Als je je voorbereidt op het examen economie in het VWO, of als je al bent ingeschreven voor één van de economische richtingen aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, ben je waarschijnlijk al op de hoogte van het feit dat er in dit vakgebied meer dan één soort diploma bestaat.

Voor degenen onder jullie die met het idee flirten om econoom te worden, maar nog niet zeker zijn in welk gebied ze zich willen specialiseren, bieden we hier een overzicht.

In het vakgebied economie kun je je studie richten op de theorie en toepassing van economische principes, of op de wiskundige en statistische kant van de zaken.

Als de eerste optie je aanspreekt, zou je bachelorstudie meer gericht moeten zijn op de sociale wetenschappen; dat is de studie van, onder andere:

  • Sociologie - hoe samenlevingen functioneren
  • Menselijke geografie: de verspreiding en diaspora van een volk
  • Geschiedenis gaat vooral over de opkomst en ondergang van samenlevingen, én belangrijke gebeurtenissen
  • Politicologie omvat politieke activiteiten, ideeën en gedragingen
  • Volksgezondheid, als indicator van algemeen sociaal welzijn
  • Economie: de verdeling en het gebruik van rijkdom en geld in een samenleving, én tussen verschillende samenlevingen

Zie je hoe elk hierboven genoemd onderwerp een impact heeft op economie in het algemeen?

Neem alsjeblieft de analyse van de studie economie niet op als een manier om zware wiskunde te vermijden: gevorderde wiskunde en algebra zullen nog steeds prominent aanwezig zijn in je curriculum, zij het in een iets mindere mate dan in de zusterstudie.

Economie bijles op Superprof

Wiskunde is een belangrijk onderdeel van economie
Wiskunde maakt sowieso een groot deel uit van je opleiding. (Bron: Unsplash.com)

Als je de elegantie van formules verkiest en je de logica van functies waardeert, ben je misschien eerder geneigd een studie Econometrie te volgen.

Om af te studeren met onderscheiding, heb je een sterk analytisch redeneervermogen nodig, net als een grondig inzicht in kwantitatieve onderzoekstechnieken – het vermogen om je te concentreren op objectieve metingen, deze in context te plaatsen en conclusies te trekken uit de resultaten.

Heb je gehoord over deze twee economen in India? Ze gebruikten 's nachts satellietbeelden van hun land om patronen van inkomens-en welvaartsongelijkheid in hun land te bespeuren.

Laten we even kritisch nadenken en raden welk soort diploma economie ze hebben...

Als je op school voor een studie Econometrie gaat, zul je intensieve studies in de hogere wiskunde en statistische analyse moeten doorstaan.

Begint en eindigt het traject naar een diploma economie dan met wiskunde? Helemaal niet!

Elke student economie moet daarnaast ook een verdienstelijke schrijver zijn - niemand zal een langdradig, slecht opgebouwd essay publiceren dat geen scherpe en duidelijke conclusies bevat.

Bovendien moet er bij de studie en de beoefening van economie aardig wat gelezen worden.

Ettelijke studenten zeggen zelfs dat ze tijdens het lezen van een lang essay of ander leesvoer als een baksteen in slaap vielen!

Dit overzicht van een curriculum economie roept de volgende vraag op: welk soort leraar heeft een economiestudent nodig?

Laat Superprof je helpen om het antwoord hierop te vinden...vind hier een leraar Economie bij mij in de buurt.

De beste leraren Economie beschikbaar
Adam
4,9
4,9 (36 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Isa
4,9
4,9 (16 reviews)
Isa
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josephine
4,9
4,9 (22 reviews)
Josephine
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (13 reviews)
Mick
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
4,9
4,9 (7 reviews)
Julia
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,7
4,7 (6 reviews)
Ton
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cornelis
5
5 (9 reviews)
Cornelis
37€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (7 reviews)
Huib
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (36 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Isa
4,9
4,9 (16 reviews)
Isa
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josephine
4,9
4,9 (22 reviews)
Josephine
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (13 reviews)
Mick
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
4,9
4,9 (7 reviews)
Julia
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,7
4,7 (6 reviews)
Ton
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cornelis
5
5 (9 reviews)
Cornelis
37€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (7 reviews)
Huib
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Bijles in Economie

Thuisbegeleiding vinden is niet moeilijk
Het is niet helemaal niet zo moeilijk om thuisbegeleiding te vinden! (Bron: Unsplash.com)

Toegegeven, economie is niet het meest glamoureuze onderwerp om in af te studeren; er bestaan zelfs minder dan 60 films over dit onderwerp.

De meesten gaan eerder over financiën, en ongeveer de helft ervan zijn documentaires.

Vergelijk die cijfers bijvoorbeeld eens met films over archeologie: Indiana Jones, Tomb Raider en The Mummy zijn drie franchises die onmiddellijk bij me opkomen.

Uit een dergelijke vergelijking blijkt natuurlijk dat economie lang niet zo sexy of begeerd is als andere disciplines in de sociale wetenschappen.

Het accentueert wel het feit dat - net zoals een archeologiestudent geen archeoloog nodig als begeleider - een economiestudent niet per se alle hoop op een leraar economie hoeft te vestigen.

Dat zou inderdaad weinig hoop bieden!

Volgens Bijleshuis zijn er slechts een vijftal leraren in de regio Rotterdam die je de economische principes kunnen uitleggen, een aantal onder hen hebben nog nooit iemand begeleid.

Niet dat een gebrek aan leerervaring per se een slechte zaak is. De grootste zorg is eerder een gebrek aan verifieerbare referenties.

Superprof heeft daarentegen 130 leraren voor bijles economie in de regio, wiens betrouwbaarheid werd gecontroleerd, die je binnen enkele uren zullen contacteren nadat je hen een bericht hebt gestuurd, én waarvan de prijs per uur gemiddeld niet meer bedraagt dan €18.

Als extra stimulans geeft iedere leraar zijn eerste lesuur zelfs gratis!

Of het nu gaat om een grondig inzicht in de econometrie of micro-economie, deze leraren komen dit graag bij jou thuis of op eender welke plek uitleggen, of ze geven bijles via webcam.

We praten straks verder over online bijles...

Als je niet kiest voor een Superprof-leraar, raden we aan dat je een leraar zoekt die gespecialiseerd is in het gebied waar jij moeite mee hebt: wiskunde of essays schrijven, bijvoorbeeld.

Je zult merken dat het heel wat eenvoudiger is om een wiskundeleraar of docent voor algemene academische begeleiding te vinden, dan eender wie die een beetje thuis is in macro-economie of statistiek.

Superprof heeft sowieso een privéleraar die bij je past, van hulp bij je huiswerk tot examenvoorbereiding!

Vind hier een online leraar Economie.

Samen les volgen
Je kunt met een kleine groep studenten naar de video's van de Khan Academy kijken. (Bron: Unsplash.com)

Een Online Leraar Vinden

Online begeleiding is misschien niet zo afschuwelijk als je denkt.

Terwijl sommige studenten ervoor kiezen om een band op te bouwen met hun buitenschoolse leraar, genieten anderen eerder van de splitsing van theorielessen en het traditionele studeren met een leraar die hen coacht op afstand.

In deze digitale tijden haalt online studiebegeleiding het onderste uit de kan en stimuleren ze studenten met behulp van materialen voor bijles die beschikbaar zijn op het web.

En wat een enorme lading informatie kan je online vinden!

De Khan Academy

Dit is een Amerikaans leerplatform dat 'cursussen' organiseert in alle wiskundevormen, waaronder algebra, economie en financiën.

Hoe het werkt: selecteer je studiegebied, en specificeer daarna nader het gebied waarvoor je bijles nodig hebt.

Vervolgens bekijk je de YouTube-video's die bij dat hoofdstuk horen, en doe je een test. Je eindigt met een rapport dat je vertelt hoe goed je het materiaal hebt begrepen, samen met aanbevelingen voor aanvullende begeleiding.

Let op: alle video's zijn in het Engels: spits je oren en zoek naar terminologie die je mogelijks nog niet kent!

MOOC's Onderzoeken

Een andere pad dat je kan volgen wanneer je op zoek bent naar buitenschoolse begeleiding, zijn de zogenaamde 'Massive Open Online Courses'.

Als je aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam studeert - of als je dat van plan bent na je VWO - kan het de moeite waard zijn om je in te schrijven voor een dergelijke cursus economie.

Je moet het een beetje slim aanpakken; kies deze bijvoorbeeld!

Als je geïnteresseerd bent in ontwikkelingseconomie, kun je bijvoorbeeld kiezen voor de 'Global Health and Humanitarianism' MOOC.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het sterk aangeraden wordt om nóg meer hooi op je studievork te nemen, studeren aan de universiteit is sowieso al duur en tijdrovend!

De meeste MOOC's duren tussen de 6 en 8 weken en zijn volledig gratis! Een ander belangrijk punt om te onthouden wanneer je je inschrijft voor deze cursussen: je krijgt de kans om discussies en debatten te voeren met gelijkgezinde mensen.

En dat is natuurlijk van onschatbare waarde!

Vooral als je hulp nodig hebt met de keuze voor een specialiteit of met het verscherpen van je kennis, er is niets beter dan je stem te verheffen en ideeën te delen.

In tegenstelling tot de Khan Academy, waar je meestal op jezelf bent aangewezen, moedigen MOOC's je aan om actief mee te praten.

Maar wat als je niet tot een grote groep in een school wil behoren?

Een leraar vinden in de bibliotheek
Je vindt misschien wel een privéleraar in je lokale of campusbibliotheek! (Bron: Unsplash.com)

Bijles Binnen de Afdeling Economie

Dit gedeelte geldt vooral voor studenten economie. Zelfs als je worstelt met de examens van het VWO, kunnen deze suggesties voor bijles van enig nut zijn.

1. Vraag Het Aan Je Leraar

Het is heel goed mogelijk dat je wiskundeleraar op school een alumnus of gepensioneerde leraar kent die zijn/haar eigen zaak voor studiebegeleiding runt en op zoek is naar studenten om persoonlijke bijlessen te geven.

Mocht je bezorgd zijn over je schrijfvaardigheid, vraag dan je leraar Nederlands om informatie!

2. Vraag het Aan het Secretariaat

Misschien houdt de afdeling Economie van je school wel een lijst bij van bekwame leraren die ze aanbevelen om bijles te geven. Zo niet, kan je ook hun prikbord bekijken; hoogstwaarschijnlijk plaatsen afgestudeerde studenten daar hun advertenties voor privélessen.

Let op: het is mogelijk dat de campusbibliotheek, cafetaria en boekhandel ook over dergelijke advertenties beschikken!

3. Vraag het Na bij de Studentenvereniging

Voor een bachelorstudent Economie kan dit een goudmijn aan informatie zijn!

Je vindt er misschien een centrum voor studiebegeleiding - voor bijles in eender welk onderwerp, of je vindt er misschien andere studenten die jou willen helpen met je wiskunde.

Als er niets anders bestaat, zou je eventueel een discussiegroep kunnen oprichten.

Waarschijnlijk zal er nooit iemand een videogame maken over economie, en is het bijna zeker dat er nooit een Lara Croft-achtige film franchise zal worden gemaakt over hoe geld de wereld doet draaien.

Aan de andere kant kunnen je competenties en waarnemingen als econoom helpen om de wereldwijde inkomensongelijkheid in evenwicht te brengen of de milieu-economie in arme regio's te verbeteren, en daarvoor zijn wij je dankbaar!

Mocht je hulp nodig hebben met bijles, staan onze beste leraren voor je klaar, zodat je met glans kunt slagen!

Je kunt in heel Nederland leraren economie vinden, waaronder in:

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter