Het is niemand ontsnapt, en het is een understatement om te zeggen dat het Mandarijn-alfabet de antithese is van het Latijnse alfabet.

Naast het leren van een nieuwe grammatica en woordenschat, zul je heel serieus moeten kijken naar het schrijven van de taal.

In dit opzicht is het, naast andere talen zoals Koreaans, Russisch of Japans, een extra moeilijkheid om Chinees te leren en Chinees te schrijven.

Het Chinese Kangxi-woordenboek meldde het bestaan van meer dan 47.000 verschillende karakters, terwijl een geschoolde student slechts tussen de 5.000 en 6.000 karakters leert.

Let op: om een Chinese krant te lezen of bijna alle documenten van het dagelijks leven te begrijpen, is een kennis van slechts 2.000 tekens nodig.

Hoewel er alternatieve middelen zoals pinyin bestaan, zullen we proberen je een aantal hulpmiddelen te geven om het schrijven en begrijpen van Chinese karakters te leren beheersen.

De beste leraren Chinees beschikbaar
Tao
5
5 (11 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (57 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yu
5
5 (1 reviews)
Yu
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tao
5
5 (11 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (57 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yu
5
5 (1 reviews)
Yu
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Een Voorwaarde: het Leren van de Basiscomponenten

Een beetje moed! Met de kennis van 2.000 tekens kun je de krant lezen!

Voordat we hals over kop beginnen met het leren van de karakters, lijkt het onontbeerlijk om de meest voorkomende basiscomponenten te beheersen.

In het Chinees schrijven worden de karakters met streken geschreven. Er zijn acht fundamentele streken die verschillende varianten (29 varianten) kunnen hebben, die de zogenaamde complexe streken zijn. Het is dankzij de basisstreken en complexe streken dat het mogelijk is om basiscomponenten (radicalen) te ontwikkelen.

In het Mandarijn Chinees bestaan 214 basis tekens
Met de kennis van 2.000 karakters kun je een Chinese krant lezen ǀ Visualhunt - o_sam_o

In Mandarijn Chinees zijn er 214 verschillende radicalen die de basis zullen zijn om beroemde Chinese karakters te schrijven. Het is inderdaad dankzij de bijna oneindige combinatie van deze radicalen dat het mogelijk is om een ​​of meer karakters te vormen, een woord, een zin, een gedachte of een idee uit te spreken.

Voor de beginnende student is het dus een goed idee of zelfs een essentieel idee om te beginnen met het leren van het Mandarijn door zich op de radicalen te concentreren.

Dit zal toelaten om een ​​solide basis te hebben voor het herkennen en onthouden van de radicalen die in een bepaald karakter worden gebruikt. Beginnen met het direct leren van de karakters is in het begin zoveel complexer zonder de beheersing van de radicalen.

Hier zijn de verschillende 'radicalen' die je nodig hebt om Chinees te schrijven.

Ontdek ook hoe je Chinees leert lezen!

Ezelsbruggetjes om Chinese Karakters te Leren

De leerhandleiding van Chinese karakters ‘Stick’ biedt geheugensteuntjes voor het onthouden van niet minder dan 1.600 verschillende karakters.

De ernst van de methode is waterdicht, dit boek heeft het interessante onderscheid dat het gezamenlijk wordt geschreven door autochtone Chinese en Chinese studenten, soms zelfs beginners.

Het is vooral verstandig om beginnende studenten in de methode te hebben geïntegreerd in de zin dat ze vaak ezelsbruggetjes hebben gemaakt die door anderen kunnen worden gebruikt.

Hierdoor hoeft de leuke en praktische methode niets meer te bewijzen. Dit boek is beschikbaar in digitale of fysieke versie voor een prijs die schommelt tussen € 10,00 (digitaal) en € 16,00 (fysiek).

Maar omdat de ezelsbruggetjes niet altijd een exacte wetenschap zijn en niet voor iedereen dezelfde waarheid vertegenwoordigen, waarom zou je dan niet een notitieboek of een woordenlijst met radicalen van Chinese karakters maken?

Inderdaad, de meest effectieve ezelsbruggetjes zijn die we zelf maken, omdat ze gerelateerd zijn aan onze emoties en/of dingen die we kennen.

Chinees leren Utrecht, meld je vandaag nog aan bij Superprof en boek je eerste les.

De Basisregels om Karakters te Leren

Het Belang van Ontleden om ze te Leren

Zoals we al eerder zeiden, is het essentieel om de karakters onder de knie te krijgen in kleinere eenheden, streken of radicalen.

Met het onder de knie hebben van radicalen kun je het idee vinden dat hoort bij een karakter dat soms een verzameling van meerdere radicalen is.

Bijvoorbeeld, voor iemand die nog nooit het Chinese pictogram 药 voor ‘medicijn’ heeft gezien en zijn radicalen kent, zal het mogelijk zijn om te herkennen:

 • De radicaal van het gras boven, het symbool van medicijn in het Chinees 艹;
 • De radicaal van de zijde links 纟, om het allemaal in te pakken;
 • Zowel als het symbool voor de lepel 勺 , voor medicinale poeders.

Met andere woorden, iemand die nog nooit het karakter heeft gezien dat aan drugs is gekoppeld, zal nog steeds in staat zijn om het algemene idee van dit karakter te bepalen (en dat het op de een of andere manier verband houdt met medicijnen) dankzij de beheersing van de radicalen.

Chinese karakters moeten in een denkbeeldig vierkant worden geschreven
Gebruik in het begin vierkanten om Chinees te schrijven ǀ Visualhunt - nerxs

De Schrijfregels van Chinese Karakters

Om Chinees goed te kunnen schrijven, is het uiterst belangrijk om de regels te volgen.

 • Eerst moet je beginnen met het schrijven van een karakter van links naar rechts, maar ook van boven naar beneden;
 • Voor karakters binnen een vierkant is het belangrijk om de inhoud van het vierkant te schrijven voordat je het sluit;
 • Karakters met elkaar kruisende horizontale en verticale lijnen, moeten altijd de horizontale lijnen vóór de verticale lijnen weergeven;
 • Vergeet bij het schrijven van meerdere opeenvolgende karakters ook om ze na elkaar te maken, beginnend met de meest rechtse;
 • Houd er ten slotte altijd rekening mee dat een karakter in een 'denkbeeldig vierkant' moet worden geschreven en dat een karakter dat uit meerdere radicalen bestaat, als het te breed is, niet door de andere partij kan worden begrepen.

Bijvoorbeeld,

Wees voorzichtig wanneer je een Chinees teken schrijft om een opening te laten wanneer er een is!

Chinees leren Amsterdam via Superprof.

Wanneer Denk je dat een Karakter Wordt Beheerst?

Om te overwegen dat een bepaald karakter perfect onder controle is, moet je in staat zijn:

 • Het te herkennen aan zijn vorm;
 • De uitspraak kennen die verschillende tonen of intonaties bevat volgens de gegeven context;
 • Maar je moet ook weten hoe je het moet schrijven door de volgorde van de streken onder controle te hebben die voor elk karakter kunnen verschillen.

Voordat je kunst met Chinees schrijven kunt maken, moet je oefenen!

Begin het leren van Chinees met het begrijpen van karakters
Het leren van Mandarijn gaat over het herkennen van vormen en patronen ǀ Visualhunt - Victor Wong (sfe-co2)

De Meest Effectieve Hulpmiddelen om de Karakters te Leren

Chineasy

Bij het leren van Chinees is de 'Chineasy'-onderwijsbenadering uiterst innovatief en interessant. De benadering van het door Shaoran Hsueh geïnitieerde proces is om in termen van taal 'de kloof tussen Oost en West te overbruggen'.

Maar wat is dan het proces?

Het idee is heel eenvoudig en omvat pictogrammen en het visuele geheugen van de leerling.

Enkele voorbeelden van tekeningen om tekens te onthouden!

Bijvoorbeeld, voor het leren van het Chinese karakter voor mensen 人 , is het bijbehorende pictogram om een ​​hoofd op het kruispunt van de twee lijnen te plaatsen en een schoen aan het einde van elk van de twee streken om een ​​sneeuwpop te maken. Op dezelfde manier wordt het idee om iemand of iets te volgen gedaan door de combinatie van twee 'mensen'.

Deze benadering. volledig gebaseerd op het visuele is wat originaliteit vormt, het genie voor sommige of een zwakte voor critici van de methode die benadrukken dat het mogelijk moeilijk is om de personages in hun context te plaatsen wanneer ze niet worden geassocieerd met de visuele elementen die we allemaal meer weten. Ieder zal zijn eigen mening hierover hebben.

Verzilver deze tips om snel Chinese karakters te leren!

HSK Voorbereiding

Andere leuke hulpmiddelen zijn uiterst effectief in het leren van Chinese karakters.

Dit is met name het geval voor veel platforms op internet die de HSK testevaluatie in het Chinees willen voorbereiden. Deze test formaliseert mondelinge maar ook schriftelijke vaardigheden van karakters voor wie Mandarijn geen moedertaal is.

Afhankelijk van het niveau (van 1 tot 6) zijn de karakters die nodig zijn om te beheersen verschillend en zijn beschikbaar op de website van het China Institute : chineseinstitute.org

Chine.in

Andere websites zoals 'Chine.in' bieden een uitgebreide benadering van de basiskarakters om te studeren en te beheersen met een uitsplitsing van het schrijven van elk karakter, de uitspraak, fonetiek, vertaling en meer in het algemeen de verschillende ideeën die kunnen worden geassocieerd.

Zelfs voor degenen die niet willen slagen voor de HSK-test, is het controleren van de gevraagde tekens nuttig omdat deze het meest worden gebruikt.

Ten slotte is het ook mogelijk om privélessen of een cursus Chinees te volgen om je kennis van Chinese karakters te verbeteren of te perfectioneren (Mandarijn lessen in Nederland).

China is dichterbij dan je denkt
Je hoeft niet over de wereld te reizen om Chinees te leren ǀ Visualhunt - Pieter Musterd

In het Kort:

 • Zeggen dat het leren van Engels, Duits of Spaans totaal verschilt van de Chinese taal, zou een open deur opentrappen zijn. Inderdaad, naast dat je jezelf vertrouwd moet maken met een Chinese woordenschat en een nieuwe grammatica, moet je helemaal opnieuw beginnen voor het schrijven;
 • Het leren schrijven of lezen van Chinese karakters is echter niet zo complex als wat het op het eerste gezicht lijkt. Door slim gebruik te maken van alle vermogens van het geheugen en de hersenen of door technieken te gebruiken die hun waarde hebben bewezen bij het leren van talen in het algemeen, is het mogelijk om het leren gemakkelijker te maken en er zelfs van te genieten! Zoek naar ezelsbruggetjes, ongeacht hun betekenis, zolang ze maar zinvol voor je zijn;
 • Al snel zul je zien dat er een vorm van logica zit in het schrijven van Chinese karakters. Zodra deze logica is verworven, zal het een stuk eenvoudiger zijn ze om te beheersen, te leren en snel vooruitgang te boeken;
 • Ten slotte lijkt discipline het sleutelwoord te zijn bij het leren van het traditionele Chinese schrift. Probeer altijd elk karakter in de juiste volgorde te schrijven, de volgorde van de streken te kennen op basis van de karakters, elk aspect ervan te beheersen (herkenning van zijn kalligrafie, zijn betekenis, zijn uitspraak, zijn verschillende intonaties) lijken de enige manier te zijn om ze beetje bij beetje onder controle te krijgen.

Ontdek ook onze complete gids voor het leren van Mandarijn ...

Vind je eigen persoonlijke Chinese leraar in Nederland op Superprof:

 • Chinese lessen in Leiden
 • Mandarijn lessen in Rotterdam
 • Chinese lessen in Delft

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!