“Zo lang we volhouden en doorgaan kunnen we alles bereiken wat we willen.” Mike Tyson (geboren 1966)

Man tegen man gevecht sporten worden vaak door de gewone man bezien als wrede en gewelddadige sportdisciplines die alleen bedoeld zijn om stoom af te blazen. Ook wordt het gezien als behorend bij de slechte figuren uit gewelddadige buurten waar georganiseerde misdaad en criminaliteit zegevieren.

Er zijn boksfeiten die mensen de neiging geven om in deze richting te denken zoals de persberichten over boksers zoals Mohamed Dridi (1968-2016) – een voormalige bokskampioen en journalist die in zijn appartement in december 2016 doodgeschoten werd aangetroffen en Tyson Fury – die in september 2016 positief testte voor cocaïne voor een gevecht tegen Vladimir Klitschko.

In dit geval zou een bokser een goede vuistslag en een goede schop moeten hebben. Daarnaast is goed voetwerk nodig om de klappen te ontwijken, om hart te kunnen slaan en de ergernis van je vijand te kunnen opwekken en dat allemaal met het doel om te winnen.

Dat is echter een bevooroordeelde stelling omdat boksen aan de ene kant, of dat nu Engels, Frans of Thais is, en andere vechtsporten zoals karate of 'full contact' er helemaal niet zijn voor criminele strijders die in de boksring  de titel van wereldkampioen trachten te behalen.

De waarden die in de boks-school worden aangemoedigd zijn juist de tegenpolen van echte wreedheid: respect, bescherming, zelfverdediging, sluwheid, tactisch besef, moed en strijdvaardigheid.

Bovendien hebben professionele boksers zoals Mike Tyson, Manny Pacquiao, Freddy Roach, Mohammed Ali en Floyd Mayweather (de grootste boksers aller tijden) de vele positieve kanten van het boksen aangegeven.

Weten we wel waar deze sport vandaan komt en hoe het zich heeft ontwikkeld? Wat heeft boksen tot een van de meest populaire sporten laten uitgroeien?

Hier is voor de nieuwsgierigen onder ons een verkorte geschiedenis van het boksen.

Boksen Amsterdam vind een leraar op Superprof

De beste leraren Boksen beschikbaar
Verena
5
5 (9 reviews)
Verena
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Reza
5
5 (6 reviews)
Reza
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noell
5
5 (2 reviews)
Noell
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harun
5
5 (1 reviews)
Harun
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (4 reviews)
Bryan
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nick
Nick
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nitin
Nitin
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chakir
Chakir
2€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Verena
5
5 (9 reviews)
Verena
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Reza
5
5 (6 reviews)
Reza
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noell
5
5 (2 reviews)
Noell
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harun
5
5 (1 reviews)
Harun
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (4 reviews)
Bryan
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nick
Nick
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nitin
Nitin
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chakir
Chakir
2€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Oorsprong van het Boksen

Er zijn allerlei aanwijzingen dat er in de oude tijden een primitieve soort van boksen werd beoefend.

Het oude Romeinse Colosseum
De oorsprong van het boksen kan tot Rome worden teruggevoerd | bron: LoggaWiggler op Pixabay

De oorsprong van het boksen kan tot in het oude Mesopotamië, Griekenland en Rome worden teruggevoerd.

Archeologisch onderzoek van oude teksten (inclusief die van het Gilgamesj epos) maakt het mogelijk om te bevestigen dat boksen al voorkwam in Mesopotamië (het huidige Irak), in Noord Afrika en in Griekenland.

Er zijn door archeologen zelfs oude werken ontdekt die dateren uit 2000 voor Christus waarin oude handgevechten worden aangeduid. Het is ook bekend dat al in het eerste millennium voor Christus mannen in de gebieden van Nubië in het huidige Ethiopië in boksgevechten verwikkeld waren.

De oevers van de Nijl werden door de Egyptenaren in de vijfde eeuw voor Christus veroverd. Het werd de plaats waar soldaten met elkaar in handgevechten streden om koningen en farao's te vermaken.

Later mochten in vuistgevechten – beoefend in het oude Griekenland en toen tijdens het Romeinse Rijk – de strijders alleen het hoofd raken terwijl ze zichzelf met hun vuisten bewaakten. Het gevecht tussen de twee partijen eindigden vaak met de dood.

De eerste Olympische bokskampioen was Onomaste van Smyrna die in 688 voor Christus gedurende de 23e Olympische Spelen streed.

In het oude Rome gebruikten veel Romeinse keizers zoals Caligula graag spelen in de arena en later het Kolosseum om de bevolking te vermaken. De sport werd naarmate de jaren verliepen steeds wreder.

Soldaten en gladiatoren stonden naakt elkaar zo hard mogelijk te stompen tot ze uitgeput waren en op de grond vielen. Het gevecht duurde tot een van de tegenstanders opgaf of stierf.

Uit de geschiedenis van het boksen in de oudheid blijkt dat atleten zichzelf begonnen te beschermen. Ook is te zien hoe boksers belangrijk werden in de ogen van de toeschouwers.

De Romeinen wierven gladiatoren vanuit de gevangenen en slaven. Ze vochten met zwachtels van leer die volgens Homer en Virgilius de huid spleten en ernstige verwondingen veroorzaakten.

In 392 na Christus werden de Gladiator Spelen door Keizer Theodosius I verbannen. Hierdoor zou ook het boksen meer dan duizend jaar niet meer worden beoefend.

Vraag je jezelf nog steeds af waarom je met boksen zou moeten beginnen?

Lees hier over tien beroemde boksers uit Groot-Brittannië

De Opkomst van Engels Boksen

Door gebrek aan bronnen kunnen historici niet aangeven of het boksen helemaal verdween of slechts met mate werd beoefend.

oude gravure van Engelse boksers
Oude gravure uit 1818 toont Engelse boksers | bron: Metropolitan Museum of Art op Picryl

Wel is bekend dat de Engelse adel in de 17e eeuw gokte tijdens illegale vuistgevechten. In Frankrijk vond in dezelfde tijd savate plaats: man-op-man kickboksen.

Tijdens de Napoleontische oorlogen ontdekten Franse gevangenen in Londen (tijdens clandestiene gevechten waarop gegokt werd) hoe vuisten bij het boksen konden worden gebruikt. Frans boksen kwam tot stand door af te kijken bij de Engelsen.

Daarna vond de sport snel voortgang. De verschillende gewichtsklassen: vlieggewicht, lichtgewicht, middelgewicht en zwaargewicht kwamen tot stand en maakten de wedstrijden een stuk eerlijker.

Hier zijn een paar van de grote bokskampioenen:

James Figg, “Vader van het Moderne Boksen”

James Figg (1695-1734) was de eerste bokser die met blote vuisten vocht. Hij beoefende ook het schermen, en wordt erkend als de vader van het moderne boksen. Hierin worden een combinatie van technieken uit boksen, worstelen en schermen toegepast.

Hij richtte in 1719 de eerste boksschool op. Tot 1730 verloor hij slechts één gevecht uit een totaal van 270. In 1734 stierf hij na een succesvolle carrière.

Jack Broughton, de Opvolger

Jack Broughton (1704-1789) zag dat het vechten soms tot de dood kon leiden. Hij codificeerde de sport door algemene regels. Ze werden daarna op alle hierop volgende sporten toegepast en werden in 1743 als de 'London Prize Ring Rules' vastgelegd.

Hij won bijna 400 gevechten en doodde toen in de ring een tegenstander. Dit onopzettelijke sterfgeval heeft hem getraumatiseerd. Hij besloot toen om regels vast te leggen om een dodelijk gevolg uit de weg te gaan.

De eerste regel legt vast dat de wedstrijd eindigt als een gevallen vechter meer dan 30 seconden blijft liggen. Het treffen van een liggende bokser en het raken onder de taille werden beide verboden.

Hij stelde ook de boksring in als een vierkant waarbuiten het verboden is een vechter te treffen. In eerder tijden namen ontevreden gokkers soms deel aan het gevecht waardoor de wedstrijd een algemene strijd werd.

Jack Broughton werd in 1736 tot Engelse kampioen in de categorie zwaargewicht uitgeroepen.

Het boksen werd eerst illegaal verklaard vanwege het geweld dat erdoor werd veroorzaakt. Daarom werd de sport in de 19e eeuw nog steeds in het geheim beoefend. Pas erna werd het moderne boksen als een "edele kunst" toegelaten tot de sport discipline.

Vind hier de beste films om meer van deze vechtsport te leren.

Boksen Tijdens “la Belle Epoque”

In 1866 veroorzaakte het tot dan toe illegale boksen tijdens de wedstrijden de dood, corruptie en bedrog.

Boksen Rotterdam vind een leraar op Superprof

Twee vrouwen voeren boksoefening uit
Boksen is nu een populaire workout oefening om spieren op te bouwen en stress kwijt te raken | bron: Maxpixel

Om dit tegen te gaan schreef een journalist geheten John Graham Chambers (1843-1883) in 1866 een reeks voorschriften samen met  John Douglas, bekend als de Markies van Queensberry (1844-1900).

De adellijke stand van deze laatste is betrokken geraakt bij de 16 nieuwe regels van het moderne boksen: de Regels van de Markies van Queensberry.

Het dragen van bokshandschoenen wordt verplicht gesteld om verwondingen ten gevolge van de klappen te beperken. Een ronde wordt vastgesteld op drie minuten naast een telling van tien seconden die een vechter die op de grond is geworpen krijgt om op te staan alvorens hij tot verliezer wordt verklaard.

De regels stelden ook gevechten volgens het gewicht van de boksers vast:

  • Zwaargewicht:boven 71,667 kg,
  • Middelgewicht: tussen 63,503 en 71,667 kg,
  • Lichtgewicht: onder 63.503 kg.

Boksen werd overigens pas in 1891 in Engeland en Noord Amerika toegestaan. Amerikaans boksen gebruikte daardoor dezelfde regels als die in Engeland werden toegepast.

Het strijden werd minder gewelddadig en aan meer regels gebonden. Daarnaast werd het meer technisch en de nadruk werd meer op vaardigheid van de boksers gelegd dan hun kracht.

Uiteindelijk werd boksen een van de eerste erkende professionele sporten van de huidige tijd.

Lees meer over de voordelen van het boksen

De Groei van het Boksen vanaf de 20e Eeuw tot op Heden

Aan het begin van de 20e eeuw vindt de invoering van boksen in Frankrijk plaats. Dit gebeurde onder invloed van een Zwitserse bokser, Franck Erne geheten (1875-1954). Hij werd in 1896 tot tweevoudig wereldkampioen vedergewicht bekroond, en toen in hetzelfde jaar tot wereldkampioen lichtgewicht.

Boksen den Haag op Superprof

Boksers strijden
Het boksen heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een reguliere sport.| bron: Tech. Sgt. Larry A. Simmons op publicdomainfiles.com

In 1901 stond het Internationaal Olympisch Comité amateurboksen op de Olympische Spelen toe. Vrouwen mochten in 1904 aan de Zomerspelen in St. Louis in de VS deelnemen, en dit is ook het begin van boksen als vrouwensport.

Professioneel boksen is overigens pas sinds 2016 vertegenwoordigd bij de Olympische Spelen.

Het eerste gevecht in de eindstrijd voor het kampioenschap werd door Georges Carpentier, een Fransman (1894-1975) gewonnen. Hij werd in Frankrijk in 1911 kampioen voordat hij in 1920 de licht zwaargewicht wereldtitel verkreeg.

In de Verenigde Staten en in Groot Brittannië werd het boksen een manier om zich uit te drukken.

Het werd voor de verdrukte en gediscrimineerde Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap een manier om vrijheid uit te drukken. De bokser Jack Johnson (1878-1946) die als bijnaam “de Galveston Reus”, had en wereldkampioen was van 1908 tot 1915 leed onder veel racistische scheldwoorden van het bokspubliek.

De blanke gemeenschap gebruikte het boksen juist als verheffing van het nationaal sentiment.

Lees beroemde uitspraken van topboksers

Tegenwoordig vereisen de regels het dragen van boksuitrusting. Hiertoe behoren bokshandschoenen, helmen, boksschoenen (zonder spijkers, spikes of hielen), een bitje, een shirt met korte mouwen, halflange boksbroek, een kruisbeschermer (voor mannen) en scheenbeschermers.

Gedurende de tweede helft van de 20e eeuw zagen we de opkomst van boksers die sportlegendes werden, zoals Mohammed Ali (1942-2016), Mike Tyson, Floyd Mayweather Jr., Rocky Marciano, Manny Pacquiao, Jake LaMotta, George Foreman, en Joe Grazier.

Lees over meer facetten van het boksen

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!