Mensen die ervoor kiezen om wiskunde te studeren worden vaak beschouwd als zeer intelligent.

Dit komt meestal doordat dit de mensen zijn wiens hersenen zo zijn uitgerust dat ze complexe wiskunde concepten makkelijker kunnen begrijpen.

Niet iedereen wordt echter als wiskunde wizard geboren. Sommigen geven de voorkeur aan literatuur of zijn in staat om snel een nieuwe taal te leren.

Iedereen heeft zijn eigen gaven en talenten, maar het belang van wiskunde in het echte leven valt niet te ontkennen. Wiskunde is een onderdeel van ons dagelijks leven, dus een goed begrip van het onderwerp kan erg handig zijn.

Dit is waarschijnlijk de reden waarom wiskunde bijles een hot item is op de markt voor thuisonderwijs. Klik hier voor wiskunde b uitleg!

Als je erover denkt om een beroep te doen op de expertise van een online bijlesgever of een één-op-één begeleider voor wiskunde maar je weet niet zeker waar je moet beginnen, volg dan onze gids!

De beste leraren Wiskunde beschikbaar
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (54 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (13 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (12 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (72 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (54 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (13 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (12 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (72 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat maakt wiskunde bijles zo belangrijk?

Als ouder vraag je je waarschijnlijk af hoe je de perfecte wiskunde privé-leraar voor je kind kunt kiezen.

Wiskunde vormt de basis van veel wetenschappen en professionele carrières in de maatschappij, dus de basics op jonge leeftijd onder de knie krijgen is essentieel om te slagen in je academische carrière en misschien zelfs later in je leven.

Het krijgen van één-op-één wiskundeles van basisschool tot universiteit kan ongelooflijk nuttig zijn voor leerlingen die zich zorgen maken over hun achterstand of slechts hun vertrouwen in hun kunnen moeten versterken. In deze blog geven wij tien redenen voor het volgen van wiskunde bijles!

De bijlesdocent kan zijn leerling laten zien dat wiskunde leuk is en dat er in iedereen een wiskunde genie schuilt - er moet alleen rekening worden gehouden met de persoonlijke leerstijlen door de juiste wiskunde oefeningen en coole wiskunde games te gebruiken.

Rekenen bijles voor kinderen in het basisonderwijs

In 2007 presenteerde de Onderwijsraad een rapport aan minister Plasterk over het belang van het waarborgen van de basiskennis van de vakken Nederlands en wiskunde. Daarin sprak een voorzitter van een landelijke organisatie:

"Wiskundeonderwijs in een voortgezet traject garandeert geen behoud van eerder verworven rekenvaardigheden wanneer die niet meer gebruikt worden. Ook zullen er altijd leerlingen zijn die het gewenste minimumniveau in de daarvoor beschikbare tijd niet machtig worden. Zij moeten in vervolgtrajecten ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen. Remediëring moet echter niet de norm zijn voor het overgrote deel van de leerlingen.”

In het rapport werd veel nadruk gelegd op het probleem van kennistekorten. Deze kennistekorten moeten tijdens het basis- en voortgezet onderwijs al aangepakt worden, in plaats van pas op de universiteit zoals dat nu vaak gebeurt. Het is niet voor niets dat wiskunde als een belangrijk kernvak wordt gezien binnen het nationale curriculum.

De manier waarop het nationale wiskunde curriculum wordt onderwezen, houdt geen rekening met de individuele behoeften van elke leerling. Dit betekent dat sommigen zich vervelen omdat het tempo te traag is, terwijl anderen achterblijven omdat ze meer tijd nodig hebben om de stof te begrijpen. Deze twee groepen presteren uiteindelijk slechter in terugkerende wiskunde opdrachten.

Waarom is wiskunde een kernvak in het primair onderwijs?
Wiskunde is voor kinderen op de basisschool al belangrijk ǀ Bron: Visualhunt - Lupuca

De one-size-fits-all benadering is niet voor iedereen het meest effectief - en dit is waar privéles om de hoek komt kijken.

Kernvaardigheden van wiskunde leggen de basis voor het opbouwen van wetenschappelijke kennis met breuken, decimalen, meetkunde, kansberekening en algebra. Elk van deze concepten helpt ons de wereld waarin we leven te begrijpen.

Holly Krieger, hoogleraar wiskunde aan Cambridge én wiskunde Youtuber, verwoordde het belang van wiskunde als volgt:

"Ik denk dat wiskundekennis essentieel is om als burger goed te kunnen functioneren in de maatschappij. (...) Met zuivere wiskunde breng ik de vaardigheid over om abstract te redeneren, logisch na te denken."

Met zoveel voordelen van het hebben van wiskundekennis, en met de druk op leerlingen die de Cito-toets moeten maken of een wiskunde beoordelingstoets om aan bepaalde studies te kunnen beginnen, kunnen we het ons simpelweg niet veroorloven het belang van wiskunde kennis en onderwijs voor onszelf en onze kinderen te negeren.

Wiskunde bijles in de onderbouw van de middelbare school

Wanneer kinderen de sprong maken van wiskunde op de basisschool naar wiskunde op de middelbare school, is het de bedoeling dat de moeilijkheidsgraad gestaag toeneemt. Soms wordt echter gezien dat de overgang van de basisschool naar de brugklas te groot is. Wat wiskunde betreft, komt er ontzettend veel nieuws bij kijken. Op de basisschool wordt gefocust op rekenen, terwijl op de middelbare school voor het eerst de wiskundige termen en concepten om de hoek komen kijken. Dit is ook waarom de brugklastraining steeds populairder wordt.

Wiskunde studiebegeleiding voor de middelbare school heeft als doel:

  • de basis te leggen om leerlingen de mogelijkheid te geven de wereld om hen heen te begrijpen.
  • leerlingen de beginselen van wiskunde te leren, die ze vervolgens in de bovenbouw meer zullen gaan toepassen en uitbreiden.
  • leerlingen in staat te stellen om zich te interesseren voor wetenschappelijke vooruitgang en inzicht te krijgen in de uitdagingen waarmee de wetenschappelijke wereld wordt geconfronteerd.
  • zaken in een wiskundig perspectief te kunnen zien.
  • leerlingen wiskundige vaardigheden te leren die ze toe kunnen passen op andere gebieden, waaronder natuurkunde, scheikunde en aardrijkskunde.
  • het structuren van denkprocessen.

Dit zijn allemaal essentiële punten voor tieners en jongvolwassenen die, met behulp van wiskunde, beetje bij beetje leren hoe ze hun omgeving kunnen ontcijferen.

Deze punten, in combinatie met de moeilijkheidsgraad van wiskunde op de middelbare school die elk jaar toeneemt, is precies wat het werk van een wiskunde bijlesgever zo belangrijk maakt.

Of het nu gaat om het helpen van studenten met hun wiskunde huiswerk, het oefenen van oude wiskunde examens, of gewoon het kennismaken met onderwerpen als trigonometrie en analyse, de soorten wiskunde hulp die een bijlesleraar kan bieden, zijn eindeloos.

Begeleiders kunnen studenten zelfs helpen bij examentraining door zich te concentreren op een specifieke examencommissie en door middel van het oefenen van oude examens. Op deze manier worden leerlingen voorbereid op de vraagstelling en opbouw van aankomende examens.

Wiskunde bijles in de bovenbouw van de middelbare school

Ook tussen de onderbouw en de bovenbouw kan soms een grote sprong zitten voor middelbare scholieren. Voordat ze naar de bovenbouw gaan, kunnen ze kiezen voor wiskunde A, B of C (en voor de echte enthousiastelingen is wiskunde D een extra optie).

Klik hier voor wiskunde a uitleg

Vooral wiskunde B wordt vaak als moeilijk ervaren door veel leerlingen.

Veel leerlingen die voor een N&T of N&G profiel kiezen, kiezen hier ook een moeilijkere vorm wiskunde bij, omdat bèta-vakken zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde elkaar aanvullen.

Wat als je moeite hebt om bij te blijven in de les?

Vooral in de bovenbouw is het belangrijk om bij te blijven, omdat alles wat in de lessen behandeld wordt uiteindelijk terug kan komen op je wiskunde eindexamen.

Wees er op tijd bij als je voelt dat je extra wiskunde hulp nodig hebt buiten de lessen om. Examentraining in je laatste jaar kan veel helpen, maar voorkomen is beter dan genezen.

Zorg dat je bij blijft en de wiskunde opdrachten in de les elke week maakt, eventueel met een huiswerkbegeleider of privé-leraar. Werk met examenbundels uit voorafgaande jaren en vind de beste manieren om de wiskunde problemen die jij het moeilijkst vindt in je eigen tempo aan te pakken.

In de laatste klas van de bovenbouw wordt het tijd om te kiezen welke richting je op wilt gaan. Wat wil je gaan studeren, en wat wil je daar later mee doen?

Het komt vaak voor dat leerlingen voor een alpha-studie kiezen door nare ervaringen met wiskunde of andere bèta-vakken op de middelbare school. Dit is niet per se een probleem, maar in sommige gevallen kan dat zonde zijn van hun potentie.

Het hebben van extra lessen met een wiskunde bijlesdocent kan heel handig zijn voor middelbare scholieren op zowel vmbo-, havo- en vwo-niveau.

Het vinden van een wiskunde bijlesgever bij jou in de buurt

De vraag naar studiebegeleiders en bijlesgevers groeit als nooit tevoren. En het hoeft niet eens veel te kosten!

Wiskunde lessen zijn een bestseller in de markt voor één-op-één begeleiding omdat zowel leerlingen als ouders het belang van wiskunde erkennen, niet alleen in de academische en toekomstige professionele carrière van een kind, maar ook in het dagelijks leven.

Soms kun je zomaar iemand ontmoeten die jou wiskunde hulp kan bieden
Soms vind je de bijlesleraar naar wie je op zoek bent op een onverwachte plek | Bron: Visualhunt

Is het moeilijk om een wiskunde begeleider te vinden? Of het nu een wiskundestudent is, een gepensioneerde wiskundeleraar of een wiskunde professor, bijlesgevers komen in alle soorten en maten - je hoeft alleen maar te weten waar je moet zoeken!

Begin met het zoeken in je lokale gemeenschap naar iemand die bijles aan huis kan bieden.

Tegenwoordig is het heel makkelijk om naar het internet te gaan om te vinden wat je zoekt, maar probeer de ouderwetse manier eens - dit betekent dat je waarschijnlijk iemand vindt die in jouw buurt woont en daarom niet te ver hoeft te reizen om een cursus wiskunde te geven. Docenten adverteren vaak in winkels, op prikborden en in de lokale krant, dus kijk of je wat contactgegevens kunt achterhalen!

Je zou zelfs naar een plaatselijke faculteit of universiteit kunnen gaan om te kijken of er misschien studenten zijn die op zoek zijn naar een bijbaan als bijlesdocent naast hun studie.

Een wiskunde bijlesdocent online kiezen

Het internet staat vol met informatie en advertenties voor online bijlesleraren. Je zult allerlei online leraren vinden, inclusief docenten die op meer dan één gebied hulp kunnen bieden. Vind studenten, leraren en professionals die gespecialiseerd zijn in wiskunde - je zult versteld staan van de keuze!

We raden je aan de begeleiders te raadplegen die beschikbaar zijn op Superprof, die overal in Nederland zijn gevestigd.

Wiskunde bijles kun je ook gemakkelijk online vinden!
Zoek eens op het internet om jouw perfecte wiskunde hulp te vinden ǀ Bron: Unsplash - Glenn Carsters Peters

Beginnen met Superprof is eenvoudig: typ 'wiskunde' in de zoekbalk, kies je locatie en klik op 'zoeken'.

Je krijgt een lijst met leraren bij jou in de buurt met hun uurtarieven en wat informatie over hun ervaring en manier van lesgeven.

Sommige zijn onderzoekers, anderen zitten op de universiteit en weer anderen hebben onderwijservaring in het reguliere onderwijssysteem.

Er zijn veel voordelen van het vinden van een bijlesdocent op deze manier:

  • Vind een wiskundeleraar bij jou in de buurt: de website laat zien waar deze persoon woont en of deze naar je toe komt voor het geven van lessen.
  • Vind een bijlesgever met de juiste vaardigheden: bij Superprof heeft elke leraar zijn of haar CV zo uitgebreid mogelijk beschreven, zodat je een idee krijgt van hun wiskunde niveau en hun onderwijservaring.
  • Kies uit verschillende prijsklassen: privélessen kunnen duur zijn. Gelukkig toont Superprof docenten met verschillende tarieven, zodat je je begeleider kunt selecteren afhankelijk van de prijs die je bereid bent te betalen.
  • Try before you buy: een opvallende advertentie garandeert niet altijd de ideale leraar. Met Superprof kun je verschillende docenten contacteren voordat je beslist welke methode het best past bij jouw behoeften en doelen. Bovendien bieden de meeste leraren hun eerste les gratis aan!

Gratis online bijles wiskunde met YouTube

Online leren vereist niet altijd een persoonlijke begeleider; veel leraren, zoals Roeland en Florian Hiele van de Wiskunde Academie, bieden gratis wiskunde hulp aan op Youtube!

Sommige mensen zijn sceptisch over leren met YouTube filmpjes, en dat is begrijpelijk. Voor leerlingen die verveeld zijn door alle schoolboeken en niet de middelen hebben om te betalen voor privéles, kan Youtube echter een uitkomst zijn.

De YouTube leraren zijn voornamelijk gecertificeerde wiskundeleraren die beschikken over een lesbevoegdheid en onderwijskwalificaties, dus je bent in veilige handen!

Youtube biedt veel gratis wiskunde hulp aan in de vorm van video's
Op YouTube vind je een groot aanbod gratis wiskunde lessen ǀ Bron: Pixabay - USA-Reiseblogger

In plaats van een één-op-één bijles in te plannen, waarom zou je niet simpelweg 'wiskunde lessen' typen in de Youtube-zoekbalk? Zodra je dat doet, zie je tientallen leraren die lessen hebben geüpload waar jij je voordeel mee kan doen. Er zijn lessen voor alle niveaus, van basis wiskunde tot aan het studeren voor een wiskunde graad.

Dus waarom zou je niet een paar van deze lessen volgen als opfriscursus? Of kijk eens naar iets nieuws en onbekends als je nieuwsgierigheid opspeelt.

Het is geen conventionele lesmethode en er is geen interactie tussen de begeleider en de leerling, maar het is vaak wel leuker en helemaal gratis!

Een ander voordeel van het leren met video's is dat je ze kunt pauzeren, terugspoelen en vooruitspoelen op je eigen tempo. Kijk mee met de docent terwijl hij of zij de vragen oplost, of doe eerst zelf een poging voordat je naar de oplossing kijkt.

Online wiskunde leren opent een wereld van kennis voor je. Dus duik in vergelijkingen of ontdek hoe je het oppervlak van een kegel kunt berekenen - je staat aan het roer van je academische succes! 

Wiskunde leren online? Klik hier!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!