Stel dat je favoriete tijdverdrijf het zoeken naar de voor jou beste boeken in de boekencollecties langs de Seine is. Nadat je er een hebt gevonden, dwaal je naar je favoriete café of bistro voor een kopje thee, sla je je felbegeerde boek van Sartre of Zola open...

En je kunt elk woord lezen en begrijpen!

Maar bewijst dat je vermogen om de Franse taal effectief te gebruiken, in elke situatie?

Jammer genoeg niet.

Om dat bewijs te krijgen, zou je je moeten onderwerpen aan officiële tests en je bekwaamheid om Frans te gebruiken, laten meten en categoriseren door het Ministerie van Nationaal Onderwijs in Frankrijk.

We hebben het hier niet over het omzetten van je VMBO-testscores voor vreemde talen in een bij benadering equivalent.

Onze Franse buren hebben hun taalcertificeringsexamens zorgvuldig verdeeld in drie segmenten, die elk overeenkomen met een of meer delen van het Europees Referentiekader (ERK) voor talen.

Voor het geval je niet bekend bent met genoemd kader:

Niveau A1 staat voor de basiskennis in de taal; C2 staat voor vloeiend zijn in de taal. B1- en B2-examens zijn bedoeld om de vaardigheden van intermediaire taalleerlingen te testen en te certificeren.

Raadpleeg de tabel aan het einde van deze blog voor de samenhang tussen de Franse examens en hun ERK-tegenhangers.

Bij Franstaligen heten die examens DILF, DELF en DALF.

Laten we ze nu eens nader bekijken.

Kijk hier voor meer informatie over de kosten van bijles Frans.

Werk aan je spreekvaardigheid
Leer om een gesprek te voeren in het Frans ǀ Flickr.com - Jacqui

Volg je Frans cursus online!

De beste leraren Frans beschikbaar
Ron
5
5 (12 reviews)
Ron
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vicky
4,8
4,8 (11 reviews)
Vicky
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arianne
4,8
4,8 (11 reviews)
Arianne
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maureen
5
5 (8 reviews)
Maureen
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martinus
5
5 (8 reviews)
Martinus
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bert
5
5 (7 reviews)
Bert
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hélène
4,9
4,9 (7 reviews)
Hélène
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (12 reviews)
Mohamed
37€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ron
5
5 (12 reviews)
Ron
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vicky
4,8
4,8 (11 reviews)
Vicky
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arianne
4,8
4,8 (11 reviews)
Arianne
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maureen
5
5 (8 reviews)
Maureen
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martinus
5
5 (8 reviews)
Martinus
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bert
5
5 (7 reviews)
Bert
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hélène
4,9
4,9 (7 reviews)
Hélène
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (12 reviews)
Mohamed
37€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Vroege Certificering via DILF

Echt, deze examenacroniemen verkondigen hun niveaus. DILF staat voor Diplôme Initial de Langue Française.

Het is dus logisch (Initial) dat degenen die DILF volgen beginners zijn; net begonnen met hun uitstapjes naar de Franse woordenschat en Franse grammatica.

Het DILF is een officiële kwalificatie die wordt uitgereikt door het Franse Ministerie van Onderwijs en die een basiscompetentie in het Frans erkent - een niveau dat overeenkomt met A1.1 op de ERK-schaal.

Niettemin worden alle vier de gebieden van taalvaardigheid getest: lezen, schrijven, spreken en luisteren.

 • Het leesgedeelte omvat het begrijpen van eenvoudige instructies en basisinformatie;
 • In het schrijfgedeelte moet de kandidaat een formulier invullen of een eenvoudig bericht schrijven. Het vermogen om getallen correct te begrijpen en te schrijven wordt ook uitgedaagd;
 • Het luistergedeelte draait om het begrijpen van een openbare boodschap of eenvoudige instructie. Ook hier wordt het gebruik van cijfers gespecificeerd;
 • Het spreekgedeelte bestaat uit een interview met een panel van examinatoren en diverse gespreksactiviteiten, zoals het voorstellen van mensen en het maken van een doktersafspraak.

Spraak- en luistervaardigheid scoren hoger voor dit examen dan schrijven en lezen - waarvan het totale aantal punten oploopt tot 30.

Over het algemeen zou de kandidaat in totaal 50 van de 100 punten moeten scoren om een ​​voldoende te behalen.

Voor het mondelinge gedeelte wordt 35 uit 70 als voldoende beschouwd.

Het is belangrijk op te merken dat er geen specifieke vragen zijn over grammatica en werkwoordvervoeging; elke fase van het examen is gericht op pragmatische overwegingen.

Het DILF wordt beschouwd als de eerste stap naar een latere DELF-test.

Omdat het DILF echter alleen in Frankrijk wordt aangeboden, kun je een onderdompelingscurriculum overwegen in je favoriete Franse provincie in afwachting van dit examen.

Kijk hier voor de beste Franse lessen.

DELF: Een Frans Taalexamen voor Iedereen

Je kunt al op zeer jonge leeftijd beginnen met het leren van Frans
Als je tussen de zeven en twaalf jaar bent kun je al een DELF test Frans doen ǀ Pixabay - khamkhor

Om dit even te verduidelijken: hoewel er vooruitgang is in deze taalvaardigheidsexamens, ben je niet verplicht om de elementaire examens af te leggen voorafgaand aan het testen op gemiddeld of gevorderd niveau.

Het DELF (Diplôme d'Études en Langue Française) biedt een breed scala aan tests die zijn ontworpen voor elke Franse taalstudent, van DELF Prim - voor studenten vanaf zeven jaar, tot DELF Pro, de test gericht op zakelijke professionals.

Het meest afgenomen examen heet DELF Tout Public, oftewel DELF publiek toegankelijk.

Deze vier examens, elk steeds moeilijker, testen dezelfde aspecten van je tweede taal als DILF: lezen, schrijven, spreken en luisteren.

Het behandelde onderwerp en de intensiteit varieert echter sterk. Dat blijkt uit de tijd die voor elk examen is uitgetrokken.

Terwijl het A1-examen een uur en twintig minuten duurt, duurt het B2-examen meer dan twee uur en de onderwerpen van discussie variëren van politiek tot andere fel bediscussieerde onderwerpen.

Er is geen plaatsingstoets om te bepalen welk examen je moet afleggen.

Het Franse Ministerie van Onderwijs biedt echter voorbeeldtests om je te helpen bepalen op welk niveau je je in Franse studie bevindt en welk certificeringsexamen je moet afleggen.

De DELF is een slagen of zakken test. Scoor je boven de aangegeven drempel voor het examen dat je aflegt, dan word je op dat niveau gecertificeerd.

Mocht je uitspraak bijvoorbeeld onvoldoende blijken te zijn - waardoor je niet gecertificeerd kan worden, dan mag je het examen opnieuw doen, maar pas na 60 dagen.

In tegenstelling tot andere taaltoetsprogramma's, kun je niet alleen het gedeelte herkansen waarin je geen vaardigheid hebt aangetoond; je moet het hele examen opnieuw doen.

De kosten van het examen zijn afhankelijk van het niveau waarop je zit. De prijstabel van de Alliance Française Amsterdam geeft aan dat: de test op A1, of Basis Niveau, € 85,- kost; hoog gemiddeld, of B2, kost € 145,-.

Elke keer dat je deelneemt aan het examen, betaal je een vergoeding, ook als je hetzelfde examen opnieuw doet.

Kijk hier voor online lessen Frans.

Een Woordje over DALF

Laten we zeggen dat je het grootste deel van je academische carrière Franse lessen hebt gevolgd. In feite zouden de meesten je als tweetalig beschouwen, en je verwacht zelfs Franse A-niveaus te hebben... met andere woorden, je bent goed gevorderd in Frans spreken, lezen en schrijven.

Je taaltraining kan je kwalificeren om DALF (Diplôme Approfondi de Langue Française) te doen: een grondig onderzoek van je vermogen om te praten en te schrijven over geesteswetenschappen, sociale studies en actuele gebeurtenissen door middel van Franse conversatie en zinsopbouw.

Het C1-examen duurt iets meer dan vier uur en kost € 180,-.

Het testen van je kennis van de Franse taal en cultuur op het hoogste niveau, C2, duurt drie en een half uur en kost je € 190,-.

Nu we een uitsplitsing van de testniveaus hebben, gaan we dieper in op het leren van talen, afgestemd op het niveau dat waarschijnlijk het meest gunstig voor je is; degenen die in het studieprogramma zijn opgenomen.

Tips Voor een Succesvolle DELF

Bepaal Welk Examen Je Wilt Doen

Voor de volwassen Franstalige is de keuze eenvoudig: hij/zij kan het bovengenoemde publiek toegankelijke examen afleggen, of DELF Pro: bedoeld voor diegenen voor wie het expressieniveau geschikt is voor de zakenwereld.

Bereid je voor om zaken te kunnen doen in Frankrijk
Als je zaken wilt doen in Frankrijk, dan kun je het beste de Delf Pro test doen ǀ Pixabay - 425147

Als je hoopt te werken in Frankrijk of een van de Franstalige landen, dan is dat het examen voor jou.

Beide vereisen dat je vaardigheidsniveaus aantoont in het bereik van A1 tot B2, maar de aard van de discussies en de stof is iets anders.

Het Pro-examen bevat meer zakelijke terminologie.

De jonge Franse leerling heeft een grotere keuze aan examens:

 • Prim – voor basisschoolleerlingen. Geteste niveaus zijn 1 tot A2;
 • Junior: voor kinderen en tieners op de middelbare school; ze kunnen testen van niveau A1 tot B2;
  • De niveaus zijn hetzelfde als tests voor volwassenen, maar de besproken onderwerpen zijn relevant voor mensen van die leeftijdsgroep.
 • Onderwijsinstelling: Zelfde tests/niveaus als de Junior-categorie, maar afgenomen in een klaslokaal, via een Franstalig leercentrum;
  • Als je kind bijvoorbeeld lessen volgt bij de Alliance Française in Amsterdam of Rotterdam, kan het worden aangemoedigd om DELF te doen op aanbeveling van de leraar.

Neem Contact op met je Dichtstbijzijnde Testcentrum

Als je niet in Frankrijk woont en niet ingeschreven bent op een Franse taalschool, moet je misschien een taaltestcentrum bij jou in de buurt zoeken.

Zelfs als je bent ingeschreven bij een taalschool, is het mogelijk dat deze niet gecertificeerd is om het examen officieel af te nemen.

Er zijn 34 locaties van de Alliance Française in Nederland. Contact met hen opnemen om de volgende beschikbare testdata en de meest actuele testcriteria te vinden, is essentieel om een ​​plekje te bemachtigen.

Als je weet wanneer en waar je moet testen, vermijd je de mogelijkheid van verwarring en frustratie, waardoor je kansen op een goede evaluatie van je taalvaardigheid toenemen.

Oefenen, Oefenen, Oefenen

Blijf oefenen voor je Frans taaltest
Train je luistervaardig om je Franse test te halen ǀ Pixabay - Wokandapix

Vanaf het moment dat je je inschrijft voor de test van je keuze, moet je elke kans die je krijgt aangrijpen om Frans te spreken, lezen en luisteren.

Actief deelnemen aan je cursussen Frans; ondervraag je leraar Frans over elk aspect van de taal waar je moeite mee hebt.

Je kunt overwegen een Superprof-leraar in te schakelen om je een extra boost van zelfvertrouwen te geven. Als je wilt kun je vandaag nog aan de slag met je Franse bijles!

Woon alle Franse culturele activiteiten bij die je kunt; zorg ervoor dat je Frans spreekt tegen iedereen die bienvenue of bonjour tegen je zegt.

Neem contact op met je plaatselijke bibliotheek: misschien organiseren ze een Franse filmavond. Zo niet, dan hebben ze misschien een paar titels te huur.

Of je kunt Franse televisie en muziek streamen.

Al deze suggesties kunnen je kind of kinderen aanspreken, die mogelijk Franse taalcursussen volgen ter voorbereiding op hun test.

Er is geen geaccrediteerde of aanbevolen manier om jezelf onder te dompelen in Franse taalstudies - behalve in Frankrijk te wonen voor volledige onderdompeling in de taal en cultuur.

Het volgen van taallessen, gevolgd door versterkende activiteiten, zal je echter zeker goed voorbereiden om DELF te doen, op welk niveau je ook kiest!

Leer meer over het oefenen van je Franse vaardigheden.

We laten je nu zien hoe de Franse taalcertificeringsexamens samengaan met het Europese Referentiekader voor talen. Bonne Chance!

 • DELF Prim - Basisschoolleerlingen van 7 tot 12 jaar - Geteste niveaus: A1.1; A1; A2
 • DELF Junior - Middelbare scholieren van 12 tot 17 jaar - Geteste niveaus: A1; A2; B1; B2
 • DELF Onderwijsinstelling - Middelbare scholieren van 12 tot 17 jaar - Geteste niveaus: A1; A2; B1; B2
 • DELF Publiek Toegankelijk - Volwassenen Geteste niveaus: A1; A2; B1; B2
 • DELF Pro - Volwassenen - Geteste niveaus: A1; A2; B1; B2
 • DALF - Volwassenen - Geteste niveaus: C1 en C2.
>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!