"Waar kom je vandaan? Waar ging je heen? Waar kom je vandaan Cotton Eye Joe?", Cotton Eye Joe, Rednex

Hoewel het steeds vaker voorkomt in Nederland, is country dance enorm populair in staten van de VS, vooral in het zuiden (Louisiana, Idaho, New Mexico, Texas, enzovoort). Maar je hoeft niet ver te gaan om een discotheek te vinden waar een van die goede oude linedance deuntjes wordt gespeeld, of het nu in Amerika is, op vakantie in Europa of zelfs op een lokaal feest!

Zelfs kinderen in zowel de VS als Nederland worden blootgesteld aan line dancing, waarbij televisieprogramma's zoals Hannah Montana worden uitgezonden met deze country muziek als middelpunt (als je Hannah Montana ooit hebt gezien, weet je dat de belangrijkste sterren zelf country- en western legendes zijn met Billy Ray Cyrus, samen met zijn dochter en zelfs Dolly Parton!).

Als een integraal onderdeel van de Amerikaanse cultuur, is line dance te zien in veel Amerikaanse films en de meesten van ons kunnen het gewoon niet laten om wat line dance pasjes te doen als er een countrynummer op de radio komt!

Dus, doe je cowboyhoed op en stap in je laarzen: hier is onze gids voor country- en linedance!

Ben je klaar voor country- en western dansstijl?
Cowboy laarzen horen bij de country- en western dansstijl | Pixabay - Rebecca Pictures

Zoek je naar dansles gericht op kinderen? Volg dansles kinderen!

De beste leraren Dans beschikbaar
Marijn
4,9
4,9 (8 reviews)
Marijn
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shirley
5
5 (3 reviews)
Shirley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joanne
Joanne
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Floortje
Floortje
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wietske
5
5 (3 reviews)
Wietske
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Talisa
Talisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Felicia
Felicia
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lieanne
Lieanne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (8 reviews)
Marijn
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shirley
5
5 (3 reviews)
Shirley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joanne
Joanne
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Floortje
Floortje
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wietske
5
5 (3 reviews)
Wietske
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Talisa
Talisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Felicia
Felicia
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lieanne
Lieanne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom zou je Lessen in Line Dance Nemen?

Leer de Geschiedenis van de Country & Line Dance

Deze country danslessen zijn een geweldige manier om de Amerikaanse cultuur te ontdekken!

De dans is in de twintigste eeuw in de Verenigde Staten een bijzonder populaire vorm van expressie geweest.

Deze vorm van dansen is geïnspireerd op vele andere vormen van populaire dans, zoals Ierse dans, Swing en traditionele dansen van Amerikaanse boeren.

Linedance is enorm populair vanwege de vriendelijke en ontspannen sfeer. Veel Amerikanen oefenen deze dans graag op dansshows en muziekfestivals!

De oorsprong van country dance blijft echter een beetje een mysterie.

Volgens de legende hielden cowboys zo veel van dansen dat ze na een dag hard werken de danszaal binnenstormden, zonder zich zelfs maar om te kleden of te wassen. Het is dankzij dit niveau van toewijding aan de dans dat cowboykleding zo synoniem is geworden bij het beoefenen van deze dans!

Een andere populaire Amerikaanse dans is de Madison-dans!

Zoek naar dans les in Nederland.

Ga de Dansvloer op voor Choreografische Line Dance Lessen met een Instructeur

Country dansen heeft voor leerlingen tal van gezondheidsvoordelen, zowel mentaal als fysiek! Misschien niet zo veel als een Zumba les, maar toch goed voor je gezondheid!

De positieve effecten van de line dance zijn allereerst aan je lichaam te zien, en dit al na een paar maanden lessen volgen.

Deze dans traint de buikspieren door het snelle tempo en de energieke bewegingen die bij deze dansstijl horen.

Country & line-dance helpt je bloeddruk te verlagen met snelle danspasjes die de bloedcirculatie naar het hart verbeteren.

Bovendien kan deze dansvorm het energieniveau van je lichaam verhogen en zelfs het ontstaan van ziekten zoals osteoporose voorkomen.

Ten slotte staan country- en line dansen bekend om het algemene welzijn dat het geeft: leerlingen kunnen leren om te ontspannen en de concentratie te verbeteren terwijl ze toch plezier hebben!

Alle dansen zijn goed voor je gezondheid, zoals Afrikaanse dans bijvoorbeeld!

Muziek voor Country & Line Dance!

Het is moeilijk om deze dans te scheiden van countrymuziek, een bijzonder populair muziekgenre in heel Noord-Amerika, en zelfs de wereld!

In de Verenigde Staten hielpen Rednex's ‘Cotton Eye Joe’ en ‘Achy Breaky Heart’ om country dance weer op de kaart te zetten. Hoewel deze nummers symbolisch zijn voor country dance, zijn ze niet noodzakelijkerwijs aanbevolen voor beginners.

De sleutel is om een ​​deuntje te kiezen dat bij je niveau past (langzaam tempo voor beginners, hoog tempo voor gemiddeld en gevorderd niveau) en, belangrijker nog, liedjes die je leuk vindt!

Volg danslessen Amsterdam

Line Dance Liedjes

Kijk je naar Nashville? Als dat zo is, weet je dat het tv-drama op locatie in Nashville is opgenomen en gecentreerd is rond de country muziek industrie.

In 'Nashville' speelt Connie Britton als Rayna Jaymes, Hayden Panettiere als Juliette Barnes, Clare Bowen als Scarlett O'Connor, Chris Carmack als Will Lexington, Will Chase als Luke Wheeler, Charles Esten als Deacon Claybourne, Jonathan Jackson als Avery Barkley, Sam Palladio als Gunnar Scott, Maisy Stella als Daphne Conrad, Lennon Stella als Maddie Conrad en Aubrey Peeples als Layla Grant.

Als je naar de melodieën van deze populaire Amerikaanse televisieserie luistert, hoor je ongetwijfeld een aantal nummers waardoor je met je voeten en je lichaam op het ritme mee beweegt!

Bovendien hebben sommige populaire muziek iconen country melodieën veranderd in muziek waar iedereen naar kan luisteren en van kan genieten, waaronder Taylor Swift, LeAnn Rimes, Shania Twain, Faith Hill en meer.

Toegegeven, deze sterren kunnen hun werk echter niet omschrijven als traditionele countrymuziek waarop luisteraars linedance routines kunnen uitvoeren, aangezien veel van hen gecommercialiseerd zijn om in de populaire cultuur en moderne muziekkeuzes te passen.

Country dance kun je moeilijk scheiden van country muziek
Zoek country muziek waarbij je je handen in je zak moet doen en heen en weer moet stappen op je cowboylaarzen | Pixabay - Danny_Hawkwood

Dus als je een aantal nummers wilt vinden waarbij je je handen in je zak moet doen en heen en weer moet stappen op je cowboylaarzen, probeer dan de volgende.

Hier zijn enkele andere aanbevelingen voor beginners:

 • A woman like you door Lee Brice;
 • I do not want this night to end door Luke Bryan;
 • Livin' on love door Alan Jackson;
 • All your life  door The Band Perry;
 • Me and my gang door Rascall Flatts;
 • Raise the barn door Keith Urban;
 • Pontoon van Little Big Town;
 • Honey bee door Blake Shelton;
 • She's Country door Jason Aldean;
 • Fake ID door Big and Rich.

In de VS is countrymuziek een echt instituut, al blijft het in delen van Europa relatief onbekend. Als gevolg hiervan hebben velen van ons niet geprobeerd om in de country dance te komen vanwege de zeer specifieke muziekstijl.

Het duurt echter niet lang om te wennen aan country dancing.

Door jezelf onder te dompelen in country dansen, kun je jezelf vertrouwd maken met de Amerikaanse cultuur, wat perfect is voor je aanstaande reis naar Amerika of zelfs als je in de VS gaat wonen, vooral in de zuidelijke staten!

Natuurlijk is muziek belangrijk als je een dans leert, zeker bij Oosterse dans.

Line Dance Technieken

Het ziet er misschien makkelijk uit, maar we kunnen je verzekeren dat line dance verre is van dat! Iedereen synchroon zien optreden is zo bevredigend, dus het laatste wat je wilt is, dat jij zonder coördinatie de hele formatie in de war brengt!

Volg deze tips om ervoor te zorgen dat je de rest kunt bijhouden:

 • Stel vragen aan je docent of mededansers: Het kan een beetje gênant zijn om een ​​doorgewinterde professional om een ​​mini les te vragen. Het is echter de moeite waard om te vragen een ​​stap of reeks te herhalen als je het niet snapt. Schaam je niet door te vragen, als er iets is. Ze zullen zich waarschijnlijk gevleid voelen dat je hun voetenwerk bewondert! Bovendien hebben anderen waarschijnlijk al hetzelfde gevraagd, omdat niet iedereen een natuurtalent is in het oppakken van de stappen. Als het gaat om linedance lessen, variëren de snelheid en details afhankelijk van het niveau van de les, dus probeer altijd naar een geschikt niveau te komen. Als je niet zeker weet welk niveau je hebt, vraag dan naar het bijwonen van een proefles en kijk of je het allemaal kunt volgen of niet;
 • Wees geduldig: Het komt zelden voor dat iemand voor het eerst de dansvloer oploopt en meteen een perfecte linedance routine uitvoert. Neem stapbladen mee naar huis, indien aangeboden, haal wat kopieën van websites en bekijk YouTube filmpjes. Oefen de dansen keer op keer, want herhaling helpt;
 • Ga regelmatig naar de lessen: Zoals gezegd, herhaling is de sleutel, dus denk niet dat je een of twee lessen kunt bijwonen en dan een week kunt missen zonder dat dit van invloed is op je leerproces. Als je echt bekwaam wilt worden, ga dan regelmatig naar lessen (zelfs meer dan eens per week, als je sneller beter wilt worden);
 • Leer lijndans terminologie: In het begin lijkt het alsof je een vreemde taal leert, maar zorg ervoor dat je de terminologie leert die bij elke stap hoort. Dat zorgt ervoor dat je in de toekomst gemakkelijk nieuwe routines kunt oppikken. Hoewel je misschien nog steeds probeert de beweging te verwerken als de leraar de volgende beweging inzet, zul je uiteindelijk twee en twee bij elkaar optellen!
 • Een paar do's en don'ts voor linedance: Naast het bovenstaande zijn er enkele regels bij het leren van linedance waar iedereen zich aan moet houden. Zie hieronder om meer te weten te komen over de etiquette van line dancing voordat je jezelf voor de gek houdt!

Do's

  • Dans in lijnen;
  • Luister naar de melodie;
  • Doe wat de DJ zegt;
  • Verlaat de dansvloer als het zingen is afgelopen;
  • Let op je omgeving.

Don’ts

  • Loop niet dwars over de dansvloer;
  • Ga niet meedoen in de lijn halverwege een liedje;
  • Stop met dansen om je veters vast te maken of je haar goed te doen.

Volg bachata lessen met een privé-dansleraar!

Populaire Stappen in Line Dancing

Schroom niet om vragen te stellen
Leer de populaire danspassen van line dancing | Flick.com - Artur Altabas

Love To Know biedt een zeer handige gids voor nieuwkomers op het gebied van line dancing, waarin de meest voorkomende termen in country dance worden beschreven en uitgelegd hoe ze moeten worden uitgevoerd. Zie hun gids hieronder:

Heel Dig

Zo eenvoudig als met een hiel in de grond graven. Dit kan met een accent worden uitgevoerd door het steunbeen te buigen. Een ander/andere accent/variatie is om uit de pas te springen in plaats van gewoon terug op je voet te stappen.

Double Heel Dig

Voor snellere dansen is soms een dubbele heel dig nodig, waarbij je met je gewicht stevig op je linkerbeen staat, snel je rechterhiel twee keer de grond raakt, meestal naar voren en iets naar de zijkant.

Grapevine (of Vine)

Als je naar rechts of naar links gaat, wordt deze pas (naar rechts) als volgt uitgevoerd:

 1. De rechter voet stapt naar rechts;
 2. Linkervoet kruist achter de rechter;
 3. Rechter voet stapt naar rechts;
 4. Linkervoet sluit aan de linkerkant van de rechtervoet.

Grapevine Variaties: Als je meer gevorderd bent, verander dan de vierde stap van de grapevine door deze te vervangen door een heel dig of door de onderkant van je laars tegen de vloer te schuren en je linkervoet weer omhoog te brengen.

Weave

Door de grapevine te combineren met een kruis voor en een kruis achter, zal deze beweging de danser in zigzag op de vloer laten bewegen. Een volledige cyclus ziet er als volgt uit:

 1. Stap met je rechtervoet naar rechts;
 2. Kruis je linkervoet achter je rechtervoet;
 3. Stap met je rechtervoet naar rechts;
 4. Kruis je linkervoet voor je rechtervoet;

Herhaal stap 1 tot 4 zo vaak als je wilt. Als je de weave wilt beëindigen, voer je stap 3 en 4 van de grapevine stap uit om de weave te voltooien.

Ga aan de slag met dansles Rotterdam!

Jazz Square of Jazz Box

Je kent deze stap misschien uit de Jazz les. Hij kan naar rechts of naar links worden uitgevoerd; het wordt vaak twee keer achter elkaar in dezelfde richting uitgevoerd:

 1. Stap met je rechtervoet over je linkervoet;
 2. Stap met je linkervoet naar achteren en opzij;
 3. Stap naar rechterkant met je rechtervoet;
 4. Sluit je linkervoet aan de linkerkant van je rechtervoet.

Triple Step

Dit zijn drie stappen op twee beats van muziek die in een willekeurige richting gaan. Net als bij een Step-Ball-Change bij tapdansen, omvat deze stap de volgende drie stappen (of het tegenovergestelde als je met de linkervoet begint in plaats van met de rechter):

 1. Stap op je rechtervoet;
 2. Stap op de bal van je linkervoet en plaats je gewicht op deze voet;
 3. Stap snel op de rechtervoet zonder aan de linkerkant te blijven haken. De gewichtsoverdracht naar je linkervoet zou net genoeg moeten zijn om je vrij te maken om je rechtervoet op te tillen en erop te stappen.

Charleston

Hoewel het niet altijd de Charleston wordt genoemd, wordt deze stap vaak gebruikt in country line dansen (waarschijnlijk wordt hij door de caller/leider 'step-tap, step-tap' genoemd):

 1. Stap naar voren met je rechtervoet;
 2. Stap met je linkervoet naar voren, voor je rechtervoet, maar zet je gewicht er niet op;
 3. Stap achteruit met je linkervoet;
 4. Tik met je rechtervoet achter je linkervoet en herhaal dan.

Pivot Turn

Een simpele draai, een pivot is een halve draai. Dansers doen vaak twee draaibewegingen achter elkaar om een ​​volledige rotatie van 360 graden te voltooien:

 1. Stap naar voren op je rechtervoet, maar houd het gewicht gecentreerd op de bal van je voet;
 2. Met je gewicht gelijkmatig verdeeld over beide voeten, draai je je lichaam een ​​halve slag naar links;
 3. Je eindigt met je linkervoet voor.

Kick-Ball-Change

Een favoriet voor op je cowboylaarzen Deze stap is gemakkelijk uit te voeren, maar ziet er moeilijk uit omdat hij snel wordt uitgevoerd:

 1. Met je gewicht stevig op je linkervoet, schop je de rechtervoet voor je, leidend met de hiel;
 2. Stap met je rechtervoet naar achteren, maar plaats alleen je gewicht op de bal van je voet om je gewicht weer snel te kunnen verplaatsen naar stap drie;
 3. Stap, hard (luid) op je linkervoet.

Begin vandaag nog met het volgen van online buikdanslessen.

Volg je dansles in Den Haag - Dansles Den Haag

De beste leraren Dans beschikbaar
Marijn
4,9
4,9 (8 reviews)
Marijn
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shirley
5
5 (3 reviews)
Shirley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joanne
Joanne
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Floortje
Floortje
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wietske
5
5 (3 reviews)
Wietske
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Talisa
Talisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Felicia
Felicia
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lieanne
Lieanne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (8 reviews)
Marijn
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shirley
5
5 (3 reviews)
Shirley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joanne
Joanne
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Floortje
Floortje
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wietske
5
5 (3 reviews)
Wietske
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Talisa
Talisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Felicia
Felicia
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lieanne
Lieanne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoe Kun je Line Dansen met de Perfecte Houding?

Houding is de sleutel voor alle dansers, maar verschillende soorten dansen vereisen verschillende rustposities.

Het beste advies dat we line dancers kunnen geven, is om de leiding te volgen van hun dansinstructeur (of iemand die lijkt te weten wat hij/zij doet op de dansvloer!). De meeste dansers moeten eerst demonstraties van de dans zien om die te kunnen verwerken en begrijpen, dus een instructeur of iemand vooraan om te helpen.

Als je geen echte danser hebt om te na te doen, dan zijn films of dansvideo's andere opties.

Rek- en rompspieroefeningen doen zijn ook gunstig voor de houding, en denk niet dat je je niet hoeft voor te bereiden op line dancing. Het kan net zo inspannend zijn als een Latin-dans!

Als je voelt dat je te veel naar voren helt, doe dan een borst- en schouder stretch door op je rug te liggen met je armen naar buiten gestrekt en ellebogen gebogen. Knijp je schouderbladen samen zonder je rug te buigen, houd de positie tien seconden vast en herhaal dan.

Als je echter het gevoel hebt dat je heupen niet goed uitgelijnd zijn, probeer dan je middelste gedeelte te versterken door op je rug te gaan liggen met je knieën gebogen en je voeten op de grond. Knijp je billen samen en duw je heupen omhoog naar het plafond. Houd de positie tien seconden vast en herhaal dan.

Als je echt een blijvende verandering in je danshouding wilt aanbrengen, oefen dan steeds opnieuw.

Je rug recht houden is een fulltime baan, dus je moet je de hele dag bewust zijn van je houding als je deze wilt verbeteren.

Video's om Country Dance te Leren

De country- en line dansstijl leren is nu mogelijk vanuit huis dankzij online video's! Onthoud dat je minstens zes andere koppels nodig hebt om aan alle dansen deel te nemen!

YouTube, Dailymotion, Instagram, er zijn verschillende platforms waar je online country & line dance lessen kunt vinden. Voor wie een nieuw muzikaal genre wil ontdekken en zelfstandig oefeningen wil doen, is het aan te raden om voor autodidactische lessen te kiezen.

Het bekijken van video's van danslessen is geweldig voor tussen de lessen en helpt je een paar euro te besparen!

Krijg met een paar klikken toegang tot de beste country danslessen op YouTube :

 • Brooke and Company,
 • Show Her Off,
 • Howcast,
 • Samantha Johnson,
 • Shalen Curle,
 • West Coast Country,
 • Shawn Trautman,
 • April and Davey,
 • Miguel Guzman,
 • Donny Robbins.

Online country dans docenten geven meestal handige tips als je professioneel danser wilt worden.

Toch adviseren we je deze leerzame video's alleen te gebruiken als een introductie tot dans.

Er gaat inderdaad niets boven instructie van een ervaren dansleraar persoonlijk!

Er zijn ook verschillende apps (zoals Dancing Line, Country Dance Lessons en Country Friends) om je stap voor stap de basisdansbewegingen van het country dansen te leren. Doe dan een gratis dansles vanaf je eigen smartphone of tablet!

Sommige passen lijken misschien op Ierse dans, vind je niet?

Leer Dansen op een Country Dance School

Zoek country dance lessen bij jou in de buurt
Leer dansen bij een country dance school | Flick.com - Carla Gattoni

Wie zei dat je naar het buitenland moet om lijndansen te leren?

In Nederland geven tientallen dansleraren begeleide lessen met traditionele muziek uit de VS.

Groepslessen zijn perfect om snel vorderingen te maken met linedance, maar ook om andere dansliefhebbers te ontmoeten - praat zelfs met een paar Amerikanen!

Line dansscholen organiseren regelmatig culturele reizen om studenten volledig onder te dompelen in de cultuur van het diepe zuiden.

Als onderdeel van dansschool- of dansvereniging activiteiten kun je deelnemen aan country danswedstrijden, workshops en zelfs op tournee naar de Verenigde Staten.

Hier zijn enkele country- en line dansscholen of -verenigingen in Nederland:

 • Country Line Dancers Born Country, Maartensdijk;
 • Traditional Country Dancers, Vijfhuizen;
 • Country Linedance, Ede;
 • The Blue Stars Line Dancers, Den Haag;
 • Country-Linedance Club Small Town Dancers, Scherpenisse;
 • Leidse Country Line Dancers, Leiden;
 • 'Silver Eagles' Country Dancers Original, Nijmegen.

In sommige van de grotere steden Nederland kunnen leerlingen van country dans hun bewegingen laten zien tijdens een country concert of een country muziekfestival dat wordt georganiseerd door nationale organisaties of onafhankelijke dansclubs.

Volgens een onderzoek uit 2016 uit Amerika kan country dance ons geheugen en hersenvermogen verbeteren!

Line dance lessen zijn voor iedereen toegankelijk: er zijn danslessen voor tieners en kinderen, volwassenen, senioren, enzovoort. Op country- en line dans scholen is er voor alle leeftijden wel een mogelijkheid!

Een andere trendy dans, Bollywood danslessen komen steeds vaker voor.

Line Dancing Bij Mij in de Buurt: Neem Privélessen!

Huur een privé docent in om te leren lijndansen
Neem country- en western danslessen met een pro! | Flick.com - Joan Campderros-i-Canas

Leer de basis van country- en line dansen met een bekende choreograaf!

Wat zijn de voordelen om een privé dansleraar in te huren?

Ten eerste, hoewel wijdverbreid in Nederland, zijn dansscholen moeilijk te vinden in kleinere steden. Het kan lastig zijn om gevoel te krijgen voor alle stijlen van country dansen door je te beperken tot lessen bij een dansvereniging.

Aan de andere kant bieden privé danslessen leerlingen de mogelijkheid om een ​​veelvoud aan country dance stijlen te ontdekken:

 • Line Dancing;
 • Western Promenade Dance;
 • Square dancing;
 • West Coast Swing;
 • Country Waltz;
 • Country Two Step;
 • Country Swing;
 • Nite Club Two Step;
 • Country Cha Cha.

Het andere voordeel van privélessen: de mogelijkheid om een ​​leraar in te huren die daadwerkelijk uit de Verenigde Staten komt!

Een autochtone leraar kan je niet alleen leren dansen, maar je ook informeren over de country & western cultuur.

Ten slotte kun je met privélessen leren in een tempo dat bij je past.

De relatie privé docent en leerling is regelmatiger en persoonlijker dan bij een groepsles en de leerling kan in een oogwenk choreografie leren en alle passen van de country dance perfect uitvoeren.

Bij Superprof vind je een dansleraar bij jou in de buurt voor alle soorten dans, van country tot Spaanse dans.

 

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!