er zijn verschillende redenen waarom het leren van Duits gemakkelijker is voor Nederlandstaligen:

 • Het Duitse alfabet is zeer bekend - in feite, met uitzondering van één ligatuur (de Eßzet of Ringel-s) en het gebruik van diakritische symbolen (schrifttekens) op sommige klinkers (de Umlauts), is het precies hetzelfde. Het enige waaraan je zult moeten wennen is het feit dat klinkers en sommige medeklinkers anders worden uitgesproken.
 • Zowel Nederlands als Duits zijn Indo-Europese talen; in feite behoren ze allebei tot dezelfde tak - de Germaanse talen (samen met het Fries, Engels, Deens, Zweeds, Noors, Afrikaans, Jiddisch en Faeröers) - wat betekent dat ze veel overeenkomsten in structuur en woordenschat delen, aangezien veel Nederlandse woorden dezelfde oorsprong als de Duitse hebben.
 • Het Nederlands heeft een behoorlijke hoeveelheid woorden die direct uit het Duits zijn gehaald, zoals sowieso, überhaupt, föhn of fröbelen. Maar pas op voor misleidende woorden! Bijvoorbeeld, in het Duits is 'Rat' geen knaagdier, maar een stukje advies en het 'Rathaus' is het gemeentehuis, de plaats waar de gemeenteraadsleden (adviesgevers) samenkomen.
 • Ooit moeite gehad met de Nederlandse spelling? Wanneer je gewend bent om een ​​taal te schrijven waarin 'lach' in theorie ook als 'lag' kan worden gespeld, kan een taal waarin woorden worden gespeld zoals ze worden uitgesproken, een godsgeschenk lijken. Duitse spelling heeft gestandaardiseerde regels voor het schrijven van bepaalde geluiden; je hebt maar zelden meer dan één optie.
 • Duitse werkwoordvervoeging volgt bepaalde patronen die vrij gemakkelijk te leren zijn, omdat ze erg op Nederlandse werkwoorden lijken. Er zijn ook minder onregelmatige werkwoorden in het Duits.
 • Duitse grammatica heeft relatief weinig uitzonderingen in vergelijking met het Nederlands.
 • Duits heeft minder woorden dan het Nederlands. Terwijl het Nederlandse woordenboek ruim 268.000 woorden bevat, heeft het Duitse woordenboek ongeveer 200.000 woorden. Dit komt omdat Duits bedreven  is in het vormen van nieuwe woorden door bestaande te combineren - maar het betekent wel minder Duits vocabulaire om te leren.

Dus wanneer je je ontmoedigd voelt, haal diep adem, onthoud deze punten en ga door!

Ons Advies om Duits te Leren in een Kort Tijdsbestek

Het vloeiend leren spreken van een taal onder tijdsdruk kan intens zijn, dus hier zijn enkele tips om je studie zo effectief mogelijk te maken (cursus Duits spreken).

Probeer zoveel mogelijk Duits te spreken
Het nabootsen van je bijlesdocent of een Duitse moedertaalspreker kan je spreekvaardigheid verbeteren ǀ Pixabay -splongo

Leer Duits op een Slimme Manier

Er is een tendens om grote hoeveelheden tijd aan het leren te willen besteden - maar kleinere leereenheden, vaker, leveren meestal betere resultaten op. Het is beter om elke dag een kleine hoeveelheid tijd te besteden aan het leren van Duits dan te proberen alles in twee uur per week te proppen. Door elke dag te leren, blijft de vreemde taal die je leert vers in je geheugen en wordt het gemakkelijker om dingen permanent in het geheugen vast te leggen.

Ontdek hoe je het beste leert. Sommige mensen leren goed met geschreven teksten en vinden tekstboeken en geschreven geheugenkaarten het nuttigst. Andere mensen moeten een grammatica les horen om het echt te begrijpen, niet alleen om te lezen. Misschien vinden ze de ouderwetse leerbanden (nu natuurlijk beschikbaar als MP3- of MP4-audiobestanden) het best, of hebben ze een bijlesdocent of leraar nodig. Weer anderen reageren het best op visuele aanwijzingen - beeldassociaties, geïllustreerde studieboeken, leervideo's en films.

Als je je leerstijl kent, leer je slimmer en niet harder.

Neem een Privé Bijlesdocent om Duits te Leren

Zoek naar een privéleraar die een moedertaalspreker is en die je kan helpen met je gespreksvaardigheden auf Deutsch!

Als leraar kan je bijlesdocent je ook leertips geven en je helpen grip te krijgen op belangrijke concepten zoals het vervoegen van Duitse werkwoorden, spelling en het uitspreken van Duitse woorden.

Een privé bijlesleraar heeft het voordeel boven een docent in de klas dat je, voor de duur van je les, zijn of haar enige student bent. Ze kunnen zich volledig op jouw behoeften richten, je meer oefeningen geven voor die aspecten van de Duitse grammatica die jou problemen bezorgen,. Ze kunnen je zelfvertrouwen versterken met oefeningen waar je goed in bent, en het belangrijkste van allemaal, op jouw tempo werken, ervoor zorgen dat je het ene aspect beheerst voordat je verder gaat naar het volgende (cursus Duits Rotterdam).

Ook kan een privé bijlesdocent je tips geven om je te helpen je studietijd buiten de lessen te beheren. Ze zijn ook iets flexibeler - je kunt je lessen volgen op het moment dat je het beste leert, en ze plannen rond je baan of kinderopvang. Als je een week niet kunt, loop je ook niet achter met je lessen - je kunt gewoon opnieuw een les inplannen.

Niets geeft je een betere kans om je moeilijkheden te overwinnen en de gewoonte om gemeenschappelijke uitdrukkingen en idiomatische zinnen onder de knie te krijgen dan te leren van iemand die vanaf dag één Duits heeft gesproken.

Om je luistervaardigheid te verbeteren, kunt je op plaatsen die populair zijn bij Duitssprekenden gewoon rondhangen. Dit zal je helpen gewend te raken aan de manier waarop het Duits klinkt als het wordt uitgesproken en je helpen bij het herkennen van de verschillende Duitse accenten.

Omring Jezelf met Duits

Ook zal een simpele herhaling van de woorden in een Duits woordenboek zullen nergens toe leiden.

Je moet je woorden in de juiste context plaatsen en leren een zin te begrijpen, zelfs als je niet elk woord kent. Dit betekent meer dan alleen maar leren.

Gebruik je Duits dagelijks, als je kunt. Houd een dagboek bij waarin je dagelijks een beetje Duits schrijft - of het nu een samenvatting van je dag is in opsommingstekens of je takenlijsten of samenvattingen van films die je hebt bekeken of boeken die je hebt gelezen. Lees in het Duits. Luister naar Duits. Bekijk films in het Duits. Alles om de kale woorden uit je Duitse schoolboeken tot leven te brengen.

Houd je elke dag met de Duitse taal bezig
Het is leerzaam om een Duits dagboek bij te houden ǀ Visualhunt

Als je streeft naar 100% spreekvaardigheid in je Duits, zou je je best moeten doen om in de eerste plaats toegang te krijgen tot je nieuws via Duitse media. Je kunt dit doen door eenvoudig Duitse nieuwswebsites zoals Die Welt te bezoeken. Of, als je de voorkeur geeft aan visuele media, probeer Duitse websites voor openbare televisie zoals ZDF.

Het wordt aangeraden om bij het leren van Duits het lezen van kranten te combineren met het online bekijken van nieuwsberichten en het luisteren naar Duitse programma's op de radio, zodat je informatie ontvangt via verschillende kanalen die je zullen helpen herinneren aan de belangrijkste woordenschat voor de toekomst.

Culturele Onderdompeling: De Magische Formule?

Niets kan de totale onderdompeling in de Duitstalige cultuur vervangen als het gaat om het verbeteren van je spreekvaardigheid en het streven naar tweetaligheid.

De voordelen die je krijgt als je Duits leert en in je tweede taal leeft, is echter afhankelijk van jou als individu.

Voor sommigen betekent onderdompeling in een cultuur dat je je elke avond langs bars moet gaan en de hele dag moet slapen - wat geen zinvolle routine is om je taalvaardigheid te verbeteren.

Voor anderen is in het diepe gegooid worden precies wat ze nodig hebben om te slagen in hun taalonderwijs.

Wonen in een anderstalige cultuur betekent dat je culturele verschillen onder ogen moet zien en alle zwaktes in je Duitse vaardigheden moet overwinnen.

Bezoek volksfeesten in Duitsland om naar de taal te luisteren
Ga naar plaatsen waar veel Duitse mensen komen ǀ Visualhunt - James Willamor

De beste manier om in de Duitse cultuur te integreren, is door actief een poging te doen om je te mengen onder moedertaalsprekers. Dit zal je dwingen om je kennis van het Duits te verbeteren en je gesproken Duits te oefenen om effectief te communiceren. Je kunt dit doen door:

 • Plaatsen bezoeken waar de lokale bevolking rondhangt, in plaats van gebieden vol Nederlandse toeristen, omdat dit je kan verleiden om Nederlands te spreken en van je doel af te wijken. Bovendien haal je misschien niet het meeste uit je tijd in het buitenland.
 • Je boodschappen doen in echte winkels in plaats van online. Als je boodschappen doet in echte winkels in plaats van online, zal dit je helpen je luistervaardigheid te verbeteren terwijl je de taal van Goethe hoort die op straat wordt gesproken.
 • Neem de tijd om te luisteren naar pratende mensen in het park, in het openbaar vervoer en in winkels.
 • Als je ervoor kiest om te leven met een Duitse spreker, zal dit je dwingen om je Duits dagelijks te gebruiken.
 • Het kan geen kwaad om Duitse lessen te nemen in de avond - de praktijk is perfect! Zoek een cursus Duits.
 • Jezelf dwingen om Duitse nieuwswebsites te gebruiken in plaats van Nederlandse - zij zullen je dezelfde informatie geven die je in het Duits kunt lezen.
 • Je kunt ook overwegen om een ​​baan te nemen terwijl je in Duitsland bent - interactie met klanten en je collega's zal je Duits in grote sprongen verbeteren.

Dus Hoe Lang Duurt het om Duits te Leren?

In antwoord op de grote vraag "Hoe lang duurt het om vloeiend in het Duits te worden?", is de waarheid dat er geen echt antwoord is.

We kunnen zelfs niet zeggen dat het alleen afhangt van de tijd die de leerling bereid is te besteden aan zijn leren. Sommige nemen slechts vier maanden in beslag, maar voor anderen kan dit jaren duren. De 750 uur is een scenario op het middenniveau - je bent geen taalgenie, maar hebt niet al te veel moeite om een ​​vreemde taal te leren. Veel factoren kunnen je helpen sneller te leren of het leerproces te vertragen.

Het hangt allemaal af van de omstandigheden waarin de leerling zich bevindt, inclusief lesmethoden, hoe ver ze weg wonen ze van hun leerplek en of ze een mentor hebben, zowel als natuurlijk, de hoeveelheid tijd die ze kunnen besteden om elke dag te leren.

Het is belangrijk om te onthouden dat het leren van een nieuwe taal niet één taak is die moet worden voltooid. Het is een vaardigheid die moet worden geoefend om te verbeteren. Kortom: gebruik het of verlies het.

Als je gemotiveerd, gepassioneerd bent en in jezelf gelooft, zul je al het nodige doen voor online Duits leren op een hoog niveau.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,50 (2 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!