Italië is de thuishaven geweest van talloze beroemde figuren. In feite behoren de bekendste namen van Italië ook tot de beroemdste namen in de geschiedenis van de westerse wereld.

Van kunst tot literatuur en politiek, en niet te vergeten muziek, mode en film, de Italiaanse cultuur heeft een aantal grote namen voortgebracht waar je zeker al van gehoord hebt. Dus, wat zijn nu die fascinerende verhalen achter deze beroemde namen? En waarom leven ze nog steeds voort?

Dit is onze lijst van de beroemdste Italianen die je moet kennen - en als je sommige namen niet kent, zul je ze na het lezen van dit artikel zeker niet vergeten!

Als dit je inspireert om meer over Italië te leren en als je geïnteresseerd bent om de taal te leren, waarom zoek je dan niet op Superprof naar lessen Italiaans om je kennis over de Italiaanse cultuur uit te breiden aan de hand van de taal zelf.

De beste leraren Italiaans beschikbaar
Alessandro
4,8
4,8 (16 reviews)
Alessandro
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (29 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
4,9
4,9 (11 reviews)
Ruben
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Francesca
5
5 (30 reviews)
Francesca
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mimi
4,8
4,8 (5 reviews)
Mimi
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Gaia
5
5 (8 reviews)
Gaia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chiara
4,9
4,9 (7 reviews)
Chiara
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (1 reviews)
Laura
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessandro
4,8
4,8 (16 reviews)
Alessandro
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (29 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
4,9
4,9 (11 reviews)
Ruben
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Francesca
5
5 (30 reviews)
Francesca
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mimi
4,8
4,8 (5 reviews)
Mimi
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Gaia
5
5 (8 reviews)
Gaia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chiara
4,9
4,9 (7 reviews)
Chiara
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (1 reviews)
Laura
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Italiaanse leiders, politici en zakenlieden

Julius Caesar (100 tot 44 v.C.)

Een beroemde Romeinse militaire leider en politicus. Julius Caesar is niet alleen een beroemde Italiaan, maar waarschijnlijk ook één van de beroemdste mensen die ooit geleefd hebben!

Julius Caesar
Een schilderij van Julius Caesar uit 1619. (Bron: Wikimedia Commons)

Hij is tenslotte niet alleen maar die man uit de stripverhalen van Asterix. Ook al is hij een legende legendarisch, hij bestond echt en leefde bijna 2000 jaar geleden, toen Italië het centrum van het Romeinse Rijk vormde.

Hij werd in Rome geboren in 100 n.Chr. en stierf er in 44 n.Chr. Hij was schrijver, politicus, en Romeins generaal. Als tacticus en politiek genie verwierf hij vooral bekendheid door de Romeinse legioenen te leiden bij hun verovering van Gallië (een gebied dat een groot deel van het huidige Frankrijk beslaat, evenals delen van België, Duitsland en Italië). Als leider speelde hij een belangrijke rol in de opkomst van het Romeinse Rijk en voerde hij vele politieke en sociale hervormingen door, velen waarvan we nu nog getuige zijn. De Juliaanse kalender, bijvoorbeeld, die door Caesar werd ingevoerd en in de Romeinse tijd domineerde, vormde de basis voor de Gregoriaanse kalender (de kalender die we nu gebruiken), die hem in 1582 verving.

Hij riep zichzelf in 48 n.Chr. uit tot dictator voor het leven en werd 4 jaar later in de Senaat vermoord na een complot van de senatoren. Na zijn dood hervormde zijn geadopteerde zoon Octavius uiteindelijk de Romeinse Republiek.

Klik hier voor Italiaans leren Amsterdam.

Benito Mussolini (1883-1945)

Elk land maakt wel eens donkere dagen door, en die donkere dagen worden meestal bepaald door de leiders van het land. Voor Italië was dat Benito Mussolini.

Mussolini, geboren in 1883 in Dovia di Predappio en gestorven in Giulino di Mezzegra in 1945, was journalist en de leider van Italië tussen 1922 en 1943.

Hij sloot zich in 1912 aan bij de Italiaanse Socialistische Partij en werd in 1914 verbannen. Hij richtte later in 1921 de Nationale Fascistische Partij op.

In 1922 werd hij, na verscheidene bedreigingen, intimidaties en gewelddaden, belast met het samenstellen van een regering. Hij werd daarom minister van Binnenlandse Zaken, minister van Buitenlandse Zaken, en voorzitter van de ministerraad. In 1924 consolideerde een reeks wetten zijn macht.

In 1936 sloot hij een unie- en samenwerkingsovereenkomst met nazi-Duitsland en het Italiaanse leger zou tijdens de Tweede Wereldoorlog met nazi-Duitsland samenwerken.

Dankzij de geallieerde overwinningen werd hij in 1943 een halt toegeroepen. In 1945 probeerde Mussolini Italië te ontvluchten, maar werd echter door communisten gevangen genomen, door een vuurpeloton gedood en daarna aan zijn voeten opgehangen.

Volg je online cursus Italiaans!

Matteo Renzi (1975 - )

Matteo Renzi, geboren in 1975 in Florence, begon zijn loopbaan in de marketing. Hij kwam in de politiek terecht toen hij in 1996 Romano Prodi steunde. Hij is lid van de linkse Italiaanse Democratische Partij. Hij werd in 2004 ook verkozen tot president van de regio Florence. Hij werd in 2009 tot burgemeester van Florence verkozen.

In 2012 was hij kandidaat om secretaris van de Democratische Partij te worden. Hoewel hij verslagen werd, kreeg hij de positie een jaar later alsnog. Hij werd premier van Italië in 2014. Hij verving Enrico Letta, die gedwongen werd zijn post te verlaten.

Silvio Berlusconi (1936 - )

Voor hij de politicus was die we nu kennen, was Silvio Berlusconi een zakenman. Berlusconi, geboren in Milaan in 1936, stichtte en leidde Fininvest (een financiële holdingsmaatschappij) en Mediaset (een mediagroep).

In 1994 werd hij, dankzij zijn centrum-rechtse politieke beweging Forza Italia, voor het eerst premier. Hoewel hij aftrad, werd hij later in 2001 opnieuw premier.

Na twee succesvolle regeringen geleid te hebben, werd hij in 2006 verslagen, maar zou twee jaar later president worden na een onverwachte verkiezing. Nadat hij in 2013 veroordeeld was wegens belastingfraude, werd hem tot 2019 een verbod opgelegd om een openbaar ambt uit te oefenen.

Begin nu met Italiaanse les.

Italiaanse ontdekkingsreizigers

Marco Polo (1254-1324)

Nog zo'n beroemde figuur waar je waarschijnlijk over zult horen wanneer je Italiaans leert.

Marco Polo was een Italiaanse koopman en ontdekkingsreiziger die in 1254 in Venetië geboren werd en er in 1324 stierf.

Marco Polo
Marco Polo leidde vele spannende expedities. (Bron: Wikimedia Commons)

Marco Polo, beroemd om zijn reizen naar China, was behalve koopman ook ambassadeur van de eerste Mongoolse keizer van de Yuan Dynastie Kublai Khan.

Hij werd daarna boodschapper voor de overheerser van China, Iran en Rusland en voltooide een groot aantal diverse missies doorheen Azië.

Het 13de-eeuwse werk, Le Livre de Merveilles (Boek van de Wonderen der Wereld), beschrijft Marco Polo's belevenissen zoals verteld door de ontdekkingsreiziger zelf. Dit boek werd niet door Marco Polo geschreven, maar de verhalen werden overgeschreven door Rustichello da Pisa, een Italiaanse schrijver die met Polo in de gevangenis had gezeten en naar zijn verhalen had geluisterd.

Marco Polo's Livre de Merveilles bevat veel interessante verslagen van zijn eerste ontdekkingen van onbekende gebieden. Polo was één van de eerste Europeanen die Azië verkende, en omdat hij nooit veel van de flora en fauna van verre landen afwist, dacht hij ten onrechte dat sommige dieren mythische wezens waren toen hij ze zag. Een beroemd voorbeeld van een blunder is zijn verwarring van een neushoorn met een eenhoorn, omwille van zijn hoorn!

Onlangs werd een TV serie over zijn leven gemaakt en zou hij ook invloed hebben gehad op Christoffel Columbus, een andere bekende ontdekkingsreiziger die op zijn reizen een exemplaar van Polo's beroemde reisverslag bij zich zou hebben gedragen.

Zoek nu naar Italiaanse les Rotterdam.

Christopher Columbus (1451-1506)

Iedereen kent de beroemdste Europese ontdekkingsreiziger, Christoffel Columbus (ook bekend als Cristoforo Colombo), maar wist je ook dat hij een Italiaan was?

Hij werd geboren in 1451 in Genua, Italië en stierf in 1506 in Valladolid, Spanje. Columbus werd beroemd omdat hij als eerste man de Atlantische Oceaan overstak. Hoewel hij eerder in Oost-Azië wilde eindigen in plaats van in de Amerika's, leidde Columbus' pionierstocht hem naar het Caraïbisch gebied, en werd hij algemeen bekend als de eerste Europeaan die in 1492 het nieuwe werelddeel ontdekte.

De ontdekkingen van Christoffel Columbus waren niet alleen grote verdiensten in de toenmalige wereld van de Europese ontdekkingsreizen, ze vormden ook het begin van de verspreiding van een wereldwijde Europese aanwezigheid en leidden tot de kolonisatie van nieuwe gebieden, want hij eiste namelijk deze landen op voor de kroon van Castilië.

Christoffel Columbus
Hoewel hij voor Spanje werkte, was Christoffel Columbus eigenlijk een Italiaan. (Bron: Wikimedia Commons)

Volgens historici speelde Christoffel Columbus een belangrijke rol in enkele van de grootste ontdekkingen van de 15e en 16e eeuw, en zijn eerste reis wordt genoemd als een keerpunt in de moderne mensheid, want hij wordt vaak met de uitbouw van het Westen in verband gebracht.

Maar achter de pioniersfiguur dat in geschiedenisboeken wordt afgeschilderd, schuilen vele duistere feiten rond Columbus wat de geschiedenis van de Europese kolonisatie van de Amerika's betreft.

Misschien wel de meest shockerende bijdrage van Columbus aan de Europese overheersing van de Amerika's was zijn oprichting van de transatlantische slavenhandel. Hij had namelijk een groep inheemse mensen uit het Caraïbisch gebied gevangen genomen, die hij naar Europa wilde overbrengen om als slaven verkocht te worden.

Volg je cursus Italiaans met een privéleraar!

Italiaanse wiskundigen, wetenschappers en uitvinders

Antonio Meucci (1808 - 1889)

Antonio Santi Giuseppe Meucci was een Italiaanse uitvinder, en vermoedelijk de eerste die de telefoon uitvond, eerder dan Alexander Graham Bell... maar hij is vooral bekend als ontwikkelaar van toestellen voor spraakcommunicatie.

Meucci onderzocht na zijn carrière in Cuba vele jaren lang elektromagnetische spraakcommunicatie en slaagde er in 1856 in om zijn stem uit te zenden via een bedradingsopstelling. Hij had in zijn huis een telefoonachtig apparaat gemaakt, zodat hij met zijn toen zeer zieke en gehandicapte vrouw kon communiceren.

Helaas ontbrak het Meucci aan financiële middelen om zijn uitvindingen te bekostigen, en A. Graham Bell kreeg in 1875 een patent voor hetzelfde type apparaat. Meucci gaf echter niet op en bleef de rest van zijn leven prototypes uitvinden en ontwerpen, en verwierf patenten voor o.a. kaarsenvormen, een lampenbrander, een hygrometer en een methode om melk te testen.

Volg je online cursus Italiaans!

Galileo (1564-1642)

Galileo is een van de grootste Europese geleerden op het gebied van natuurkunde, wiskunde, astronomie en geometrie. Galileo (Galileo Galilei), geboren in 1564 in Pisa en gestorven in Arcetri in 1641, was een pionier op het gebied van de natuurkunde. Sinds 1680 wordt hij zelfs beschouwd als de grondlegger van de discipline. Bovendien legde hij de grondslagen van de moderne mechanica.

"Meet wat meetbaar is, en maak meetbaar wat niet meetbaar is". - Galileo Galilei

Galileo's passie voor het najagen van de waarheden die onze plaats in het universum verklaren, leidde hem tot enkele opmerkelijke ontdekkingen. Hij knutselde onder andere een geavanceerde versie van de telescoop in elkaar nadat hij gehoord had over de uitvinding van een dergelijk apparaat in Holland. Ook werd hij bekend omwille van zijn betrokkenheid bij vele domeinen die de weg vrijmaakten voor de moderne wetenschap.

Galileo hield zich intensief bezig met astronomie en het begrijpen van het zonnestelsel - hij werd zelfs beschuldigd van ketterij omdat hij had gesuggereerd dat de planeten rond de zon draaiden! Helaas leverde zijn passie voor het bestuderen van het heelal hem een levenslange gevangenisstraf op, opnieuw wegens ketterij vanwege zijn steun aan de Copernicaanse theorie. Gelukkig kon Galileo zijn straf verzachten tot huisarrest, maar helaas had hij niet het recht om zijn ideeën te delen, en zijn overtuiging dat de zon in het centrum van het zonnestelsel stond moest door Galileo zelf publiekelijk verworpen worden.

De beste leraren Italiaans beschikbaar
Alessandro
4,8
4,8 (16 reviews)
Alessandro
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (29 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
4,9
4,9 (11 reviews)
Ruben
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Francesca
5
5 (30 reviews)
Francesca
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mimi
4,8
4,8 (5 reviews)
Mimi
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Gaia
5
5 (8 reviews)
Gaia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chiara
4,9
4,9 (7 reviews)
Chiara
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (1 reviews)
Laura
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessandro
4,8
4,8 (16 reviews)
Alessandro
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (29 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
4,9
4,9 (11 reviews)
Ruben
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Francesca
5
5 (30 reviews)
Francesca
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mimi
4,8
4,8 (5 reviews)
Mimi
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Gaia
5
5 (8 reviews)
Gaia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chiara
4,9
4,9 (7 reviews)
Chiara
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (1 reviews)
Laura
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Italiaanse schrijvers en dichters

Dante Alighieri (1265-1321)

Je kunt amper Italiaans leren zonder over Dante te spreken! Het is Italiaans voor beginners!

Dante Alighieri (echte naam Durante degli Alighieri) was een Florentijns dichter, schrijver, en politicus. Hij werd geboren in Florence in 1265 en stierf in Ravenna in 1321. Hij is het meest bekend om zijn epische dichtwerk La divina commedia, of De goddelijke komedie.

Zoek op Superprof naar diverse lessen Italiaans.

Dante Alighieri
Dante wordt geprezen voor de taalkundige eenwording van Italië. (Bron: Wikimedia Commons)

Volgens veel historische bronnen is de Italiaanse taal zoals ze nu is, te danken aan Dante Alighieri.

In feite droeg zijn literaire meesterwerk ertoe bij dat het Toscaanse dialect (vooral het Florentijnse subdialect) in heel Italië werd opgelegd als de standaardtaal van de natie. Dante vormde het moderne Italiaans door de taal te verrijken met de uitbreiding van de woordenschat.

Hoe groot was zijn invloed dan?

Dante's literatuur verrijkte niet alleen het moderne Italiaans, ze heeft het vrijwel opgebouwd. Aan het begin van de 14e eeuw (rond de tijd dat Dante schreef) bevatte de Italiaanse taal slechts zestig procent van de woordenschat die essentieel is voor de hedendaagse communicatie in het Italiaans, terwijl dat tegen het eind van dezelfde eeuw maar liefst negentig procent was.

Dante's succes in de literatuur heeft ertoe geleid dat veel leerlingen Italiaans en moedertaalsprekers nog steeds kunnen genieten van zijn epische gedicht, omdat de taal die ze spreken door Dante zelf is uitgetekend.

Naast Dante's talrijke prestaties en zijn grote nalatenschap, staat Dante Alighieri ook in onze lijst van top 5 Italiaanse kunstenaars!

Italiaanse kunstenaars

Michelangelo (1475 – 1564)

Michelangelo was een Renaissance-schilder, beeldhouwer, architect, dichter en kunstenaar.

In 1488 ging Michelangelo in de leer bij de schilder Domenico Ghirlandaio en waren zijn voornaamste kunstwerken vooral beeldhouwwerken. In 1505 werd hij door Paus Julius II naar Rome teruggeroepen om de graftombe van Julius zelf te ontwerpen. Het liep op niets uit, maar Michelangelo maakte wel een beeld van Mozes voor de graftombe. Michelangelo's volgende grote opdracht was het plafond van de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan (1508-1512), waardoor hij in populariteit steeg en waarvoor hij tot op de dag van vandaag het meest bekend is.

Michelangelo ontwierp bovendien monumenten voor Giuliano en Lorenzo de' Medici in de Medici Kapel in San Lorenzo.

In 1534 keerde de kunstenaar opnieuw naar Rome terug, waar hij gevraagd werd om 'Het laatste oordeel' te schilderen op de altaarwand van de Sixtijnse Kapel (1537-1541). Het volgende decennium was hij echter steeds meer actief als architect in plaats van als creatief schilder.

Verdiep je meer in de Italiaanse kunst naarmate je de taal leert - volg vandaag nog je cursus Italiaans!

Leonardo da Vinci (1452-1519)

Leonardo da Vinci (of Leonardo di ser Piero da Vinci, om zijn volledige naam te gebruiken) was een genie waar je waarschijnlijk over gehoord hebt in je lessen Italiaans. Hij werd geboren in 1452 in Vinci, Italië en stierf in 1519 in Amboise, Frankrijk.

Tegenwoordig wordt hij gezien als een symbool van de Renaissance. Leonardo da Vinci was een manusje-van-alles, en schijnbaar ook een meester in alles. Hij was schilder, wetenschapper, architect, wiskundige, dichter, diplomaat, astronoom, en zelfs beeldhouwer.

Da Vinci
Leonardo da Vinci is ongetwijfeld één van de meest getalenteerde mensen die ooit geleefd hebben. (Bron: Wikimedia Commons)

Hij staat waarschijnlijk het meest bekend als de kunstenaar van 's werelds beroemdste schilderij, de Mona Lisa, maar daarnaast wordt hij ook herinnerd als een belangrijke figuur in de geschiedenis van de wetenschap. Als iemand die enorm gedreven was om het universum te begrijpen, wordt Da Vinci nog steeds beschouwd als iemand die zijn tijd ver vooruit was.

Da Vinci tekende ontwerpen voor vliegtuigen, auto's, onderzeeërs en helikopters, en deed ook cruciale ontdekkingen op het gebied van optica, anatomie, hydrodynamica en bouwkunde.

Da Vinci's liefde voor kunst was niet in strijd met zijn wetenschappelijke belangstelling; hij probeerde in feite wetenschappelijke verschijnselen te verklaren door ze op papier te zetten, zodat hij deze verschijnselen nog gedetailleerder kon bestuderen.

Wil je meer te weten komen over de mensen die de Italiaanse kunst hebben gevormd? Bekijk dan de beroemdste Italiaanse schrijvers en schilders.

Italiaanse musici en componisten

Antonio Vivaldi (1678-1741)

Antonio Vivaldi was een beroemd componist en vioolgenie. Vivaldi, geboren in Venetië in 1678 en gestorven in Wenen in 1741, drukte een grote stempel op de klassieke muziek. Hij was één van de belangrijkste componisten van de barokperiode.

Je hebt misschien wel gehoord van De Vier Seizoenen, Stabat Mater en L'estro armonico - deze werden allemaal gecomponeerd door Antonio Vivaldi.

Vivaldi's muziek staat bekend om zijn heldere en levendige stijl, en in zijn tijd als componist schreef Vivaldi meer dan 500 concerti (waarvan de meeste voor de viool), 46 opera's en talloze andere uitvoeringen voor instrumenten en zang.

Veel mensen weten niet dat Vivaldi behalve een muzikaal genie ook muziekleraar was aan een meisjesschool, en daarnaast ook nog eens een gewijd priester was! Maar hoewel hij vanaf zijn 15e naar het priesterschap had toegewerkt, werd hij door een afnemende gezondheid gedwongen om dit avontuur op te geven.

Luciano Pavarotti (1935-2007)

Luciano Pavarotti was een beroemde Italiaanse zanger. Pavarotti, geboren in 1935 en gestorven in 2007 in Modena, stond bekend als een van de grootste operazangers van zijn generatie.

Met meer dan 100 miljoen verkochte albums wereldwijd is hij niet alleen beroemd om zijn stem, maar ook omdat hij met succes de klassieke stijl van opera naar de populaire cultuur wist te brengen. De tenor werkte ook samen met tal van andere bekende artiesten, waaronder Mariah Carey, U2, en Barry White voor humanitaire doelen als War Child. Het was echter niet alleen zijn doorsteek naar de pop die Pavarotti tot een begrip verhief; de kenmerkende kwaliteit van zijn stem schiep een legende in de wereld van de opera. Pavarotti wordt zelfs door velen geprezen als één van de beste tenoren van de 20e eeuw.

Pavarotti's humanitaire werk, waarbij hij zijn roem gebruikt om aandacht te vragen voor wereldproblemen, leverde hem in 1998 de titel Boodschapper van de Verenigde Naties voor de Vrede op.

Andrea Bocelli (1958 - )

Eén andere van 's werelds beroemdste zangers is eveneens een Italiaans exportproduct. Andrea Bocelli is een Italiaanse zanger, geboren in Lajatico in 1958. Na vele opera's en een stortvloed aan albums die zowel populair waren in de klassieke gemeenschap als een succes in de hitlijsten, is de tenor Andrea Bocelli over de hele wereld bekend om zijn vocale talent.

De zanger (die sinds zijn 12de blind is) heeft over de hele wereld meer dan 80 miljoen albums verkocht. Bocelli is niet alleen beroemd geworden in de wereld van de klassieke muziek, maar hij is ook bekend door zijn popmuziek. Je zou Con te partirò, Vivo per lei, of Romanza eens moeten beluisteren.

Andrea Bocelli's bijdragen aan de muziek leverden hem een ster op de Hollywood Walk of Fame op en hij kreeg ook de titel van Grootofficier van de Orde van Verdienste van de Italiaanse Republiek.

Giuseppe Verdi (1813 – 1901)

Giuseppe Verdi was een vooraanstaand Italiaans operacomponist in de 19e eeuw, die vooral bekend is door opera's als Rigoletto (1851), Il trovatore (1853), La traviata (1853), Don Carlos (1867), Aida (1871), Otello (1887), en Falstaff (1893) en door zijn Requiem Mis (1874).

Verdi vertoonde al op jonge leeftijd muzikaal talent en studeerde muziekcompositie voor hij zijn eerste grote doorbraak kreeg in 1833, toen hij werd aangenomen om te dirigeren in de Philharmonie in Busseto.

Na een aantal familietragedies en mislukte opera's werd Verdi uiteindelijk bekend om zijn bedrevenheid in het creëren van melodieën en zijn gebruik van grootse theatrale effecten. Dat hij zich vervolgens van de traditionele Italiaanse operastijl afwendde, droeg bij tot zijn roem. Gedurende de rest van de jaren 1840, en tot in de jaren 1870, bleef Verdi's succes en roem steeds groeien.

Ondanks de de plannen die hij had om met pensioen te gaan, werkte Verdi in het midden van de jaren 1880 samen met componist en romanschrijver Arrigo Boito aan de voltooiing van Otello, gebaseerd op Shakespeare's 'Othello'. Het werd aanvankelijk in heel Europa met groot gejuich ontvangen, en wordt tot op de dag van vandaag beschouwd als één van de grootste opera's aller tijden.

Giacomo Puccini (1858 – 1924)

Giacomo Puccini was, en blijft, één van de populairste componisten van de opera. Zijn opera's zijn wereldwijd beroemd omwille van hun hoge drama, hun fantastische melodieën en de rijkdom aan grootse rollen die ze bieden aan zangers die op het planken willen staan.

Puccini werd geboren in een familie van kerkmusici en verhuisde in 1880 naar Milaan om aan het Milaans Conservatorium te studeren. Als student woonde hij vele voorstellingen in La Scala bij. Puccini voltooide zijn eerste opera, de eenakter 'Le villi', voor de Sonzogno Wedstrijd; die werd door de jury afgewezen maar ging in 1884 met veel succes in première. Zijn tweede opera, Edgar (1889) was helaas een mislukking, maar het derde werk (en eerste volwaardige werk) bracht hem weer op het goede spoor.

Terwijl hij Manon Lescaut voltooide, sloot Puccini zich aan bij librettisten Giuseppe Giacosa en Luigi Illica, het drietal schreef Puccini's drie grootste opera's: La bohème (1896), Tosca (1900) en Madama Butterfly (1904). Na de dood van Giacosa in 1906 had Puccini echter moeite om inspiratie te vinden. Toch bleef hij indrukwekkende werken maken.

In zijn laatste jaren begon Puccini aan zijn laatste opera Turandot, die zich afspeelt in het oude China, maar hij voltooide helaas nooit de laatste akte aangezien hij stierf aan keelkanker. De opera werd later voltooid door Franco Alfano en ging twee jaar na Puccini's dood in première.

Leer veel meer over Italiaanse musici en componisten terwijl je kennis opdoet over de Italiaanse taal - volg vandaag nog een Italiaanse cursus!

Italiaanse beroemdheden

Giorgio Armani (1934 - )

Giorgio Armani, geboren in 1934 in Piacenza, is een Italiaanse stylist. Hij is de mede-oprichter van zijn gelijknamige bedrijf en heeft een aantal modelijnen voor mannen en vrouwen ontwikkeld. Hij werd beroemd omdat hij sterren en beroemde sportclubs kleedde. Vandaag loopt Georgio Armani's fortuin in de miljarden (geschat op € 8 miljard in 2018).

Armani werd beroemd in de jaren 1980 toen zijn opvallende ontwerpen voor mannenpakken in de mode kwamen, waarbij zijn kleding zelfs te zien was in de populaire TV-serie Miami Vice en andere ontwerpen werden gedragen door talloze sterren van het witte doek. Hierdoor kreeg het merk Armani zijn huidige reputatie.

Monica Bellucci (1964 - )

Het Italiaanse model en actrice Monica Bellucci werd geboren in Città di Castello in 1964. Ze is bekend door haar rollen in films als The Matrix, The Passion of the Christ, en Spectre. Ze was vele jaren getrouwd met de Franse acteur Vincent Cassel, tot hun scheiding in 2013. Ze wordt ook vaak beschouwd als één van de mooiste vrouwen ter wereld. Speelde ze in één van onze beste Italiaanse topfilms?

Opvallend is dat Monica Bellucci nooit van plan was om een acteercarrière na te jagen, in feite streefde ze oorspronkelijk een carrière in de rechten na. Terwijl ze studeerde voor haar rechtenstudie, werkte Bellucci als model om wat extra geld te verdienen en haar door de universiteit te helpen, maar dit veranderde dus in een voltijdse carrière. Na haar televisiedebuut in 1990 was Bellucci's acteercarrière een feit.

Sophia Loren (1934 - )

Sophia Loren is een Oscarwinnende Italiaanse actrice, nu 84 jaar oud. Loren staat bekend om haar opmerkelijke schoonheid en wordt in opiniepeilingen vaak vermeld bij 's werelds mooiste vrouwen aller tijden.

Loren werd in 1934 in Rome geboren en groeide op in armoede. Ze begon haar filmcarrière als tiener en werd al snel beschouwd als één van de mooiste vrouwen aller tijden. Ze won de Oscar voor beste actrice voor de film 'Two Women' in 1961 en een Academy Honorary Award in 1991. Enkele van de films waar ze bekend om was zijn: 'Aida,' 'The Gold of Naples', 'The Pride and the Passion', 'Two Women', 'Yesterday, Today, and Tomorrow', en 'Marriage, Italian Style'.

Loren bleef de hele jaren '60 de hoofdrol spelen in Italiaanse, Amerikaanse en Franse films.

Ze keerde in de loop van de jaren '80 terug naar haar geboorteland om meer tijd door te brengen met haar gezin, dat nu ook twee tienerzonen telde. In deze tijd lanceerde ze ook haar eigen parfum, later gevolgd door een make-uplijn en daarna een boek.

Loren is elegant ouder geworden, met behoud van haar jeugdige gloed en zandlopervormige lichaamsbouw, en blijft ook aanwezig op rode loper-evenementen.

Bekijk nu op Superprof het aanbod voor Italiaanse lessen.

Francesco Totti (1976 - )

Francesco Totti is een Italiaanse voetballer die in 1976 in Rome geboren werd. Hij bracht zijn hele carrière door bij Roma.

Totti bleef zijn hele loopbaan in Rome. Kun je het hem kwalijk nemen? (Bron: Unsplash.com)

Hij begon zijn loopbaan in 1993. In die tijd was de enige andere ploeg waarvoor hij speelde de Italiaanse nationale ploeg. Behalve dat hij met Italië de Wereldbeker won in 2006, behoort hij ook tot de 100 grootste spelers aller tijden. Tijdens zijn loopbaan scoorde Totti in totaal 250 doelpunten voor Roma.

Valentino Rossi (1979 - )

Valentino Rossi is een motorcoureur die in 1979 in Urbino geboren werd. Sinds hij zijn carrière in 1996 begon, heeft Rossi een aantal titels gewonnen. Hij won in totaal 9 keer het MotoGP-kampioenschap en wordt algemeen beschouwd als één van de beste motorrijders die nog steeds rijdt.

Deze 15 beroemde Italianen hebben elk op hun eigen terrein hun stempel gedrukt op de Italiaanse cultuur. Natuurlijk konden we niet elke beroemde Italiaan in deze lijst opnemen. Zoals je ziet zijn er in Italië heel wat mensen die niet alleen beroemd zijn in Italië, maar ook in Europa en over de hele wereld.

Beroemdheden die in Italië wonen

Alsof het nog niet genoeg is dat Italië zo'n lange lijst beroemdheden heeft voortgebracht, huist het Europese land ook een aantal hedendaagse beroemdheden in zijn charmante steden.

Een ster zijn betekent natuurlijk dat er ook veel geld mee gemoeid is... en wat is een betere manier om die grote sommen geld uit te geven dan aan een woning op een plek die je lief is? Ook al is het misschien niet hun hoofdverblijfplaats, toch kiezen veel populaire sterren voor een verblijf in Italië, zodat ze kunnen genieten van de charmes die het land te bieden heeft - mooi weer, lekker eten en warme mensen.

George Clooney

Onder de liefhebbers van de Italiaanse cultuur is ook George Clooney, die een groot landgoed met 30 kamers aan het Comomeer bewoont. Zijn huis is enorm groot, en hij brengt er ook zo'n vier maanden per jaar in door. Dit is trouwens niet eens zijn enige woning aan het Comomeer! Toen hij het landhuis voor het eerst kocht, moest er veel aan verbouwd worden, dus kocht hij ook het perceel ernaast om het werk goed in de gaten te kunnen houden.

Brad Pitt

Hij is ongeveer even beroemd als Clooney. En hij bezit ook een huis in Italië. Samen met ex-vrouw Angeline Jolie kocht hij een groot pand in Valpolicella, maar het is niet bekend of ze het pand sinds hun scheiding nog hebben. Het gebouw met 15 slaapkamers was een fantastische eigendom voor hen en hun zes kinderen.

Donatella Versace

Donatella Versace koos voor het stadsleven en bezit een appartement van twee verdiepingen in het hart van Milaan, de perfecte plaats voor iemand die in de mode-industrie werkt.

Sting

De Engelse zanger, Sting, is ook op de kar gesprongen en kocht een groot, antiek huis in Toscane. Het huis met negen slaapkamers is bedoeld als investering voor zijn kinderen, samen met andere eigendommen over de hele wereld. Hij vindt namelijk dat een grote som geld te overdonderend zou zijn (Sting behoort tot één van best verdienende muzikanten in Groot-Brittannië).

Helen Mirren

Helen Mirren, Britse actrice, heeft een oud huis in Salento gerenoveerd. Toen ze het kocht was het een verlaten rustiek gebouw van 500 jaar oud, maar ze heeft het omgetoverd tot een prachtig huis, omgeven door een wijngaard, rozenstruiken, en olijfgaarden.

Madonna

De wereldberoemde muzikante Madonna heeft ook haar liefde voor Italië bekend gemaakt en kocht op het hoogtepunt van haar carrière een appartement van twee verdiepingen in Verona als haar uitvalsbasis voor Italië.

Leonardo DiCaprio

Tenslotte kocht Leonardo DiCaprio (wiens vader Italiaans is) een huis in Verona, waar zijn beroemdste film Romeo and Juliet zich afspeelde. Het is niet zijn enige woning, maar hij koos een appartement met uitzicht op de stad voor wanneer hij door Europa reist.

Natuurlijk zijn er nog veel meer beroemdheden en belangrijke bekende figuren die ervoor gekozen hebben om hun geld te besteden aan eigendommen in Italië, samen met talloze andere sterren die het land regelmatig bezoeken en prijzen om zijn unieke schoonheid en cultuur.

Nu je de smaak van de cultuur te pakken hebt, kun je misschien overwegen om lessen Italiaans te volgen bij een privé-leraar of online Italiaans te leren.

Wil jij je graag verder verdiepen in de Italiaanse geschiedenis en wil jij toevallig ook kennis opdoen over deze unieke taal? Volg gerust een Italiaanse cursus gegeven door een van van Italiaans experts op Superprof!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.