Van Libanese specialiteiten tot Turkse koffie, het kan moeilijk zijn om de overeenkomsten en verschillen te onderscheiden binnen het brede scala aan Midden-Oosterse lekkernijen. Het begrijpen van de eetcultuur in het Midden-Oosten kan bijzonder moeilijk worden gemaakt vanwege de term Midden-Oosten zelf.

Terwijl landen op het Arabische schiereiland altijd onder de overkoepelende term worden bestempeld, kunnen ook landen als Egypte, Turkije, Armenië en Cyprus worden meegenomen. Of je nu een expert bent in het maken van gekruide baklava, wat gevulde druivenbladeren wilt maken of gewoon je vegetarische opties wilt uitbreiden - deze gids geeft je inzicht in alles, van de geschiedenis van het eten tot de recepten zelf.

Jongen in de moskee.
Van de moskee tot in het restaurant: het is een oude, rijke cultuur | Bron: Pexels
De beste leraren Koken beschikbaar
1e les gratis!
Ruben
5
5 (3 reviews)
Ruben
35€
/u
1e les gratis!
Antonia
Antonia
16€
/u
1e les gratis!
Reinaldo
5
5 (1 reviews)
Reinaldo
14€
/u
1e les gratis!
Roi
Roi
20€
/u
1e les gratis!
Birgit
Birgit
12€
/u
1e les gratis!
Pascal
5
5 (1 reviews)
Pascal
15€
/u
1e les gratis!
Nitzan
Nitzan
25€
/u
1e les gratis!
Roan
Roan
15€
/u
1e les gratis!
Ruben
5
5 (3 reviews)
Ruben
35€
/u
1e les gratis!
Antonia
Antonia
16€
/u
1e les gratis!
Reinaldo
5
5 (1 reviews)
Reinaldo
14€
/u
1e les gratis!
Roi
Roi
20€
/u
1e les gratis!
Birgit
Birgit
12€
/u
1e les gratis!
Pascal
5
5 (1 reviews)
Pascal
15€
/u
1e les gratis!
Nitzan
Nitzan
25€
/u
1e les gratis!
Roan
Roan
15€
/u
1ste les gratis>

Mezze en Baba Ganoush: de Diversiteit van de Keuken uit het Midden Oosten

Een goed startpunt om te begrijpen wat voedsel in het Midden-Oosten precies is, zou zijn om te beginnen met het dumpen van een deel van de kennis die je al hebt opgedaan. Terwijl de Midden-Oosterse keuken klassiekers zoals shish kebab of kofta kebab, falafel, baba ghanoush en hummus bevat, heeft de geschiedenis van de regio de ontwikkeling van veel complexere gerechten mogelijk gemaakt.

Granen en peulvruchten zoals linzen, tuinbonen, bulgur of burghul en couscous hebben diepe wortels in de landbouwgeschiedenis. Dit is een van de redenen waarom je net zo goed variaties op linzensoep zult vinden in Irak als Egypte. Veel van de landen van wat vaak de Levantijnse regio wordt genoemd, ontwikkelden een dieet waarvan een studie aan de Universiteit van Sydney verklaarde dat het "minder bewerkt" is en meer "volledig voedsel" bevat dan de westerse keuken.

Dit kan worden teruggevoerd in de geschiedenis van de regio, waarvan de landen enkele van de oudste beschavingen ter wereld hebben. Naast deze landbouwgeschiedenis hebben de landen rond het Middellandse-Zeebekken ook een gedeelde handelsgeschiedenis. In de loop van de tijd heeft dit geleid tot de enorme verspreiding van specerijen zoals kardemom, kruiden zoals peterselie, noten zoals pijnboompitten en zelfs de nu alomtegenwoordige kikkererwten.

In feite, terwijl veel landen in het Midden-Oosten, zoals Iran en Saoedi-Arabië, yoghurtsaus als bijgerecht of ingrediënt gebruiken, werd yoghurt voor het eerst geïntroduceerd in Ottomaans Turkije. Soortgelijke verhalen worden weerspiegeld in de verspreiding van tahinsaus, druivenbladeren, aubergine en kikkererwten. Hoewel we nu regelmatig genieten van voedsel zoals tahini of lam, is het merendeel van wat we in onze smaak vinden terug te voeren tot het Midden-Oosten. Hier zijn uitzonderlijke kookcursussen Amsterdam.

Twee meisjes drinken koffie
Een Arabisch koffietje doen? Waarom niet! | Bron: Pexels

Koken met Superprof: de Midden Oosterse Keuken door heel de Wereld.

De Levantstreek is vooral bekend om zijn pistachenoten, vijgen, dadels, hummus, tabouleh en shoarma. Een verscheidenheid aan verschillende gerechten die typerend zijn voor het gebied, zijn echter over de hele wereld te vinden. Een regio die lange tijd sterke banden heeft met het Midden-Oosten, is natuurlijk Azië. Hoewel veel daarvan met geschiedenis te maken heeft, is er nu een zeer sterke link tussen enkele populaire Aziatische en Midden-Oosterse gerechten. Een voorbeeld hiervan is te zien door de lens van de heerlijke falafel.

Ambode, een populair straatvoedsel dat te vinden is op het Indiase subcontinent, is als de verre, gefrituurde neef van de falafel. In plaats van kikkererwten of tuinbonen, is de ambode gemaakt van een zwarte kikkererwtenvariant die bekend staat als chana dal. In plaats van te worden gekruid met alleen koriander en ui, bevat ambode ook specerijen en kruiden die afkomstig zijn uit de regio, zoals curryblaadjes en chili.

Een groot deel van de verspreiding van sommige gerechten uit het Midden-Oosten was te wijten aan wat bekend is geworden als de eerste golf van Libanese immigratie die aan het einde van de 19e eeuw begon. Pistachenoten, pitabroodjes, fattoush en kabob worden in ons dagelijks leven gegeten, iets wat in eerste instantie komt door immigratie. Latijns-Amerika en het Caribisch gebied waren een onwaarschijnlijke maar populaire plek voor immigranten uit het Midden-Oosten.

Hoewel een van de meest populaire taco's in Mexico een product is van Libanese immigranten, kan Brazilië ook het Midden-Oosten bedanken voor de oorsprong van een van hun gerechten. Esfiha of esfiha fechada is een variatie op het populaire sfiha-gerecht, dat aan de basis lijkt op een pizza. Met behulp van de basisingrediënten brood, gehakt, gehakte knoflook en tomaten, is dit recept niet veel veranderd tijdens zijn overzeese reizen.

Twee meisjes kopen zoetigheid.
De zoetigheden uit het Midden-Oosten zijn wereldberoemd | Bron: Pexels

Koken met Superprof: de 10 Beste Recepten van het Midden Oosten

Van Griekenland tot Koeweit, van paprika tot gebroken tarwe - het Midden-Oosten of het Middellandse Zeegebied kennen veel vergelijkbare eetgewoonten. Zoals bij alle natuurlijke, historische evolutie, kent de regio echter qua keuken ook veel verschillen in cultuur, religies en de beschikbaarheid van verschillende kruiden. Als je begint met de gerechten die je waarschijnlijk in de hele regio standaard aantreft, kun je de verschillende kwaliteiten van elk land waarderen.

Hummus

Typisch gegeten met broods, za'atar en andere kruiden is hummus een alomtegenwoordig en behoorlijk homogeen (of hummugeneus, als je op zoek bent naar een vreselijke woordspeling) gerecht in de regio. Hoewel bekend is dat elke regio in het Midden-Oosten af ​​en toe een eigen draai aan het gerecht geeft, blijft het recept eenvoudig en gemakkelijk te maken. Beginnend met kikkererwten en tahini, is het ook bekend dat hummus knoflook, citroen, olijfolie, kaas of yoghurt en meer bevat.

Fattoush

Hoewel de term 'broodsalade' misschien een beetje vreemd klinkt voor niet-ingewijden, is fattoush een van de beste voorbeelden van hoe je er een perfect uit kunt voeren. Terwijl de basis van de salade standaardgerechten bevat zoals komkommer, sumak, tomaten, munt en olijfolie, is het hoofdingrediënt gefrituurde pitta-stukjes, ook wel pitta-chips of pitabroodjes genoemd.

Als je een fan bent van mezze, kom je zeker een vorm van fattoush tegen op je schaal. Hoewel sommige landen verschillende ingrediënten weglaten of opnemen, verschilt het recept niet veel van land tot land. Als je wilt weten hoe verschillende landen in het Midden-Oosten hun eigen smaken toevoegen aan traditionele gerechten, begin dan waar je normaal gesproken eindigt: met een dessert!

Een verrukkelijk voorbeeld is te vinden op de straathoeken van Griekenland, Turkije, Palestina en Balkanlanden. Hoewel veel desserts uit het Midden-Oosten hun ingrediënten hebben gevarieerd met noten zoals pistachenoten en walnoten, of toevoegingen zoals sinaasappel- en rozenwater, is Knafa een dessert dat traditie naar een hoger niveau tilt.

Knafa combineert de aloude ingrediënten van griesmeel en siroop en voegt ook kaas toe aan de mix. Hoewel knafa kan worden gezien als een variatie op baklava, verschilt het ook tussen de landen die het maken. Van tel kadayif in Turkije tot kadaif op de Balkan, elke regio heeft zijn eigen unieke draai gegeven aan dit heerlijke Palestijnse nagerecht.

Hoewel de geschiedenis van het Maghrebijnse voedsel ook een kruising is geweest met voedsel uit de Middellandse Zee en het Midden-Oosten, maken enkele belangrijke regionale verschillen belangrijke verschillen tussen de landen binnen elke regio. Wat vaak wordt vergeleken met de Midden-Oosterse versie van tajine vanwege de toevoeging van veel van dezelfde groenten en kruiden, is Yemeni maraq een ander voorbeeld van de regionale verschillen binnen de regio. Terwijl de schapenvleesstoofpot wordt bepaald door kruiden zoals kurkuma en kardemom, zijn er variaties te zien in landen als Somalië en India.

Twee mensen drinken Turkse thee
De horeca in het Midden-Oosten is enorm gezellig! | Bron: Pexels

Authentieke Arabische Recepten: Hummus, Baba Ganoush en Meer!

Of je nu je lunchroutine wat meer pit wilt geven, de smaken van verschillende landen wilt ontdekken, of het net afzoekt naar recepten om te proberen voor je volgende feestje - de keuken uit het Midden-Oosten blijft verbazen. Laat je niet misleiden door enkele van de Midden-Oosterse restaurants die je misschien hebt geprobeerd, de keuken van de regio is een van de meest betaalbare en gemakkelijkst na te maken.

Traditionele Gerechten

Als je iets van het eten wilt proberen dat deel uitmaakt van de nationale gerechten van de landen in het Midden-Oosten, probeer dan je eigen mezze te maken. Mezze is perfect voor maaltijden, snacks of gasten en is een schaal met hapjes die typisch zijn voor het Arabische schiereiland. Hier zijn enkele van de recepten die je in je mezze kan opnemen, afgezien van wat we al hebben genoemd:

  • Libneh - ook bekend als labneh, dit bijgerecht is een romige saus gemaakt van yoghurt. Met eenvoudige basisingrediënten zoals verse kruiden, olijfolie en zout, past deze saus op yoghurtbasis het beste bij wat warme pitta
  • Kibbeh - een gerecht dat meestal in batches wordt gemaakt, kibbeh is als de falafel, maar in plaats van kikkererwten te bestaan, is het gemaakt van gehakt en gehakte ui. Kibbeh kan ook worden gevuld met spinazie en feta
  • Vleesspiesjes - terwijl veel van de gerechten die je op een mezze vindt vegetarisch zijn, kunnen vleesliefhebbers ook een van de meest klassieke componenten van de Midden-Oosterse keuken gebruiken: spiesvlees. Als je op zoek bent naar een recept om uit te proberen, ga dan naar kofta kebab.
Heb je een leraar Koken nodig?

Vond je dit artikel leuk?

5,00/5 - 1 reviews
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.