“Schilderen is een illusie, een stuk toverwerk, zodat je ziet wat je niet ziet.” – Philip Guston

De bezoekersaantallen van musea en kunstgalerijen neemt almaar toe. Kunst is in trek. Zou je willen ophouden er alleen maar naar te kijken en het zelf gaan maken?

Het schilderen met olieverf vraagt veel oefening. De verschillende verflagen: grondlaag, eerste laag, craquelé moeten elkaar op de juiste wijze opvolgen. Je kunt niet zomaar iets overslaan.

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt
1e les gratis!
Naomi
Naomi
Schilderen
20€
/u
1e les gratis!
Savaanisme
Savaanisme
Schilderen
20€
/u
1e les gratis!
Joanna
Joanna
Schilderen
20€
/u
1e les gratis!
Hilma
5
5 (9 reviews)
Hilma
Schilderen
15€
/u
1e les gratis!
Denise
5
5 (5 reviews)
Denise
Schilderen
30€
/u
1e les gratis!
Heidi
5
5 (2 reviews)
Heidi
Schilderen
22€
/u
1e les gratis!
Leonie
5
5 (5 reviews)
Leonie
Schilderen
22€
/u
1e les gratis!
Anne gré
Anne gré
Schilderen
20€
/u
1e les gratis!
Naomi
Naomi
Schilderen
20€
/u
1e les gratis!
Savaanisme
Savaanisme
Schilderen
20€
/u
1e les gratis!
Joanna
Joanna
Schilderen
20€
/u
1e les gratis!
Hilma
5
5 (9 reviews)
Hilma
Schilderen
15€
/u
1e les gratis!
Denise
5
5 (5 reviews)
Denise
Schilderen
30€
/u
1e les gratis!
Heidi
5
5 (2 reviews)
Heidi
Schilderen
22€
/u
1e les gratis!
Leonie
5
5 (5 reviews)
Leonie
Schilderen
22€
/u
1e les gratis!
Anne gré
Anne gré
Schilderen
20€
/u
Bekijk alle leraren>

De Geschiedenis van Olieverf

Olieverf schilder technieken worden door zeer ervaren kunstenaars toegepast. Deze verfsoort is niet altijd gemakkelijk in het gebruik. Wat houdt het eigenlijk in?

Schilderen met olieverf houdt in het mengen van pigmenten en olie (afkomstig van lijnzaad of maanzaad) om zo een traag drogende pasta te verkrijgen. Door de droogtijd kan de kunstenaar langer met de kleuren en vormen werken.

olieverf en kwasten
Zorg altijd goed voor je kwasten | bron: evondue op pixabay

Het is een prima techniek voor kunstenaars die wat moeten experimenteren voordat ze tot het uiteindelijke resultaat komen.

Waar Komt de Techniek Vandaan?

Men beweert dat olieverf schilderen in de 15e eeuw is uitgevonden door de gebroeders van Eyck. Dit wordt echter door sommigen bestreden omdat een aantal schilders al eerder geprobeerd hadden om verf en olie te mengen.

De gebroeders van Eyck kwamen echter op het idee om olie van noten, lijnzaad en terpentijnolie met pigmenten te mengen. Hierdoor kwam een waterafstotende en langzaam drogende verf tot stand.

Het feit dat olieverf er lang over doet om te drogen werd zijn grootste kracht. Eigenlijk zou je het als "harder worden" moeten beschrijven omdat de verf nooit echt droog wordt. Hoe dikker de verf is, des te langer duurt het om hard te worden. Dat kan weken, maanden of zelfs jaren duren, en sommige soorten worden nooit echt droog.

Het wordt aangeraden om dunne lagen te schilderen omdat anders de onderlaag niet meer hard wordt terwijl de oppervlakte dat inmiddels wel geworden is. Daarom komen er kleine barstjes tot stand. Dit kun je zelfs bij de werken van enkele van de grootste kunstenaars zien.

Een van de kenmerken van olieverf is hoe helder de kleuren kunnen zijn. Deze helderheid hangt af van de hoeveelheid olie die gebruikt wordt. Olieverf wordt vaak gebruikt voor landschappen, stillevens en portretten.

Het materiaal van de ondergrond kan zowel van synthetisch als van natuurlijk materiaal zijn. De kunstschilder verft een aantal lagen en komt later terug om de details in te vullen. Het is dus vooral een techniek voor geduldige en precieze artiesten.

Schildercursus Amsterdam te vinden via Superprof.

Hoe Gebruik je Olieverf?

Ben je al een paar jaar bezig met een kunststudie en wil je met olieverf gaan beginnen? Of ben je net begonnen met het leren van de schilderkunst? Ben je moe van kleurpotloden, Oost-Indische inkt, plakkaatverf, acrylverf, pastelverf en potloden? Als je met olieverf gaat werken moet je nauwkeurig werken om te voorkomen dat je werk barstjes gaat vertonen.

Lees verder om te weten hoe je met olieverf moet omgaan. Het advies kan je helpen of je nu een abstract of een impressionistisch werk wilt leveren.

De "Dik over Dun" Regel

Heb je ooit gehoord van de belangrijkste regel van olieverf? Het heet dik over dun. Je past dan een werkwijze toe waarin dikkere lagen (met meer olie) geplaatst worden op dunnere lagen. Als je dit niet doet zal je werk erg verouderen.

verftubes met uitgedrukte verf en verfkwast
Als je met olieverf werkt moet je de verflagen langzaam opbouwen | bron: Nietjuh op pixabay

Het oppervlak droogt sneller op dan de lagen eronder omdat het in aanraking komt met de lucht. Daardoor zal het oppervlak droog lijken al zijn de onderlagen nog nat.

Wees hier zorgvuldig mee zodat je werkstuk er goed uit zal blijven zien.

Zorg Voor Voldoende Tijd om te Drogen

Het 'dik over dun' concept werkt alleen als je het doek genoeg tijd geeft om te drogen. Zoals we al eerder zeiden kunnen de onderlagen nog niet droog zijn ook al is het oppervlak dat wel. Let erop om tussen twee en drie weken te wachten voordat je een nieuwe laag aanbrengt.

Deze techniek is niet geschikt voor ongeduldige mensen! Als je snel wilt schilderen kun je beter een acrylverf nemen. Deze verfsoort droogt namelijk veel sneller.

Volg de Traditionele Methode

Het kan weken duren om een schilderij volgens de traditionele methode te maken. Kunstleraren zullen benadrukken hoe belangrijk het is om tussen iedere laag te wachten. Als je dat niet doet kun je verwachten dat je werk gaat barsten. Hierdoor krijgt je compositie een onplezierig oppervlak.

verftubes en kwasten
Op de traditionele wijze met olieverf schilderen kan lang duren | bron: pexels

Begin door met bijvoorbeeld houtskool aan te geven wat je wilt schilderen. Als de tekening eenmaal op het canvas is aangebracht kun je met een enkele kleur die met terpentijnolie is verdund over de houtskool lijnen gaan. Dit helpt om het patroon in het doek te verankeren.

Je kunt dit ook gebruiken om met het licht in het schilderij te spelen. Andere kleuren en lagen kunnen daarna worden toegevoegd zolang je maar de 'dik over dun' regel voor ogen houdt en voldoende droogtijd aanhoudt. Je kunt er zo vaak overheen schilderen als je maar wilt, maar drie kleurlagen is een redelijke vuistregel.

Met de eerste laag bepaalde je de primaire kleuren. De tweede lag maakt het dan mogelijk om het kunstwerk zoveel mogelijk af te maken. De laatste laag kan dan dienen om details toe te voegen en het werkstuk te vervolmaken. Sommige mensen brengen dan een glazuurlaag aan om de kleuren beter uit te laten komen. Probeer het zelf maar!

Opzoek naar een schildercursus, meld je vandaag nog aan bij Superprof.

Hoe Alla Prima te Schilderen

Sommige kunstenaars in het verleden werden moe van het wachten op het drogen van het doek. Daarom besloten ze om alles in een keer te schilderen (nat-in-nat of alla prima). Het was echter wel nodig om te weten wat ze aan het doen waren. Als ze eenmaal klaar waren konden ze er niet meer overheen verven zonder dat het ging barsten.

Welk Gereedschap heb Je Nodig voor Olieverf Schilderijen?

Als je kunst studeert dan zul je wat gereedschap nodig hebben. Welke daarvan zijn nodig om olieverf schilderijen te maken?

Als je deelneemt aan een kunstklas of een workshop of privéles ontvangt dan leent de leraar misschien de juiste materialen uit. Maar als je zelf regelmatig met olieverf wilt schilderen zul je wat van de noodzakelijke materialen moeten aanschaffen.

Koop een Goede Onderlaag

Zorg voor een sterk en stabiel doek om op te schilderen. Canson papier wordt voor tekeningen aanbevolen, maar je kunt er geen olieverf op gebruiken.

Een goede schildersezel is heel belangrijk
Als je met olieverf schildert heb je ook een schildersezel nodig | bron: burst op pexels

Er is wel een papiersoort dat met olieverf kan worden gebruikt maar het zal terwijl de olieverf droogt van vorm veranderen. Gebruik liever een gespannen canvas. Daardoor kun je het werkstuk ook later gemakkelijker ophangen.

Olieverf Aanschaffen

Als beginner is het verstandig om vooraf gemengd verf te kopen. Je kunt er dan mee leren werken en de kenmerken gaan begrijpen. Denk eraan dat er allerlei soorten olieverf beschikbaar zijn met verschillende pigmentconcentraties. Goedkope verfsoorten bevatten wat minder pigment of het pigment is niet zo fijn gemalen.

Bezoek je plaatselijke kunstwinkel om advies in te winnen.

Kwasten en Penselen Kopen

Als je denkt dat één kwast genoeg is dan heb je het wel mis. Er zijn allerlei verschillende soorten en het is van groot belang dat je het juiste type kiest. De kwaliteit van een kwast heeft zowel betrekking op de haren als op het handvat.

Je kunt natuurlijke en kunstharen krijgen, kameelhaar, dassenhaar enzovoort. Begin te werken met een paar kwasten met korte haren en een lang handvat. Daardoor kun je wat afstand nemen tot je werkt. Dit is vooral belangrijk als je op een groot doek aan het werk bent.

Vergeet niet om een fles terpentine te kopen om je verf te verdunnen en om de kwasten olievrij te maken. Reinig je kwasten met zeep en water.

Een Ezel Gebruiken

Een ezel is een noodzakelijk hulpmiddel als je gaat schilderen. Daardoor kun je zowel staand als zittend schilderen. Er zijn allerlei typen beschikbaar, houten en metalen, groot formaat en ook tafelezels, nieuw en gebruikt. Neus eens rond op marktplaats voordat je een besluit neemt!

Wat ga je Schilderen?

Sommige kunstenaars geven de voorkeur aan realistisch werk zoals een foto realistische olieverf landschap, anderen geven de voorkeur aan een meer expressief gebruik en een abstracte schilderij. Sommigen werken op een wijze die iedere penseelstreek zichtbaar maakt terwijl anderen olieverf juist met een paletmes aanbrengen!

Ga als je op zoek bent naar inspiratie naar een kunstmuseum en kijk goed naar al het uitgestalde artistiek talent. Kunstenaars zoals van Gogh, Rembrandt en Monet gebruikten allen olieverf op een andere wijze.

Heb je geen idee hoe te beginnen, hoe de kunstenaars te werk gingen en wat een palet is, of wil je meer weten over bijvoorbeeld schilderen met waterverf, neem dan contact op met een privéleraar. Je kunt online vast iemand in je omgeving vinden die je hulp kan bieden.

Heb je een leraar Schilderen nodig?

Vond je dit artikel leuk?

5,00/5 - 1 vote(s)
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler voor Superprof sinds het begin!