Hoewel veel innovaties van het Arabische schiereiland ons leven vandaag domineren, van de cijfers die we gebruiken tot de politiek die we horen, heeft voedsel uit het Midden-Oosten ook zijn weg gevonden naar borden over de hele wereld. Hoewel de kennis van eten uit het Midden-Oosten meestal beperkt is tot shish kebab of kofta kebab en ander populair straatvoedsel zoals falafel, heeft de mediterrane keuken veel meer complexe en heerlijke smaken te bieden. Van rozenwater- tot citroenachtige stoofschotels, deze gids biedt je inzicht in alle componenten waaruit de keuken uit het Midden-Oosten bestaat, tot enkele eenvoudige recepten die je thuis kunt proberen.

Een tafel vol Meze.
Meze is de tapas van het Midden-Oosten | Bron: Pexels
De beste leraren Koken beschikbaar
Pascal
5
5 (1 reviews)
Pascal
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nitzan
Nitzan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roan
Roan
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
Julia
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (2 reviews)
Bente
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savannah
Savannah
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Food
Food
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joanne
Joanne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pascal
5
5 (1 reviews)
Pascal
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nitzan
Nitzan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roan
Roan
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
Julia
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (2 reviews)
Bente
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savannah
Savannah
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Food
Food
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joanne
Joanne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Geschiedenis van de Arabische Keuken

Zoals met alles wat met voedsel en territorium te maken heeft, is en zal datgene wat als het Midden-Oosten of Middellandse Zee wordt beschouwd, altijd worden betwist. Hoewel je misschien wat generieke linzen of bulgur uit het Midden-Oosten hebt geprobeerd, zijn er een groot aantal subtiele verschillen binnen wat we generaliseren als het "Midden-Oosterse" of "Mediterrane" dieet.

Zoals Leila Hudson van de Universiteit van Arizona in een van haar studies opmerkt, wordt de term 'mediterraan' in westerse landen meer gebruikt als marketinginstrument dan iets anders. Echter, vanwege de gedeelde geschiedenis van de regio in alle aspecten van oorlog, liefde, politiek en cultuur, kunnen we het mediterrane dieet gaan begrijpen door te kijken naar de generalisatie die is gemaakt door een studie aan de Universiteit van Sydney, waarin wordt gesteld dat Arabisch eten “meer is gebaseerd op basis van hele voedingsmiddelen”.

Als we alleen naar de geschiedenis van religie in de regio kijken, zijn er bepaalde voedingsmiddelen en gerechten die in de loop van de tijd de voorkeur hebben gekregen, simpelweg omdat ze waren toegestaan ​​in veel riten van onthouding, vasten of boetvaardigheid, waaronder het vasten, de sjabbat of de ramadan.

Tarwe was belangrijk bij de prehistorische landbouw en was een hoofdbestanddeel van het Middellandse Zeegebied, van landen als Marokko en Italië tot Egypte en Syrië. Vanwege de gedeelde landbouwgeschiedenis delen veel voedingsmiddelen in het Middellandse-Zeegebied ook hoofdgerechten zoals brood, pijnboompitten en vlees aan het spit.

Of je nu naar de Libanese, Turkse of Jemenitische keuken kijkt, het Midden-Oosterse dieet geeft de voorkeur aan het gebruik van olijfolie boven andere soorten vetten. Men kan ook zien dat de basis voor deze beroemde keuken gedurende de hele oude geschiedenis is gelegd, van de Feniciërs en Romeinen tot de Andalusiërs van Spanje en het Byzantijnse rijk.

Het kan echter worden gegeneraliseerd in het Ottomaanse rijk, dat een diverse groep mensen onder één regel bracht: Koerdische, Griekse, Turkse, Arabische, Armeense volkeren evenals die in de Balkan en de verdreven Sefardische Joden door de Spaanse inquisitie. Tijdens de Ottomaanse overheersing begonnen degenen die absoluut niet zo geglobaliseerd waren als wij vandaag de dag, voor het eerst dingen te eten als Perzische rijst, Arabische tuinbonen en Armeense kikkererwtengerechten.

Turkije, aan de andere kant, droeg gerechten bij zoals dolma, of gevulde groenten, kebab, yoghurt en yoghurtsaus. Vind de beste kookcursussen Amsterdam op Superprof. Midden-Oosters eten, hoewel bekend om zijn heerlijke vleesgerechten, bevat een zeer grote verscheidenheid aan vegetarische gerechten - waarvan we dagelijks genieten, zoals hummus, baba ghanoush of tahinisaus.

Een kaasplankje.
Mediterraan? Het Midden-Oosten lijkt qua keuken erop. | Bron: Pexels

Regionale Verschillen: van Tabbouleh tot Mezze

Regionale verschillen binnen het Midden-Oosten kunnen veel verschillende dingen betekenen. Zo zijn gerechten als hummus en falafel vaak behoorlijk gestandaardiseerd als het gaat om hun bereiding. Beide gerechten zijn gebaseerd op kikkererwten, bevatten vergelijkbare kruiden en kunnen worden gevarieerd door tuinbonen toe te voegen. Evenzo worden gerechten zoals kebab of kabob en fattoush meestal gemaakt zonder veel variatie van land tot land.

De genoemde gerechten kunnen deel uitmaken van wat gewoonlijk de mezze of meze wordt genoemd, een gevarieerde schotel met hapjes die ook pitabrood, baba ghanoush, za atar of zaatar, gevulde druivenbladeren, kan bevatten. Hoewel er veel verschillende combinaties en kleine variaties zijn tussen landen in het Midden-Oosten, van hoe ze shoarma bereiden tot wat ze in baklava stoppen, zijn er ook verschillende gerechten die eenvoudigweg zijn ontstaan ​​vanwege verschillen tussen bronnen en culturen.

Terwijl Iraniërs bijvoorbeeld een op rijst gebaseerd dieet volgen, eten landen als Libië en Egypte granen zoals couscous. In tegenstelling hiermee worden ingrediënten zoals linzen, aubergine, yoghurt en kikkererwten veel gebruikt in alle landen in het Midden-Oosten. Linzensoep is bijvoorbeeld typerend voor Koeweit, Iran, Afghanistan en Jemen. De verschillen zijn te vinden in de manier waarop ze hun gerecht kruiden, of ze nu vlees bevatten zoals lamsvlees of de kruiden die ze gebruiken.

Shoarma is een ander gerecht dat laat zien hoe landen in het Midden-Oosten standaardgerechten hebben aangepast aan hun dieet en cultuur. Hoewel shoarma is gebaseerd op de döner kebab in Turkije, wordt het in wezen op dezelfde manier bereid: door vlees, kruiden en groenten langzaam aan het spit te roosteren en vervolgens af te scheren. Hoewel dit soort bereiding meestal wordt gedaan met vlees als lamsvlees, kip en rundvlees, staat Israël bekend om zijn aanpassing met kalkoen.

Baba ghanoush, of baba ghanouj, is een ander gerecht dat verschillende vormen heeft aangenomen in het Midden-Oosten. Hoewel het recept in eerste instantie standaard klinkt, met een puree van gegrilde aubergines en kruiden, hebben verschillende landen hun eigen versies van het populaire gerecht gemaakt. In Libië is mtabal bijvoorbeeld hetzelfde als baba ghanoush, maar bij de bereiding ervan wordt de aubergine in blokjes gesneden in plaats van gepureerd. Hoewel er veel standaard bijgerechten zijn, zoals pitta-chips of pitabroodjes, en veelgebruikte kruiden en sauzen zoals peterselie en tahini, hebben landen in het Midden-Oosten allemaal hun eigen, unieke draai aan gerechten die we misschien als homogeen beschouwen.

Een kopje Turkse thee.
De zoete thee uit het Midden-Oosten is wereldberoemd | Bron: Pexels

Hoe Een Gerecht Uit Het Midden-Oosten er Overal Ter Wereld Uitziet

Of je nu gewend bent om jezelf te trakteren op verrukkelijke baklava, een gereht met pistache, of verslaafd bent aan Turkse koffie, er zijn eigenlijk een ontelbaar aantal manieren waarop mediterrane gerechten over de hele wereld zijn aangepast. In de afgelopen decennia is er een explosie geweest van restaurants uit het Midden-Oosten, niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland.

Met zijn hoge mate van veelzijdigheid en brede scala aan smaken - van gerechten als gevulde groenten, shish kebab, gekruide vijgen en pistachenoten - is het niet moeilijk te begrijpen waarom deze keuken zo populair aan het worden is. Een regio die waarschijnlijk de meeste overeenkomsten vertoont met het mediterrane of Midden-Oosterse dieet is Azië. Kijkend naar de geschiedenis van migratie en beschavingen in de wereld, is het niet moeilijk te begrijpen waarom.

Of het nu is vanwege een gedeelde, voorbije handelsgeschiedenis of door een gedeelde religie, het Midden-Oosten en Azië hebben enkele van dezelfde gerechten ontwikkeld. Hoewel je het waarschijnlijk niet in een restaurant uit het Midden-Oosten zult vinden, kan Indiase kip biryani zijn variatie in Irak vinden. Hoewel biryani een gerecht is waarvan de oorsprong teruggaat tot de moslimgemeenschappen in India, is het ook een traditioneel gerecht dat vooral populair werd in de Koerdische regio's van Irak. Terwijl het standaardrecept voor Indiase biryani basmatirijst, muntblaadjes, kardemom en koriander bevat, gebruikt de Iraakse biryani zowel basmatirijst als vermicellinoedels, kurkuma en wortels.

Een Turkse worst.
In sommige landen worden de heerlijkste kruidige worsten gegeten | Bron: Pexels

Recepten uit het Midden-Oosten die Je Thuis Kunt Maken

De meeste mensen wachten tot ze tijd hebben om naar een restaurant uit het Midden-Oosten te gaan om te genieten van de smaken van de Egyptische, Jemenitische of Libanese keuken. Net zoals je niet helemaal naar Beiroet hoeft te reizen om geweldige kibbeh te proeven, is een geweldige optie voor het eten van gerechten uit het Midden-Oosten door ze gewoon zelf te koken. Hoewel veel van het Midden-Oosterse eten ingrediënten bevat zoals gehakt of gehakt of vleesspiesjes, zijn er ook tal van traditionele gerechten die vegetarisch of veganistisch zijn, zoals rijstpilaf, burghul en labneh. Hier zijn enkele traditionele, gemakkelijke recepten uit het Midden-Oosten om thuis te proberen.

Manakish Zaatar

Er zijn veel die-hard liefhebbers van pittas, of pita's, die nog nooit de kans hebben gehad om Manakish te proberen. Hoewel alle brood heerlijk en vooral handig is als een gemakkelijke vegetarische snack, is manakish ook het perfecte bijgerecht bij gerechten zoals soepen, kofta kebab of kafta kebab, en meer. Hoewel je manakish helemaal opnieuw kunt maken, kun je het ook maken met in de winkel gekochte pita. Het enige dat je voor ze hoeft te kopen is zaatar, die bestaat uit sumak, tijm, oregano, sesamzaadjes en zout. Hoewel dit typische Levantijnse gerecht meestal 's ochtends wordt gegeten, kun je het maken wanneer je wilt of aanpassen aan de kruiden die je in je keuken hebt, zoals paprika en komijn. Ingrediënten:

  • Brood (zoals pitta)
  • Zaatar
  • Olijfolie

Gebruiksaanwijzing: Om brood van ten minste tien centimeter te maken, moet je ongeveer 200 gram zaatar combineren met 115 milliliter olie. Nadat je deze ingrediënten in een kom hebt gemengd, voeg zo nodig meer of minder zaatar toe, giet je ongeveer 15 milliliter van de zaatar en het oliemengsel op je pita's en kook ze in de oven zoals aangegeven op de verpakking waar je ze van hebt gekocht. Bekijk deze topgerechten voor nog meer recepten om thuis te maken.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.