“Schilderen is gemakkelijk als je niet weet hoe het te doen, maar heel erg moeilijk als je het wel weet.” – Edgar Degas

Veel mensen zouden in artistieke activiteiten zoals schilderen, dansen, beeldhouwen of fotograferen geïnteresseerd zijn als ze er de tijd en het geld voor hadden. Waarom zou je dan niet wat tijd opzij zetten en leren hoe je met acrylverf kunt schilderen?

Alhoewel acrylverf kan worden gebruikt om muren mee te schilderen wordt het voornamelijk gebruikt om schilderijen mee te maken. We hebben hier een handleiding gemaakt om allerlei zaken die bij acrylverf horen te bespreken: primaire kleuren, toevoegingen, glazuren, onderlagen en extra fijne verfsoorten.

Ook al heb je geen idee hoe je kleuren kunt mengen of een schildersezel moet gebruiken, je kunt aan de slag met acrylverf.

Wat is Acrylverf?

Ben je net begonnen met je kunstlessen en niet zo zeker waar je moet beginnen? Wat voor verf je moet gebruiken en welke technieken je moet leren?

Lesboeken over schilderen kunnen allerlei technieken en schilder middelen behandelen (grafiet potloden, Oostindische inkt, pastelverf, plakkaatverf, aquarel, rood krijt, houtskool, olieverf enzovoort).

Wat is echter acrylverf? Waar heeft het zijn oorsprong?

schilderskwasten en acrylverf
Acrylverf is niet lang geleden uitgevonden | bron: 5598375 op Pixabay

Volgens Wikipedia is acrylverf (ook wel polymeerverf genoemd) "een sneldrogende verf die bestaat uit een kleurend pigment met een bindmiddel van kunststof polymeerhars uit de acrylgroep."

Dit soort verf is nogal nieuw in verhouding tot andere soorten zoals aquarelverf. Olieverf is al meer dan 500 jaar in gebruik. Het verhaal van acrylverf is van een veel recentere datum.

Synthetische verfsoorten verschenen in de Verenigde Staten voor het eerst in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Aanvankelijk werd deze verf gebruikt om auto's en gebouwen van een verflaag te voorzien. Al snel begonnen enkele kunstenaars deze verf voor hun werken te gebruiken.

Artiesten zoals Barnett Newman en Morris Louis gebruikten deze verf gemengd met terpentijnolie om hun werken te schilderen.

De verf zoals we het vandaag de dag kennen werd in 1963 uitgevonden door de chemicus Henry Levinson. Het kon met water verdund worden om het bruikbaarder te maken bij het kunst schilderen.

De eerste merknaam van dit soort acrylverf was Liquitex en het werd beroemd gemaakt door Andy Warhol die het regelmatig in zijn werken gebruikte.

Acrylverf werd in Europa in de zestiger jaren populair nadat Pierre Alechinsky het ontdekt had tijdens een verblijf in de Verenigde Staten.

Tegenwoordig wordt de verf gemaakt van gemalen kunstmatige of natuurlijke pigmenten. Het wordt dan gemengd met water en acrylhars om tot de uiteindelijke textuur te komen.

Waarom Acrylverf Gebruiken?

Wat is er zo speciaal aan acrylverf? Welke voordelen zijn verbonden aan het gebruik ervan?

Acrylverf is heel gemakkelijk te gebruiken. Na met wat water te zijn vermengd is het schilderen ermee eenvoudig. Het kan op een breed scala van onderlagen en oppervlakten toegepast worden. Hierdoor is het voor veel artiesten de meest geliefde verfsoort.

In tegenstelling tot olieverf droogt acrylverf snel. Het is daarom erg moeilijk om op je werk de kleuren weer te gaan veranderen.

schildergereedschap
Acrylverf kan een prachtige manier zijn om je creativiteit te uiten | bron: bilgecangurer op Pexels

Dit kenmerk kan worden gezien als een groot voordeel. Je hoeft niet zoals bij olieverf weken te wachten tot de lagen droog zijn geworden. Het is echter wel zo dat sommige schilders hun acrylverf wat langer laten drogen.

Deze verf kan ook op gerekt canvas worden gebruikt als basis voor olieverf werk, andersom werkt niet erg goed.

Je kunt acrylverf gebruiken voor allerlei soorten schilderijen. Het is in kunstlessen, schilder cursussen en online klassen een van de meest gebruikte verfsoorten. Ik heb er altijd graag mee geschilderd.

Je kunt er ook gemakkelijk de grote werken van Monet, Courbet, Delacroix, Dali, Da Vinci, Picasso, Cézanne, Degas, Rubens, Botticelli, Renoir, Rembrandt, Van Gogh, of Manet mee naschilderen.

Hoe Gebruik je Acrylverf?

Er zijn allerlei technieken waarbij acrylverf kan worden gebruikt: je kunt werken met een paletmes, of een kwast. We geven hier wat advies hoe je er mee te werk moet gaan.

Begin door een laagje acrylverf op het doek aan te brengen. Dit zal als ondergrond van je werk fungeren. Als je een lichte compositie wilt maken kun je beter geen donkere kleur als basis gebruiken.

Zorg ervoor dat de verf lichtjes verdund is. Kies een kleur die dicht bij de hoofdkleur van je werkstuk ligt. Sommige artiesten schilderen met een kwast hun vormen rechtstreeks op het doek. Als je niet helemaal zeker van jezelf bent kun je eerst met houtskool, krijt of een potlood een schets maken.

schilderen op papier met kwast
In tegenstelling tot waterverf zal acrylverf niet meer in water oplossen als het eenmaal droog is | bron: Pexels

Ga dan verder met het toevoegen van kleur. Begin eerst met elementen die zich op de achtergrond bevinden. En als je een fout maakt kun je er later overheen gaan met de elementen die zich op de voorgrond bevinden.

Schilder van de lichtste naar de donkerste kleuren. Eindig door wat donkere schaduwen aan te brengen om je stuk diepte te geven. Je kunt met iedere penseelstreek allerlei structuren en tinten aanbrengen.

Zorg daarna voor een bescherming door over je werk een vernis aan te brengen die je in kunstwinkels kunt vinden. Dit zal er voor zorgen dat de verf op den duur niet bederft.

Hoe Leer Je met Acrylverf Schilderen?

De theorie kennen is prima, maar bedenk: oefening baart kunst.

Hoe leer je in je vrije tijd met acrylverf schilderen? Er zijn afhankelijk van wat en hoe je probeert te leren verschillende mogelijkheden.

Leren Schilderen op een Kunstacademie

Als je op de middelbare school zit en je afvraagt wat je met je leven kunt gaan doen zou je kunnen overwegen om op een universiteit of kunstacademie te gaan studeren.

Er zijn verschillende goede kunstacademies waar je een groot aantal schilder en tekentechnieken kunt leren. Je zult daardoor je favoriete methode leren ontdekken.

Kunst Workshops

Je kunt ook een kunst workshop volgen. Deze schilderlessen worden gegeven door een professionele artiest, schilder of kunstleraar. Het is een prachtmanier om de grondslagen van de kunst te leren en je schildertechniek te verbeteren.

Er zijn allerlei soorten workshops waar je kunt leren hoe op een doek te schilderen, met plamuurmessen te werken, op glas, zijde of porselein te schilderen enzovoort.

serie kleurpotloden
Leren schilderen zal heel anders gaan dan je tekenlessen op de basisschool! | bron: flockine op Pixabay

Contact Opnemen met Kunstverenigingen

In de grotere steden zijn er vaak kunstverenigingen die mensen helpen om vertrouwd te raken met kunstuitingen. Ze bieden op verschillende niveaus klassen om te leren schilderen met allerlei verfsoorten, waaronder acrylverf.

Je kunt daar andere studenten ontmoeten en samen leren door tips en advies uit te wisselen.

Zoek een Privéleraar

Als je een drukke agenda hebt kan het verstandig zijn om een privéleraar te vinden. Het kan een gepensioneerde schoolleraar zijn, een kunst student of wat dan ook. Ongeacht hun profiel kunnen ze je helpen leren hoe te schilderen en hoe je creativiteit te verbeteren.

Jezelf Schilderen Leren

Niet iedereen wil kunstklassen of privéles volgen. Anderen wonen gewoon te ver weg.

Je kunt een paar uur per week opzij zetten om online video onderricht te bekijken en dan te oefenen met wat je hebt geleerd. Dit kan een geschikte manier zijn om te leren schilderen.

Welk Gereedschap heb je Nodig?

Of je nu acrylverf op doek, papier of met gemengde technieken aanbrengt, je zult hiervoor wat gereedschap nodig hebben. Houd je financiële ruimte in het oog als je schilder spullen gaat kopen.

Je hebt van alles nodig:

  • Schildersezel
  • acrylvernis
  • verf in allerlei kleuren
  • schilder doeken
  • potloden
  • terpentine

Verf is vanzelfsprekend het eerste wat je nodig hebt als je met acrylverf wilt leren schilderen. Er zijn echter allerlei verschillende soorten acrylverf.

Kijk op de etiketten naar kreten zoals "sneldrogend". Containers voor acrylverf zijn over het algemeen groter en goedkoper dan die van olieverf.

Daarnaast is een drager nodig. Canson papier, katoen, linnen of kunst canvas, aan jou de keus.

Acrylverf is dikker dan olieverf en je hebt meestal een kwast met steviger haren nodig. Een paar kleinere kwasten met fijnere haren zijn nodig voor de details. Wil je juist iets heel anders, bijvoorbeeld waterverven? Klik dan hier.

Heb je een leraar Schilderen nodig?

Vond je dit artikel leuk?

5,00/5, 1 votes
Loading...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler voor Superprof sinds het begin!