Als het om zaken gaat, zou het spreken van Mandarijn Chinees enorm gunstig zijn. Hoewel Japans en Duits nog steeds nuttige talen blijven voor iedereen die in het bedrijfsleven wil werken, zijn er veel mensen die Chinees willen leren dankzij de economische groei en de wereldwijd herkenbare cultuur van het land.

Chinees wordt een steeds populairdere keuze voor studenten op scholen en universiteiten en vertoont geen tekenen van vertraging. Er is echter iets speciaals aan de Chinese taal dat je moet weten: er bestaat niet zoiets als een enkele Chinese taal en cultuur.

De Chineessprekende wereld is eigenlijk een groep verwante talen en dialecten die in sommige gevallen zo van elkaar verschillen dat iemand die een van de talen spreekt, niet door een andere spreker kan worden begrepen. Simpel gezegd, er zijn veel Chinezen die niet met elkaar kunnen praten omdat hun versie van ‘Chinees’ totaal anders is.

Met tientallen talen en dialecten die in heel China worden gesproken en het leren van talen zo'n lang proces is, is het zeer onwaarschijnlijk dat iemand in staat zou zijn om alle verschillende Chinese talen te leren spreken.

Het leren van een paar Chinese woorden, zinnen en wat eenvoudige woordenschat zal waarschijnlijk maar een paar weken duren. Als je echter vertrouwd wilt raken met Chinese karakters, Chinese grammatica onder de knie wilt krijgen en vloeiend wilt worden in je nieuwe taal, zul je een tijdje moeten studeren.

Laten we eens kijken welke taal het belangrijkst is als het gaat om integratie in de Chinese cultuur en om je in China te vestigen.

Leer ook over de vele soorten Chinees dialecten die tegenwoordig worden gesproken ...

De beste leraren Chinees beschikbaar
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jelle
5
5 (3 reviews)
Jelle
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jelle
5
5 (3 reviews)
Jelle
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Mandarijn Chinees

Chinees Mandarijn is de meest gesproken taal ter wereld
Chinezen in Peking kunnen in standaard Mandarijn met elkaar communiceren | Pixabay - matressa

Chinees Mandarijn is de meest gesproken taal ter wereld: een vijfde van de wereldbevolking spreekt de taal. Dit maakt het een populaire keuze onder diegenen die Chinees willen studeren of naar het vasteland van China willen gaan.

Als mensen zeggen dat ze besloten hebben Chinees te leren, bedoelen ze waarschijnlijk dat ze Mandarijn gaan leren, aangezien de meeste Chinese taalcursussen Mandarijn zullen onderwijzen.

Je vraagt ​​zich waarschijnlijk af welke andere talen de Chinezen ook spreken. Naar schatting leren momenteel ongeveer 30 miljoen mensen Mandarijn. Er zijn ook onderzoeken die beweren dat het Mandarijn misschien wel de populairste taal ter wereld is onder studenten.

Dit is waarschijnlijk de reden waarom er zoveel universiteiten zijn die samenwerken met het Confucius Instituut en regelmatig Chinese lessen aanbieden aan hun studenten en het publiek. Het zal je nauwelijks verbazen dat het leren van Chinees ook buiten het klaslokaal steeds populairder wordt!

China, de op een na grootste economische macht ter wereld, is de op een na populairste handelspartner van Europa, net na de Verenigde Staten, en is goed voor ongeveer 160 miljard euro aan handel.

Hoewel het ooit werd beschouwd als een onmogelijke vreemde taal uit een ver land, wordt het Mandarijn Chinees nu gezien als de taal die je moet kennen, gezien hoe goed China economisch presteert.

Lees meer over de Chinese invloed in Azië.

Hoe Zit het met Kantonees in Plaats van Mandarijn?

Elk verhaal heeft zijn sidekick die niet zoveel bekendheid krijgt als ze waarschijnlijk verdienen. Batman had Robin, Fred Flintstone had Barney Rubble en Wallace hadden Gromit.

Mandarijn kreeg in 1956 de officiële taalstatus in China, terwijl Kantonees op de tweede plaats blijft en grotendeels wordt genegeerd door zowel Chinezen als buitenlanders als het gaat om het leren van talen.

Kantonees is zoveel meer dan alleen een taal met wortels in de Chinese regio Guangdong (die in het Westen Kanton heette). Dus waarom zou je overwegen Kantonees te leren?

Terwijl constant in de schaduw van het Mandarijn, heeft Kantonees de mogelijkheid gehad om rustig te groeien en zich te ontwikkelen in de regio's waar het nog steeds wordt gesproken.

Dankzij de economische macht van regio's zoals Guangdong, Hong Kong, Macao en Chinese gemeenschappen in het buitenland, waar overwegend Kantonees wordt gesproken, blijft de taal voor de meeste mensen de eerste taalkeuze.

Ontdek hoe ook jij Mandarijn kunt leren spreken...

De Kantonese film heeft een eigen stijl
Kantonees is de tweede taal in China wat betreft het aantal sprekers | Pixabay - adrian2019

Een Taal voor Taalkundigen

Degenen die van talen houden, zijn waarschijnlijk al meer geïnteresseerd in Kantonees dan in Mandarijn.

Nu iedereen Mandarijn Chinees lijkt te leren, is er iets heel interessants aan het vooruitzicht om een ​​taal te leren die zowel minder populair als minder toegankelijk is. Met acht tonen en een aantal overeenkomsten met Vietnamees, kan het Kantonees deuren openen naar een aantal regio's die het Mandarijn niet zal doen.

Lees meer over tonen in het Chinees door Chinese lessen te volgen.

Een Taal voor Historici

Hoewel we zeker de geschiedenis van het Mandarijn niet vergeten, is de geschiedenis van het Kantonees zo rijk en interessant dat we onmogelijk een blog over de verschillende Chinese talen zouden kunnen schrijven zonder er niet kort naar te kijken.

Guangzhou, de op twee na grootste stad van China, is getuige geweest van eeuwen van verschillende politieke regimes. Het is een plek die niemand iets hoeft te bewijzen. Het wordt de 'Stad van de Vijf Rammen' genoemd vanwege een Chinese legende, waarin vijf onsterfelijken op vijf schapen reden. Je zou zo ver kunnen gaan om te zeggen dat Guangzhou een onsterfelijke stad is, gezien de eeuwenlange controle waaraan het is onderworpen.

Een Taal voor Filmliefhebbers

De bioscoop van Hongkong, die lokaal, nationaal en internationaal populair is, helpt Kantonees te promoten. Het heeft zijn eigen stijl en uitstraling die zich helpen onderscheiden van andere soorten Chinese cinema.

Het begrijpen van het Mandarijn Chinees helpt je wellicht niet, aangezien de ondertitels in het Standaard Chinees vaak weinig recht doen aan de oorspronkelijke dialoog in het Kantonees.

Ontdek de fascinerende geschiedenis van de Chinese taal..

Een Taal voor Reizigers

Mooi, modern en historisch. Hong Kong trekt, net als Shanghai, migranten van over de hele wereld aan. Omdat Hong Kong vroeger een Britse kolonie was, is het aanzienlijk meer verwesterd dan het vasteland.

Het is echter ook gelukt om zijn Chinese wortels vast te houden. Als mensen Hongkong-Chinees zeggen, hebben ze het echt over Kantonees Hongkong.

Kantonees is in feite zowel de officiële taal van Hongkong als de lingua franca. Simpel gezegd, als je je zinnen hebt gezet op Hong Kong voor werk of reizen, zul je Kantonees moeten leren in plaats van Mandarijn Chinees.

Op deze pagina vind je een overzicht voor Chinees leren Utrecht.

Shanghainees Leren

In Shanghai wordt door 20 miljoen mensen een eigen dialect gesproken
Als je een tijdje in Shanghai gaat wonen, kun je het beste Shanghainees leren | Pixabay - glaborde

Shanghai is de grootste stad van China, een wereldwijd economisch centrum en de thuisbasis van 's werelds op een na hoogste wolkenkrabber, de Shanghai-toren.

Als economisch centrum van Azië is het niet verwonderlijk te vernemen dat zowel Mandarijn als Engels wordt gebruikt om deals te sluiten.

Shanghai, waar 20 miljoen mensen wonen, heeft echter zijn eigen taal en dialect dat bekend staat als Shanghainees, het Shanghainese dialect, de Hu-taal of het Hu-dialect.

Terwijl Mandarijn Chinees wordt onderwezen op scholen in de Volksrepubliek China vanaf de leeftijd van zes jaar, wordt de lokale taal gesproken in de straten van Shanghai in de schaduw van enorme wolkenkrabbers.

Je denkt waarschijnlijk: "Waarom zou ik een lokaal dialect leren in plaats van het standaard Mandarijn Chinees te leren?"

Dat is een zeer geldige vraag om te stellen. De meeste mensen in Shanghai spreken tenslotte tot op zekere hoogte Mandarijn-Chinees en Shanghai herbergt ook een aanzienlijke migrantenbevolking die de lokale taal niet spreekt.

Of je nu een uitwisselingsstudent in China bent, een expat die een bedrijf wil starten of gewoon een toerist die door Shanghai reist, als je weet hoe je het lokale jargon moet spreken, heeft dit een aantal voordelen.

De Shanghainezen houden ervan om bij elkaar te blijven en het gebruik van hun lokale taal te promoten. Het kan dus moeilijk zijn om met de lokale bevolking in Shanghai om te gaan en de expatgemeenschappen te vermijden, als je niet de moeite genomen om hun taal te leren.

Als lid van de Wu-taalfamilie, de op een na grootste taalgroep in China, levert het beheersen van deze taal ook een hoop economische en financiële voordelen op.

Hoewel het Mandarijn en het Shanghainees niet wederzijds verstaanbaar zijn, heeft de laatste zwaar geleend van de eerste. Dit betekent dat als je veel Mandarijn kent, het nuttig kan zijn als je besluit Shanghainees te gaan leren.

Op deze pagina vind je een overzicht voor Chinees leren Amsterdam.

Andere Chinese Talen

Ook in Tibet bestaan een groot aantal dialecten
Volgens historici lag het Oude Chinees dichterbij Tibetaanse talen dan Chinese dialecten | Pixabay - Eknbg

Hoewel je talen als Min (gesproken in Fuijian en Taiwan), Xiang (in de provincie Hunan) en Manchu kunt horen die 'dialecten' worden genoemd om het Mandarijn Chinees te legitimeren als de officiële taal van China, gebruiken de meeste taalkundigen deze term niet graag.

China bruist van de lokale talen, die weinig lijken op het Mandarijn-Chinees zoals dat in Peking wordt gesproken.

Deze talen bestaan al vele jaren en overleefden de maatregelen om het Chinees te standaardiseren. De meeste regio's hebben nog steeds regionale talen die ook dagelijks door lokale groepen worden gebruikt.

Focussen op een van deze lokale talen kan geweldig zijn voor iemand die geïnteresseerd is in taalkunde, antropologie, Chinese geschiedenis, of iemand die zijn begrip van de lokale Chinese cultuur en geschiedenis wil verdiepen voor bijvoorbeeld universitair onderzoek.

Vergeet ook Pinyin niet.

Zoek hier naar een Chinees cursus.

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!