"In Europa heb ik altijd plezier met fietsen in Amsterdam." - Ezra Koenig

Europa is het op twee na dichtstbevolkte continent ter wereld met meer dan 741 miljoen inwoners. Het Europese continent is er één vol geschiedenis, cultuur en diversiteit. Er worden veel verschillende talen gesproken en er zijn verschillende culturele verschillen die men kan waarnemen als men door het continent reist.

Europa is niet alleen rijk aan geschiedenis en cultuur, maar ook aan toerisme.

Verse croissants in Parijs, hartige ravioli in Napoli, gyros en spanakopita in Santorini, fish & chips in Londen en paella in Valencia, het zijn allemaal redenen waarom toeristen steeds massaal naar Europa komen.

Toeristen uit de hele wereld doen uitvoerig onderzoek voordat ze hun reis plannen om zo te beslissen welke activiteiten en landen ze willen ontdekken tijdens hun reis van hun leven.

Nederland is de laatste jaren een belangrijke toeristische bestemming geworden, met veel mensen die willen fietsen langs de grachten in Amsterdam of de uitgestrekte en adembenemende tulpenvelden in de Keukenhof-tuinen willen bezoeken.

Of je reis naar Nederland nu puur zakelijk of gewoon voor je plezier is, is het verstandig om op de hoogte te zijn van algemene feiten en informatie over Nederland. Superprof is hier om je te vertellen dat het niet nodig is om een boek van Lonely Planet te kopen om je te informeren over Nederland, want wij geven onze lezers in dit artikel 10 interessante feiten over Nederland.

In deze blog vind je nog meer beroemde weetjes over Nederland.

De beste leraren Nederlands (NT2) beschikbaar
Jordan
4,9
4,9 (21 reviews)
Jordan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (12 reviews)
Karen
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (12 reviews)
Piet
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marianne
5
5 (6 reviews)
Marianne
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (7 reviews)
Linda
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (8 reviews)
Tamara
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjanne
5
5 (3 reviews)
Marjanne
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
4,9
4,9 (21 reviews)
Jordan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (12 reviews)
Karen
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (12 reviews)
Piet
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marianne
5
5 (6 reviews)
Marianne
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (7 reviews)
Linda
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (8 reviews)
Tamara
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjanne
5
5 (3 reviews)
Marjanne
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Nederland: basisfeiten en demografie

Om de typische eigenaardigheden van Nederland te begrijpen, is het nuttig om een overzicht te hebben van het land en zijn inwoners. Hieronder vind je enkele feiten over Nederland die ontleend zijn van Holland.com.

 • Oppervlakte:528 km² (18,41% water)
 • Totale bevolking: 17 miljoen.
 • Bevolkingsdichtheid: 488 mensen per km²
 • Hoofdstad: Amsterdam (inwoners: 834.119 in 2014)
 • Regering: Den Haag
 • Officiële talen: Nederlands, Fries (alleen gesproken in Friesland)
 • Regeringsvorm: Constitutionele monarchie - parlementaire democratie
 • Religie: 44% geen religie, 29% Rooms-Katholiek, 19% Protestant, 6% Moslim, 1% Hindoe, 1% Boeddhist
 • Valuta: Euro
 • Nationale feestdagen: Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei)

Nederlands wordt 'Dutch' genoemd

Ondanks het feit dat je in het grootste deel van Nederland met Engels uit de voeten kunt dankzij de enorme toerismesector, is Nederland ook een constitutionele monarchie in Europa die zich ook in een paar gebieden in de Caraïbische Zee uitstrekt, wat misschien verklaart waarom er meerdere officiële en niet-officiële talen en dialecten zijn. Papiamento is maar één voorbeeld.

De meeste mensen in Nederland spreken echter gewoon Nederlands. Maar wist je dat Nederlands in het Engels 'Dutch' wordt genoemd? Nederlands is een aftakking van de Duitse taal.

Babbel stelt dat het woord "Dutch" afkomstig is van zijn middeleeuwse naam, Dietsc of Duutsc, wat min of meer overeenkomt met het moderne Duitse woord Deutsch, dat "taal van het volk" betekent (in tegenstelling tot de academische en religieus-elitaire taal, het Latijn). Het Oudnederlands vertakte zich rond dezelfde tijd als het Oudengels en wordt vandaag de dag door ongeveer 27 miljoen mensen gesproken, zowel als moedertaal als als tweede taal. In het grote Koninkrijk der Nederlanden wordt het Standaardnederlands gebruikt voor alle officiële aangelegenheden.

Onder de zeespiegel

Nederland is één van de weinige geografische locaties ter wereld waar mensen onder de zeespiegel leven. Uit een recente schatting is gebleken dat 26% van de oppervlakte van het land en 21% van de bevolking zich onder de zeespiegel bevindt. Een ander belangrijk gegeven is dat ongeveer 50% van het grondgebied één meter boven de zeespiegel ligt.

Geen wonder dat Nederland bekend staat als de "lage landen"!

Een polder in Nederland
Het vlakke landschap ligt vaak onder de zeespiegel. (Bron: Unsplash.com)

Het land is uitzonderlijk vlak en heeft in het verleden te kampen gehad met grote overstromingen, zoals de Sint-Luciavloed in 1287 en de Noordzeevloed begin 1953, die ernstige schade aan de infrastructuur hebben toegebracht en vele mensen het leven hebben gekost. 

Sinds de Middeleeuwen hebben de Nederlanders oplossingen gevonden voor hun overstromingsproblemen. De oplossingen voor de overstromingen en de locaties onder de zeespiegel omvatten de bouw en aanleg van buitenzeedijken, binnenkanalen en rivierdijken. De aanleg van extra dijken om overstromingen tegen te gaan werd gerealiseerd met het Deltawerken-project dat door velen is erkend als een technisch hoogstandje en één van de zeven wonderen van de moderne wereld.

Er wordt gesuggereerd dat als gevolg van de opwarming van de aarde in de 21e eeuw, de stijging van de zeespiegel Nederland zeker zal treffen. De versterking van de kustverdediging, zoals duinen en dijken, is reeds gepland om deze milieuproblemen aan te pakken.

Een zinkend grondgebied.

Amsterdam, de belangrijkste toeristische trekpleister van Nederland, is volledig op water gebouwd. Daarom zien sommige gebouwen er een beetje wiebelig of scheef uit. Als je erover nadenkt, is de grond eronder zeer moerassig, vandaar dat veel constructies worden gebouwd op lange palen die diep in de grond zijn gegraven om ze enige stabiliteit te geven, en aldus te voorkomen dat ze in de grond wegzakken en verdwijnen!

Ooit werden houten palen gebruikt, maar nu is men overgeschakeld op beton om te voorkomen dat de palen vergaan. Wat een ontzettend ingewikkeld proces moet het bouwen van een huis zijn...

De grootste ter wereld

Als je je al klein voelt, raad ik je niet aan om naar Nederland te gaan! Dit is te danken aan het feit dat mannen en vrouwen in Nederland de langste ter wereld zijn als het gaat om de gemiddelde lengte.

Mannen hebben een gemiddelde lengte van 1,825 m en vrouwen 1,69 m. Dit is het hoogste gemiddelde ter wereld en staat in schril contrast met de mannen en vrouwen in Indonesië, die met een gemiddelde lengte van 1,58 m de kortste mensen ter wereld zijn.

De Nederlanders zijn niet altijd de langste mensen ter wereld geweest. In het midden van de 18e eeuw torenden de Amerikanen en andere Europeanen qua hoogte boven de Nederlanders uit. Niettemin is de gemiddelde lengte van mannen van Nederlandse afkomst in de afgelopen 200+ jaar met 20 cm toegenomen, terwijl het Amerikaanse gemiddelde slechts met 6 cm is gegroeid.

Wetenschappers wijten de lengte van de Nederlanders aan DNA, voeding, sociale gelijkheid, één van de beste gezondheidszorgsystemen ter wereld en de regelmatige consumptie van zuivelproducten.

Het dichtstbevolkte land van Europa

Volgens een schatting van de Wereldbank uit 2017 wonen er ongeveer 508 mensen per vierkante kilometer. Daarmee is Nederland een van de dichtstbevolkte landen ter wereld en het dichtstbevolkte land van Europa als we de bijzonder kleine naties Monaco, Gibraltar en Vaticaanstad buiten beschouwing laten. Wij laten deze landen buiten beschouwing omdat ze minder dan 1 miljoen inwoners hebben.

Er wonen meer dan 17 miljoen mensen in Nederland op een geografisch grondgebied van 41.500 vierkante kilometer.

De dichtstbevolkte gebieden in Nederland zijn de functionele stedelijke gebieden van Amsterdam, met ongeveer 2,5 miljoen inwoners, Rotterdam met ongeveer 1,42 miljoen inwoners en Den Haag waar 850.000 mensen in het stedelijk gebied wonen.

Ondanks de dichtheid van de bevolking in Nederland is er veel ruimte voor landbouw, groene gebieden en akkers.

Tulpen komen niet oorspronkelijk uit Nederland

Tulpen
Als mensen aan Nederland denken, denken ze overal aan tulpenvelden, maar die komen oorspronkelijk uit Turkije. (Bron: Unsplash.com)

Waar denk je aan als je aan Nederland denkt? Veel mensen zouden tulpen zeggen, omdat die al eeuwenlang een vast onderdeel van de Nederlandse cultuur vormen.

De overgrote meerderheid is ervan overtuigd dat tulpen uit Nederland afkomstig zijn en dat ze een eeuwig symbool voor het volk zijn geweest. Maar wat als ik zou vertellen dat tulpen niet uit Nederland komen, zou je me dan geloven?

Nou, geloof het of niet, tulpen zijn niet inheems in Nederland. Tulpen werden aan het begin van de 16e eeuw uit Turkije ingevoerd, maar hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse cultuur. De Tulpenmanie bijvoorbeeld, die duurde van 1636 tot 1637, liet velen in armoede achter nadat de prijzen van tulpenbollen hoger waren dan die van huizen, als gevolg daarvan stortte de markt in.

Tulpenbollen werden herontdekt tijdens de laatste maanden van WO II toen uitgehongerde mensen ze als voedselbron gebruikten. In het huidige Nederland vieren de Nederlanders Nationale Tulpendag, die altijd op de derde zaterdag in januari valt. 

De beste leraren Nederlands (NT2) beschikbaar
Jordan
4,9
4,9 (21 reviews)
Jordan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (12 reviews)
Karen
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (12 reviews)
Piet
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marianne
5
5 (6 reviews)
Marianne
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (7 reviews)
Linda
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (8 reviews)
Tamara
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjanne
5
5 (3 reviews)
Marjanne
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
4,9
4,9 (21 reviews)
Jordan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (12 reviews)
Karen
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (12 reviews)
Piet
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marianne
5
5 (6 reviews)
Marianne
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (7 reviews)
Linda
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (8 reviews)
Tamara
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjanne
5
5 (3 reviews)
Marjanne
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Nederlanders spreken zeer goed Engels

Terwijl de mensen in Nederland Fries of Nederlands spreken, staan ze als hoogste land ter wereld op de English Proficiency Index (EPI), waarbij ze Denemarken en Zweden nipt voor laten gaan. Geschat wordt dat 9 op de 10 Nederlanders Engels als tweede taal spreekt. Dat is ongeveer 90% van de bevolking!

De Nederlanders zijn zeer getalenteerd als het gaat om het leren van talen, want volgens een EU-taalrapport kon 94% van de bevolking ten minste twee talen spreken, dit ligt hoog boven het Europese gemiddelde van slechts 54%. 

De Nederlanders leren Engels op een zeer hoog niveau op school en via gesprekken. Het is ook belangrijk op te merken dat meer dan de helft van de bevolking Duits spreekt, waardoor veel inwoners van Nederland drietalig zijn.

Ontdek de beste Nederlandse schrijvers.

Meer fietsen dan mensen

Fietsers in Nederland
Fietsen is een zeer belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Leuk weetje, er zijn meer fietsen dan mensen in Nederland. (Bron: Unsplash.com)

Volgens recent gepubliceerde statistieken zijn er meer dan 18 miljoen fietsen, dat is 1 miljoen meer dan het totale aantal inwoners in Nederland. Fietsen is een uiterst belangrijk aspect van de Nederlandse cultuur.

Nederlanders fietsen graag naar het werk, naar school, naar de winkel, of ze doen het gewoon voor de lol om een mooi nieuw landschap te ontdekken. Naar schatting fietsen Nederlanders gemiddeld 2,9 km per dag en gebruiken ze de fiets voor een kwart van alle verplaatsingen die ze maken. 

De Nederlanders hebben ook een fiets uitgevonden die bekend staat als de bakfiets, een combinatie tussen een kruiwagen en een fiets. Het is niet per se het mooiste object dat je ooit zult zien, maar het is wel erg praktisch om kinderen naar school te brengen en zwaardere dingen te verplaatsen.

Om een idee te krijgen van hoeveel fietsen er in Nederland zijn: het station van Groningen heeft meer dan 10.000 plaatsen beschikbaar om je fiets te parkeren!

Op één na grootste bierexporteur ter wereld

Pale pils, witbier, herfstbok, lentebok en IPA's zijn allemaal populaire brouwsels in Nederland die de bierkenners zullen tevreden stellen met een ruime keuze.

Grote Nederlandse biermerken zijn Heineken, Amstel en het minder bekende, maar even lekkere De Molen. 

Vóór 2010 was Nederland de grootste exporteur van bier ter wereld, totdat Mexico doorbrak met meer internationale verkoopcijfers. Toch staat Nederland al jaren comfortabel op de tweede plaats en is het volgens een schatting uit 2017 verantwoordelijk voor 13,6% van alle bierexport in de wereld, wat meer dan 2 miljard dollar winst oplevert.

Andere Europese landen zoals België, Denemarken en Duitsland exporteren ook veel bier. 

Een derde van het geëxporteerde Nederlandse bier gaat naar de Verenigde Staten. Er kan gerust gezegd worden dat Amerikanen dol zijn op een frisse Heineken tijdens een warme zomeravond!

Ontdek de grootste Nederlandse filosofen.

Eerste multinational

In het grootste deel van de 17e eeuw, ook bekend als de Nederlandse Gouden Eeuw, was de Nederlandse economie gigantisch en werd ze beschouwd als één van de beste, zo niet de absolute wereldtop.

In 1602 werd de Nederlandse Oost-Indische Compagnie opgericht als de eerste multinationale onderneming om aan de vraag naar handel te voldoen, door handelsposten op te richten en wereldwijd kolonies te stichten. Ze waren ook de eersten die aandelen uitgaven in het jaar van hun oprichting in 1602.

Dit leidde tot de oprichting van de Amsterdamse Effectenbeurs, de oudste effectenbeurs van de moderne wereld. 

Dankzij deze vooruitgang was de Nederlandse Republiek in de 17e eeuw ongeëvenaard op het gebied van vooruitgang en economisch gewin.

Landbouw is een belangrijke kwestie

Ondanks zijn dichtbevolkte en kleine omvang is Nederland één van de grootste landbouwexporteurs ter wereld. Het land concurreert voortdurend met grotere landen als China, de Verenigde Staten en Duitsland in de export van land- en tuinbouwproducten.

2016 was een weergaloos jaar voor Nederland, toen het na de Verenigde Staten de grootste landbouwexporteur was en het een recordbedrag van 94 miljard euro aan goederen naar andere landen exporteerde. 

Landbouw is goed voor 21% van alle export. Zaden, appels, tomaten, komkommers, bloemen en bloembollen zijn allemaal zeer populaire exportproducten. Het is belangrijk erop te wijzen dat de Nederlandse uitvoer van plantenbollen zoals tulpen tweederde van het wereldtotaal uitmaakt.

De landbouw stelt echter slechts 4% van de actieve bevolking in Nederland tewerk, omdat veel van het werk met machines wordt gedaan.

Nederland heeft veel lekkere kaas

Nederlandse kazen
Goudse, Edammer en Maasdammer kazen zijn allen internationaal bekend. (Bron: Unsplash.com)

Gouda, Edam, Maasdam en Leyden. Nederland produceert zeer lekkere kazen die over de hele wereld worden geapprecieerd. Nederland is na Duitsland de grootste exporteur van kaas ter wereld. Het meest recente cijfer dat werd genoteerd, was een winst van meer dan 3,4 miljoen dollar in de jaarlijkse uitvoer. Het grootste deel van de geëxporteerde kaas ging naar Duitsland.

Gouda is ongetwijfeld de populairste Nederlandse kaas die naar andere landen wordt geëxporteerd. Deze kaas is afkomstig uit de stad Gouda en is één van de oudste kaassoorten ter wereld die vandaag de dag nog steeds wordt geproduceerd.

Veel Nederlandse kaassoorten, vooral Gouda, kunnen worden gegeten in een broodje, op hun eigen of als populaire snack met mosterd.

Er zijn nog steeds veel Nederlandse kaasmarkten die vooral voor het vermaak van internationale toeristen worden gehouden. 

Amsterdam is LGBT-vriendelijk

Amsterdam is op zich al een kleurrijke stad, maar staat ook bekend als regenboogstad, omdat ze de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgendergemeenschap zeer hartelijk accepteert en verwelkomt. Amsterdam was de eerste hoofdstad ter wereld waar het homohuwelijk werd ingevoerd: in 2001 werden er huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht voltrokken.

Guardian Australia meldde dat de voorzitter van de LGBT-rechtengroep COC Nederland, Koen van Dijk, verklaarde dat volgens de officiële statistieken in Nederland 90% van de mensen vandaag de dag een positief beeld heeft van de LGBT-gemeenschap, tegenover 53% in 2006. In die tijd daalde het percentage mensen dat de huwelijksgelijkheid wilde schrappen van 22% tot slechts 6%.

Amsterdam staat bekend om zijn homo- en lesbischvriendelijke houding, en dit wordt zeker weerspiegeld in het nachtleven. De homoscene in de hoofdstad van Nederland is één van de grootste van Europa en telt meer dan 100 LGBT-bars, clubs, sauna's, winkels en hotels. Hieronder vind je er slechts enkele, gaande van bars die een gemengd publiek aantrekken tot volwaardige dragshows!

 • Club Roque
 • Prik
 • Spijkerbar
 • Soho
 • Amstel Fifty Four
 • Mix Cafe
 • Lellebel

Het land van de windmolens

Nederland is een prachtige plek om te bezoeken met een levendige cultuur, prachtige architectuur, heerlijk eten, vriendelijke mensen, veel windmolens en talloze interessante ontdekkingen. Als je zin hebt om zelf enkele van de monumentale windmolens te bezoeken, bekijk dan de keuze hieronder!

 • De Gooyer
  De Gooyer is een traditionele graanmolen die in het begin van de 16e eeuw werd gebouwd en in die tijd tot de hoogste gebouwen van het land behoorde. De molen bestaat uit een rechthoekig stenen huis dat ooit dienst deed als watermolen, met daarboven het hoofdgestel en de wieken. De molen, die nog steeds in Amsterdam staat, is verschillende malen van plaats verwisseld, maar is nu te vinden in het oostelijk deel van de stad bij het havengebied. De Gooyer is te zien op het etiket van een ambachtelijk bier in Amsterdam, omdat de brouwerij zich in het badhuis onder de molen heeft gevestigd.
 • Molen de Adriaan
  Aan de oostelijke gracht ligt de prachtige Molen de Adriaan, oorspronkelijk gebouwd in de 18e eeuw door een rijke plaatselijke koopman. De molen heeft een fascinerende geschiedenis - in de jaren 1930 werd hij bijna verwoest door een storm die door Haarlem raasde, maar de gemeenschap besloot de molen te herbouwen omdat er iets aan de skyline ontbrak. Het gebouw is nu een plaatselijke attractie en een museum met verschillende tentoonstellingen over de geschiedenis van Nederland, met speciale aandacht voor de maalderijtechnologie.
 • Het molennetwerk van Kinderdijk-Elshout
  In de 18e eeuw werd een opstelling van negentien molens gebouwd, waarmee het de grootste concentratie van historische molens in Nederland is. Het is tegenwoordig erkend als UNESCO-werelderfgoed en er rijden frequent bussen met tientallen toeristen vanuit Rotterdam naar het gebied.
 • Zaanse Schans
  Gesitueerd aan de westkant van Zaandam, een kleine maar pittoreske stad in de buurt van Amsterdam, waar kleurrijke molens het glooiende landschap sieren. Deze windmolens zijn hier echter niet gebouwd. De meeste ervan bevonden zich elders in Nederland en werden daarheen overgebracht in de loop van de 20e eeuw. Ook nu nog functioneren ze en produceren ze verfstof, hout en andere goederen. Ook in de stad zijn enkele mooie huisjes en schilderachtige bakkerijen te vinden.
 • De Schiedamse molens
  In de 18e eeuw bouwde de stad Schiedam twintig windmolens om graan te malen voor hun jeneverstokerijen en -fabrieken. Ze waren indrukwekkend hoog vanwege een gebrek aan wind in de stad. Vijf van de enorme monumenten zijn nog steeds te zien in Schiedam en er is ook een museum dat hun verhaal vertelt.
 • Molen de Valk
  Op de fundamenten van Molen de Valk staat al sinds de 17e eeuw een windmolen. Het model dat wij nu kennen is gebouwd in 1743 en werd het overgrote deel van zijn bestaan in bedrijf gehouden. In 1996 werd het interieur omgevormd tot een museum waarin de betekenis voor de omgeving gedetailleerd wordt weergegeven.

Volg Nederlandse les en plan meteen een trip om de unieke magie van Nederland te ontdekken!

Lees hier meer over naturalisatie in Nederland.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter