Heb je wel eens op jezelf gelet als je naar muziek luistert. Dat je met je voet op de grond tikt, je hoofd op de maat beweegt of met je handen het ritme meetrommelt? Wat je op dat moment eigenlijk doet is doen wat de drummer in het nummer in kwestie doet: het ritme aangeven.

Door (vaak onbewust) mee te gaan in het ritme van een nummer erken je het belang van de drummer: zij geven de hartslag van de muziek aan en zorgen ervoor dat er structuur in een nummer komt. De melodie, de tekst, de akkoorden, ze zijn allemaal belangrijk maar ze worden rommelig of slap als er geen drummer is om er een ritme aan te geven.

Het belang van de drummer is met name groot in muzieksoorten als rock, metal en pop, maar ook bij jazz, blues en zelfs in de klassieke muziek wordt de muziek veel gebruikt. En dan hebben we het nog niet eens over het belang van percussie en trommels in de niet-Westerse muziek! Wat dacht je van Zuid-Amerikaanse muziek? Of muziek uit Afrika? Trommels en drums vormen daar al eeuwenlang het centrum van de muziek. Het is een van de redenen om te leren drummen: we gaan het hieronder over nog vijf redenen hebben.

Een bandje
Ieder bandje heeft een drummer nodig! | Bron: Pexels
De beste leraren Drummen beschikbaar
Jd drums
5
5 (6 reviews)
Jd drums
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harm
5
5 (6 reviews)
Harm
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marco
Marco
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giordano
Giordano
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kaleb
4,5
4,5 (2 reviews)
Kaleb
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luciano
Luciano
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jd drums
5
5 (6 reviews)
Jd drums
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harm
5
5 (6 reviews)
Harm
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marco
Marco
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giordano
Giordano
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kaleb
4,5
4,5 (2 reviews)
Kaleb
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luciano
Luciano
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Vijf Redenen Om Nu een Drum Cursus te Volgen

  • Fysiek: laten we bij onszelf beginnen. Het is ongelofelijk goed voor je fysieke gesteldheid om regelmatig te drummen. Waarom? Omdat drummen een enorm intensieve manier van muziek maken is. Een drummer beweegt zijn handen, armen en benen op verschillende momenten, houdt toch maat, en moet dat ritme blijven vasthouden. Zeker met hardere muzieksoorten kan dat een enorme uitputtingsslag zijn: drummen is dan ook topsport! Kijk die drummers maar eens bekaf zijn na een concert!
  • Mentaal: ook mentaal is drummen goed voor je. Je traint je hersenen continu doordat je verschillende onderdelen van je lichaam verschillende dingen tegelijk laat doen, maar het is ook een manier om van stress af te komen. Je kan ontspannen door zelf het ritme te controleren en door je erin op te laten gaan, en kan je frustraties uiten door even helemaal uit je plaat te gaan achter de drums!
  • Altijd nodig: zoals we al zeiden, zijn drums iets die in haast iedere cultuur en muzieksoort terugkomen. Zeker als je de ambitie hebt om in een band te spelen, dan zul je zien dat je, als je een beetje kan drummen, snel gevraagd zal worden. Drummers zijn simpelweg altijd nodig en dat is goed nieuws voor jou!
  • Maakt geen herrie: het is een beetje een cliché dat drummen herrie maakt en dat je een geluiddichte kelder of garage nodig hebt als je wilt leren drummen. Want tegenwoordig bestaan er elektrische drums, met pads die zijn aangesloten op een koptelefoon. Zo hoef je helemaal geen herrie te maken terwijl je oefent op de drums!
  • Heel veel stijlen en soorten: wat voor muziek je ook wilt leren maken, je kan het spelen als je kan drummen. Want hoewel het uiteraard verschilt of je jazz drumt of rock, of dat je Japanse drums leert spelen of Afrikaanse trommels, uiteindelijk zul je zien dat je alles onder de knie kunt krijgen als je de basis van het drummen leert. Alles gaat uiteindelijk om ritme, tempo en de maat houden!
Een bandje op een terras
Overal in de wereld vind je percussie, in wat voor vorm dan ook | Bron: Pexels

Laat je Inspireren door Haagse Drummers

Gelukkig zit je op het goede adres als je in Den Haag drumlessen wilt volgen. Niet alleen omdat er heel veel drumstudio’s, muziekscholen en particuliere leraren zitten (hierover later meer), maar ook omdat de Hofstad een enorme achtergrond heeft in de muziek. Laten we even kijken naar de meest succesvolle Haagse bands en hun drummers. Want die zijn er namelijk genoeg!

  • Cesar Zuiderwijk: als we het hebben over drummers en Den Haag dan mag de naam Cesar Zuiderwijk natuurlijk niet ontbreken. De drummer van Golden Earring is waarschijnlijk een van de beste drummers uit de Nederlandse geschiedenis, terwijl de band zelf natuurlijk ook boekdelen spreekt. Bekend vanwege zijn extroverte stijl, zijn langdurige solo’s tijdens concerten en zijn recordpoging drummen aan het strand, waar tientallen drummers aan meededen. Hij geeft ook drumlessen in Den Haag!
  • Shocking Blue: tot ver over de landsgrenzen wordt het nummer Venus tot op de dag van vandaag op de radio’s gespeeld. En dat voor een band uit Den Haag. Waarschijnlijk is er geen band in de vaderlandse geschiedenis die het zo ver heeft geschopt qua internationaal succes. Op het moment dat ze die hit scoorden was Cor van den Beek drummer, later Jan Pijnenburg, bekend als drummer van Doe Maar, lid van de band.
  • Livin’ Blues: Livin’ Blues was een geweldige Nederlandse bluesband, waar de eerdergenoemde Cesar Zuiderwijk in speelde. De reden dat we de Haagse band hier noemde is omdat het een band is die juist qua drummer enorm veel perikelen had. Zo zijn Dick Beekman (ex-Cuby + Blizzards), Arjen Kamminga, Kenny Lamb, Michel Driessen en Boris Wassenberg allemaal een tijdje drummer van de band. Allemaal grote namen overigens, in het muziekwereldje.
  • Klein Orkest: Klein Orkest is de band achter ‘O, O, Den Haag’, al werd dat nummer onder een andere naam gemaakt. Een ander zeer bekend nummer van deze Haagse band is ‘Over de Muur’. Drummer in de band was Niek Nieuwenhuijsen, die overigens ook zong in de band. Dat drummen en zingen is iets wat we vaker hebben teruggezien in de muziekgeschiedenis, bijvoorbeeld Levon Helm van The Band deed het.
Een drummer in een studio
Op de radio wordt alleen maar muziek met drums gedraaid! | Bron: Pexels

Waar Kan Je Drum Cursussen in Den Haag Doen?

Zoals je hierboven hebt gezien kunnen we eeuwig uit blijven wijden over alle banden van Den Haag met drummers en populaire muziek. Den Haag is nu eenmaal een echte muziekstad! En dat blijkt ook uit het aantal drumleraren dat je hier kan vinden. We hebben hieronder een aantal van de meest bekende en meest populaire docenten en studio’s op een willekeurige volgorde gezet.

Zo kan je drumlessen in Den Haag volgen bij David Barker van Music Lab Den Haag. Afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium en met 15 jaar ervaring als docent en op het podium: alle niveaus en leeftijden kunnen hier lessen volgen. Je kan eerst een gratis proefles volgen om te kijken wat je niveau is en aan de hand daarvan een leerplan opstellen.

Je kan ook drumlessen volgen bij Dick Noordhoek van Drumles Den Haag. Je kan ook hier een gratis proefles volgen en vervolgens kijken wat het beste bij je past qua aantal lessen. Of je twee keer per week of een keer per twee weken les wilt, of je nou pop, rock, latin of jazz wilt leren, het kan allemaal. Net als bij Music Lab kan je bij Dick Noordhoek ook voorbereidingslessen volgen als je een toelatingsexamen wilt doen voor het Conservatorium. Maar ook kinderen kunnen er terecht!

Een andere goede optie is Beat School Den Haag. De docenten van Beatschool Den Haag zijn allemaal afgestudeerd aan het Conservatorium en geven al meer dan 10 jaar les. Daarnaast hebben ze ruime ervaring met optreden, dus dat helpt als je zelf een artiest bent. Je kan zowel overdag als ‘s avonds les krijgen, en de lessen zijn voor jong en oud, van beginner tot en met gevorderd. Een drumles duurt 30 minuten en kost €21,95 per les.

Een vrouw met een eigen drumstel
Zoals je ziet, kan je drummen op vele manieren | Bron: Pexels

Vind je Drumleraar in Den Haag Via Superprof

Hierboven vond je drie uitstekende drumstudio’s, maar uiteraard is de lijst van mogelijkheden nog veel langer. Daarnaast kan je in Den Haag ook drumles op een muziekschool volgen, wat ook zo zijn voordelen met zich meebrengt. Een andere optie, als daar je voorkeur ligt, is een particuliere leraar in Den Haag zoeken die in alle opzichten voldoet aan jouw eisen.

Als drumleerling kan het namelijk zo zijn dat je bepaalde wensen hebt qua muziekles. Misschien wil je wel dat je drumleraar online lesgeeft, of wil je dat je drumleraar aan huis komt. Wie weet zoek je wel een drumleraar die zelf ervaring heeft met optreden, of iemand die precies weet hoe hij of zij een vergevorderde drummer verder kan helpen. Of misschien zoek je per genre: jazz, blues, rock of metal. Drummen is een breed vak en daarom verschilt het per leraar wat ze aanbieden en wat hun achtergrond is.

Daarom raden we je aan eens een kijkje te nemen bij Superprof. Door te zoeken op ‘Drumles in Den Haag’, zul je zien dat er een enorm aanbod aan drumleraren in de buurt is. Allemaal verschillen ze in wat ze kennen en kunnen, maar als jij zelf duidelijk weet wat je wil zal je aan de hand van enkele filters precies de leraar kunnen vinden die bij je past.

Vervolgens kun je op het profiel van deze leraar kijken of hij of zij goede beoordelingen van eerdere leerlingen heeft, of het lestarief binnen je budget past en of je een proefles kan volgen om elkaar beter te leren kennen. Leren drummen in Den Haag is zo moeilijk niet, als je maar weet waar en hoe je moet zoeken!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.