Een van de meest onderschatte, ondergewaardeerde muziekinstrumenten in de wereld van muziek is het drumstel. De drummer houdt de maat bij een band, zorgt voor ritme en tempo bij de liedjes, ondersteunt andere artiesten, is onmisbaar.

Kan je je voorstellen dat muzieksoorten, rustigere soorten zoals blues of jazz of juist ruige muzieksoorten zoals metal en rock, zouden bestaan zonder een drumstel?

Zonder dat er doorlopend ritme is, af en toe met een drumsolo, om het allemaal wat op te zwepen? Kun je je dat voorstellen? Onmogelijk toch! Drummen is naast een belangrijk instrument ook heel leuk om te doen – je kan je helemaal verliezen in een drumsolo – en het zal je ook nog eens helpen om emoties, zoals eventuele frustraties, te uiten.

Het is ook zeker niet zo dat je een geluiddichte kelder of garage nodig hebt om te kunnen drummen: het kan gewoon in de woonkamer, aangezien je tegenwoordig ook elektrische drumstellen kan kopen die met een koptelefoon werken.

We gaan je in dit artikel meer vertellen over waarom iedereen zou moeten drummen, over bekende drummers in Amsterdam, over waar je drumlessen kan vinden in Amsterdam en wat nog meer goeie manieren zijn om aan de perfecte drumleraar te komen.

Een set drumsticks
Je kan niet zonder drumsticks, tenzij je trommelt | Bron: Pexels
De beste leraren Drummen beschikbaar
Jd drums
5
5 (6 reviews)
Jd drums
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harm
5
5 (6 reviews)
Harm
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marco
Marco
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giordano
Giordano
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kaleb
4,5
4,5 (2 reviews)
Kaleb
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luciano
Luciano
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jd drums
5
5 (6 reviews)
Jd drums
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harm
5
5 (6 reviews)
Harm
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marco
Marco
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giordano
Giordano
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kaleb
4,5
4,5 (2 reviews)
Kaleb
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luciano
Luciano
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom Iedereen zou Moeten Drummen

Er zijn verschillende redenen waarom iedereen zou moeten drummen. We gaan het hier van twee kanten bekijken: de historische kant en de gezondheidskant, want voor zowel voor jou persoonlijk als voor de muziek is het spelen van de drums iets geniaals.

Allereerst doe je mee aan een eeuwenoude traditie als je besluit om te gaan drummen. Slagwerk, percussie, drums of hoe je het ook wilt noemen horen namelijk bij de oudste muziekinstrumenten ter wereld. Er zijn resten van muziekinstrumenten uit 5000 voor Christus gevonden in Chinese beschavingen. Het waren instrumenten die oorspronkelijk gemaakt waren krokodillenhuid en die zowel gebruikt werden voor muziek, als voor rituelen, terwijl de drums in Afrika ook gebruikt werden als communicatiemiddel.

Bij oorlogen en veldslagen werden de drums gebruikt om het ritme aan te duiden waarop soldaten moesten lopen, tussen dorpen werd met de drums gecommuniceerd, sjamanen van Zuid-Amerika tot Azië gebruikten de drums voor hun sessies: kortom, er zal waarschijnlijk geen instrument zo multifunctioneel zijn als de drum.

Het moderne drumstel dateert echter van de afgelopen eeuw, en is zeer geïnspireerd door de jazz en de rock ’n roll. In de tweede helft van de 20e eeuw werden moderne drumstellen uitgebreid, afhankelijk van de muziek die erop gespeeld werd. De grootste drummers ter wereld gebruikten echter geïndividualiseerde sets, met soms extra onderdelen of onderdelen op andere plekken. Alles om het drumstel een verlengstuk van je lichaam te maken!

Je sluit dus aan bij een eeuwenoude cultuur en lange traditie als je gaat drummen, maar wist je dat het ook voor je gezondheid tal van wonderen doet? Zowel voor je fysieke gesteldheid als voor je mentale gezondheid is regelmatig drummen ontzettend goed. Zoals je misschien wel eens hebt gezien bij concerten van bands, is dat een drummer helemaal uit zijn plaat kan gaan. Hij (of zij) is niet de weg kwijt, nee, de drummer gaat helemaal op in het nummer. Maar naast een gevoel voor ritme moet je ook een goede conditie hebben, zeker als het om de wat hardere muziekstijlen gaat!

Drummen is zodoende goed voor je conditie, én voor je borst-, buik-, rug- en armspieren. Maar dat opgaan in de muziek, dat ritme aanhouden, het werkt ook zeer ontspannend. Het is alsof je even verdwijnt, alsof jij de enige bent die het ritme van jouw leven bepaalt en daardoor is het een vorm van therapie, die ook goed is tegen stress. Daarom gebruikten die sjamanen drums tijdens hun sessies! Het ritmische geluid werkt ontspannend!

Een glitterende trom
Trommels lenen zich uitstekend voor versiering | Bron: Pexels

Bekende Drummers uit Amsterdam

Sjamanen, oorlogsdrums en rituelen lijken misschien een ver-van-je-bed-show als we het over Amsterdam hebben, dus laten we ons maar focussen op wat we in de hoofdstad kunnen vinden als we kijken naar drummers. Muzikaal als de stad is, zijn er namelijk drummers te vinden die het tot hoge hoogten hebben geschopt en die in de hele wereld worden gerekend tot de beste drummers van de planeet! We geven je een paar voorbeelden:

Han Bennink is een van de beroemdste Nederlandse drummers. De geboren Amsterdammer heeft vooral furore gemaakt in de jazzmuziek, en heeft naast drummen ook klarinet, viool, banjo en piano gespeeld. In Europa wordt hij gezien als een van de beste improvisatoren op het gebied van freejazz. Tijdens optredens maakte Bennink naam door niet alleen zijn drumstel te gebruiken, maar ook stoelen, muziekstandaards, instrumentenkoffers, muren en zelfs zijn eigen lichaam. Het maken van herrie, maar via een fantastisch ritme, is Benninks keurmerk.

Een andere naam die absoluut in het rijtje van Amsterdamse drummers hoort is Alex van Halen, drummer en mede-oprichter van de rockband Van Halen. Samen met zijn broer Eddie van Halen bracht Alex het grootste deel van zijn muziekloopbaan door in de VS. Een andere drummer die wereldwijd bekend is, is Ivar de Graaf, de drummer van de band Within Temptation. Hoewel de Graaf snel weg was bij Within Temptation, trad hij af en toe op als invaller. Verder willen we ook nog even Chad Butler noemen, die oorspronkelijk uit Amsterdam komt maar behoorlijk Amerikaans is. Hij was de drummer van de band Switchfoot, een band die bekend is voor de echte liefhebbers van harde muziek.

Een drumstel in de open lucht
Je kan, als je wilt, ook buiten drummen! | Bron: Pexels

Volg drum les gegeven door een privéleraar!

Waar je in Amsterdam Drumlessen kan volgen

Dan nu de hoofdvraag: waar vind je drumles in Amsterdam? Ons lijst is niet compleet, maar het zijn wel een aantal van de beste drumleraren die je in de hoofdstad kan vinden.

Te beginnen met Klaas van Drumles Amsterdam. Hij heeft zijn studio bij hem thuis in Amsterdam West, en is makkelijk qua muziekgenre: je zal spelen wat je wilt spelen, niet wat je moet spelen. Er wordt gewerkt aan alle onderdelen van het drummen: van de techniek tot muzieklezen, tot timing en tot grooven. Klaas heeft zijn Master degree op het Conservatorium van Amsterdam afgerond, en heeft een half jaar in New York gestudeerd aan The Manhattan School of Music, dus je bent verzekerd van een professionele leraar met genoeg kennis van de muziek. Volwassenen betalen 45 euro per uur, kinderen betalen 22,50 euro per 30 minuten.

Een andere optie is Studio PXP, vlakbij het Haarlemmerplein in Amsterdam. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier les krijgen, van een ervaren docent. Hoewel de lessen ook in het Nederlands worden verzorgd gaat de voorkeur uit naar het Engels. De docent is namelijk de in Australië geboren Duitse jazzdrummer Efraim Schulz-Wackerbarth, die met verschillende Nederlandse artiesten heeft gespeeld en getoerd. Zijn expertise ligt binnen de jazz en klassiek, maar uiteraard kan je ook andere muziekstijlen leren.

Een andere optie, ook in Amsterdam-West bij de studio Rock Supplies, is lessen volgen bij Stein Kemper, drummer & oprichter van Drumlessen Amsterdam. Hij drumt al meer dan tien jaar en heeft bij verschillende drummers lessen gevolgd. Omdat hij daardoor ook verschillende genres heeft geleerd kan je als drumleerling elk type muziek leren bij hem.

Verder zijn er in Amsterdam een hoop muziekstudio’s te vinden, waar je veel kan leren over drummen. Een andere optie is een particuliere muziekleraar zoeken in Amsterdam en omgeving. Hoe dat werkt, leggen we je hieronder uit.

Afrikaanse drums
Zoals je ziet zijn er veel type drums! | Bron: Pexels

Drumles Vinden Via Superprof

Superprof is een wereldwijd netwerk waar particuliere docenten bij zijn aangesloten. Dat kunnen docenten zijn van de traditionele vakken die je op school krijgt, zoals wiskunde, Engels en Frans, maar ook docenten die minder typische dingen onderwijzen, zoals yoga of muziek. En zo kan je dankzij Superprof ook in Amsterdam op de meest simpele manier de beste particuliere drumleraar van de stad vinden!

Je voert als zoekopdracht ‘drumles in Amsterdam’ in en je ziet gelijk dat er een lange lijst met docenten verschijnt. Het gaat hierbij allemaal om docenten die zijn geverifieerd door het team van Superprof en die aantoonbaar ervaring hebben met lesgeven en kennis hebben van het vak. Sterker nog, omdat er concurrentie is tussen leraren geven de beste leraren zoveel mogelijk informatie weer in hun profielen, om zo boven het maaiveld uit te steken.

Bekijk de profielen van de leraren dus goed, en kijk ook eens wat eerdere leerlingen zeggen over deze leraren. Aan de hand van die recensies kan je gelijk zien met wat voor docent je waarschijnlijk te maken krijgt. Veel hangt uiteraard ook af van jouw wensen. Wil je lessen in een studio, of bij jouw thuis? Wil je meer doen met jazz of juist met metal? Ben je een beginner of al een gevorderde? En ook niet onbelangrijk: wat is je tarief? Hoewel er altijd ruimte is voor onderhandeling is het belangrijk een docent te kiezen die bij je budget hoort. Denk daarbij wel dat, zoals met alle producten en services, je qua kwaliteit vaak krijgt wat je betaalt.

Als je alle bovenstaande filters hebt gebruikt en uiteindelijk bij een docent bent uitgekomen die goed bij je past, kan je ook nog een proefles aanvragen, als je denkt dat dat helpt! Wacht niet langer en zoek op Superprof!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.