“Schilderen met waterverf lijkt op het leven. Zorg ervoor dat je het in een keer goed doet, je krijgt geen tweede kans!!” – Sergei Bongart

Heb je er wel eens over gedacht om een kunstenaar te worden? Als je meer te weten wilt komen over schilderen met waterverf dan zijn hier een paar wetenswaardigheden.

De beste leraren Schilderen beschikbaar
Roos
5
5 (8 reviews)
Roos
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Malu
5
5 (2 reviews)
Malu
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mercado
5
5 (4 reviews)
Mercado
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiel
5
5 (3 reviews)
Michiel
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Denise
5
5 (5 reviews)
Denise
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mirjam
5
5 (8 reviews)
Mirjam
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roos
5
5 (8 reviews)
Roos
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Malu
5
5 (2 reviews)
Malu
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mercado
5
5 (4 reviews)
Mercado
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiel
5
5 (3 reviews)
Michiel
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Denise
5
5 (5 reviews)
Denise
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mirjam
5
5 (8 reviews)
Mirjam
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat is Waterverf?

Waterverf wordt door veel schilders gebruikt en is geliefd omdat het heel gemakkelijk te gebruiken is. Er zijn echter ook een paar geavanceerde technieken die benut kunnen worden.

Waterverf wordt gemaakt van fijngemalen pigmenten die met water vermengd worden. Je schildert dus eigenlijk met water. Schilderijen die met waterverf zijn gemaakt worden meestal op papier uitgevoerd en heten aquarellen.

De kleuren zijn op papier nogal licht. Per schilder kom je wel verschillen tegen. Sommigen werken met veel sterkere kleuren doordat ze minder water toevoegen.

Schildercursus Amsterdam, te vinden via Superprof.

Verticale verfstrepen gemaakt met waterverf
Als je met waterverf werkt moet je van licht naar donker schilderen | bron: Trudi Finniss op Pixabay

Waterverf is een van de oudste manieren om te schilderen. Het is bijna het omgekeerde van plakkaatverf waarbij heel weinig water gebruikt wordt. De techniek wordt al eeuwen toegepast en is door veel civilisaties gebruikt. Er werden door hen pigmenten en water gebruikt om bepaalde aspecten van hun cultuur weer te geven.

Vaak wordt waterverf gezien als een soort oefentechniek die schilders gebruiken om de eerste stappen van hun werk na te gaan. Het was pas in de 17e eeuw dat waterverf werd erkend als een op zich zelf staande schilderwijze.

Waterverfschilderijen kunnen gemakkelijk worden gecorrigeerd. Door een beetje water toe te voegen kan het schilderij worden aangepast, ook al is de verf droog. Let wel op dat je niet ook de eerste paar lagen verf weg wast!

De verf droogt snel op. Je hoeft alleen te wachten tot het water verdampt is.

Waterverf is een goede keus voor beginners omdat het goedkoop en transparant is, en daarbij is het te  corrigeren als je een foutje maakt. Dit in tegenstelling tot acrylverf, dat niet meer opgelost kan worden als het hard is geworden.

Hoe te Schilderen met Waterverf

Zou je willen beginnen met waterverf schilderen? Je kunt het beste schilderklassen of workshops bezoeken. We geven evenwel hier wat tips hoe te werk te gaan.

Ten eerste moet je weten dat waterverf meestal op papier wordt gebruikt. Het heeft geen zin om op een katoenen of linnen canvas te schilderen. Deze materialen absorberen de verf voordat je er iets mee kunt doen.

Zorg daarom voor het juiste papiersoort. Er zijn meerdere soorten met een verschillend gramgewicht. Alles hangt af van je voorkeur. Waterverf papier is meestal nogal dik. Hierdoor zal het niet rimpelen of scheuren als het nat wordt.

Je kunt op twee verschillende manieren te werk gaan. Het is mogelijk om direct op het droge papier te schilderen of je kunt het papier eerst nat maken alvorens het pigment toe te voegen.

Schildercursus Rotterdam, te vinden via Superprof.

bakje met ronde waterverf blokjes
Het maakt niet uit of je kleurenpalet rommelig is. Als je schilderij maar goed is! | bron: padrinan op Pixabay

Deze laatste methode geeft je de gelegenheid om op het papier de kleuren te mengen. Als je echter niet zeker weet hoe het er uit gaat zien kun je ook eerst de kleuren op het palet mengen.

Waterverf is anders dan olieverf; er kunnen maar een paar lagen op elkaar gevoegd worden aangezien de kleur met elke laag donkerder wordt. Begin daarom met je lichtste tinten alvorens naar de donkere te gaan. Gebruik met elke nieuwe laag minder water, vooral voor de donkere gebieden en de schaduwen. Hierdoor worden de kleuren minder bleek.

Als je met waterverf werkt is het verstandig om wit papier te gebruiken. Hierdoor zijn de kleuren duidelijker waarneembaar. Het is bijvoorbeeld heel moeilijk om op lichtblauw papier te schilderen. Je kunt het witte van het papier ook gebruiken voor je lichtere gebieden.

Als je eenmaal klaar bent zul je je werk op de juiste wijze moeten bewaren. Papier kan heel kwetsbaar zijn. Gebruik daarom een goed afsluitbare map om het te beschermen. Regen zal dan je werk niet kunnen wegspoelen.

Als je je werk tentoon wilt stellen is het slim om het achter glas te plaatsen. Er zijn allerlei soorten schilderijlijsten te krijgen voor zowel waterverf als plakkaatverf. Ze werken als een extra bescherming.

Overweeg ook eens om waterverf samen met ander schilder technieken te gebruiken.

Realistisch Schilderen met Waterverf

Waterverf wordt door veel kunstenaars gebruikt. Het is een belangrijk onderdeel van schilderklassen naast plakkaatverf, acrylverf, grafiet, Oost-Indische inkt, pastelkleuren, houtskool, kleurpotloden, olieverf enzovoort.

Wat bepaalt welke techniek je voorkeur heeft?

Een Werkwijze voor Reizigers

Waterkleuren zijn een geschikte keus voor mensen die vaak op reis zijn. Je werk kun je prima in een map vervoeren. Waarschijnlijk heb je al eens een behoorlijk realistisch zeegezicht gezien dat met waterverf is gemaakt. Portretten en landschappen zijn ook onderweg te schilderen.

landschap met kasteel in waterverf
Er zijn veel grootse voorbeelden van waterverf schilderijen | bron: KarenArnold op publicdomainpictures.net

Deze schilder methode is gewild omdat je niet veel nodig hebt zoals bij olieverf. Water, een vel papier, waterverf en een penseel is al genoeg.

Er zijn allerlei penselen en kwasten voor waterverf verkrijgbaar. Je kunt zelfs soorten krijgen die een kleine waterreservoir hebben zodat je overal aan het schilderen kunt slaan.

Allerlei mensen pakken het schilderen met waterkleuren op om de wereld om hen heen vast te leggen.

Een Techniek voor Buitenshuis

Niet alleen reizigers hebben voordeel van de gemakken van waterverf. Er wordt in het algemeen vaak in tuinen, parken en buitenshuis gebruik van gemaakt. Landschappen worden ermee op fraaie wijze op het papier neergezet.

Waterverf is heel geschikt voor landschappen, zowel binnenshuis als buiten (tenminste als het niet regent). Leraren nemen hun studenten vaak mee naar buiten.

Studies

Waterverf wordt vaak gebruikt om een project te starten. Een schilder kan aangeven wat hij of zij in gedachten heeft om er meer duidelijkheid aan te geven dan mogelijk is met een potloodschets.

Het is ook te gebruiken om beroemde museumwerken te kopiëren. Niet altijd is het mogelijk om uren hieraan te besteden en waterverf biedt hierbij hulp.

Al snel zul je aan de weet komen wat Rembrandt, Braque, van Gogh, Picasso, Monet, Courbet, Delacrois en de Vinci hebben voortgebracht.

 

Belangrijk Materiaal om met Waterverf te Werken

Als je met waterverf wilt gaan werken moet je de volgende middelen aanschaffen:

  • schildersezel
  • waterverf
  • kwasten en penselen
  • Arabische gom
  • waterverf potloden
  • fixeermiddel
  • kneedgum
  • wat doeken

Het is misschien geruststellend te weten dat werken met waterverf heel betaalbaar is in vergelijking met olie en acrylverf. Dat geldt ook voor de hulpmiddelen. En een schildersezel is niet perse noodzakelijk. Zorg echter wel voor een goed fixeermiddel om je creaties als ze eenmaal klaar zijn te beschermen.

bakje met waterverf blokjes in fraaie kleuren
Een waterverfpalet is heel handig onderweg | bron: stevepb op Pixabay

Kies het Juiste Papier

Gebruik het juiste papier voor waterverf. Het dient dik genoeg te zijn zodat het niet scheurt. Hier is waar je op moet letten:

  • Vellen zijn beschikbaar in verschillende gewichtsklassen. Papier voor waterverf moet ongeveer 300g wegen zodat het niet rimpelt als water wordt toegevoegd. De meeste kunstwinkels hebben dit papier op voorraad.
  • Let ook op de grootte van de papierkorrels. Sommige soorten zijn glad, anderen ruw. Vind een soort dat je bevalt.

Koop Goede Kwasten

Het is belangrijk om de juiste kwasten en penselen te gebruiken als je waterverf gebruikt. Goedkopere penselen zullen na verloop van tijd hun haren verliezen. Aangezien je deze haren nodig hebt om goed werk te verrichten is het beter om met goed materiaal te beginnen.

Waterverf penselen moeten korte haren hebben om er goed mee te werken. Het verven ermee vraagt om fijne penseelstreken. Hoe korter de haren, des te gemakkelijker het is om de fijne details in te vullen.

Zorg goed voor je penselen. Maak ze na iedere schilderbeurt schoon en bewaar ze in een bakje of een doos.

Waterverf

Waterverf wordt verkocht in tubes of in bakjes. De bakjes hebben kleine blokjes verf waar je water aan toe moet voegen. Het is verstandig om het in een koffertje op te slaan zodat het geen rommeltje wordt.

Net als bij olieverf is kwaliteit-waterverf rijker wat pigment betreft dan goedkopere soorten. Zoek naar een soort dat waardevol is.

Als de pasteltinten die je met waterverf verkrijgt niet zijn wat je verlangt dan kun je ook een kijkje nemen bij gouache (ook bekend als plakkaatverf). De kleuren hiervan lijken meer op acryl en olieverf maar het blijft oplosbaar in water en is dus opnieuw te corrigeren.

Misschien overweeg je om met pastellen te leren tekenen...

Acrylverf leent zich ervoor om texturen en penseelstreken weer te geven. Er zijn echter met waterverf ook manieren om dit te bereiken. Als je ermee worstelt om je stukken sprekender te maken kun je het beste onderricht of bijles nemen.

Het zal je verbazen hoeveel vooruitgang een beginneling kan maken door middel van wat extra hulp of door het nemen van schilderlessen.

Tekenmappen

Je kunt met een tekenmap je waterverf werk beschermen. Ze zijn in kunstwinkels te verkrijgen. Er zijn allerlei soorten, afmetingen en kleuren. Duur zijn ze over het algemeen niet.

En wat schilder materialen betreft: je hoeft niet perse met Winsor & Newton spullen (die onder de beste worden gerekend) te gaan werken. Maar na een paar schilderlessen, compositie, oppervlak en portretonderricht ben je er waarschijnlijk aan toe om je gereedschap wat te verbeteren!

Kies een schildercursus via ons platform.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler voor Superprof sinds het begin!