Wanneer je met pianolessen begint, is het doel van de cursus meestal om zo snel en zo goed mogelijk vooruit te komen.

Je wilt de sterkste basis verwerven, om daarna de stukken te gaan spelen die je leuk vindt.

En laten we duidelijk zijn, de meeste pianisten willen de liedjes spelen die ze gehoord hebben en die ze graag zouden willen nadoen, of gewoon een legendarische melodie, om net als de beste pianisten te spelen.

Maar iedere pianist heeft een ego en trots. Om te bewijzen dat hij of zij goed genoeg is, moet men voor moeilijke stukken gaan, zelfs zeer moeilijke. Niet noodzakelijk uit persoonlijke smaak, maar vanwege de status voor degene die ze speelt. Wat staat er op jouw repertoire?

Deze moeilijke stukken kunnen op verschillende manieren worden gecategoriseerd in de wereld van de piano. Om een sympathieke kant aan dit artikel te geven, zullen we klassieke stukken doornemen, en variëteiten, bekend of onbekend.

En je zult zien dat je daarna onvermijdelijk naar je piano gaat om er een, of zelfs allemaal, te leren.

Door dit artikel te lezen, zul je beter begrijpen hoe je een pianovirtuoos wordt!

Doe mee aan de discussie: wie zijn volgens jou de beste pianisten ter wereld?

Bladmuziek
Kun jij al bladmuziek lezen? ǀ Bron: Pexels

Volg pianoles Deventer!

De beste leraren Piano beschikbaar
Adrián
4,9
4,9 (17 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (10 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (7 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arwin
5
5 (7 reviews)
Arwin
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adrián
4,9
4,9 (17 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (10 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (7 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arwin
5
5 (7 reviews)
Arwin
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Klassieke Muziek en haar Virtuoze Stukken

Vaak bestaat de neiging te zeggen dat de klassieke muziekstukken die door de beste pianisten ter wereld zijn gecomponeerd, het moeilijkst te spelen zijn. Gelukkig worden veel klassieke stukken ook gebruikt om de piano te leren.

Maar er zijn er natuurlijk ook die deze reputatie rechtvaardigen.

Symfonie nr. 5 van Beethoven (1804-1808)

Een legendarisch stuk, gecomponeerd door een geniaal musicus. Je hebt deze noten waarschijnlijk al gehoord in de films The Longest Day of Saturday Night Fever.

De vijfde symfonie van Beethoven bestaat uit vier delen (Allegro con Brio, Andante con moto, Scherzo, en de Finale), en duurt ongeveer veertig minuten. Het is een van de meesterwerken van de Oostenrijker.

Voor de anekdote: de muziek werd gecomponeerd tijdens de Napoleontische oorlogen, terwijl Oostenrijk werd binnengevallen door Frankrijk.

Beethoven, toen in de dertig, wordt meer en meer getroffen door doofheid.

Een paar jaar later werd deze symfonie aangewezen als een naslagwerk, en een van de meest populaire van de klassieke muziek.

Piano Sonate Nr. 18 in D groot (W.A Mozart)

Mozart, door velen beschouwd als de grootste virtuoos in de geschiedenis van de piano, hoeft niet te worden voorgesteld. Vanwege zijn jeugdigheid, maar ook vanwege de moeilijkheidsgraad en complexiteit van zijn composities. (Wie herkent niet zijn beroemde Toverfluit, een opera van meer dan twee uur lang).

De pianosonates van Mozart behoren tot de moeilijkst te spelen sonates.

En de nr. 18 biedt een indrukwekkend technisch paneel. Variaties van ritmes, veranderingen van vingerzetting en snelheid.

Men kan duidelijk zeggen dat hij een pianist met grote capaciteiten is wanneer hij de Mozart-sonates, en meer bepaald de nr. 18, beheerst.

Ontdek de lange geschiedenis van de piano...

De Bolero van Maurice Ravel (1928)

Ongetwijfeld een van de mooiste balletten van de 20e eeuw. Ook deze muziek heb je waarschijnlijk gehoord van de reclame van AGF Insurance in het begin van de jaren 2000. Een mooie en pakkende melodie, die ongeveer 15 minuten duurt.

De melodie herhaalt zich regelmatig tijdens het stuk, maar variaties in crescendo en orkestratie geven dit unieke werk een origineel, zelfs uniek aspect.

Zo uniek dat het tot op de dag van vandaag het meest gespeelde balletstuk is in de grote opera's van de wereld sinds de jaren 1930, en zelfs bij evenementen zoals het WK voetbal in 1998 of de slotceremonie van de Olympische Spelen in Sochi in 2014.

De Toccata in D Mineur van J.S Bach (1703-1707)

Iedereen heeft deze muziek al gehoord, de referentiemuziek die Bach voor de orgels heeft geschreven. Het werd in drie afleveringen gemaakt en het duurde vier jaar om het te schrijven. In het begin waren er controverses over, de zwavelachtige componist Ringck en daarna Kelliner claimden de oorsprong, maar uiteindelijk wordt het toegeschreven aan Bach, geschreven toen hij jong was.

We vinden het muziekstuk terug in de populaire cultuur, in de bioscoop in Fantasia, Twenty Thousands Leagues under the Sea, The Godfather of zelfs Aviator en Pirates of the Caribbean.

De eerste noten zijn legendarisch, en een melodie zo mooi is als die is moeilijk met versnellingen.

Man speelt piano
Als je echt goed bent, kun je concerten gaan geven ǀ Bron: Pexels

Start met piano les Amsterdam!

Popmuziek en hoe moeilijkheidsgraad het succes dient

Popsongs maken deel uit van de muzikale cultuur. En in tegenstelling tot wat men soms denkt, kan commerciële muziek heel moeilijk zijn en als basis dienen voor pianolessen.

En, ze vereisen technische vaardigheden die essentieel zijn voor een pianist.

Diego, door Michel Berger (1983)

In Frankrijk is Michel Berger een referentie op het gebied van piano en muzikale creatie. Hij is verantwoordelijk voor een zeer groot aantal grote hits. Hij schreef liedjes voor zichzelf, maar ook voor de andere muzikanten.

En als we een liedje moesten bedenken dat het genie van de componist vertegenwoordigt, dan is Diego het perfecte voorbeeld.

Een perfect gelardeerde melodie, waarbij de akkoorden vloeiend in elkaar overgaan. Een moeilijk lied, niet technisch, maar in de beheersing van de ritmen en de emoties. Een echt compleet stuk om te gebruiken bij het piano leren spelen, dat heel moeilijk zo mooi te maken is als het originele stuk gespeeld door Michel Berger.

Ontdek hoe, door middel van pianolessen online, Superprof docenten je kunnen helpen de emotie die het instrument kan weergeven onder de knie te krijgen.

Life on Mars door David Bowie (1971)

Wat te denken van dit nummer, dat met het overlijden van David Bowie in 2016 weer populair is geworden. Een van zijn grootste successen is gebouwd op een eenvoudige pianomelodie, maar van een zeldzame intensiteit.

Hoewel het als repetitief kan worden beschouwd, is deze muziek (net als die van Michel Berger) gebaseerd op intensiteit, op het verhogen van de crescendo intensiteit.

Dat levert uiteindelijk een cultmelodie op, waarvan de emotie moeilijk uit te drukken is. Veel oefenen op de piano is noodzakelijk aangezien deze muziek moeilijk te spelen is.

Georgia On My Mind van Ray Charles (1960)

Pianisten die geïnteresseerd zijn in de muzikale cultuur rond hun instrument weten dat jazz een genre apart is. Het is niet iedereen gegeven om het te kunnen spelen. En Ray Charles is waarschijnlijk de grootste virtuoos op dit gebied.

En niet alleen omdat hij blind was. Zijn muziek is compleet, tijdloos, en ook heel moeilijk na te doen.

Dit is een van Ray Charles' meest opmerkelijke romantische stukken. De moeilijkheid van dit stuk ligt niet in het ritme, maar in de melodie zelf.

Om dit stuk te spelen, moet je het voelen, het begrijpen. En je goed bewust zijn van de betekenis en de woorden. Bij Ray Charles, zijn die twee verwant. Dat is de moeilijkheid.

Een houten piano
Klaar om te gaan zitten en spelen? ǀ Bron: Pexels

Volg les met een online pianoleraar!

Bekende, Uitdagende Filmmuziek

Aangezien ze de laatste jaren een nieuwe dimensie hebben gekregen en evenveel meetellen als de films waarin ze voorkomen, moeten filmmuziekwerken natuurlijk op deze lijst staan.

Ze zijn technisch van een zeer hoog niveau en vereisen aanzienlijke pianistische capaciteiten. Dit is niet geschikt voor beginnende pianolessen.

Mensen worden erg enthousiast over pianospelen als ze naar deze nummers luisteren, dus het doel is om te werken aan het leren van de piano om deze stukken zo snel mogelijk te kunnen spelen.

Vind hier de beste tutorials voor het leren van de piano!

Comptine d'un autre été (Yann Tiersen)

Niemand is deze piano-accordeon melodie vergeten uit een van de populairste Franse films van begin 2000 : Amélie.

En deze melodie, gecomponeerd door een van de beste pianisten van de wereld Yann Tiersen, is om een bijzondere reden erg moeilijk: het is een stuk voor een linkshandige.

En aangezien 75% van de pianisten rechtshandig zijn, krijgt dit stuk een nieuwe dimensie. Het vereist een bijzondere vingeroefening om zich aan dit stuk te kunnen aanpassen. De moeilijkheid van het spelen van een stuk voor linkshandigen en de snelheid van dit stuk maken het dubbel moeilijk.

Fly (Untouchable, door Ludovico Einaudi)

We hebben allemaal onze traantjes weggepinkt bij het luisteren naar deze sublieme muziek. Een relatief snelle en zeer ritmische melodie. Dit stuk vereist een grote behendigheid en een relatief zacht gevoel. Het is duidelijk niet aan iedereen gegeven.

Het is een muziek gebaseerd op snelheid, arpeggio's en akkoorden. Maar alles in de emotie en lieflijkheid van een knallend stuk, dat kan worden gezien als een monument in de filmmuziek.

Muziek hangt af van de succes van een film. Untouchables bewijst het.

Interstellar soundstrack (Hans Zimmer)

Ah, de meester Hans Zimmer. Een waardige opvolger van John Williams, deze Duitser is DE referentie in filmmuziek.

En het minste dat gezegd kan worden is dat hij met de soundtrack van Interstellar alles heeft gegeven wat hij had. Een lang nummer, met ritmische en melodische versnellingen.

Het is een krachtig en crescendo stuk.

Zoals in veel muziek van Hans Zimmer, is de basis van het nummer technisch niet zo moeilijk. Het zijn de ritmische veranderingen en de klankvariaties die dit stuk tot een toonbeeld van filmmuziek maken.

De piano is een prestigieus instrument, dus doe het eer aan!

Een piano-akkoord
Het lastige van pianospelen is dat beide handen twee verschillende dingen doen ǀ Bron: Pexels

De Moeilijkste Stukken om op de Piano te Leren Spelen

Piano spelen met uitdagende stukken helpt je om je muzikale grenzen te leren kennen. En bovenal, het is de kans om snel vooruitgang te boeken door piano te spelen.

Het is je motivatie die je grootste bron van vooruitgang zal zijn om piano te leren spelen en een echte performer te worden. Je zult moeten volharden in je pianolessen, de bladmuziek voor piano vinden en leren hoe je de stukken moet spelen waar je van houdt.

Dus neem je beide handen, kies een piano, zoek een pianoleraar, ga door met oefenen, doe wat je nodig hebt om de pianospeler te worden die je droomt te zijn. De solfège, akkoorden en pianoklassiekers zullen dan geen geheimen meer voor je hebben.

Ontdek alles wat er te weten valt over de piano...

Vind pianolessen in heel Nederland op Superprof.

  • Pianoles Amsterdam
  • Pianoles Rotterdam
  • Pianoles Utrecht
  • Pianoles Eindhoven
  • Pianoles Tilburg

Feiten uit de piano geschiedenis

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.