Als je aan een willekeurig persoon vraagt: noem vijf instrumenten op, dan is de kans groot dat deze persoon onder anderen de gitaar, de piano, de trompet en de fluit opnoemt. Het drumstel zal niet snel opgenoemd worden.

Eigenlijk is dat heel raar: drummen is een essentieel onderdeel van zo goed als iedere muziekstijl en iedere band of artiest heeft een drummer. Zelfs in de klassieke muziek worden drums gebruikt, zij het in een andere vorm, bijvoorbeeld als pauken. Drummen kan altijd, overal!

Drummen wordt niet altijd als muziek gezien, en dat komt omdat je er geen toonladders of akkoorden mee kunt spelen. Wat je er wel mee kan is het tempo en het ritme aangeven en daarom is het zo’n belangrijk onderdeel van de muziek. Zonder ritme is er namelijk geen muziek!

Wellicht denken mensen ook niet altijd aan een drumstel omdat percussie vanuit de historie van de mensheid ook voor andere zaken gebruikt werd, zoals voor communicatie of voor religieuze doeleinden. Maar mensen die een drumstel niet zien als muziek vergeten iets heel belangrijks: naast een essentieel onderdeel van veel genres is het ook nog eens heel goed voor je gezondheid.

Een marching band
Ook bij fanfares zijn drummers een vast onderdeel | Bron: Pexels
De beste leraren Drummen beschikbaar
Jd drums
5
5 (6 reviews)
Jd drums
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harm
5
5 (6 reviews)
Harm
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
5
5 (2 reviews)
Stefan
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kaleb
4,5
4,5 (2 reviews)
Kaleb
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marco
Marco
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martin
Martin
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jd drums
5
5 (6 reviews)
Jd drums
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harm
5
5 (6 reviews)
Harm
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
5
5 (2 reviews)
Stefan
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kaleb
4,5
4,5 (2 reviews)
Kaleb
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marco
Marco
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martin
Martin
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom Drummen Goed voor Je Is

Dat klopt! Drummen is niet alleen heel goed voor je fysieke gezondheid (hierover later meer), maar ook voor je mentale gezondheid en het functioneren van je hersenen doet drummen wonderen. Uit onderzoek van de Duitse Ruhr-Universität Bochum blijkt namelijk dat mensen die jarenlang regelmatig drummen in hun hersenstructuur- en functie verschillen van mensen die dat niet doen.

Zo blijkt dat de onderzochte groep drummers minder, maar dikkere vezels hebben in het belangrijkste verbindingskanaal tussen de twee hersenhelften. Bovendien zijn hun motorische hersengebieden efficiënter georganiseerd. Hierdoor kunnen drummers sneller informatie uitwisselen tussen de hersenhelften dan mensen die niet drummen. Niet zo gek als je bedenkt dat een drummer met handen en voeten continu verschillende dingen doet, en alsnog één ritme aanhoudt!

Maar ook voor je mentale gezondheid doet drummen wonderen. Zo hebben verschillende onderzoeken gekeken naar hoe drummen kan helpen bij het behandelen van psychische aandoeningen zoals depressie, angst, verslavingen, agressie en PTSS-symptomen. Vanwege de combinatie van discipline, een ritme aanhouden – een ritme waarover jij zelf controle hebt – en het kunnen uiten van je frustratie is drummen een zeer effectieve manier gebleken om dergelijke mentale stoornissen te bestrijden.

Maar uiteraard kunnen we ook de fysieke voordelen niet buiten beschouwing laten. Met name het bovenlichaam van een drummer wordt haast continu getraind tijdens een intensieve drumsessie. Naar verluid verbrandt men zo’n 400 tot 600 calorieën met een uur drummen. Bij een onderzoek werd de activiteit van een drummer langs een sportmeetlat gelegd en aan de hand daarvan kon het drummen geplaatst worden in een bovengemiddeld intensieve sportactiviteit. Bloeddruk wordt verlaagd, spieren worden getraind, conditie wordt verbeterd. Wat wil je nog meer!

Maar goed, voordat we verdwijnen in de wereld van drummen en wetenschappelijk onderzoek – waar we overigens nog uren over zouden kunne schrijven - gaan we inzoomen op lokaal niveau. We gaan het hebben over Utrecht, een stad waar cultuur altijd belangrijk is geweest en die qua drummers een aantal zeer grote namen hebben voortgebracht.

Een jongen drumt voor de deur
Even buiten de frustraties eruit gooien! | Bron: Pexels

Utrecht: Stad van de Drummers

Als je uit Utrecht komt dan weet je: de stad bruist van de muziek. Tot ver over de grens hebben Utrechters naam gemaakt in hun genre, zoals de elektronische muziek van Fedde le Grand. In eigen land hebben cabaretiers als Herman van Veen en Claudia de Breij grote hits gescoord, maar als we gaan kijken naar de verschillende muziekstijlen en de rol die drummers daarin spelen dan lichten we er drie bands die je, of je nou beginner bent of ervaren, een hoop inspiratie kunnen geven.

  • Kensington: deze band, met eerst Lucas Lenselink als drummer, begon in 2005 en begon al snel naam te maken met populaire EP’s. In de jaren erop groeide het succes van de Utrechtse band en werden hun nummers steeds vaker op de radio gedraaid. Lenselink zag echter geen professionele carrière als drummer voor zich en het stokje werd overgenomen door Nils Vandenberg, die tot op de dag van vandaag de drummer van de band is. Nu, een decennium later en vijf albums, talloze 3FM awards en een hoop hitnoteringen verder, kunnen we spreken van een van de succesvolste Nederlandse bands van de 21e eeuw
  • Kyteman: Kyteman zelf is één artiest, maar zijn orkesten zijn natuurlijk veel meer mensen. En het zijn die orkesten waarmee de meest fantastische, grensverleggende muziek wordt geproduceerd. Utrecht als gemeente doet er alles aan om deze parel in de stad te houden en hij heeft zijn studio aan de Oudegracht. Bram Hakkens is de vaste drummer van de Kyteman-orkesten, die overigens ook andere vormen van percussie gebruikt, waarbij Frank Wienk meestal wordt ingezet.
  • John Coffey: Deze steenharde punkband, met inmiddels al vier albums op het cv, laat het belang van de drummer goed zien, want de drumsolo’s zijn niet van de lucht in hun nummers. Carsten Brunsveld is de vaste drummer van de band, die de afgelopen jaren overigens geen muziek meer uitbrengt. Wel heeft de band in 2016 een Edison in de wacht gesleept voor hun bijdrage aan de Nederlandse rockmuziek. En dat voor een band uit Utrecht, niet slecht toch?
Een gecombineerd drumstel
Je kan een drumstel helemaal naar eigen smaak opstellen | Bron: Pexels

Leer drummen en volg een workshop drummen!

Waar in Utrecht Kan je Drum Cursussen Volgen?

Er zijn heel, heel veel mogelijkheden voor wie drumlessen in Utrecht wil volgen. We hebben een selectie gemaakt, maar dat wil niet zeggen dat er geen andere muziekscholen en drumstudio’s zijn in Utrecht waar je goede muziekles kan krijgen. Dit slechts een willekeurige selectie. Ook kan je kiezen voor particuliere leraren, we vertellen in de paragraaf hierna hoe je die kunt vinden.

Een optie is om lessen te volgen bij Drumstudio030. De studio is opgezet door Tim Vermulst, die ruim 12 jaar ervaring heeft met lesgeven. Er worden individuele lessen, geheel op maat, verzorgd. Je kan verschillende stijlen leren, zoals Pop, Rock, Jazz, Blues, Latin, Hiphop, R&B, Funk en Soul en er wordt lesgegeven van beginners tot gevorderden.

Een andere goede optie is DrumWorld Utrecht. De muziekschool is opgezet door een aantal oud-studenten van het Rotterdams Conservatorium die al jaren als drummer én leraar werken. De twee docenten hebben ruime ervaring met verschillende soorten drums en muziekstijlen, dus wat je eisen ook zijn, je kan hier terecht. De muziekschool werkt met strippenkaarten van 10 lessen die afhankelijk van de lesduur in de prijs verschillen.

Als je de voorkeur geeft aan een vrouwelijke docent zou je drumles kunnen volgen bij Anne Heymericks. Zij is afgestudeerd aan de Herman Brood Academie waar zij een pop/rock opleiding volgde, en daarnaast heeft ze in verschillende bands gespeeld waarmee ze optrad in enkele van de meest bekende popzalen in Nederland. Ook heeft zij ruime ervaring met lesgeven, van muzieklessen voor grotere klassen tot individuele lessen. Er wordt een gratis proefles aangeboden, en afhankelijk van leeftijd en motivatie wordt er daarna gekeken of lessen van 30 of 60 minuten een goed idee zijn.

Een interessante mogelijkheid voor drumles is bij Gijsbert Zwart. Hij is een van de weinige drumleraren in Nederland die de mogelijkheid biedt om online les te volgen. Een ander voordeel is dat Gijsbert gespecialiseerd is in veel verschillende soorten percussie, van marimba tot Japans slagwerk. Hij heeft een eigen drumschool en heeft naast muziekoptredens ook meegewerkt aan percussievoorstellingen in theaters!

Een Cubaanse band
Zuid-Amerika kent een ander gebruik van trommels! | Bron: Pexels

Vind je Drumleraar in Utrecht bij Superprof

Een enorme hoeveelheid zeer interessante muziekleraren dus. De meesten zijn verbonden aan een studio of muziekschool. Maar toch, als je bekijkt dat er zoveel verschillende bands in Utrecht zijn, dan zouden er toch nog meer drummers moeten zijn? Die wellicht staan te trappelen om hun ervaring met je te delen? Welnu, die zijn er. En je vindt ze via Superprof.

Door te zoeken op ‘drumles in Utrecht’, zul je zien dat er ook bij jou in de buurt enorm veel docenten beschikbaar zijn die in hun profiel een hele hoop verschillende ervaringen hebben staan. Van Conservatoriumdocenten tot ervaren rockers en alles ertussen in: je zal de docent vinden die bij je past, puur door jezelf af te vragen waar je heen wilt en door te kijken wat er beschikbaar is.

Uiteraard zul je als beginner andere wensen hebben dan als gevorderde met een voorkeur voor metalmuziek. Misschien geef je wel de voorkeur aan les aan huis, terwijl sommige docenten alleen leerlingen in hun studio ontvangen. En uiteraard is er de financiële kant van het verhaal: als je een docent tegenkomt die een lestarief heeft dat je budget ver overstijgt, kan je wellicht beter verder kijken. Er is uiteraard altijd ruimte voor onderhandelingen.

Je kan bij Superprof op het profiel van de beschikbare docenten ook zien hoe ze zijn beoordeeld door eerdere studenten! Zo krijg je een idee van de docent in kwestie. Daarnaast kan je ook een gratis proefles aanvragen bij de leraar, om elkaar een beetje te leren kennen. Als het matcht en de motivatie is er, dan houdt niets je meer tegen om drumlessen in Utrecht via Superprof te volgen!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.