“Ik ben een dromer. Ik moet gewoon dromen en me uitstrekken naar de sterren. Als ik een ster misgrijp dan pak ik een handvol wolken” Mike Tyson (geboren in 1966)

Veel boksprofessionals zijn in de collectieve herinnering legendarisch geworden.

Het is meermalen voorgekomen dat wereldkampioenen, Olympische of landskampioenen in de annalen van deze vechtsport zijn opgenomen. Dat gebeurde echter niet altijd vanwege de grote kracht van hun klappen.

Sommigen ervan zoals Muhammad Ali ((1942-2016) hebben tijdens hun internationale carrière fraaie of gedenkwaardige uitspraken gedaan.

De mooiste uitspraken komen niet altijd van grote literaire schrijvers. Als een bokser in de collectieve herinnering beschouwd wordt als een soort King Kong die klaarstaat om alles te vernietigen wat de boksring binnenkomt, dan is hij soms ook degene die de fraaiste uitspraken doet.

De fraaie uitspreken geven de gedachte van de auteur op een bepaald moment in hun leven of de toestand van een samenleving op een bepaald moment wat hun sociaal historische samenhang betreft.

De beste uitspraken kun je als richtlijn gebruiken als je je eerste boksklassen neemt of als je je aan het voorbereiden bent op je eerste gevecht!

Lees over de 10 beste boksfilms

Lees de uitspraken van de grootste bokskampioenen | bron: Wokandapix op Pixabay
De beste leraren Boksen beschikbaar
Verena
5
5 (9 reviews)
Verena
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (4 reviews)
Bryan
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Reza
5
5 (6 reviews)
Reza
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noell
5
5 (2 reviews)
Noell
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harun
5
5 (1 reviews)
Harun
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Youssef
5
5 (2 reviews)
Youssef
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jamal
5
5 (3 reviews)
Jamal
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nick
Nick
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Verena
5
5 (9 reviews)
Verena
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (4 reviews)
Bryan
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Reza
5
5 (6 reviews)
Reza
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noell
5
5 (2 reviews)
Noell
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harun
5
5 (1 reviews)
Harun
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Youssef
5
5 (2 reviews)
Youssef
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jamal
5
5 (3 reviews)
Jamal
5€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nick
Nick
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

5 Grote Muhammad Ali Uitspraken

Muhammad Ali (1942-2016) werd bij zijn geboorte de namen Cassius Marcellus Clay, Jr. gegeven. Hij was een Amerikaanse bokser in de categorie zwaargewicht.

Tegelijkertijd verafgood, bewierookt en verafschuwd had hij de bijnaam "De Grootste" en dit werd aangegeven door zijn vele standpunten in de politieke en sociale arena van zijn tijd.

Dit zijn zijn grootste uitspraken uit zijn persoonlijkheidscultus:

1/ “'k Heb geen ruzie met die Viet Cong lui."

Muhammad Ali is de atletische Muse van de dienstweigeraars en pacifistische activisten en heeft zijn internationale beroemdheid ten dienst gesteld van de vrede.

In 1966 gaf Muhammad Ali in het openbaar zijn weigering om in het leger van de Verenigde Staten te gaan aan. Het land was destijds in Vietnam betrokken in een grootschalig militair conflict.

Boksen Amsterdam vind een leraar op Superprof

Actiefoto van Muhammad Ali in gevecht met Brian London op 6 augustus 1966
De man, de held, de legende. Ali is een van de grootste zo niet DE grootste bokser aller tijden | bron: Wikimedia Commons

In het jaar daarop herhaalde hij zijn weigering om in dienst te gaan. Dit had tot een rechtszaak, een boete van $10.000 dollar en een gevangenisstraf van vijf jaar tot gevolg. Daarnaast verloor hij zijn bokslicentie en zijn wereldtitel als kampioen zwaargewicht. Hij werd uiteindelijk niet gevangengezet en de boete werd in 1971 betaald.

Als bekeerling tot de islam en vurig tegenstander van de militaire dienstplicht werd hij boos met de oorlogszuchtige Amerikaanse houding van die tijd. Hierdoor werd hij de icoon van dienstweigeraars die zich verzetten tegen de Vietnam oorlog.

2/ "In de ring hebben we een scheidsrechter die het gevecht stopt als een van de mannen teveel wordt verwond. Boksen heeft niets te maken met oorlogvoeren met machinegeweren, bazooka's, handgranaten en bommenwerpers."

Dit is een positieve gedachte dat toont dat hoewel tijdens het boksen het doel is om de tegenstander te raken het niet bedoeld is om hem als in een oorlog te doden.

Kijk naar deze woorden alvorens je de ring betreedt.

Span je in! Misschien kunnen deze beroemde uitspraken je helpen om de motivatie te vinden om grootsheid te bereiken.

En het zeker waar dat het stompen van een boksbal minder schade toebrengt dan wat wordt gedaan door het militair-industrieel complex.

Boksen Rotterdam vind een leraar

3/ “Denk je dat de wereld geschokt was toen Nixon aftrad? Wacht maar tot ik George Foreman op zijn kont sla. Zweef als een vlinder, steek als een bij, zijn handen kunnen niet raken wat zijn ogen niet zien. Nu zie je me, en nu weer niet. George denkt dat hij het kan, maar ik weet dat hij het niet kan. Ik heb met een alligator geknokt en gevochten met een walvis. Vorige week vermoorde ik een rots, verwondde een steen en zond een baksteen naar het ziekenhuis. Ik ben zo vals dat ik medicijn ziek maak.”

Op 30 oktober, een paar dagen na deze uitspraak pakte Ali zijn titel als bokskampioen na het gevecht tegen George Foreman weer op.

Nu gaan we verder met deze mooie uitspraak, die geldt voor ons allen of we nu in God geloven of niet:

4/ "Het maakt niet uit of je een moslim, christen of jood bent. Als je in God gelooft dan moet je geloven dat alle mensen deel uit maken van een familie."

Hier zijn twee kleine voorbeelden die de heftige kant van zijn 'berenklauwen' tonen:

5/ “Als je zelfs maar ervan droomt dat je me gaat verslaan dan kun je beter wakker worden en je verontschuldigingen aanbieden”

En een kleine bones: “Het is gewoon een baan. Gras groeit, vogels vliegen, golven slaan op het strand. Ik geef mensen een pak slaag..“

Lees meer over de geschiedenis van het boksen

5 Gedenkwaardige Uitspraken van Mike Tyson

Mike Tyson werd in 1966 in Brooklyn, New York geboren. Hij is een boksicoon met een tumultueuze achtergrond als slechterik. Zijn kinderjaren zijn vol met gewelddadigheid en misdaad.

Mike Tyson
Mike Tyson, de jongste bokser die een zwaargewicht titel won : 20 jaar, 4 maanden en 22 dagen. | bron: shelbysdrummond op Flickr

Als kind werd hij na verschillende overtredingen in een gevangenis geplaatst. Daar viel hij al snel op door zijn atletische vaardigheden. Hij begon met boksen toen hij slechts 13 jaar oud was.

In 1986 werd hij op twintigjarige leeftijd de jongste wereldkampioen in de zwaargewicht categorie boksen door Trevor Berbick te verslaan.

Hier hebben we vijf van de meest gedenkwaardige uitspraken van Mike Tyson:

1/ “Ik ben een dromer. Ik moet dromen en naar de sterren grijpen. Als ik misgrijp dan pak ik een handvol wolken. “

Het is geen liefdesgedicht. Deze uitdrukking van dromen en ambitie had van een dichterlijke klaagzang die de kunst van het vliegen meester was geworden kunnen komen. Het kwam echter van een bokser die 100kg spieren bezat. Brute mensen zijn niet altijd wat we denken.

Mike Tyson kan een goede reden zijn om met boksen te beginnen!

Boksen den Haag, vind een leraar

2 / "Zo lang we volhouden en doorgaan kunnen we alles krijgen wat we maar willen."

3 / "Je bent echt vrij als je niets hebt. Ik was veel vrijer toen ik geen cent bezat..."

Mike Tyson heeft de tegenstrijdige reputatie gehad van topatleet die desondanks moeite had om gelukkig te zijn. Tijdens zijn bokscarrière heeft hij 300 miljoen dollar vergaard. Toch verklaarde hij zichzelf aan het einde geruïneerd en bankroet.

Zijn boksklappen en duizelingwekkende overwinningen maakten van hem de rijkste kampioen aller tijden, en tevens de meest geliefde bokser van het einde van de twintigste eeuw.

4 / "Iedereen stelt zich iets voor ... totdat ze een klap krijgen."

5 / "Sommige mensen proberen je uit de slavernij te halen zodat ze je hun slaaf kunnen maken."

Mike Tyson heeft zijn tegenstanders gedurende zijn carrière door zijn ongeëvenaarde woeste stijl, zijn hoge snelheid en accuratesse, zijn vaardigheid in het ontwijken van slagen en verwoestende wijze van spiersamenwerking voortdurend geterroriseerd.

Lees over 10 beroemde boksers uit Groot-Brittannië

10 Uitspraken van andere Beroemde Boksers

George Foreman werd in 1949 in Texas geboren.

George Foreman op Schiphol 17 maart 1973
Zijn bijnaam is Big George. Tweevoudig wereldkampioen en houder van een gouden Olympische medaille | bron: Wikimedia Commons

In de Houston ghetto had hij een moeilijke kindertijd. Zijn eerste overwinningen in het zwaargewicht boksen moeten bezien worden in de worsteling tegen de rassenstrijd.

Evenals de meeste grote boksers uit zijn tijd heeft George Forman fraaie uitspraken achtergelaten.

4 Uitspraken van George Foreman

1 / "Boksen is net jazz. Hoe beter het is, des te minder waarderen mensen het."

2 / "Dat is mijn gave. Ik laat negatief gedoe van me afrollen zoals water van een eendenrug. Als het niet positief is dan hoor ik het gewoon niet. Als je dat kunt dan zijn gevechten gemakkelijk."

Het kunnen kanaliseren van negatieve gedachten is een manier om succes en beroemdheid in de boksring te bereiken. Dit geldt vooral voor mensen uit de lagere klassen en etnische minderheden.

3 / "Een held is iemand die het juist heeft en niet verandert."

4 / "'s Morgens word ik wakker op zoek naar avontuur."

In 1973 en 1974 was hij wereldkampioen zwaargewicht. In 1994 en 1995 werd hij opnieuw bekroond. Slechts vijf keer is hij verslagen en er zijn 76 overwinningen op zijn naam, waarvan 68 door knock-out.

Hij behield tot 2011 de titel van oudste bekroonde bokser. In 1995 werd hij op de leeftijd van 36 jaar kampioen.

Lees meer over de gunstige kanten van het boksen

6 Uitspraken van Floyd Mayweather Jr.

Floyd Mayweather is op 24 februari 1977 geboren. Hij heeft allerlei titels bezeten als wereldkampioen in vijf verschillende gewichtsklassen:

  • super weltergewicht (66.678 - 69.853 kg),
  • weltergewicht (63,503 - 66,678 kg),
  • super lichtgewicht (61,237 kg - 63,503 kg),
  • lichtgewicht (58.967 - 61.237 kg),
  • super vedergewicht (57,152 kg - 58,967 kg).

Hij was meervoudige wereldtitelhouder in vijf gewichtsklassen en tevens kampioen als uitdager in vier gewichtsklassen.

1 / "Ik wil in staat zijn om het gemiddelde van het goede en van het grootse te onderscheiden. Ik wil onderscheid maken tussen het gewone en het buitengewone."

2 / "Een echte kampioen vecht ten koste van alles en iedereen."

Floyd Mayweather ging in augustus 2017 met pensioen. Zijn tijd in de ring werd gekenmerkt door daverende optredens in de ring. Hij bezat een bijzonder technische en krijgshaftige vechtstijl.

3 / "Niemand is sneller dan ik."

4 / "God deed maar een volmaakt ding in deze wereld en dat was mijn boksrecord."

5 / "Als ik eenmaal in de vierkante ring ben dan voel ik me thuis."

6 / "Je weet nooit wie je zal ontmoeten. Dat iemand er heel opgedirkt uitziet betekent nog niet dat ze belangrijk zijn. Je weet maar nooit. Daarom beschouw ik iedereen als gelijkwaardig. Ik kan geen oordeel vellen en behandel iedereen met respect. Iedereen."

Als we wat stoom af willen blazen kunnen we altijd denken aan deze uitspraken en de boksclub opzoeken.

Lees meer over boksen

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!