Als het om de oorsprong van talen gaat, zijn er tal van legendes, verhalen en mythen. De taak om het allemaal uit te leggen, stoort nog steeds antropologen, archeologen en taalkundigen, die wanhopig proberen te achterhalen hoe de taalevolutie van de mens tot stand is gekomen.

Terwijl onderzoekers hopen een proto-taal te vinden die ons allemaal als soort samenbrengt (ervan uitgaande dat zoiets bestaat). En dat gelovigen hun zoektocht naar de Toren van Babel opgaven, om zich te concentreren op teksten van duizenden jaren geleden, zijn er sommigen die hun leven hebben gewijd aan het onderzoeken van Oud Chinees om ons meer over ons verleden te vertellen.

Laten we door de tijd reizen met een korte geschiedenis van de wereld door de ogen van taalkundigen. Hoewel we de film Back to the Future over ‘tijdreizen’ niet nodig hebben, zouden we het verhaal waarschijnlijk met meer dan 141 kilometer per uur moeten vertellen!

Ontdek: zo invloedrijk is de Chinese taal in de rest van Azië ...

De beste leraren Chinees beschikbaar
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jelle
5
5 (3 reviews)
Jelle
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jelle
5
5 (3 reviews)
Jelle
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Chinees Schrift

Ons verhaal begint ongeveer 20.000 jaar geleden, toen de mens zijn eerste sporen achterliet in grotten. Hoewel deze afbeeldingen vrij primitief lijken in vergelijking met latere artistieke meesterwerken en moderne grafische vormgeving, waren ze het begin en de geboorte van een ongelooflijk belangrijk idee: dat mensen markeringen en beelden konden gebruiken om ideeën aan elkaar over te brengen.

Je moet weten wat de basis karakters in het Chinees zijn
Chinees schrift kan in in het begin moeilijk zijn om grip op te krijgen | Pixabay - acan2016

De weg van grotschilderingen naar moderne schrijfsystemen zou echter lang zijn. Het zou ongeveer 16.000 jaar duren voordat de mens zou overwegen om pictogrammen en karakters te gebruiken om uniforme ideeën door middel van schrijven uit te drukken.

Tegelijkertijd met de Egyptische hiërogliefen en het Sumerische spijkerschrift werd het Chinese karakter en het geschreven Chinees geboren. Dit laat zien hoe belangrijk Chinees schrift is en hoeveel invloed het op de wereld heeft gehad.

Afgezien van de legendes die beweren dat de karakters afkomstig zijn van vormen die in de natuur voorkomen, hebben archeologen het bewijs gevonden dat deze karakters nauwelijks zijn veranderd sinds ze ongeveer 7.000 jaar geleden werden gemaakt.

Met ongeveer 60.000 traditionele Chinese karakters (of Hanzi) die tot drie verschillende groepen behoren: pictogrammen, ideogrammen en ideo-fonogrammen, waarvan er 6000 regelmatig worden gebruikt, kwam het Chinese schriftsysteem van de 'Han'-volkeren die momenteel 94% van de de bevolking van China.

Door de jaren heen onderging het Chinese schrift verschillende kalligrafische veranderingen in verschillende regio's. Elk ideogram is ontworpen om in frames van gelijke grootte te passen, ongeacht hoe complex ze zijn, om een ​​aangenaam visueel evenwicht te creëren met strikte regels voor de volgorde van de lijnen.

Een hervorming in 1958 vereenvoudigde 2.300 complexe ideogrammen om Chinees te leren voor zowel Chinezen als anderstaligen.

Ondanks hoe complex, wonderbaarlijk en fascinerend het Chinese schrift is, levert het veel problemen op voor mensen die de taal proberen te leren. Daarom is het Chinese Pinyin systeem gemaakt. Het systeem, dat wordt gebruikt om Chinese karakters en woordenschat fonetisch te schrijven met het Latijnse alfabet, is geweldig om westerlingen te helpen gemakkelijker Chinese woorden en zinnen te leren. Het systeem heeft ook gezorgd voor een enorme toename van het aantal Chinezen dat heeft leren lezen en schrijven.

De poëtische en literaire waarde van het Chinees zou voortkomen uit het feit dat de karakters die tegenwoordig worden gebruikt, hun wortels kunnen herleiden tot de universele primitieve gebaren die worden aangetroffen in de 'eerste geschriften' van al die jaren geleden.

Complexe ideeën en diepe gedachten kunnen worden gecreëerd door verschillende afbeeldingen te combineren om unieke ideogrammen te creëren die ons veel vertellen over de wetten van universele energie en balans die werden vastgesteld in het oude China. Door bijvoorbeeld het symbool voor ‘herfst’ te combineren met het symbool voor ‘hart’, kunnen we het ideogram creëren voor het gevoel van ‘verdriet’.

Cursus Chinees op Superprof

Archaïsch of Oud Chinees

Leer de Chinese karakters met een privé docent
De Chinese karakters kunnen hele woorden of zinsdelen vertegenwoordigen | Pixabay - Donations_are_appreciated

Oud Chinees, ook wel Archaïsch Chinees genoemd, is de oudste versie van Chinees. Als je besluit Chinese bijlessen te volgen met een privéleraar, leer je hier waarschijnlijk een beetje over. Zo niet, dan raden we je ten zeerste aan om meer naar de geschiedenis van het Chinees te kijken, want het is een fascinerend verhaal.

Als de voorouder van de meeste Chinese talen, waaronder Mandarijn en Kantonees, is Oud Chinees een taal die elke taalliefhebber zou moeten overwegen om te leren, aangezien het een lange en fascinerende geschiedenis heeft die in dit artikel alleen maar aan de oppervlakte wordt gebracht. Je kunt Oud Chinees vinden op de schilden van schildpadden en botten van dieren die dateren uit 1250 voor Christus, in de tijd van de Shang-dynastie!

Net als bij Modern Chinees was het schrijfsysteem voor Oud Chinees logografisch. Dit betekent dat de karakters woorden of zinsdelen vertegenwoordigen, waardoor het net zo moeilijk te lezen is als hiërogliefen voor degenen die er niet bekend mee zijn. Het toenemend aantal geschriften tijdens de Zhou-dynastie had een grote invloed op de klassieke Chinese literatuur die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.

Hoe bepaal je welke variant Chinees je moet leren?

Zoek hier naar een cursus Chinees.

Het Ontstaan van Standaard Mandarijn

De Chinese taal is een lid van de Sino-Tibetaanse taalfamilie en is een directe afstammeling van het Oud Chinees, de oudst bekende Sino-Tibetaanse taal.

Standaard Mandarijn wordt op scholen onderwezen
Chinese gemeenschappen over de hele wereld kunnen Mandarijn gebruiken om te communiceren | Unsplash - Drew Willson

Om de ‘Han’-talen in China te vereenvoudigen, kunnen we ze in twee groepen indelen:

  • Degenen die de taal in het noorden spreken, zijn nauw verwant met het Mandarijn Chinees;
  • In het zuidoosten zijn er een aantal verschillende dialecten en talen, waaronder Kantonees (Yue), Min (Fujian, Taiwan), Wu (Shanghai).

Hoewel er veel verschillende talen en dialecten zijn, werd Mandarijn Chinees door de Volksrepubliek China gekozen als de gemeenschappelijke taal of pǔtōnghuà ”/ 普通话 , de officiële taal voor onderwijs, administratie en in de media.

Deze taal is ontstaan ​​uit de verschillende dialecten die in het noorden worden gesproken, met die uit de hoofdstad Peking als belangrijkste inspiratiebron. De taal verscheen internationaal in het rijmpje Zhōngyuán Yīnyùn dat tot stand kwam tijdens de Yuan-dynastie in de 13e en 14e eeuw. Het boek wordt beschouwd als een ‘taalbijbel’ voor de talen die op dat moment in China werden gesproken.

Veel later, in de 20e eeuw, 1956 om precies te zijn, werd gestandaardiseerd Mandarijn opgelegd aan de duizend jaar oude lokale talen als onderdeel van een poging om China moderner en uniformer te maken.

De lange reis van hànyǔ 漢語 / 汉语 (wat de Han-taal betekent) begint vruchten af ​​te werpen sinds het nu de moedertaal is van meer dan 800 miljoen mensen en 70% van de Chinese bevolking.

Als symbool van de economische groei in China is de taal een belangrijk onderdeel van het bedrijfsleven geworden en de meest gesproken taal ter wereld. Dit is slechts een van de vele redenen waarom je zou moeten overwegen om deze taal te leren!

Ook jij kan Chinese tonen leren!

De Oorsprong van Kantonees

"Een taal is een dialect met een leger en een marine" - Max Weinreich

Er zijn maar heel weinig geschreven verslagen, vooral op internet, voor talen als Kantonees en Yue, die duizenden jaren oud zijn.

Sommigen suggereren dat de taal werd gevormd na de val van de Han-dynastie in de 3e eeuw, terwijl anderen ervan overtuigd zijn dat de taal al in de tijd van het Chinese rijk ontstond en rechtstreeks uit het Oud-Chinees is geëvolueerd, zoals de Tibetanen dat deden.

Het woord ‘Kantonees’ komt van ‘Kanton’, het Westerse woord voor Guangzhou, de hoofdstad van de provincie Guangdong, die wordt beschouwd als de thuisbasis van de taal zelf. Echter, na jaren van invloed van de media en populaire cultuur, is het ‘huis’ van Kantonees verschoven naar een plek die ooit door de Britten werd gerund: Hong Kong.

Het feit dat Kantonees, net als veel andere Chinese talen en dialecten, veel meer wordt gesproken dan geschreven, wordt het vaak gebruikt om de legitimiteit ervan in de politiek te betrekken. Hoewel sommigen het als een minder prestigieus Mandarijn Chinees beschouwen, heeft Kantonees sterke wortels in de regio en heeft het het voor een andere taal moeilijk gemaakt om het toe te eigenen.

Hoewel de taal gemeengoed is in Guangdong, Hong Kong en Macau, waar het een van de officiële talen is, heeft Kantonees de aanvallen moeten afweren van het Mandarijn Chinees, dat op scholen wordt gebruikt, en de dreiging van andere bevolkingsgroepen die proberen het gebruik ervan te doen verminderen.

Cursus Chinees Amsterdam op Superprof

Restaurant Kuala Lumpur in Maleisië
Kantonees wordt ook in Maleisië gesproken | Unsplash - Jeremy tan

Naast de Kantonese sprekers in Guangdong, Hong Kong en Macao zijn er ook sprekers in:

  • Maleisië (750.000 sprekers)
  • Vietnam (500.000 sprekers)
  • En Noord-Amerika, waar alleen al in de stad San Francisco 180.000 sprekers van de taal zijn.

Er zijn bepaalde overeenkomsten tussen de regio's waar Kantonees wordt gesproken. In feite hebben de Kantonese regio's doorgaans nauwere relaties met het Westen dan andere regio's in China. Door gemengde samenlevingen, hongersnood en opstanden, zul je zien waarom Kantonese sprekers over de hele wereld zijn geëmigreerd.

Lees meer over de Chinese taal.

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!