De vleugel heeft een belangrijke plaats in de muziekgeschiedenis. Het instrument heeft niet altijd piano geheten en is ook niet altijd voor iedereen beschikbaar geweest. De geschiedenis van de piano en de opkomst van de pianist gaat ver terug, met veel evoluties en ontwikkelingen.

Het maakte de loopbaan van kunstenaars en legendes mogelijk. Mannen en vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van de muziek, en op de geschiedenis zelf.

Dus, wie heeft de piano uitgevonden? Het is zeer interessant om de geschiedenis van de piano te ontdekken en te analyseren, een instrument en nieuwe uitvinding die vrij laat in de geschiedenis plaatsvond. Toen de piano nog geen piano was.

Tijdens een pianoles
Begin al vroeg met piano onderwijzen! ǀ Bron: Pexels

Volg piano les Amsterdam!

De beste leraren Piano beschikbaar
Adrián
4,9
4,9 (17 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (10 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (7 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arwin
5
5 (7 reviews)
Arwin
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adrián
4,9
4,9 (17 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (10 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (7 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arwin
5
5 (7 reviews)
Arwin
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Tijdlijn: Het Ontstaan van de Piano

Om terug te gaan naar de begindagen, moet men teruggaan tot de achttiende eeuw. Met een naam die de loop van de geschiedenis zal veranderen: Bartolomeo Cristofori. Deze Florentijnse pianotechnicus vond het eerste klavierinstrument uit: de Clavicorde, of "gravecembalo col piano e forte" in het Italiaans.

We zijn nog ver verwijderd van de piano zoals we die nu kennen, maar het idee van het indrukken van pianotoetsen die hamers bedienen die op snaren tikken om geluid te produceren, is al aanwezig. Cristofori maakte in zijn leven twintig exemplaren van dit snaarinstrument. Het idee werd vervolgens opgepikt en verbeterd door een Duitser: de instrumententechnicus Silbermann. Hij verbetert het klavier en het proces van hamerslagen om de beste klinkende piano te creëren.

Een nieuw instrument is geboren. Een nieuwe familie. En die familie begint bij de Piano Forte.

De Piano Forte, de Oudste Voorvader van de Moderne Piano

Met het onderzoek naar de klank, de volumeregeling en het mechanisme van Silbermann wordt eind jaren 1770 een nieuw type klavier geboren: de pianoforte. Silbermann is ook de uitvinder van de voorloper van het moderne demperpedaal, dat de dempers van alle snaren tegelijk optilt.

Esthetisch en voor de klank heeft de pianoforte de meeste verbeteringen ondergaan gedurende de fasen van zijn reproductie. De periode die met de tijd dat deze verbeteringen werden doorgevoerd loopt van de dood van Mozart (1791) tot de dood van Schubert (1828). Muzikaal gezien doorlopen we het klassieke tijdperk.

De pianoforte en het klavecimbel mogen niet met elkaar worden verward. Het klavecimbel wordt om twee redenen niet beschouwd als een voorvader van de toetsinstrumenten. Het is ontstaan na de piano en heeft niet dezelfde technische kenmerken als de piano. De klank van het klavecimbel is bijvoorbeeld niet het resultaat van een hamerslag. Bovendien had het klavecimbel niet hetzelfde succes als de solopiano. De geschiedenis bewijst het.

Het instrument zal vele verbeteringen ondergaan, om de pianist in die tijd te laten genieten van een klank die veel krachtiger is dan op het begin.

En dankzij de industriële revolutie was de vooruitgang nog beter:

  • De nauwkeurigheid van de klank verbeterde
  • Meer gevoel met meer flexibele toetsen
  • Productie van stalen snaren van hoge toonkwaliteit
  • Verbeterde machinale precisie bij de productie van nieuwe gietijzeren frames.

De Opkomst van Pianobedrijven

De tweede helft van de 19e eeuw en de industriële boom maakten het mogelijk dat er steeds meer nieuwe bedrijven, nieuwe merken, nieuwe fabrieken ontstonden die bijdroegen aan de verbetering van de piano, die nog steeds bekend stond als de pianoforte.

Het leidende en innoverende land in deze periode is Duitsland. Het merk Blüthner (geboren in 1853) is erin geslaagd zowel de technische als de esthetische aspecten van zijn piano's te ontwikkelen door ze robuust en krachtig te maken.

Maar het ontwikkelt ook het commerciële aspect (d.w.z. de verkoop van piano's), door in klanten niet alleen de beste pianisten te zoeken, maar ook mensen die piano willen leren spelen.

Blüthner zal dus 4 verbeteringen aan zijn modellen patenteren en zijn aanbod diversifiëren. Zodat in 1915 de standaard piano 2m15 lang is, 300 kg weegt, en 5 octaven beslaat. De andere pianomerken, die aanvankelijk laat waren met deze veranderingen, zullen dan in hun voetsporen volgen.

Bekijk hier verschillende pianolessen.

Volg pianoles Den Haag!

De Pianovirtuozen als Merken

Zoals in elke sector, en zoals in elke periode, moet een merk vergezeld gaan met een bekendheid. Een celebrity die het product verkoopt.

Voor de piano deden bedrijven hetzelfde. Zij gingen op zoek naar de beste pianospelers om de massa ervan te overtuigen dat hun pianoproducten beter waren dan die van de concurrentie.

Zo leenden Beethoven, Bach, Chopin, Schubert, om er maar enkele te noemen (onder de beste pianisten) hun naam aan de grote Europese pianofabrikanten. Firma's die in de tweede helft van de negentiende eeuw opkwamen, tot meer dan 20 in 1885. Het was in deze tijd dat de moderne piano eigenlijk werd geboren.

De belangrijkste pianofabrikanten aan het eind van de 19e eeuw waren:

  • Blüthner
  • Broadwood
  • Pleyel
  • Erard
  • Steinway&sons

In die tijd vormden deze pianofabrikanten 70% van de wereldproductie.

Piano's in alle vormen, klanken en technische kenmerken... En piano's die te vinden waren bij de mensen uit de middenklasse van die tijd (vooral degenen die rijk waren geworden ten tijde van de industriële revolutie, en die piano wilden leren spelen) en de bourgeoisie die piano's ook gebruikte, alleen voor de klank, voor de schoonheid van het “meubel”.

Ontdek waar je piano kunt leren spelen...

Een vleugel
Een echte vleugel is duur! ǀ Bron: Pexels

De Moderne Piano Doet zijn Intrede!

Met de vooruitgang van de wetenschap, de industrie en de fabricagetechnieken veranderden en evolueerden de piano's tot zoals wij ze nu kennen.

Het was aan het begin van de 20e eeuw dat de piano erin slaagde kracht, schoonheid en een perfecte klank te combineren. Het pianospelen wordt populairder, met de verovering van nieuwe streken, nieuwe landen.

Net voor het begin van de jaren 1900 geeft Henri Pape de klank van de piano een nieuwe dimensie. Hij verving de lederen bekleding van de hamers door schapenwol vilt. Deze verbetering maakt een fijnere harmonisatie mogelijk van het instrument met de slag bij het pianospelen.

In Duitsland geeft het gebruik van met diamant gesponnen staal vanaf 1902 een nieuwe klank. Tot op de dag van vandaag verbeteren firma's als Röslau, Bechstein, Vogel of Rose voortdurend het gebruik van de snaren, de hamers en de piano zelf.

En het is ook in deze periode dat de melodie van de piano de rest van de wereld verovert.

Weet jij wie de beste pianisten ter wereld zijn?

Een houten piano
Weet jij welke toets bij welke toon hoort? ǀ Bron: Pexels

Volg pianoles online!

De Piano wordt naar Amerika en Azië Geëxporteerd

De VS: een Pianoproducerende Reus

De piano deed zijn intrede in de Verenigde Staten in de tweede helft van de negentiende eeuw, met de oprichting van de twee firma's Steinway en Grodrian. Het zijn deze twee muziekbedrijven die in het land de toon aangeven.

De beoefening van de piano staat nog in de kinderschoenen en is voorbehouden aan Engelse emigranten, die over een meer ontwikkelde pianocultuur beschikken dan Amerikanen.

Niettemin, en zoals op alle gebieden, zullen de Verenigde Staten snel wereldleiders worden. Zoals ze nog steeds zijn vandaag, met meer dan 200 fabrikanten, en meer dan 870 patenten honderd jaar geleden ingediend, met instrumenten in piano winkels over de hele wereld.

Wist je dat je online geweldige pianolessen kunt vinden?

Azië en Japan Doen hun Intrede met Yamaha

Japan heeft zijn weg relatief laat gevonden. De nationale leider van het muziekinstrument, Yamaha, werd pas in 1887 opgericht en begon piano's te maken in 1900. Het is de Meiji-familie die het merk Yamaha aan de top van de pianotechnici installeert, met het zeer beroemde Disklavier.

Hun onderzoek naar uitmuntendheid in akoestiek maakt de Yamaha-instrumenten tot de crème de la crème op muzikaal niveau, zelfs vandaag nog, hoewel de Young Chang piano's hun plaats op de pianomarkt beginnen te veroveren.

Een know-how die geëxporteerd is naar buurlanden als Zuid-Korea en China, die op de achtergrond blijven.

Kunt je deze tien moeilijkste stukken geschreven voor de piano spelen?

Vrouw speelt piano
Wie is jouw favoriete pianist? ǀ Bron: Pexels

En nu?

Vandaag de dag bloeit de piano-industrie. Net als in haar beginjaren heeft zij de twintigste eeuw doorstaan door zich aan te passen aan nieuwe technologieën. Zo kunnen we vandaag alle soorten piano's vinden. De rechte piano's zijn wijdverspreid geraakt, elektronische piano's of verticale piano's zijn ware klankwonderen geworden en vullen perfect de zware en logge rechte piano's aan.

Ook wat de pianolessen betreft, is alles veranderd. Tot het einde van de jaren 1950 was pianospelen voorbehouden aan de elites. Mensen die waarschijnlijk thuis de ruimte hadden, en de tijd om het te leren. De "gewone mensen" hadden geen toegang tot de piano. De prijs, de tijd, de plaats... Alles ontbrak. Vandaag de dag heeft de middenklasse toegang het instrument, maar kan ook een beroep doen op leraren om pianolessen in de buurt te nemen.

En zoals in de begintijd van haar bestaan, blijft de pianomuziek vasthouden aan virtuoze musici en componisten. Deze virtuozen zijn de vertegenwoordigers van dit edele instrument.

Een instrument dat je onder meer terugvindt in films, in televisiewedstrijden, in pianotutorials op Youtube en in concertzalen van een eeuw geleden.

Dit laat zien dat in 300 jaar het pianospelen een lange weg heeft afgelegd. Een lange en rijke weg.

De genieën van de piano blijven moeilijke stukken spelen op de piano.

De geschiedenis van de piano is rijk en vandaag de dag kunnen we 5 types vleugelpiano onderscheiden. Om je piano te kiezen, moet je zorgvuldig het niveau bepalen. Kies je merk, of je direct voor een Steinway piano, een Yamaha piano, een Baldwin piano, een Mahogany, enz. wilt gaan, of voor meer standaard en minder officiële pianofabrikanten.

Als je voor een klassieke piano gaat, moet je ook het materiaal kiezen: piano's bestaan meestal voor 85 % uit hout. In piano's worden verschillende houtsoorten gebruikt, elk gekozen om zijn eigen eigenschappen. Voor de klankkastribben wordt bijvoorbeeld grenenhout gekozen vanwege zijn sterkte en flexibiliteit. Geel berkenhout wordt gebruikt voor toetsdoppen en poten vanwege zijn hardheid en vormvastheid. Een piano kan verschillende houtsoorten bevatten.

Maak je keuze zorgvuldig aan de hand van je budget, de ruimte en het gewenste dynamische bereik. Kunt je je een rechte piano veroorloven, een babyvleugel, een elektrisch klavier of ga je voor de vleugel. Als je een nieuwe piano wilt kopen in een pianozaak wacht dan misschien op de uitverkoop, of probeer anders online goede aanbiedingen te vinden voor gerestaureerde piano's. Als je niet zeker van jezelf bent, vraag dan advies aan een professionele pianoleraar, en ga misschien voor een huurpiano.

Het is ook belangrijk om na te denken over je doel - wil je een piano kopen om mee te spelen in een pianoconcert of orkest, of wil je een piano in je huis zodat je componist kunt worden? Of wil je gewoon een piano om het 'mijn piano' te kunnen noemen?

Weet dat het verhuizen van een piano bijzonder is en een specifieke vergunning vereist - in het geval van een rechte piano of een vleugelpiano. Zoals voor alle muziekinstrumenten is de piano het resultaat van vakmanschap, maar piano's vereisen speciale zorg: piano restauratie, stemmen, verhuizen, enz. zijn iets waar je professionals voor nodig hebt.

Ontdek nu alles wat er te weten valt over de piano, inclusief waar je een pianostemmer kunt vinden!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.