"Hoe kan de mensheid de schoonheid van deze taal weerstaan, met zijn logica en unieke schittering? Zelfs de buren van de Arabieren, mensen die ze hebben veroverd, zijn gevallen voor de charme van deze taal." - Sigrid Hunke (1913-1999)

Omdat de Arabische taal en cultuur door de eeuwen heen internationaal zijn uitgebreid, zijn ze voor veel mensen een bron van fascinatie en interesse geworden, sommigen zeggen dat het de mooiste taal ter wereld is.

Arabisch, een Semitische taal die duizenden jaren oud is, staat bekend als de enige echte taal van de Koran en de officiële taal van Islamitische landen.

Maar de invloedssfeer van deze taal is eigenlijk veel groter. De Islamitische beschaving heeft elke grens overschreden en is onderdeel geworden van elke cultuur op de wereld.

Het Arabisch kende een snelle expansie tijdens de Middeleeuwen en het erfgoed is ver buiten de Islam uitgebreid tot kunst, Arabische literatuur (de geschriften van Avicenna, Arabische poëzie, enzovoort), wetenschap, keuken, tradities, communicatie en meer.

Arabisch leren in een mondiale samenleving is belangrijk voor de volgende groepen:

 • Moedertaalsprekers van het Arabisch;
 • Ex patriotten van de Arabische diaspora over de hele wereld (40 miljoen mensen);
 • Mensen uit andere culturen.

Zoals je ongetwijfeld weet, is er in het Arabisch een verschil tussen de gesproken en de geschreven taal.

Gesproken Arabisch bestaat uit verschillende Arabische dialecten. Dit betekent dat Marokkaans Arabisch anders is dan Egyptisch Arabisch, en dat van Syrië verschilt van dat van Qatar of Irak.

Met andere woorden, elk van de Arabisch sprekende landen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika spreekt een iets andere versie van het Arabisch, met verschillende woorden, zinnen en informele uitdrukkingen.

Als het gaat om het geschreven Arabisch, is het beeld veel meer rechttoe rechtaan. De dominante vorm van geschreven Arabisch is Modern Standaard Arabisch (MSA). Dat is waar elke cursus Arabisch zich op zal richten, aangezien het de vorm van Arabisch is die internationaal wordt gebruikt.

Er is een andere versie; Klassiek Arabisch. Klassiek Arabisch wordt gebruikt in het heilige boek van de Islam, de Koran.

Het goede nieuws is dat MSA en Klassiek Arabisch niet al te veel van elkaar verschillen, en veel moedertaalsprekers gebruiken ze bijna uitwisselbaar.

Dus aangezien Klassiek Arabisch de taal is die in de Koran wordt gebruikt, is het niet moeilijk om te zien dat Arabisch leren en de Moslimwereld hand in hand gaan.

Luister naar het reciteren van de Koran in een Islamitische school
Leer de Arabische taal en het alfabet in een Islamitische moskee ǀ Flickr.com - Two Circles

In een poging om de vitale rol die Arabisch speelt in de Islamitische cultuur te benadrukken, heeft Superprof uitgebreid gekeken naar redenen waarom je vandaag misschien Arabisch wilt leren.

De beste leraren Arabisch beschikbaar
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (9 reviews)
Nadine
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (10 reviews)
Mohamed
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chalkhane
4,5
4,5 (2 reviews)
Chalkhane
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abdulhamid
5
5 (4 reviews)
Abdulhamid
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (9 reviews)
Nadine
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (10 reviews)
Mohamed
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chalkhane
4,5
4,5 (2 reviews)
Chalkhane
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abdulhamid
5
5 (4 reviews)
Abdulhamid
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Arabische Taal is de Taal van de Koran en de Islam

"De taal die Allah heeft gekozen is de Arabische taal. Hij stuurde zijn kostbare boek (de Koran) geschreven in het Arabisch, de taal van de laatste profeet. Daarom is het de plicht van iedereen om Arabisch te leren."

Al-Shafi'i (767-820) was een Egyptische advocaat, intellectueel en oprichter van de Shafi'i school (madhhab in het Arabisch), een school voor Soennitische Islamitische wet.

De hijra (هجرة), die verwijst naar de pelgrimstocht van de profeet Mohammed van Mekka naar Yathrib, de huidige Medina, in 622, is een belangrijke stap in de Islamitische religie.

Het Heilige Boek van de Islam, de Koran (القُرْآن, al-Qur'ān in het Arabisch), bevestigt dat de Arabische taal de enige officiële taal van de Islam is.

Even terzijde, hoe zou je Arabisch kunnen leren door de letterlijke vertaling van het woord ‘boek’?

Het woord ‘boek’ is geschreven als ‘kitaab’ (کتاب). De stam van het woord, ‘k-t-b’, kan ook worden gebruikt om de woorden ‘schrijven’ (kataba), ‘schrijver’ (katib) en ‘bibliotheek’ (maktaba) te vormen.

Het Arabisch is gekozen door Allah, en de Islamitische heilige geschriften zijn volledig in het Arabisch geschreven.

Daarom moet elke Moslim Arabisch, de taal van de profeet, leren lezen en spreken om het woord van Allah te kunnen begrijpen en interpreteren door middel van gebed en het lezen van de Koran.

Omdat Arabisch wordt beschouwd als de authentieke taal en de taal van de profeet, is het van vitaal belang dat elke Moslim Arabisch leert spreken om de Koran te begrijpen.

Het Bestuderen van de Koran is een Pijler van de Islamitische Cultuur

Het heilige boek bevat 6000 moeilijk uit te spreken verzen. Het interpreteren van de Koran is een ware wetenschap geworden. Moslimintellectuelen en geleerden zoeken een kritische uitleg en interpretatie van de Koran.

De kunst van het correct reciteren van de Koran en het reciteren van gebeden staat bekend als de tajwid. De term is afgeleid van de wortel j-w-d die ‘goed maken, beter maken, verbeteren’ betekent.

De grootste uitdaging voor een praktiserende Moslim is het lezen van de Koran. De Heilige Schrift is zo complex dat veel Moslims het moeilijk vinden om te reciteren en te begrijpen.

Cursussen in het Arabisch van de Koran en het lezen van de Koran zijn vereist als gelovigen de regels van de tajwid willen leren.

Arabisch is een Invloedrijke Taal over de Hele Wereld

Met naar schatting 420 miljoen Arabisch sprekenden op de wereld, van wie 290 miljoen het als moedertaal spreken, is Arabisch de op vier na meest gesproken taalgroep ter wereld geworden.

Arabisch is een officiële taal in 26 Arabische landen, waaronder de tweeëntwintig landen van de Arabische Liga.

Caïro is een belangrijke plaats in de geschiedenis van de wereldtalen
Caïro is de hoofdstad van de Arabische Liga ǀ Flickr.com - Nada Ghanem

Elk Arabisch land is lid van de Arabische Liga, met in totaal 378,2 miljoen mensen vanaf 2014. De dichtbevolkte waarnemersstaten Brazilië, India, Venezuela en Turkije zijn ook lid.

Als we kijken naar het aantal Arabisch sprekenden dat buiten de Arabische wereld is geboren of woont, is het gemakkelijk in te zien hoe belangrijk de Arabische taal is, al was het maar vanuit een kwantitatief oogpunt.

Arabisch leren spreken - het onthouden van het Arabische alfabet, Arabische letters, Arabische grammatica, enzovoort - zal leerlingen helpen om het volgende te bereiken:

 • Betere uitspraak en mondelinge communicatie;
 • Grotere taalvaardigheid;
 • Verbeterde cognitieve vaardigheden door grotere veelzijdigheid;
 • Kennis en begrip van de Islam over de hele wereld.

Arabisch is heel anders dan Engels. Het is om te beginnen van rechts naar links geschreven, maar het gebruikt ook een ander alfabet en andere grammaticale structuur, dus het leren van Arabisch kan even duren.

Arabisch Leren is Belangrijk Vanwege de Wereldwijde Betekenis Ervan

Arabisch is ook de officiële taal van internationale instellingen als de VN, de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, de Unie van de Arabische Maghreb en de Afrikaanse Unie.

Arabisch leren spreken kan dus een belangrijke rol spelen bij het openen van professionele kansen en het werken in het internationale bedrijfsleven!

Door de verspreiding van de Islam, werd het Arabisch de erkende taal van de Koran, zag het een snelle expansie door de geschiedenis heen en is nu aanwezig op alle continenten.

De islamitische verovering van het Iberisch schiereiland door het Umayyad Kalifaat, de Islamitische overheersing van Europa van de 8e tot de 16e eeuw, evenals de heerschappij van het Ottomaanse rijk gedurende enkele honderden jaren tot het begin van de Eerste Wereldoorlog hielpen de Islam haar aanwezigheid uitbreiden en een onuitwisbare stempel drukken op de talen en culturen van Europa.

Wetenschap, literatuur, architectuur, muziek en de Islam bereikten een hoog niveau van ontwikkeling in de Arabische wereld net toen het Christendom de donkere Middeleeuwen inging, om pas tijdens de Renaissance van de 16e eeuw op te duiken.

De Arabische taal was het voertuig voor het avant-garde denken in literatuur, filosofie en wetenschap. Griekse en Latijnse filosofische ideeën bleven floreren in de grote beschavingen van het Midden-Oosten door middel van de Arabische taal.

In feite zijn de Europese talen - Frans, Spaans, Italiaans, Engels - de afgelopen eeuwen sterk beïnvloed door de Arabische taal en cultuur. Arabisch is toch niet zo vreemd.

Veel Talen Hebben Geleend van de Rijkdom van het Literair Arabisch

Het Arabisch heeft diepe historische, wetenschappelijke en culturele sporen achtergelaten in Europese talen, zoals Frans, Engels, Italiaans, Portugees en Spaans.

Je zou online Arabisch kunnen leren en die sporen zelf kunnen ontdekken!

Het Andalusisch Spaans kent 4000 Arabisch klinkende termen
Het Alhambra is maar één voorbeeld van wat Spanje heeft geleend van het Arabisch ǀ Flickr.com - Gustavo Furlan Marroni

Het Nederlands heeft bijvoorbeeld veel woorden van Arabische oorsprong, grotendeels als gevolg van de verspreiding van de Islamitische beschaving.

Cursussen in het Arabisch volgen betekent leren over de Arabische cultuur en Klassiek Arabisch studeren door middel van Arabische literatuur.

Literair Arabisch is gestandaardiseerd om universeel te worden begrepen, in tegenstelling tot dialectisch Arabisch dat varianten van het Arabisch bevat. Elk Arabischsprekend land heeft zijn eigen dialect. Marokkanen spreken bijvoorbeeld Darija!

Het lezen, schrijven en begrijpen van Arabisch zou behoorlijk ingewikkeld zijn.

Dit is waarom dat zo kan zijn:

 • Het Arabische alfabet bevat achtentwintig letters, elk met vier verschillende vormen;
 • Arabische woorden zijn gebaseerd op wortels die zijn samengesteld uit keelklanken.
 • Arabische werkwoorden worden vervoegd in zeventien tijden.
 • Arabisch heeft een zeer rijke woordenschat. Er zijn 80 woorden voor honing, 200 voor slang, 500 voor leeuw, 1000 voor kameel en zwaard en tot 4000 voor het uiten van verdriet.

Bekijk dit eens! Volgens een Arabische grammaticus zijn er zes kamelen nodig om het hele compendium van de wortels van de Arabische taal te vervoeren!

Om je een idee te geven van hoe dicht de Arabische taal is, moet u rekening houden met het feit dat er 60.000 Arabische woordenschatwoorden en 6.000 Arabische taalwortels zijn. Aan de andere kant kent de gemiddelde volwassen Engelse moedertaalspreker ongeveer 35.000 woordenschatwoorden.

Tientallen Nederlandse Engelse woorden hebben een Arabische oorsprong en een aantal maakt deel uit van de gemiddelde Nederlandse woordenschat.

Bijvoorbeeld:

 • Admiraal (amīr-al-baḥr = bevelhebber op de baren);
 • Cijfer (sifr);
 • Alcohol (al-kuḥl);
 • Oranje (narang = sinaasappel);
 • Suiker (sukkar);
 • Matras (al maṭraḥ);
 • Karaf (ḡarrāfa).

Dus, leren over de Arabische taal betekent meer leren over de Nederlandse taal!

En de Arabische invloed stopt niet bij de Nederlands taal.

Onder de Islamitische heerschappij gedurende meerdere eeuwen, bevat het Andalusisch Spaans 4000 Arabisch klinkende termen.

Klik hier voor een lijst met Spaanse woorden van Arabische oorsprong.

Verwar Arabieren niet met Moslims

Om deze blog af te ronden, willen we een helaas veelvoorkomend stereotype ontkrachten.

Arabieren worden te vaak automatisch geassocieerd met de Islam.

 • Het woord ‘Arabisch’ verwijst naar de etniciteit van de mensen die afkomstig zijn van het Arabische schiereiland;
 • De meerderheid van de Arabische immigranten in de VS komt uit Libanon;
 • Moslims zijn mensen die de religie praktiseren die de Islam wordt genoemd.

Zoals je kunt zien, bestaat de Islamitische cultuur tot ver buiten de grenzen van Arabische landen!

Indonesië, telt 205 miljoen Moslims
Indonesische Moslim vrouwen vieren het feest van het einde van de Ramadan ǀ Flickr.com - Ij_User

Overweeg om Arabische lessen te volgen, zodat je meer kunt leren over deze oude cultuur!

Evenzo zijn er niet-Moslim Arabieren (Libanese Christenen), niet praktiserende Arabieren, niet Arabische Moslims (Perzen (Iraniërs), Pakistanen, Afghanen, Turken, Indonesiërs, sommige Chinezen, Albanezen, Bosniërs, onder anderen)!

In feite vormen Arabieren slechts 20% van de totale Moslimbevolking.

Interessant, toch?

Vanaf 2011, terwijl er 378,2 inwoners van de Arabische wereld waren, waren er wereldwijd 1,6 miljard Moslims.

10% van de Egyptische en Syrische bevolking is Arabisch. 15% van deze groepen is Christen. Veel Arabisch sprekende Joden wonen in Marokko en Tunesië.

De landen met de grootste Moslimpopulaties staan ​​hieronder vermeld.

 • Indonesië, met 205 miljoen Moslims (12,7% van de Moslims wereldwijd);
 • India en Pakistan, met respectievelijk 177 en 178 miljoen Moslims (11% van de Moslims wereldwijd);
 • Bangladesh, met 148,6 miljoen Moslims;
 • Turkije, Nigeria en Iran, met 75 miljoen niet-Arabische Moslims

93% van de bevolking in Turkmenistan claimt de Islam als hun religie. Ze spreken echter geen Arabisch en maken geen deel uit van de Arabische wereld!

Uiteindelijk, hoewel Arabisch de officiële taal van de Koran is en een van de pijlers van de Islamitische beschaving, is de Islam sinds de val van het kalifaat in Bagdad op 10 februari 1258 verder gegaan dan de Arabische bevolking.

Dat is 759 jaar geleden!

Dus met zoveel dat we niet weten over het Arabisch, zal het leren van de taal van de Islam je niet alleen tweetalig maken, het zal je ogen openen voor alles wat je ooit wilde weten over het Arabisch.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!