De grootste pianisten aller tijden zijn klassieke pianisten. Namen zoals:

 • Maurice Ravel,
 • Franz Schubert,
 • Ludwig van Beethoven,
 • Wolfgang Amadeus Mozart,
 • Franz Liszt,
 • Claude Debussy,
 • Robert Schumann,
 • Sergei Rachmaninoff,
 • Felix Mendelssohn,
 • Stravinsky,
 • of Wagner

Ze laten de pianisten van vandaag dromen!

Iedereen die een echte liefde voor dit instrument heeft, heeft er ooit van gedroomd om een nocturne van Frederic Chopin of een prelude van Bach perfect uit te voeren! Zelfs als een optreden, een kwartet of een concerto er nog niet in zit.

Tegenwoordig laten de grote hedendaagse pianisten zich tot op zekere hoogte inspireren door wat hun wonderbaarlijke voorgangers hebben nagelaten.

Voor iemand die piano speelt op hoog niveau of voor zijn of haar plezier, is het belangrijk zich te kunnen testen door bepaalde bekende of onbekende werken te kunnen reproduceren en de muziek te kunnen vatten om zo een persoonlijke creatie uit te voeren.

Op soms zeer verschillende gebieden heeft elke pianist die we hier gaan voorstellen zijn of haar eigen aandeel in de muziek.

Van Aretha Franklin tot Hans Zimmer of Elton John, allen drukken zij iets uit en dragen zij emoties over aan het publiek door middel van dit prachtige instrument, de piano.

Het opstellen van een vaste classificatie zou niet relevant zijn, aangezien ze allemaal in heel verschillende werelden zijn geëvolueerd en hun talent niet dezelfde kringen raakt.

Van het grote publiek voor sommigen tot een publiek van fijnproevers voor anderen, je kunt je eigen rangschikking bepalen op basis van je eigen voorkeuren.

We kunnen ze niettemin indelen tussen: pianisten van filmmuziek, zij die de piano gebruiken in hun muzikale composities en tenslotte de virtuozen en puristen van de piano die proberen soms vergeten klanken te doen herleven.

Klaar om 's werelds grootste pianovirtuozen te ontdekken?

Tijdens een pianoles
Pianoles helpt je vooruitgaan! ǀ Bron: Pexels
De beste leraren Piano beschikbaar
Adrián
4,9
4,9 (17 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (10 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (7 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arwin
5
5 (7 reviews)
Arwin
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adrián
4,9
4,9 (17 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (10 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (7 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arwin
5
5 (7 reviews)
Arwin
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Componisten van Filmmuziek

Veel grote componisten uit de muziek zijn pianisten.

Hun muziek reist de hele wereld rond, en blijft bij pianolessen minstens evenzeer aanwezig als de films waarin de nummers voorkomen.

Kijk hier voor pianolessen in Rotterdam.

Hans Zimmer (59 jaar oud)

Hij is waarschijnlijk de beroemdste componist van deze vroege 21e eeuw met meer legendarische muziek dan alle anderen.

Hans Zimmer begon zijn carrière als componist van electro-muziek. Daarna werd hij opgemerkt door een Hollywood producer. Het werd het begin van glorie.

Hij richtte zijn studio "Media Ventures" op en componeerde zijn eerste soundtrack in 1989 voor de film Black Rain van Ridley Scott.

Hij bleef werken aan verschillende projecten tot 1994, toen hij een Oscar, een Golden Globe en een Grammy Award won voor zijn Lion King soundtrack. Ondanks al zijn successen in de jaren erna blijft dat jaar zijn hoogtepunt, want hij heeft sindsdien geen Oscar meer gewonnen.

Sindsdien heeft de naam Zimmer geschiedenis geschreven.

Inception, USS Alabama, de legendarische muziek van Pirates of the Caribbean, Sherlock Holmes, Interstellar met de grote Matthew McConaughey, maar vooral Gladiator dat het grootste succes blijft van de Amerikaanse componist met meer dan 50 miljoen verkochte soundtrackalbums.

Vandaag de dag heeft Hans Zimmer meer dan 55 films op zijn naam staan, waarmee hij een van de meest productieve componisten uit de geschiedenis is.

Dankzij zijn faam en zijn uitstraling laat hij zich omringen met de beste muzikanten voor zijn projecten, reist hij de wereld rond en doet hij geweldige projecten, bijvoorbeeld door op te treden met het Filharmonisch Orkest van Praag.

Ontdek ook de geschiedenis van de piano...

John Williams (84 jaar oud)

Waar Hans Zimmer zich heeft gevestigd als een van de grootste componisten van originele soundtracks voor de cinema sinds de late jaren '90, blijft John Williams de absolute meester van het vak.

Zijn cv is gigantisch, met onder meer vier Oscars voor de beste soundtrack met meer dan vijftig nominaties (de hoogste score in de muziekgeschiedenis na Walt Disney) en een carrière die zich over zes decennia uitstrekt.

John Williams is ook een virtuoos als het gaat om de viool en de cello! Een echte multidisciplinaire artiest!

Williams is bekend als de favoriete componist van Steven Spielberg: hij componeerde de originele soundtracks van E.T, films van Indiana Jones, de filmreeksen Jurassic Park, Superman en de remake van de Jaws-films.

Jongeren zullen hem kennen vanwege het componeren van de betoverende muziek van de eerste drie Harry Potters, en daarnaast de hele soundtrack van de Star Wars saga (inclusief de laatste afleveringen) met noten en deuntjes die mythisch zijn en zullen blijven.

John Williams' uitstraling gaat verder dan de bioscoop, want hij componeerde ook het volkslied van drie Olympische Spelen en het stuk dat werd gespeeld voor de inauguratie van Barack Obama in 2008.

Simpel gezegd, de legende van de filmmuziek, dat is hij. En dat wordt vaak over het hoofd gezien in de klassieke pianolessen.

Mensen die piano willen leren spelen, zien ook online pianolessen over het hoofd: kijk eens hoe Superprof je piano kan leren spelen via de webcam?

Yann Tiersen (46 jaar oud)

Het was onmogelijk voor ons om dit artikel te schrijven zonder Yann Tiersen te noemen. Maar laten we er geen doekjes om winden: ook hij verdient zijn plaats in dit klassement!

Yann Tiersen is een Franse componist die zich in de ogen van de wereld heeft geopenbaard met de film Amélie.

Hoeveel pianisten in de dop dromen vandaag de dag niet van een foutloze Comptine d'un autre été: l'après-midi of van de niet minder beroemde Valse d'Amélie?

Voor de goede orde, hij is het die alle instrumenten bespeelt op het album van de film. Yann Tiersen is niet alleen een fantastisch pianist, maar ook violist en accordeonist, wat hem tot een zeer volleerd musicus maakt.

Hij heeft alle muziek gecomponeerd van de films van Jean-Pierre Jeunet (A very long Engagment) maar ook de soundtracks voor Good-Bye Lenin en Tabarly.

Hoewel hij niet kan bogen op het indrukwekkende palmares dat John Williams of Hans Zimmer hebben, weten we zeker dat we nog veel van hem gaan horen!

Yann Tiersen heeft ook de bijzonderheid linkshandig te zijn, wat zijn pianowerken nog moeilijker maakt.

Kunnen de obstakels van sommige linkshandigen om piano te leren spelen worden weggenomen? Wij hopen het in ieder geval!

Leer bekende nummers spelen van Yann Tiersen met behulp van een pianoleraar bij jou in de omgeving. Ga aan de slag met pianoles Rotterdam!

Ludovico Einaudi (61 jaar)

Over film en muziek spreken zonder een Italiaanse componist te noemen zou haast een misdaad zijn.

Ludovico Einaudi werd geboren op 23 november 1955 in de mooie stad Turijn.

Voor kenners zal Einaudi ongetwijfeld prachtige composities oproepen, maar voor anderen volgt hier in een paar regels een korte samenvatting van de werken van Einaudi:

 • Intouchables, door Olivier Nakache en Eric Toledano (2011)
 • Edgar, door Clint Eastwood (2011),
 • Samba, door Olivier Nakache en Eric Toledano (2014),
 • Its only the end of the world, door Xavier Dolan (2016),
 • Mommy, van Xavier Dolan (2014)...

Dit zijn enkele van zijn recente films, waarin Ludovico Einaudi erin geslaagd is indruk te maken met zijn unieke artistieke stijl, gekenmerkt door minimalisme en eenvoud.

En zei Leonardo da Vinci tenslotte niet zelf: "Eenvoud is de ultieme verfijning"

Opgemerkt moet worden dat we de muziek van Ludovico voornamelijk terugvinden in de Italiaanse, Franse en Amerikaanse cinema...

Kun je de tien moeilijkste stukken geschreven voor de piano spelen?

Man speelt piano
Een piano zorgt altijd voor sfeer ǀ Bron: Pexels

Volg pianoles Deventer!

De Grote Virtuozen

Zij zijn de meesters van het spel. Men wil op hen lijken wanneer men besluit piano te leren spelen.

Hun vingers dwalen rond over de toetsen met een indrukwekkende snelheid en met een waanzinnige nauwkeurigheid. Hun vingervlugheid op de piano is zonder maatstaf. Zij spelen de moeilijkste stukken met een zuiverheid en een gemak die voor de meeste pianisten onbereikbaar zijn.

Zij zijn de waardige erfgenamen van de beroemdste componisten van de klassieke muziek, zoals Bach, Tsjaikovski, Rossini, Brahms of Mozart, aan wie zij op de beste manier hulde brengen.

Voor hen is de piano een instrument van prestige. Met hun onberispelijke techniek zijn ze in staat om verbluffende composities of adembenemende improvisaties te creëren! Een korte rondgang langs de grootste meesters.

Lang Lang (35 jaar)

Hij speelde het solorepertoire van Mozart in de Spiegelzaal van Versailles. Amper 35 jaar oud, staat de Chinese pianist nu al aan de top van zijn kunnen!

Hij staat bekend om zijn "theatrale" spel (critici zullen zeggen dat hij het soms iets te bont maakt), en Lang Lang is onderscheiden in de grootste muziekinstellingen van de wereld.

Voor zijn dertigste verjaardag speelde de virtuoos in Duitsland in de O2 World of Berlin voor 10.000 toeschouwers.

Hij verscheen ook op de Grammy Awards met de band Metallica voor een ongelooflijke solo van 6 minuten. Voor liefhebbers van het mixen van muziekgenres is het een klassieker die we aanraden om met gesloten ogen te beluisteren! En voor degenen die bang zouden zijn voor het "geweld" van het geluid van Metallica, One is een van de rustigste nummers van de band, ga het dus zeker luisteren!

Lang lang is een waar fenomeen, het is ook een van de emblemen van het merk Adidas dat een model van schoenen op zijn naam heeft uitgebracht.

Lang Lang is de nieuwe kleine pianoprins die op 3,5 jarige leeftijd begon aan het conservatorium in Beijing. Werkelijk begaafd.

Ontdek de beste tutorials om piano te leren spelen!

Ievgeni Kissine (44 jaar oud)

Rusland is een land waar de piano een adellijk instrument is, voorbehouden aan de elites. Russische pianisten zijn, over het algemeen, zeer bekend en terecht. Ievgeni Kissine is een van de beste van deze pianisten, naast Alexander Scriabin. Vladimir Poetin omschreef hem als "vertegenwoordiger van het Russische muzikale erfgoed".

Hij kan alles spelen met een uitzonderlijke virtuositeit en heeft een voorkeur voor het werk van Bach, dat hij tijdens zijn pianolessen studeerde aan de prestigieuze Russische Academie van Moskou.

Na regelmatig in het Bolsjoi te hebben opgetreden, treedt hij nu op in de mooiste zalen van de wereld. In 1992 was hij zelfs aanwezig bij de uitreiking van de Grammy Awards.

Ga aan de slag met piano les Amsterdam!

Radu Lupu (70 jaar oud)

Ook opgeleid aan de Russische Academie. De Roemeen Radu Lupu is waarschijnlijk de meest discrete van de grote hedendaagse pianisten. Ondanks zijn concerten over de hele wereld met de beste symfonieorkesten, weigert hij interviews te geven, wat zijn mysterieuze kant nog versterkt.

Lupu is een atypische pianist. Zo gebruikt hij bijvoorbeeld geen kruk maar een bureaustoel om te spelen. Op dezelfde manier neemt hij nooit op. Zijn muziek is alleen live.

Lupu heeft talrijke onderscheidingen gekregen, zoals de Grammy voor beste solo instrumentale uitvoering in 1996. Hij beschouwt zichzelf als een "pianoschilder". Terecht, zonder twijfel, gezien zijn talent!

Yiruma (38 jaar oud)

Yiruma is pas 38 jaar oud en maakt deel uit van de nieuwe golf van virtuoze pianisten. Hij is al pianist vanaf zijn vijfde en daarna afgestudeerd aan twee prestigieuze muziekscholen in Londen, en de Koreaanse artiest toonde al heel vroeg in zijn jeugd een echt talent voor compositie.

Vandaag de dag is hij wereldwijd bekend en erkend voor zijn vertolking van de twee bekendste nummers: River flows in you en Kiss the Rain.

Hij speelt regelmatig over de hele wereld, teken van een oprechte publieke belangstelling voor zijn talent.

De zachte, technische, soms romantische melodieën van zijn composities vervoeren je. Yiruma haalt veel van zijn inspiratie uit de romantische muziek van Parijs.

Sonya Belousova (26 jaar)

Vaak vergeten in het klassement, terwijl vrouwen uitstekende pianisten zijn! Sonya Belousova is daar een heel goed voorbeeld van! Zij is ook een onderdeel van de "new wave".

Zij is geboren in Sint-Petersburg, is winnares van verschillende internationale concoursen en werd op haar 13e jaar door het Ministerie van Russische Cultuur onderscheiden voor haar talent.

Ze is componiste, onvoorspelbaar in improvisaties, en in staat om een nieuwe compositie te maken op een muziekstuk dat zij slechts één keer gehoord heeft!

Zij treedt regelmatig op in theaters over de hele wereld, vooral thuis in Rusland en de Verenigde Staten. Haar herinterpretaties van de grote cinematografische stukken, met een zeldzame melodische rijkdom, zijn een groot succes bij het jongere publiek.

Ze is ook verantwoordelijk voor de muzikale composities van verschillende balletten in de Verenigde Staten en is bekend om haar samenwerking met Jorge Calandrelli, beroemde Argentijnse componist, 6-voudig winnaar van de Grammy Awards.

Model naast piano
Een piano is ook een heel mooi meubel ǀ Bron: Pexels

Volg les met een online pianoleraar!

Yeol Eum Son (31 jaar oud)

Amper dertig en Yeol Eum Son is nu al een ster in zijn land. Met haar eerste pianoles op drieënhalfjarige leeftijd, ging zij op 16-jarige leeftijd naar de Koreaanse Nationale Kunstuniversiteit. Op haar 18e nam ze de complete Studies van Frédéric Chopin op (Op. 10 en Op.25).

Ze heeft samengewerkt met de grootste solisten in het Philharmonic Orchestra van New York onder leiding van dirigent Lorin Maazel tot het Russisch Symfonie Orkest, Praag en Rotterdam in de laatste jaren.

Tijdens haar jonge maar nu al rijke carrière heeft ze vele prijzen ontvangen - met name de tweede plaats in het zeer prestigieuze Tsjaikovski Internationaal Concours in 2011.

Yeol Eum Son, die haarzelf omschrijft als een emotionele, gevoelige maar niettemin krachtige en energieke pianiste, is een onvoorwaardelijke bewonderaarster van het werk van Chopin en Mozart. Zij besteedt een groot deel van haar tijd aan de studie van deze twee maestro's.

Oscar Peterson (1925 - 2007)

In 2015 herdacht de jazzpianowereld de 90ste geboortedag van de legendarische Oscar Peterson. Bij die gelegenheid verscheen een nooit eerder gehoord album met jazzcomposities ("Oscar, with love"), als een geschenk uit de hemel voor zijn fans.

Fans die immers slechts tientallen albums en vinyls hadden om hun dorst naar jazzpianisten te stillen.

Maar voor deze creatieve pianist, is er een heel verhaal. Het begint in de zwarte buurten van Montreal. Heel jong, op 5-jarige leeftijd, dook Oscar Peterson in de muziek - eerst de trompet. Maar al snel is het de piano die zijn tijd inneemt. Nog geen 10 jaar oud, heeft hij al uren en uren gespendeerd aan de zwarte en witte noten achter zich, zelfs zo ver dat hij al een bijnaam heeft: De Bommenwerper van de Boogie-Woogie. Genoeg gezegd...

Zijn virtuositeit is enorm, aangezien hij pas op 14-jarige leeftijd professioneel muzikant wordt. Een genie dat hij zijn hele leven zal behouden, door zijn muzikaliteit, zijn vindingrijkheid en zijn gevoel voor melodie te cultiveren, door hard te werken: 6 uur oefenen (pianoles) per dag.

De fans kunnen zich vereeuwigen naast het standbeeld van Oscar Peterson in Ottawa, de hoofdstad van Canada.

Ontdek alles wat er te weten valt over de piano...

Vrouw speelt piano
Kan jij al concerten geven? ǀ Bron: Pexels

Start met pianoles Utrecht!

Muzikanten die Pianist Zijn

Wij spreken meer over hun stem, en over hun liedjes, maar deze pianisten-zangers hebben ook hun tijdperk gemarkeerd met hun beklijvende melodieën, hun charisma, en hun invloed op de inhoud van onze muzikale omgeving.

Het zijn echte virtuozen en ze hebben een impact op de geschiedenis van de piano, een instrument dat met hun succes wordt geassocieerd.

Chris Martin (39 jaar)

Miljoenen verkochte albums, een stem die herkenbaar is onder duizenden, en melodieën die de hele wereld aan het dansen brachten, we stellen de leider van Coldplay niet meer voor, hij is de ziel van de groep!

Hij kan tientallen hits voor zijn rekening nemen: The Scientist, Paradise, Fix you, Lovers in Japan en meer recent, A Sky Full of Stars, Adventure for a Lifetime en Hymn for the Weekend met de beroemde zangeres Beyoncé. Zijn podiumprestaties zijn onderdeel van zijn werk.

Chris Martin is opgeleid als autodidact, en vormde zijn eerste groep toen hij 14 was in Engeland. Vandaag de dag is Coldplay een van de grootste bands ter wereld, die in februari 2016 deelnam aan de half-time show van de Superbowl voor meer dan 700 miljoen kijkers.

En het is nog lang niet gedaan voor Chris Martin, die ook investeerde in een veelheid van liefdadigheidsorganisaties.

Matthew Bellamy (37 jaar)

Net als Chris Martin, belichaamt Matthew Bellamy vrijwel het imago van zijn band, Muse.

Auteur, componist, en zanger van de grootste hits van de groep: Psycho, Hysteria, Supermassive Black Hole of Starlight: Bellamy valt op door zijn veelzijdigheid.

Naast piano, waarmee hij op 5-jarige leeftijd begon, is hij ook gitarist en bespeelt hij de mandoline.

Zijn zangtalent wordt erkend en bestrijkt 3 octaven. Het tijdschrift Bilboard nomineerde hem in 2014 als 9e beste muzikale groepsleider in de geschiedenis.

Elton John (69 jaar oud)

Nog een Brit! Talent is zeer aanwezig op het eiland! De vijfde Beatle (hij maakte deel uit van de band in 1962-1963) is een poplegende.

Met meer dan 200 miljoen verkochte albums wereldwijd en meer dan 3.000 concerten, maakt Elton John deel uit van ons muzikaal erfgoed.

Hij is verbonden aan de Royal Academy of Music in Londen en is onlosmakelijk verbonden met zijn instrument: de piano.

Met 41 awards waaronder 6 Grammy Awards en een Oscar voor het nummer Can You Feel The Love Tonight, de originele soundtrack van Walt Disney's meesterwerk The Lion King, is Elton John een bekende inspiratiebron voor artiesten als Kanye West, Joe Cocker en Queen.

Elton John bracht in 2016 zijn 33ste album uit, getiteld Wonderful Crazy Night en met uiteraard 80% piano. Het houdt dus nooit op!

Aretha Franklin (74 jaar oud)

Hoe maak je een top van muziekberoemdheden die ook pianist zijn zonder de naam Aretha Franklin te noemen?

De Amerikaanse zangeres van jazz, gospel of rhythm and blues is een wereldwijd icoon. Ze wordt ook wel de derde beroemdste Afro-Amerikaanse persoonlijkheid in de geschiedenis genoemd, achter Martin Luther King en Barack Obama!

Ze heeft wereldwijd meer dan 75 miljoen platen verkocht en blijft de meest succesvole vrouwelijke artieste in de geschiedenis!

Het gerenommeerde blad Rolling Stones plaatst haar op de eerste plaats van de grootste zangeressen (mannen en vrouwen samen) in de geschiedenis. Dat is toch wat!

In haar 45-jarige carrière heeft ze maar liefst 18 Grammy Awards in de wacht gesleept.

Het curriculum vitae is eindeloos. Wie Aretha Franklin eens aan de piano wil beluisteren of ontdekken, raden wij aan You Send Me of I Say A Little prayer te beluisteren.

Een gouden stem en sprookjesachtige vingers aan de piano! Respect voor Aretha!

Alicia Keys (35 jaar)

Met een krachtige en geïnspireerde stem, een zeer ritmische melodie en een perfecte harmonie tussen piano en zangstem, is Alicia Keys zowel een uitstekende zangeres als een erkend pianiste.

Met een klassieke muziekopleiding vanaf haar 7e jaar en de New Yorkse cultuur, krijg je een explosieve cocktail!

Haar eerste album, Song in A Minor, kende een verbluffend succes: wereldwijd werden meer dan 12 miljoen exemplaren verkocht.

Wij bevelen vooral het album The Diary of Alicia Keys aan, dat piano, rhythm and blues, jazz en soul mixt. Speciale vermelding voor het beroemde nummer If I Is Not Got You of andere zoals Harlem's Nocturne die ware meesterwerken zijn.

Als je een pianoliefhebber bent en van Amerikaanse shows houdt, aarzel dan niet!

Doe veel meer kennis op over piano en bekende pianisten terwijl je pianoles volgt gegeven door een expert op dit gebied!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.