Van harissa tot za'atar, de afgelopen jaren is de populariteit van de Midden-Oosterse keuken toegenomen. Volgens een recente prognose van Reuters wordt verwacht dat de hummusindustrie alleen al in 2027 1,1 miljard zal bereiken. Met de toenemende globalisering van voedsel in het Midden-Oosten kan het moeilijk zijn om bij te houden waaruit deze kookstijl precies bestaat. Hier is een gids om je op weg te helpen over wat Arabisch voedsel is en hoe het is aangepast aan de verschillende landen van de wereld.

Een Arabisch broodje kaas.
De kaas uit het Midden-Oosten is beroemd | Bron: Pexels
Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt
1e les gratis!
Ruben
5
5 (3 reviews)
Ruben
Koken
35€
/u
1e les gratis!
Reinaldo
5
5 (1 reviews)
Reinaldo
Koken
14€
/u
1e les gratis!
Roi
Roi
Koken
20€
/u
1e les gratis!
Bente
5
5 (1 reviews)
Bente
Koken
20€
/u
1e les gratis!
Birgit
Birgit
Koken
12€
/u
1e les gratis!
Pascal
5
5 (1 reviews)
Pascal
Koken
15€
/u
1e les gratis!
Nitzan
Nitzan
Koken
25€
/u
1e les gratis!
Roan
Roan
Koken
15€
/u
1e les gratis!
Ruben
5
5 (3 reviews)
Ruben
Koken
35€
/u
1e les gratis!
Reinaldo
5
5 (1 reviews)
Reinaldo
Koken
14€
/u
1e les gratis!
Roi
Roi
Koken
20€
/u
1e les gratis!
Bente
5
5 (1 reviews)
Bente
Koken
20€
/u
1e les gratis!
Birgit
Birgit
Koken
12€
/u
1e les gratis!
Pascal
5
5 (1 reviews)
Pascal
Koken
15€
/u
1e les gratis!
Nitzan
Nitzan
Koken
25€
/u
1e les gratis!
Roan
Roan
Koken
15€
/u
Bekijk alle leraren>

Wat is het Verschil Tussen Midden-Oosterse en Mediterrane Gerechten?

Of je nu een hardcore vegetariër of een vleeseter bent, de kans is groot dat je van de Midden-Oosterse keuken hebt geprobeerd. Van het gekruide, gegrilde vlees dat langzaam aan spiesjes wordt bereid, wat we kebab noemen, tot de tabouleh die je kan proberen in restaurants in het Midden-Oosten of kan kopen bij supermarkten - recepten uit het Midden-Oosten bieden niet alleen een breed scala aan hoofdgerechten, ze zijn ook buitengewoon smaakvol en heerlijk.

Zoals met elke cultuur, kan de oorsprong van een hoofdgerecht of een bijgerecht in het Midden-Oosten zeer omstreden zijn, te beginnen met het onderscheid tussen de Midden-Oosterse en Mediterrane keuken. Beginnend met wat beide kookstijlen gemeen hebben, komt de gelijkenis in de gerechten uit de regio voort uit een gedeelde geschiedenis die de eeuwen overspant.

Algemeen bekend als de Levant-regio, ontdekte een onderzoek aan de Universiteit van Sydney dat de keuken in deze regio 'minder verwerkt voedsel bevat in vergelijking met westerse diëten omdat het gebaseerd is op hele voedingsmiddelen'. Een voorbeeld hiervan is te vinden in mezze, of meze, dat wordt gegeten in het Midden-Oosten, de Balkan, Griekenland en Noord-Afrika. Dit is een soort grote schotel met een groot aantal hapjes, waaronder gevulde druivenbladeren, yoghurtsaus, tuinbonen, linzen, vijgen, pistachenoten, burghul, labneh en meer.

De landen rond de Middellandse-Zee, van Arabische en Grieks sprekende landen tot Turkse en Italiaanse, hebben ook een gedeelde landbouw- en handelsgeschiedenis. Dit is de reden waarom je pitta-chips of pitabroodjes en ander brood of kofta, of kafta en kibbeh kunt vinden in Libanees eten en ook op Cyprus.

Hoewel bekend is dat veel restaurants in het Midden-Oosten alleen de meest populaire gerechten serveren, of dat nu shish kebabs, tabouleh of baba ghanoush is, zijn er veel manieren waarop elk land in en rond het Midden-Oosten deze beroemde schotels bereidt. Dit vloeit voort uit verschillen in de richtlijnen die zijn opgesteld door halal eten, beschikbaarheid in kruiden zoals paprika en kardemom, en cultuur.

Arabische koffiebonen.
Niets is lekkerder dan Arabische koffie! | Bron: Pexels

Enkele Specialiteiten uit het Midden-Oosten

Of iemand uit het Midden-Oosten nu uit Libanon, Koeweit of Jemen komt, ze hebben deze smakelijke gerechten en traditionele lekkernijen vast al eens geprobeerd. Hier zijn enkele van de meest voorkomende gerechten die je waarschijnlijk zult vinden in restaurants, tijdens je reizen naar het Midden-Oosten of bij je Arabische vrienden thuis.

Hummus

Tenzij je al een paar jaar onder een rots leeft, heb je waarschijnlijk hummus geprobeerd. Als je ooit hebt gegoogeld waar hummus vandaan komt, of het ter sprake hebt gebracht met je vrienden uit het Midden-Oosten, weet je waarschijnlijk ook dat de oorsprong ervan zeer omstreden is.

Iedereen is het er echter over eens dat deze dip op basis van kikkererwten en tahinsaus overheerlijk is. Het wordt meestal gegeten met een pitabroodje, en hummus is te vinden in de Egyptische, Griekse, Saoedi-Arabische of Libanese keuken.

Zoek op Superprof naar de beste kookcursussen in Amsterdam.

Falafel

Of je het nu gewend bent om het in een kebab of kabob te eten, of het liever als bijgerecht hebt, falafel is te vinden van Beiroet tot Dubai. Wat fastfood betreft, is falafel waarschijnlijk een van de gezondste opties. Gemaakt van gemalen kikkererwten of tuinbonen, kruiden zoals peterselie en koriander, en specerijen zoals komijn en cayennepeper: falafel zit boordevol vezels.

Shoarma

Afkomstig van de Turkse döner kebab, afkomstig uit het Ottomaanse rijk, is shoarma vlees dat langzaamaan een spies wordt bereid. Dit vlees wordt meestal gemaakt van lamsvlees, kip, kalkoen en rundvlees en wordt bereid door plakjes van het spit af te scheren en het in pitta of ander plat brood te serveren.

Baklava

Baklava is, nogmaals, een van die rijke voedselproducten die in het Midden-Oosten wordt gevonden en op talloze verschillende manieren kan worden gemaakt. In wezen is het een deeg dat is gemaakt van filodeeg, of bladerdeeg, en gevuld met noten zoals pistache, rozenwater, oranjebloesemwater of siroop. Van Iraakse baklava tot Armeense paklava, dit is een gerecht waar je nooit moe van wordt.

Fattoush

Als je nog niet het idee hebt gekregen dat gerechten in het Midden-Oosten te vinden zijn in eindeloze, verrukkelijke combinaties, dan is hier nog een voorbeeld dat de variatie van de regionale keuken typeert. Fattoush is een saladeschotel die typisch wordt gemaakt met komkommer, tomaten, sla, radijs en groene uien. Het kan ook pitabrood bevatten of kruiden en specerijen zoals munt en sumak, of za atar.

Een Arabische bar
Als je ooit naar het Midden-Oosten gaat, moet je naar een Arabisch cafe! | Bron: Pexels

Verschillen Binnen De Arabische Keuken

Of je nu kipshoarma of lamsgehakt hebt gegeten of Turkse koffie hebt gedronken, landen in het Midden-Oosten geven elk hun eigen draai aan hun populaire gerechten. Hier zijn enkele van de verschillen die je waarschijnlijk van land tot land zult tegenkomen.

Palestina

Hoewel er veel aandacht is voor het Palestijnse conflict, herbergt de regio ook een historisch en cultureel mooi en belangrijk volk. Een manier om dit te ervaren, is door simpelweg naar de geschiedenis van Palestijns eten te kijken.

Knafa is een belangrijke variant op baklava. Ook bekend als Kanafeh, is het gemaakt van griesmeel en siroop - met het verschil dat het ook kaas als hoofdingrediënt gebruikt. Vergelijkbare op kaas gebaseerde gerechten zijn te vinden in Turkije, waar het bekend staat als tel kadayif, rond de Balkanlanden als kadaif, of in Griekenland als kataifi.

Jemen

Een andere regio waar politieke strijd tot verwoesting heeft geleid is Jemen, dat wordt geteisterd door een ernstige hongersnood die heeft geleid tot een van de ergste humanitaire crises van het decennium. Hoewel het belangrijk is om te begrijpen wat er in de regio gebeurt, is het net zo belangrijk om de schoonheid van de Jemenitische cultuur te onderstrepen.

Om dit te doen, kun je beginnen met het waarderen van enkele van de typische gerechten. Maraq, een stoofpot waarvan de ingrediënten kruiden zoals kurkuma, kaneel en kardemom bevatten, is gebaseerd op schapenvlees en is ook te vinden in landen als India en Somalië. Het wordt vaak ook vergeleken met Marokkaanse tajine vanwege de variaties die het heeft.

Iran

Het is het op een na grootste land in het Midden-Oosten, heeft een van de oudste beschavingen ter wereld en is momenteel berucht om zijn olie en politieke instabiliteit. Iets anders waar Iran beroemd om is, en een geweldige manier om de geschiedenis van het land te begrijpen, is het eten.

Bademjan, een gerecht dat meestal in grote hoeveelheden wordt gemaakt, is het Iraanse antwoord op baba ghanoush. Langer gekookt, en ook met een yoghurt of zure roomsaus die bekend staat als kashk, wordt bademjan meestal ook gegeten met broods zoals lavash. Enkele andere landen die hun eigen unieke variaties van baba ghanoush of baba ghanouj hebben, zijn onder meer de mtabal van Libië – waar tahinsaus wordt toegevoegd in plaats van zure room.

Arabische koekjes.
Ook de zoetigheden uit het Midden-Oosten zijn beroemd | Bron: Pexels

Midden-Oosterse Gerechten in de Wereld

De stijging van de populariteit van Arabische gerechten over de hele wereld in de afgelopen decennia heeft niet alleen geleid tot de verspreiding van klassieke gerechten en de meest populaire recepten, maar ook tot een fusie tussen deze gerechten in deze andere landen.

In Londen werd het Midden-Oosterse restaurant, de Palomar, zelfs door de Observer Food Monthly uitgeroepen tot restaurant van het jaar. Afkomstig uit Israël, bieden veel van de gerechten in het restaurant een voorproefje van de verschillende soorten gerechten die in het Midden-Oosten te vinden zijn. Van polenta in Jeruzalemstijl tot Perzische pappardelle, dit is slechts een voorbeeld van hoe een verscheidenheid aan recepten uit het Midden-Oosten zo ver van huis te vinden zijn.

Een interessante manier waarop voedsel uit het Midden-Oosten is aangepast, is eigenlijk te vinden in Mexico. Taco's "al pastor", of herderstijl, zijn eigenlijk afkomstig van Libanese immigranten in Mexico. In wezen zijn de taco's gemaakt van vlees dat is gekookt in de stijl van de shoarma. Het grote verschil zit hem in de manier waarop het vlees wordt geserveerd: waar het in het Midden-Oosten typisch wordt gegeten met brood, wordt het in Mexico gegeten met tortilla, koriander en ui.

Een andere populaire variant op falafel is te vinden in India. Vanwege de relatie van de Middellandse Zee met Azië, waarbij sommige van de landen zich op het Aziatische continent bevinden, volgt natuurlijk dat er binnen de keuken van de twee regio's vaak sprake is van cross-over. Ambode bestaat uit chana dal, ook wel Bengaalse gram genoemd, een product van zwarte kikkererwten. Hoewel deze gebakken bal nog steeds ingrediënten zoals koriander, ui en knoflook bevat, voegt het ook smaken toe die typischer zijn voor de regio, zoals kerrieblaadjes, chili en kokos.

Heb je een leraar Koken nodig?

Vond je dit artikel leuk?

5,00/5 - 1 vote(s)
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.