Over diversiteit gesproken! Over geschiedenis gesproken... de wereldstad die we Amsterdam noemen heeft het allemaal, ook al sluiten de concepten diversiteit en geschiedenis elkaar vaak uit.

De economische geschiedenis wordt vaak over het hoofd gezien ten voordele van de sociale geschiedenis, en vooral de militaire geschiedenis.

Als student economie die zich begeeft door het middeleeuwse deel van Amsterdam, dat overigens nog geen 1 km² groot is, denk je dan soms na over de boekhoudsystemen die ingezet werden om van Amsterdam een ware metropool te maken?

 • Micro-economie en macro-economie
 • Ontwikkelingseconomie - Ja, in die tijd was Nederland een ontwikkelingsland!
 • Arbeidseconomie: wat was de menselijke kost van het bouwen van deze prachtige structuren?
 • Bedrijfseconomie: zelfs toen bloeide het nog onbekende kapitalisme al!
 • Internationale economie, inclusief handel: hoe zijn we een natie van 'kaaskoppen' geworden?
 • Milieu-economie - van de steengroeven die de steen voor gebouwen produceerden tot het land waarop ze zijn gebouwd...

Aan de andere kant, misschien zijn deze gedachten nooit bij je opgekomen.

Kan het zijn dat je overweldigd wordt door je studies? Word je belemmerd door het continu aframmelen van de wiskunde die je moet beheersen om je bachelordiploma te behalen?

Weess niet bang en kijk op: Er is hulp voor je!

Je kunt troost vinden in begeleiding door een gekwalificeerde leraar die goed thuis is in de principes van economie en statistische analyse.

Hoe vind je die ene persoon in de meest bevolkte stad van ons land?

Laat Superprof je daarbij helpen! Vind hier een docent voor bijles economie.

De beste leraren Economie beschikbaar
Adam
4,9
4,9 (36 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Isa
4,9
4,9 (16 reviews)
Isa
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josephine
4,9
4,9 (22 reviews)
Josephine
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (13 reviews)
Mick
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
4,9
4,9 (7 reviews)
Julia
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,7
4,7 (6 reviews)
Ton
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cornelis
5
5 (9 reviews)
Cornelis
37€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (7 reviews)
Huib
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (36 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Isa
4,9
4,9 (16 reviews)
Isa
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josephine
4,9
4,9 (22 reviews)
Josephine
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (13 reviews)
Mick
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
4,9
4,9 (7 reviews)
Julia
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,7
4,7 (6 reviews)
Ton
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cornelis
5
5 (9 reviews)
Cornelis
37€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (7 reviews)
Huib
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Nodige Hulp Vinden

Druk om te slagen
Voel je de druk om te slagen? Zoek een docent Economie! (Bron: Unsplash.com)

Je zou alle lof moeten krijgen voor het aannemen van een studiegebied dat anderen doorgaans vermijden voor z'n 'droogheid' en geestdodende materie.

Om nog maar te zwijgen van de kloof in het curriculum tussen economische theorie en economische gebeurtenissen in de wereld, die studenten wereldwijd tot protest hebben geleid.

Als je inderdaad naar je Bachelor Econometrie toe werkt aan de Vrije Universiteit Amsterdam (School of Business and Economics) bestaan je vakken bijna uitsluitend uit wiskunde en statistiek, en zelfs je keuzemogelijkheden zijn grotendeels afhankelijk van je vermogen om goed te kunnen rekenen!

Als dat het geval is, ben je dan niet beter af met een wiskundeleraar?

Aan de andere kant, als je dit najaar een Bachelor Philosophy, Politics and Economics aan de Vrije Universiteit Amsterdam (School of Business and Economics) wil beginnen, zullen de vakken in je cursus vooral de nadruk leggen op de studie en toepassing van economische theorie.

De vakken in je studieplan bevatten onder andere Perspectieven uit Sociale Wetenschappen en de Geschiedenis van Economische Ideeën, om er maar twee te noemen!

Natuurlijk zul je nog steeds cursussen rekenen en statistiek moeten doorstaan, maar de wiskunde is lang niet zo intensief als wanneer je kiest voor Econometrie.

Hierdoor heb je misschien meer baat bij een leraar zakelijk schrijven, in plaats van een wiskundeleraar, om zo effectieve en doortastende essays te kunnen samenstellen... allemaal goede training voor het schrijven van je thesis!

Wat als je je voorbereidt op je examen economie in het VWO?

In dat geval heb je een docent economie nodig: iemand die economische theorieën verduidelijkt en helpt om uitschieters in statistische modellen uit te leggen.

Gelukkig voor jou – en voor eerstejaars universiteitsstudenten, kun je profiteren van begeleiding door een student die zich op minimaal één niveau hoger dan jij bevindt.

Volgens de aanbevolen richtlijnen moet een persoonlijke docent minstens één niveau hoger zitten dan de student.

Dat betekent dat studeren met een universiteitsstudent terwijl je zelf nog je VWO-diploma moet behalen niet alleen perfect aanvaardbaar is, het kan zelfs heel erg nuttig zijn!

Zij herinneren zich nog steeds hun zware beproeving en kunnen je tips geven voor een succesvol examen!

Laten we er nu een gaan zoeken!

Hulpmiddelen op de Campus

Hoewel de het studeren in het VWO meestal op jezelf gebeurt, zijn er nog steeds adviseurs en instructeurs waar je op kunt vertrouwen. Je kunt die mentors vragen waar je terecht kan voor bekwame hulp.

Vraag naar academici van een hoog niveau... 

De psychologie van studenten in het eerste jaar van hun opleiding economie aan de universiteit loopt doorgaans forse klappen op.

Niet alleen door de omvangrijke wiskunde en het nodige kritisch denken, maar ook omwille van de nieuwe omgeving en het dramatische afscheid van traditionele, door de leraar geleide lessen.

Het is dus logisch dat ze academische ondersteuning nodig hebben, samen met groepsstudie.

De Studentenvereniging

Je kan gemakkelijk lessen en mensen met een passie voor economie vinden in het kantoor van je studentenvereniging.

Je informeert best of ze studiesessies organiseren in kleine groepen, of zelfs misschien hulp bij huiswerk of persoonlijke begeleiding bieden.

Houd er rekening mee dat je niet per se een afgestudeerde in de economie nodig hebt om je te onderwijzen; studenten die slechts één niveau hoger zitten kunnen ook volstaan – zolang je er zeker van bent dat je van hen kunt leren.

Vraag naar aanbevelingen
Vraag rond: je kunt via de afdeling Economie zeker een docent vinden. (Bron: Unsplash.com)

Wat de Afdeling Economie te Bieden Heeft

Vergeet even het beeld van strenge professoren die aan het einde van de les hun boekentas dichtslaan de collegezaal verlaten in een walm van tweed!

Als een bepaald studieonderwerp een obstakel vormt, kun je je professor om hulp vragen, of vragen of hij/zij een ervaren student kan aanbevelen die je bijles kan geven.

Als er geen andere lessen zijn waar je dringend naartoe moet, kan het je verbazen dat je leraar altijd bereid is om een paar minuten vrij te maken en een zachtere toon aanneemt terwijl hij je de grondbeginselen van de Econometrie uitlegt.

Als je inderdaad met een walm van tweed bent achtergelaten, zou je je misschien beter naar het secretariaat begeven om antwoorden te krijgen.

Niet voor je teksten Economie, jammer genoeg. Het is echter heel goed mogelijk dat het personeel een lijst bijhoudt van docenten of studiebegeleiding die je handig kan vinden.

Terwijl je op het secretariaat bent, moet je zeker en vast het prikbord bekijken, waar dergelijke advertenties op je wachten om gelezen te worden.

Controleer ook de prikborden in je studentenhuis, de eetzaal en de bibliotheek!

De bibliotheek is nog een plek waar je persoonlijke bijles zou kunnen vinden: zoek uit of er studiegroepen zijn die daar regelmatig samenkomen, voor wiskunde, algebra, statistiek of economie.

Tot slot, als je de studenten-app van de campus hebt gedownload, log dan regelmatig in om te zien welke mogelijkheden daar op de loer liggen.

Je zou ook zelf een advertentie kunnen plaatsen, hetzij op de app of op die bovengenoemde prikborden... of allebei!

Online lessen economie
Maar bestaan er ook online lessen economie? (Bron: Unsplash.com)

Hoe Zit Het Met Online Bijles?

Inderdaad, er is online een weelde aan persoonlijke bijles te vinden, en er zijn verschillende manieren om er van te profiteren!

Je moet jezelf eerst een paar vragen stellen:

 • Waar heb je hulp bij nodig? Misschien een leraar schrijven?
 • Zou een privéleraar je zelfvertrouwen kunnen laten toenemen?
 • Als dat zo is, is thuisbegeleiding je optie naar keuze, of zou je goed kunnen leren met een online leraar?
 • Zou je het overwegen om bijles te krijgen als deel van een kleine groep studenten?
 • Wat vind je van bedrijven voor bijles?
 • En wat met gratis bijles?

De kosten van bijlessen hebben zeker een grote invloed op je, vooral als je budget krap is: thuisbegeleiding kan een dure aangelegenheid zijn!

Terwijl gratis bijles de beste optie voor je portemonnee lijkt, kun je best sceptisch zijn over de kwaliteit van de les die je zou krijgen.

Aan de andere kant van het spectrum beschikken instanties voor bijles over alle noodzakelijke kwalificaties om bijles van de bovenste plank te bieden, maar de kosten van zulke academische begeleiding kunnen al snel onbetaalbaar worden.

Thuisbegeleiding heeft hetzelfde stigma, en onterecht.

Superprof beschikt over meer dan 60 leraren economie in de omgeving van Amsterdam, van wie de meesten bereid zijn om ook jou bijles te geven. De overgrote meerderheid geeft tevens lessen via webcam, mocht dat beter bij jou passen.

De gemiddelde prijs voor een Superprof-docent Economie is een verrassend lage €20 per uur, en de meeste onder hen bieden zelfs hun eerste les gratis!

Wacht even: komt dat niet overeen met Mankiw's 4de Principe van Economie?

Ontdek andere Tutorials Online

Aangezien Amsterdam bezaaid is met instituten voor hoger onderwijs, zou het geen verrassing moeten zijn dat je voor elke discipline MOOC's kunt vinden die verbonden zijn aan zowat elke campus.

MOOCs, of 'massive open online cursussen', worden alleen online gegeven. Ze bestaan uit een mix van lezingen, video's en vooral panelgesprekken met studenten.

In feite is jouw inbreng in die discussies verplicht om deze buitenschoolse cursussen succesvol af te ronden.

Als je aan de Universiteit van Amsterdam bent ingeschreven, vind je zeker dergelijke lessen die voor jou beschikbaar zijn.

Het beste aspect van MOOC's is dat ze voor het grootste deel volledig gratis zijn!

Een strenge leraar
Met online bijles geen strenge leraren! (Bron: Unsplash.com)

De Khan Academy

Als je Engels spreekt, kun je een hele lading nuttige informatie vinden in de economielessen van de Khan Academy.

Dit gratis programma bestaat uit korte videosegmenten, gevolgd door quizzen die je kennis over het onderwerp testen en bepalen hoeveel je hebt geleerd na opname van het gepresenteerde materiaal.

Als je worstelt met economische concepten, is deze online bibliotheek van lesvideo's misschien wel een goudmijn voor jou.

Mocht je echter persoonlijke bijles nodig hebben, zul je deze niet vinden bij Khan.

Voor zover wij weten, is dat het enige nadeel van deze site: je werkt zelfstandig, zonder enige feedback of aanvullende instructies die op jouw behoeften zijn afgestemd.

Of je nu de voorkeur geeft aan de onderwijsmethoden van een centrum voor bijles, liever sessies thuis volgt of online bijles gewend bent, er zijn slechts drie factoren die bepalen of je de juiste leraar economie hebt gevonden.

De beste docenten zijn betaalbaar, deskundig en gepassioneerd door hun vak.

Wanneer al deze punten samenkomen, heb je je ideale leraar gevonden. Succes!

Op zoek naar een leraar economie in Nederland? Zie hieronder!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter