“Kunst is schoonheid, het voortdurend scheppen van detail, woordkeuze en de fraaie uitvoering van het werk.” – Théophile Gautier

Steeds meer mensen pakken schilderen op. Waarom zou je er ook niet vaardig in leren worden?

Er zijn allerlei manieren om te schilderen: met olie, water en acrylverf. In dit artikel laten we zien hoe je met pastelkrijt kunt 'verven'.

Maar lees voordat je te hard van stapel loopt en een dure set Schmincke pastelkrijt en allerlei dure hulpmiddelen aanschaft dit artikel over hoe je ermee aan de slag kunt gaan. We geven hierbij tips voor pastelkrijtschilders.

De beste leraren Schilderen beschikbaar
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mirjam
5
5 (8 reviews)
Mirjam
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Denise
5
5 (5 reviews)
Denise
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiel
5
5 (3 reviews)
Michiel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Malu
5
5 (2 reviews)
Malu
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mercado
5
5 (4 reviews)
Mercado
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mirjam
5
5 (8 reviews)
Mirjam
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Denise
5
5 (5 reviews)
Denise
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiel
5
5 (3 reviews)
Michiel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Malu
5
5 (2 reviews)
Malu
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mercado
5
5 (4 reviews)
Mercado
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat Heb Je Nodig om met Pastelkrijt te Tekenen?

Werken met pastelkrijt is een niet zoveel gebruikte techniek. Als we denken aan schilderen of tekenen dan betreft dat vaak olie, acryl of waterverf.

Pastelkrijt worden echter beschouwd als een op zichzelf staande verfsoort. Je zult het echter vaker pasteltekenen horen noemen omdat je niet perse kwasten of penselen nodig hebt.

Pastelkleuren zijn staven pigment die op verschillende manieren worden samengehouden. Het kan worden gezien als een schildertechniek aangezien je ze kunt gebruiken om kleur aan een schilderij toe te voegen. Er zijn echter heel veel soorten pastelkleuren en je doet er goed aan om ze te leren kennen.

pastelkrijt in allerlei kleuren
Pastelkrijt lijkt op wascokrijtjes maar heeft geen punt  bron: stux op Pixabay

Droge Pastelkrijt

Er zijn twee hoofdtypen droge pastelkrijt.

Ten eerste is er het zogeheten softpastel. Deze zijn net als gewoon krijt en gebruiken heel weinig bindmiddel. Ze zijn poederig en hebben hele sprekende kleuren. Artiesten houden van ze vooral om de heldere kleuren die je ermee kunt gebruiken om accenten toe te voegen.

Je kunt ook harde droge pastelkrijt in kunstwinkels vinden. In tegenstelling tot het zachte soort hebben deze meer bindmiddel waardoor ze nogal stevig zijn. De vorm is meestal vierkant en ze worden vaak voor details gebruikt. Met de kanten kun je fijne streken maken.

Neem een schildercursus via Superprof.

Olie en Was Pastelkrijt

Naast droge pastelkrijt hebben we nog twee andere soorten.

Een olie pastelkrijt is een mengsel van pigment en olie. Ze zijn vaak cilindrisch van vorm, net als de zachte pastels, en zullen je waarschijnlijk doen denken aan de wasco krijtjes die je als kind hebt gebruikt.

Olie pastelkrijt wordt vaak direct met behulp van een vochtige kwast op verf aangebracht om bepaalde kleuren te accentueren. Terpentine of terpentine olie kan voor de kwast worden gebruikt.

Was pastelkrijt is vergelijkbaar met olie pastels behalve dat de olie is vervangen door was. Deze soort kan niet met water vermengd worden. Deze pastelkrijt wordt vaak samen met waterverf toegepast aangezien ze gebruikt kunnen worden om gebieden te bedekken waar je niet wilt dat de waterverf in loopt.

Voordat je je pastel kleuren gaat kopen is het verstandig om ze in de winkel of op een kunstcursus uit te proberen. Verschillende pastel soorten hebben heel verschillende kwaliteiten en gebruiksmogelijkheden. Als je eenmaal hebt besloten welke soort je wilt gebruiken kun je proberen om een volledig set met allerlei kleuren te kopen.

Pastelkleuren zijn niet te mengen zoals bij acrylverf of plakkaatverf. Je hebt dus een flinke scala aan kleuren nodig om nuances toe te voegen.

Vergeet niet om speciaal papier te kopen en ook een map om je werk te beschermen als het eenmaal af is. Pastelkleuren geven erg gemakkelijk vlekken. Zorg ervoor dat je tussen je werkstukken vellen papier plaatst zodat ze niet afgeven.

Ze kunnen worden gebruikt om dezelfde sprekende kleuren en tinten weer te geven als met acrylverf mogelijk zijn zonder een canvas, schildersezel of allerlei dure teken en schilder materialen te hoeven kopen.

Technieken Voor het Gebruik van Pastelkrijt

Er zijn verschillende manieren om pastelkrijt te gebruiken. Het hangt helemaal van jezelf af wat je ermee doet. Misschien doet pastelwerk je denken aan zachte kleuren. Er zijn echter veel soorten pastel technieken en pastel soorten.

Het belangrijkste is te weten dat je pastelkrijt niet op een schilderspalet kunt mengen. De kleuren van het pastelkrijt plaats je meteen op het papier. Daarom is het verstandig om een flinke kleurenscala in je set te hebben.

Een schildercursus Amsterdam, kan je vinden via Superprof

reeks pastelkrijt op papier
Zorg bij pastelkrijt altijd dat je uit veel kleuren kunt kiezen | bron: SKECCIO op Pixabay

Gebruik de volgende manieren om pastelkrijt op papier toe te passen:

  • gebruik de zijkant van het pastelkrijt om een vlakke kleur op het papier aan te brengen: Dat zal een groot gebied bedekken en kan als achtergrond worden gebruikt.
  • gebruik het einde of de punt van het pastelkrijt (als je het hebt aangescherpt) om precieze streken te plaatsen.
  • gebruik het einde van het pastel om kleuren dik te plaatsen

Als je eenmaal de kleur hebt aangebracht zijn er verschillende manieren om het te bewerken.

Mengtechniek

Mengtechniek houdt in met je vinger, hand of speciale kwast de poeder of stof vanaf het pastel voorzichtig te verspreiden. Deze techniek wordt gebruikt om een egale kleur te creëren simpelweg door te wrijven. Zorg wel dat je niet overdrijft, anders wordt het een knoeiboel.

Werken met Fijne Lijnen en Punten

Veel kunstenaars geven er de voorkeur aan om in plaats van kleuren te vermengen ze op te bouwen door fijne lijnen of punten te tekenen. Hierdoor kun je gedetailleerdere en realistische werkstukken maken.

Pastelkrijt Verdunnen

Zoals al eerder aangegeven kan pastelkrijt ook met water vermengd worden. De poeder van het droge krijt kan aan water toegevoegd worden en met een penseel worden aangebracht. Dit werkt ook met olie pastelkrijt. Breng de pastel aan met een natte kwast.

Leer ook hoe je met waterverf kunt werken en pastelkrijt kunt gebruiken voor de accenten!

Aan het Werk Met Pastelkrijt

De eerste stap is evenals bij de andere schilder technieken het beginnen met de achtergrond.

Het is heel gemakkelijk om buiten de lijnen te tekenen als je pastelkrijt gebruikt. De poeder wordt gemakkelijk verspreid en je zult er opnieuw aan moeten werken. Door met de achtergrond te beginnen kun je later gemakkelijker de lijnen aanpassen.

Als je eenmaal de achtergrond hebt aangebracht kun je aan de andere delen kleur toevoegen. Start met de donkerste kleuren en daarna de lichtere. Andersom gaat nogal moeilijk.

Zilver en goudkleurig pastelkrijt
Als je met pastelkrijt kleuren mengt moet je je inhouden! | bron: stux op Pixabay

Overdrijf Niet bij het Mengen van Kleuren

Als eenmaal de kleuren zijn aangebracht kun je ze gaan mengen zoals eerder aangegeven. Doe dit niet op ieder werkstuk. Als je het teveel benut geeft het de indruk van een beginner te zijn. Ook zul je veel vlekken krijgen in je werk.

Het is wel te gebruiken voor delen van de achtergrond, zoals bijvoorbeeld de lucht. Zorg ervoor dat je wel wat details toevoegt. Als je met pastel wilt tekenen is het goed te denken aan het aanbrengen van lagen door de kleuren op elkaar aan te brengen.

Als je gewend bent om waterverf te gebruiken moet je voorzichtig zijn. Bij pastelwerk moet je van donker naar licht werken en niet andersom!

Beroemde Werken of Foto's Kopiëren

Alvorens je eigen stukken te maken kun je de grote kunstschilders zoals Monet, Picasso, Rembrandt, Braque, Dali, Van Gogh, Manet, Courbet enzovoort bestuderen en hun werken natekenen.

Het is een prima manier om je oog en handcoördinatie te verbeteren. Je raakt erdoor aan gewend dat je iets natekent. Hierdoor krijg je ook de gelegenheid om te leren hoe pastelkrijt werkt.

Je kunt foto's of beelden van het internet gebruiken als bron materiaal.

Oefen Regelmatig

Verbeter je techniek door regelmatig te oefenen. Oefening baart kunst, en dat geldt ook voor kunstenaars. Hierdoor zul je leren hoe je op een effectieve manier kleuren kunt mengen en hoe pastelkrijt reageert op het papier.

Probeer verschillende papieroppervlakten uit. Beginners kunnen het beste experimenteren met allerlei structuren. Je kunt veel leren door een compositie snel uit te tekenen op pastel papier.

Het is mogelijk om privéles te krijgen of met behulp van online lessen kennis op te doen. Daarnaast zou je kunnen leren hoe je met olieverf om moet gaan!

Volg Lessen in het Gebruik van Pastelkrijt

Iedereen leert op een ander wijze. Dat kan via privéklassen, wekelijkse workshops en tekenacademies. Wat goed is voor de ene persoon kan voor een ander niet zo zijn.

Je moet op de manier leren die bij je persoonlijkheid en je werkschema past. Het is zinloos om jezelf te dwingen om te schilderen als je er geen zin in hebt. Het maken van schilderijen en tekeningen is zowel een passie als een tijdverdrijf, en sommige mensen kunnen er hun baan van maken.

Zin in een schildercursus Rotterdam te vinden via Superprof.

flinke reeks pastelkrijt
Pastelkrijt kan heel bruikbaar zijn wanneer het met andere verfsoorten wordt toegepast. | bron: stux op Pixabay

Als je kunstklassen wilt volgen of wilt leren hoe je met pastelkrijt kunt werken dan kun je een kunstacademie, een kunstvereniging of workshops bezoeken of ook wel privéonderricht volgen.

Je kunt cursussen vinden die zich richten op het gebruik van pastelkrijt en ook intensieve workshops die in artistieke schilder technieken les geven (potlood, pastelkrijt, Oost-Indische inkt, plakkaatverf, houtskool, acrylverf, waterverf enzovoort).

Deze klassen zijn ook nuttig om te leren hoe je een stilleven moet maken, realistische tekeningen, landschappen, ruwe schetsen of bijvoorbeeld portretten. Je kunt ook van de andere studenten in de klas leren en tips met elkaar delen. Dit zal allemaal helpen om een betere kunstenaar te worden.

Ontdek nu andere schilder technieken die de moeite van het proberen zeker waard zijn!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!