"Mijn eerste ervaring in Nederland was zeer aangenaam, uiterst aangenaam zelfs. Ik bedoel, ik kreeg mijn verblijfsvergunning, vluchtelingenstatus, allemaal binnen de vier weken na mijn aankomst." -Ayaan Hirsi Ali

Omdat Nederland een zeer ruimdenkend en verdraagzaam land is, voelen immigranten van over de hele wereld zich welkom en thuis in het dichtstbevolkte land van Europa.

Een enquête van Eurostat uit 2010 bevestigde dat meer dan 1.800.000 inwoners van Nederland in het buitenland zijn geboren. Dit is 11,1% van de totale bevolking van iets meer dan 17 miljoen inwoners. 

De meest voorkomende etnische groepen die in Nederland wonen, behalve Nederlanders, zijn Marokkaans, Turks, Indonesisch, Duits of Pools. Meer dan 82.000 mensen kozen vorig jaar Nederland als hun land van residentie, tegenover de 139.000 die het land verlieten.

Of immigranten nu een toevlucht zoeken voor complexe politieke en economische problemen, of gewoon een beter leven willen met een superieure gezondheidszorg, sociale acceptatie en meer kansen op werk, Nederland is the place to be!

In de afgelopen jaren hebben veel vluchtelingen, immigranten en expats Nederland hun thuis kunnen noemen. Om legaal in Nederland te kunnen verblijven, zijn er veel regels en moet er heel wat papierwerk worden ingevuld. Superprof is hier om aspirant-inwoners een korte geschiedenis van de Nederlandse immigratie te presenteren, de redenen om voor Nederland als je nieuwe thuisland te kiezen, en de stappen die je moet ondernemen om Nederlandse naturalisatie te verwerven.

Lees dit artikel voor een overzicht van alle elementen van de Nederlandse cultuur.

De beste leraren Nederlands (NT2) beschikbaar
Jordan
4,9
4,9 (19 reviews)
Jordan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (12 reviews)
Karen
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (12 reviews)
Piet
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (7 reviews)
Linda
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (5 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (7 reviews)
Tamara
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yke
4,6
4,6 (5 reviews)
Yke
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
4,9
4,9 (19 reviews)
Jordan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (12 reviews)
Karen
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (12 reviews)
Piet
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (7 reviews)
Linda
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (5 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (7 reviews)
Tamara
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yke
4,6
4,6 (5 reviews)
Yke
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Een korte geschiedenis van immigratie in Nederland

Surinamers
Nadat Suriname onafhankelijk werd, trokken veel Surinamers naar Nederland voor een beter leven. (Bron: pixabay)

Nederland heeft een totale bevolking van 17,2 miljoen mensen, verspreid over de 12 provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland.

De dichtstbevolkte van de bovengenoemde provincies is Zuid-Holland, met meer dan 3,65 miljoen inwoners. 

De meeste immigranten hebben werk gevonden en hebben besloten zich in de westelijke provincies van het land te vestigen. In steden als Amsterdam en Rotterdam, die in het westen liggen, is één op de drie inwoners van niet-westerse afkomst.

Hoe is de immigratie in Nederland begonnen?

Na de Tweede Wereldoorlog was Nederland een puinhoop omwille van alle vernielingen. Hoewel Nederland zich aan het begin van de Tweede Wereldoorlog neutraal verklaarde, zorgden Duitse aanvallen, zoals de Rotterdam Blitz, ervoor dat veel Nederlandse steden in puin lagen en dringend aan wederopbouw toe waren, vooral Rotterdam.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog boden vele landen de broodnodige hulp bij de wederopbouw van de zwaar verwoeste steden. De naoorlogse periode was een zeer moeilijke periode voor Nederland, aangezien hele industrieën waren verwoest en de werkloosheid welig tierde.

In die tijd was er een tekort aan arbeiders omwille van de immense projecten die werden ondernomen. Om aan de vraag te voldoen, huurden veel particuliere bedrijven en zelfs de Nederlandse regering onervaren werknemers uit Zuid-Europa in, zoals Spanje en Italië. Veel van deze arbeiders kwamen tijdelijk en gingen terug naar hun land van herkomst toen hun diensten niet langer nodig waren, maar sommigen bleven en bouwden een nieuw leven op in het verdraagzame en ruimdenkende Nederland.

Na enkele moeizame jaren en nadat de wederopbouw voltooid was, beleefde Nederland een ongekende economische bloei. Dit leidde ertoe dat veel immigranten uit Marokko en Turkije als gastarbeiders naar Nederland migreerden.

Marokkaanse en Turkse werknemers verlieten in de jaren zestig hun gezinnen om minder lang te moeten werken én meer geld te verdienen dat ze naar hun familie in hun land van herkomst konden sturen. Met deze welvaart en de geweldige dingen die je met geld kan kopen, hadden deze mannen moeite om terug naar huis te keren.

In de jaren zeventig heerste er een economische oliecrisis en de arbeidsmigratie werd in 1973 volledig stopgezet. Niettemin werd in het daaropvolgende jaar 1974 een nieuwe wet aangenomen die gezinshereniging mogelijk maakte. Hierdoor werden de echtgenotes en kinderen van arbeiders, meestal uit Marokko en Turkije, herenigd met hun echtgenoten die in Nederland werkten.

Doordat er tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw door de Verenigde Oost-Indische Compagnie veel buitenlandse koloniën werden gesticht, trokken in de 20e eeuw veel mensen uit deze Nederlandse koloniën naar Nederland, op zoek naar een beter leven. 

De overgrote meerderheid van de immigranten was afkomstig uit de koloniën Suriname, Nederlands-Indië (Indonesië) en de Nederlandse Antillen.

Na de jaren zeventig hebben veel vluchtelingen asiel gezocht in Nederland vanwege de politieke onrust en de barre economische omstandigheden in hun land van herkomst. Er zijn vluchtelingen aangekomen uit Irak, Afghanistan, Somalië en Syrië.

Hoewel veel redenen voor immigratie naar Nederland overwegend politiek of economisch zijn, wonen er ook heel wat expats in Nederland die tijdens eerdere reizen door de charme van het land werden betoverd.

De beste redenen om naar Nederland te verhuizen

Nederlandse kinderen
In 2013 riep UNICEF Nederlandse kinderen uit tot de gelukkigste ter wereld. (Bron: Unsplash.com)

Nederland heeft eeuwenlang immigranten uit allerlei verschillende culturen verwelkomd. In de Nederlandse Gouden Eeuw stroomden veel bekende Nederlandse schrijvers, kunstenaars, wetenschappers en filosofen naar Nederland om hun meesterwerken te creëren in een omgeving die artistieke expressie en vrijheid van meningsuiting zonder oordeel accepteerde.

De verdraagzame, ruimdenkende en accepterende karakteristieken zijn vandaag de dag nog steeds actueel. Nederland is een smeltkroes van mensen uit de hele wereld die dit land hebben gekozen om zich er te vestigen. 

Acceptatie en een ruimdenkend beleid kunnen aantrekkelijk zijn voor mensen die uit conservatievere samenlevingen komen en zich willen uitleven, terwijl anderen uit straatarme landen aangetrokken worden door het feit dat Nederland de 17e economie van de wereld heeft en op de tiende plaats staat wat betreft BBP per inwoner.

Wat een persoon ook besluit, migreren naar Nederland is geen slechte keuze en hier zijn enkele van de beste redenen om dat te doen:

 • Gezondheidszorg: veel patiënten uit landen over de hele wereld hebben te lijden onder dure doktersrekeningen, lange rijen en gebrekkige aandacht van gezondheidswerkers. Nederland is zeker geen perfect land, maar het blinkt wel uit op vlak van gezondheidszorg. Volgens de Europese gezondheidsindex (EHCI), die alle Europese gezondheidszorgsystemen analyseert en vergelijkt op basis van wachttijden, vrijgevigheid en resultaten, heeft Nederland in de afgelopen drie indexen de eerste plaats opgeëist met een score van 927 punten op 1000 in 2016. De gezondheidszorg in Nederland behoort tot de beste en meest doeltreffende ter wereld, maar is niet de goedkoopste. De ziektekostenpremies zijn niet gerelateerd aan de gezondheidstoestand of leeftijd, individuele polishouders worden gecompenseerd via risicoverevening.
 • Levensstandaard: omdat Nederlanders niet zoveel uren werken als inwoners van andere landen, is er meer tijd om van de mooiere dingen in het leven te genieten. Nederlanders houden van de zon, een biertje in een plaatselijke bar en nieuwe landschappen ontdekken op de fiets. Mensen die in Nederland wonen, maken zich niet zoveel zorgen over goed onderwijs en gezondheidszorg, aangezien dat reeds voor hen is voorzien. In 2013 werden Nederlandse kinderen door UNICEF uitgeroepen tot de gelukkigste kinderen ter wereld. Aangezien de Nederlanders zeer ruimdenkend zijn, zijn er allerlei dingen en gebruiken legaal in Nederland, terwijl dat elders niet zo is. Dit draagt bij tot het feit dat de Nederlanders zeer ontvankelijk en accepterend zijn voor nieuwe activiteiten en beleidsmaatregelen, wat leidt tot meer tevredenheid. Immigranten die uit armere landen komen, waarderen hun nieuwe levenskwaliteit in Nederland ten zeerste.
 • Reizen: dit is een zeer belangrijk aspect voor expats die hun land van herkomst hebben verlaten. Zij willen niet de hele tijd op dezelfde plaats blijven en het feit dat Nederland tussen België en Duitsland ligt, maakt het gemakkelijk om naar andere delen van Europa te reizen. Met het uitstekende openbaar vervoer, zoals de trein, is het mogelijk om gemakkelijk en betaalbaar binnen Nederland te reizen. Aangezien Nederland vrij klein is in vergelijking met andere landen, is het gemakkelijk om er doorheen te reizen en de meeste delen van het land op dezelfde dag te bezoeken. Immigranten kunnen in Amsterdam werken, maar in een comfortabelere stad of voorstad wonen zonder al te veel te hoeven pendelen.

Er zijn talloze redenen om naar Nederland te verhuizen als expat of om werk te vinden als immigrant en zo een beter leven op te bouwen. Maar wat zijn de stappen die je moet ondernemen om legaal in Nederland te verblijven en het Nederlandse burgerschap te verwerven? Dat bekijken we nu!

Lees in deze blog wie de grootste Nederlandse filosofen zijn!

De noodzakelijke stappen om Nederlandse naturalisatie te verwerven

Afgekeurd document
Door de precieze instructies van immigratieambtenaren op te volgen, kun je voorkomen dat je een belangrijk document over het hoofd ziet, waardoor je uiteindelijk wordt afgewezen voor het staatsburgerschap. (Bron: Unsplash.com)

Om het Nederlandse naturalisatie te verwerven, moet er veel papierwerk worden ingevuld voor visa en moeten aanvragers voldoen aan de strenge normen en eisen van de Nederlandse overheid.

Veel buitenlanders die in Nederland zijn gaan werken, komen mogelijk in aanmerking voor het Nederlandse burgerschap nadat ze in het land hebben gewoond met relevante documenten, zoals een verblijfsvergunning voor meer dan 5 jaar, en soms kan het minder zijn als de persoon familiebanden heeft.

Immigranten hebben ook de mogelijkheid om een ​​permanente verblijfsvergunning aan te vragen, waarmee ze voor onbepaalde tijd op het Nederlandse grondgebied kunnen verblijven, maar ze moeten elke vijf jaar opnieuw een aanvraag indienen om aan te tonen dat ze nog steeds aan de vereisten voldoen.  Een permanente verblijfsvergunning betekent dat buitenlanders niet langer in het bezit hoeven te zijn van een werkvergunning.

Het is belangrijk te vermelden dat degenen die over een permanente verblijfsvergunning beschikken, in plaats van het Nederlandse burgerschap, niet alle burgerrechten hebben die aan Nederlandse staatsburgers worden geboden. 

Houd er ook rekening mee dat je een taalvaardigheidsexamen moet afleggen, waarop je je kunt voorbereiden door cursussen Nederlands te volgen.

Hieronder analyseren we de twee belangrijkste paden die mensen volgen om naturalisatie te verwerven.

Ken je deze weetjes over Nederland al?

De optieprocedure

Dit traject is goedkoper en kost slechts 179 euro per persoon, maar er moet aan bepaalde vereisten en sociale situaties worden voldaan.

Deze aanvraagprocedure voor het staatsburgerschap is een stuk eenvoudiger, omdat het van begin tot eind doorgaans drie maanden duurt, in plaats van een heel jaar. Om een aanvraag in te dienen, moeten immigranten in het bezit zijn van een geldig verblijfsdocument en in aanmerking komen voor één van de volgende categorieën:

 • Het grootste deel van je leven in Nederland of een ander Nederlands grondgebied hebben gewoond,
 • Gehuwd zijn of ten minste drie jaar samenwonend met een Nederlander en het bijkomende feit dat je ten minste 15 jaar onafgebroken in Nederland hebt gewoond,
 • Ouder zijn dan 65 jaar en al meer dan 15 jaar in Nederland woonachtig zijn,
 • Eén van je ouders is Nederlander en je hebt drie jaar met hen samengewoond op Nederlands grondgebied voordat je het staatsburgerschap aanvroeg,

Naturalisatie procedure

Deze procedure kost 840 euro en vereist meer documenten en tijd dan de eerder genoemde manier.

 • 18 jaar of ouder zijn,
 • Vijf jaar onafgebroken in Nederland hebben gewoond met een geldige verblijfsvergunning, ten minste drie jaar gehuwd zijn met je echtgenoot/echtgenote die Nederlander is of tien jaar in Nederland hebben verbleven met een werk- of verblijfsvergunning,
 • Een andere vereiste is dat een aanvrager de Nederlandse taal moet kunnen lezen, schrijven, spreken en begrijpen. Een inburgeringsexamen is vereist,
 • Je bent in de laatste vier jaar van je verblijf niet veroordeeld tot een taakstraf, een andere vorm van strafwerk of een geldboete van meer dan 840 euro.
 • Kandidaten moeten bereid zijn om afstand te doen van hun huidige nationaliteit als dat het geval is.
 • In het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning of een geldig visum om aan te tonen dat je al jaren een permanent ingezetene bent.
Documenten voor naturalisatie
Voor een naturalisatieprocedure moet je meer documenten indienen. (Bron: Unsplash.com)

Nadat alle documenten zijn ingediend en aan alle vereisten is voldaan, kan de naturalisatieprocedure tot een jaar in beslag nemen. Zoals vermeld kan het zijn dat sommige burgers van andere landen die het Nederlanderse burgerschap aanvragen, afstand moeten doen van hun huidige nationaliteit om verder te kunnen gaan met de aanvraagprocedure en dus in aanmerking te komen voor het Nederlandse burgerschap. 

Dit geldt alleen voor inwoners van bepaalde landen, omdat het in sommige landen wettelijk onmogelijk is afstand te doen van je nationaliteit en dus een dubbele nationaliteit de enige optie is. Enig onderzoek is vereist om een doordachte beslissing te nemen.

De belangrijkste documenten die nodig zijn om het Nederlandse burgerschap aan te vragen en hiervoor in aanmerking te komen zijn een paspoort, een verblijfsvergunning, een geboorteakte, een bewijs van inburgering of een gelijkwaardig document, en een huwelijksakte indien dit van toepassing is op je sociale situatie.

Staatsburgerschap verwerven in Nederland of in een ander Nederlands grondgebied is zeker de moeite waard voor wie op zoek is naar een beter leven als een werkende immigrant of een gepensioneerde expat. In het buitenland wonen en verhuizen naar een ander land is een zeer dankbare en unieke ervaring.

Lees deze blog voor enkele beroemde weetjes over Nederland.

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

Vond je dit artikel leuk?

5,00/5 - 1 reviews
Laden...

Dieter