Beginnen met een recept kan moeilijk zijn als je niet over de culturele kennis of achtergrond beschikt die nodig is om het voor te bereiden. Of je kennis van de Midden-Oosterse keuken zich alleen beperkt tot tabouleh of dat je zelf een Midden-Oosterse oorsprong heeft - meer te weten komen over de geschiedenis van deze smaakvolle keuken is een goed startpunt.

Perfect voor Arabische recepten
Zie jij jezelf hier al een typisch gerecht eten? | Bron: Pexels

Oorsprong van Voedsel uit het Midden-Oosten

Van kardemom tot halal, de kruiden en kookstijlen in het Midden-Oosten hebben veel van dezelfde gedeelde geschiedenis. De reden waarom je men bij Midden-Oosterse en mediterrane gerechten over dezelfde zaken zult horen praten, is vanwege de overeenkomsten in de basisingrediënten waaruit ze bestaan. Ook wel de Levant- of Levantijnse regio genoemd, een studie van de Universiteit van Sydney onthulde dat het Midden-Oosten de neiging heeft om "minder bewerkte" voedingsmiddelen te eten in vergelijking met zijn westerse tegenhangers, vanwege het feit dat het "gebaseerd is op hele voedingsmiddelen."

Deze hele voedingsmiddelen kunnen alles bevatten, van yoghurtsaus, tuinbonen, linzen, burghul, druivenbladeren, pistachenoten en meer. In feite is de reden waarom het Midden-Oosten en de Middellandse Zee zoveel van dezelfde producten genieten, te wijten aan een verweven landbouw- en handelsgeschiedenis. Voedsel dat betrokken is bij religieuze en onthoudingsrituelen heeft ook geleid tot de ontwikkeling van soortgelijke gerechten. Of je nu een hardcore vegetariër of een vleeseter bent, de kans is groot dat je ooit de Midden-Oosterse keuken hebt geprobeerd.

Van het gekruide, gegrilde vlees dat langzaamaan spiesjes wordt gekookt, wat we kennen als kebab, tot de hartige pitta-chips of pitabroodjes, we hebben het allebei geprobeerd in restaurants in het Midden-Oosten of opgehaald bij de supermarkten - recepten uit het Midden-Oosten bieden niet alleen een grote verscheidenheid aan hoofdgerechten, ze zijn ook buitengewoon smaakvol en heerlijk.

Hoewel de kans groter is dat je in een restaurant in het Midden-Oosten alleen de meest populaire gerechten tegenkomt, zoals shish kebab, tabouleh of baba ghanoush, kan het begrijpen van de geschiedenis en ontwikkeling van traditionele schotels in het Midden-Oosten je inzicht geven in de overeenkomsten en verschillen in keuken tussen de landen van de regio.

Een Arabisch paleis.
In alle opzichten heeft het Midden-Oosten een rijke cultuur | Bron: Pexels

Regionale Verschillen in Zowel Voedsel als Recepten

Als je thuis recepten uit het Midden-Oosten wilt proberen, maar de verschillen binnen de regio niet begrijpt, kun je het beste beginnen met het uitproberen van enkele van de meer gestandaardiseerde gerechten uit de regio. Verschillen in gerechten, die voortkomen uit verschillen in de beschikbaarheid van bepaalde kruiden zoals paprika en kardemom, of gewoon uit verschillende culturen, hebben geleid tot een groot aantal unieke voedseltradities in de regio.

Er zijn echter enkele recepten die de neiging hebben hetzelfde te blijven, of je nu in Beiroet of Caïro bent. Hier zijn enkele voorbeelden van recepten die je zult vinden, ongeacht het land waar je naartoe reist of woont, en de verschillende varianten die je waarschijnlijk tegenkomt. Volg hier kookcursussen in Amsterdam.

Mezze

Mezze, of meze, is een traditionele schotel in het Midden-Oosten, tot de rand gevuld met smakelijke hapjes. Net als bij aperitieven in Frankrijk of tapas in Spanje, combineert mezze het beste van Midden-Oosterse smaken uit verschillende gerechten. Als je je eigen mezze wilt bouwen, zorg er dan voor dat je een aantal van de volgende zaken opneemt:

  • Hummus
  • Falafel of kibbeh
  • Shish kebab of kabob
  • Fattoush
  • Gevulde druivenbladeren, bekend als warak enab of dolma

Als je je mezze vleesvriendelijk wilt maken, kun je ook wat vlees aan het spit toevoegen, zoals kafta, ook wel kofta of lam genoemd. Mezze wordt vaak geserveerd met brood, zoals pitabrood, en sauzen met yoghurt of tahin. Als je in Israël woont of naar Israël reist, zul je waarschijnlijk ook dag meoushan tegenkomen, wat gerookte vis betekent in het Hebreeuws. Dit regionale gerecht wordt meestal ook aan een mezze-schotel toegevoegd. Aan de andere kant vind je in landen als Cyprus misschien ook gegrilde halloumi op je bord.

Neem een cursus koken via Superprof. 

Nagerechten

Terwijl gerechten als shoarma en baba ghanoush of ingrediënten zoals kikkererwten en peterselie de meeste bekendheid krijgen als het gaat om de Midden-Oosterse keuken, laten dessertgerechten enkele van de beste vaardigheden en smaken van het Midden-Oosten zien. Een goed voorbeeld hiervan is te vinden in Baklava, een deeg dat bestaat uit lagen filodeeg, een vlokkig deeg en vulling. Deze vulling varieert sterk van land tot land en vormt de basis van de verschillende soorten baklava die je tegenkomt. Het is meestal gemaakt van noten zoals pistachenoten of amandelen die zijn gemengd met honing. In Armenië, waar het bekend staat als paklava, wordt het gemaakt met kruiden zoals kruidnagel en kaneel.

Een gouden minaret van een moskee.
Het leven in het Midden-Oosten kan heel mooi zijn! | Bron: Pexels

Hoe Je Gerechten Kunt Aanpassen Aan De Nederlandse Keuken

Hoewel sommige voedingsmiddelen uit het Midden-Oosten gemakkelijk te koop zijn in je plaatselijke winkel, zijn er enkele recepten die je misschien zelf wilt proberen. Hier zijn enkele eenvoudige vegetarische recepten en vleesvriendelijke gerechten uit het Midden-Oosten om je vingers bij af te likken. Als je enkele van de exacte recepten wilt, vind je ze hier waarschijnlijk allemaal.

Tabouleh

Hoewel je misschien bekend bent met tabouleh die voornamelijk uit bulgur bestaat, is de traditionele manier om het te bereiden eigenlijk door veel meer peterselie toe te voegen. Naar verhouding moet tabouleh veel meer een peterseliesalade zijn dan een bulgursalade. Hoewel er binnen de verschillende landen van de regio verschillende variaties zijn, volgen de meeste landen op het Arabische schiereiland een standaardrecept. Hier zijn enkele van de belangrijkste ingrediënten:

  • bulgur
  • peterselie
  • tomaten
  • komkommer
  • eetlepels vers citroensap
  • kopje munt

De bereiding van tabouleh is net zo eenvoudig als elke andere salade en is perfect voor grote hoeveelheden of om mee te nemen voor onderweg.

Kibbeh

Kibbeh lijkt op falafel doordat het een bolvormige vorm van gefrituurde smaak is. Wat het onderscheidt, is dat kibbeh in plaats van kikkererwtenmeel en kruiden bestaat uit bulgur-gebarsten tarwe, gehakte ui en vlees zoals rundvlees of lamsvlees. De vlees-, bulgur- en kruidenmix wordt normaal gesproken in pasteitjes gerold en gebakken, meestal geserveerd met sauzen zoals tahinsaus. Kibbeh kan ook worden gevuld met feta en spinazie. Dit gerecht is zo populair dat het in veel landen in het Midden-Oosten als het nationale gerecht wordt beschouwd. Hier zijn enkele ingrediënten die je moet kopen als je kibbeh wilt maken:

  • gehakt zoals rundvlees of lam
  • bulgur gebarsten tarwe
  • uien

Enkele van de kruiden die je in je voorraadkast nodig heeft, zijn komijn, piment, wat zout en peper. Houd er rekening mee dat Kibbeh normaal gesproken in relatief grote hoeveelheden wordt gemaakt, je zult een recept willen vinden dat bij je past: of je nu een feestje geeft of gewoon een diner klaarmaakt.

Twee mensen kopen groenten in de supermarkt.
Veel gerechten uit het Midden-Oosten zijn vegetarisch | Bron: Pexels

Lahm bi ajin

Dit bijgerecht is de Libanese versie van sfiha in het Arabisch en lijkt op pizza, hoewel ze ongeveer drie eeuwen ouder zijn dan pizza. Het is een populair gerecht in Syrië, Irak en Jordanië en is zelfs te vinden in landen als Brazilië. Hoewel het traditioneel wordt bereid door je eigen brood te maken, kan het ook worden bereid met in de winkel gekocht brood. Als je het recept voltooit met in de winkel gekochte brood zoals pitabrood, wordt het proces een beetje gemakkelijker. Hier zijn enkele van de ingrediënten die je nodig hebt om lahm bi ajin te maken:

  • Brood
  • Rundvlees of lam
  • Knoflookteentjes
  • ui
  • peterselie
  • koriander
  • tomaten

Dit gerecht is een van die recepten die je kunt maken als tussendoortje of voor grote gezelschappen. Hoewel de traditionele kruiden in het recept paprika en piment zijn, kun je ook freestylen en aanpassen aan je eigen smaakvoorkeuren - zoals veel landen over de hele wereld hebben gedaan! Als je geïnteresseerd bent in enkele van de andere populaire gerechten in landen in het Midden-Oosten, of als je een volledige cursus van de Midden-Oosterse keuken wilt maken, bekijk dan enkele van de onderstaande gerechten.

Kookcursus Rotterdam - neem lessen via Superprof. 

Voorgerechten

Zoals gezegd, zijn hapjes meestal te vinden in de mezze. Hier zijn enkele van de lekkerste gerechten die je thuis kunt maken:

  • Warak enab: in sommige landen ook wel dolma genoemd, dit gerecht bestaat uit druivenbladeren gevuld met rijst en kan met of zonder vlees worden gemaakt.
  • Manakeesh - een van de meest populaire Levantijnse voedingsmiddelen, het is brood gegarneerd met za atar, pijnboompitten en meer.
  • Ful - vaak gegeten bij het ontbijt, dit Egyptische gerecht is gemaakt van tuinbonen en wordt vaak vergeleken met hummus.

Stoofschotels

Als je zin hebt in soep, maar iets nieuws wilt proberen, kijk dan eens naar Jemen.

  • Saltah - Sultah wordt voornamelijk gegeten in het noorden van Jemen en is een stoofpot gemaakt van lamsvlees, kruiden en groenten.

Hoofdgerechten

Mensen kunnen niet vaak hoofdgerechten proberen, aangezien de meest populaire gerechten uit het Midden-Oosten meestal bijgerechten zijn. Breid je smaakpapillen uit en probeer enkele van de onderstaande recepten.

  • Koshary - afkomstig uit Egypte, dit gerecht van kikkererwten, zit boordevol granen en peulvruchten.
  • Mujaddara - als je van rijstkommen houdt, probeer dan dit geweldige gerecht gemaakt van linzen. Om het wat pittiger te maken, kun je ook tahinsaus toevoegen.

Nagerechten

Als je kennis van desserts uit het Midden-Oosten eindigt bij baklava, probeer dan eerst een beroemde Libanese zoete traktatie.

  • Ghoraibi - vergelijkbaar met een suikerkoekje, dit boterkoekje is bedekt met amandelen.
Heb je een leraar Koken nodig?

Vond je dit artikel leuk?

5,00/5 - 1 vote(s)
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.