Als het gaat om gitaar leren spelen, weten aspirant-gitaristen over het algemeen niet welke stijl ze moeten kiezen. Als je een beginner bent, vraag je je misschien af of je zou moeten leren door rock, blues, jazz, funk of country te spelen.

Bluesgitaar, jazzgitaar en rockgitaar, hoewel vergelijkbaar, zijn echt helemaal anders - en dit is vooral vanwege het verschil in arpeggio's en akkoordvormen en akkoordprogressies. Dan zijn er die genres die je misschien liever op akoestische gitaren speelt, zoals die genres rond akoestische gitaar.

Dus, voordat je aan het gitaaravontuur begint, ontdek deze selectie van tien gitaarstijlen!

Op deze gitaar kan je verschillende soorten muziek spelen | Bron: Pexels
De beste leraren Gitaar beschikbaar
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (7 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (7 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Een Gemeenschappelijke Basis Voor Alle Gitaarstijlen

Om alle muziekstijlen op de gitaar te spelen, moet je de basis kennen.

Om rock, blues of pop te spelen, moet je je vingers trainen en flexibiliteit, kracht, snelheid, coördinatie en precisie krijgen. Je moet je fretboard beheersen en aan je vingerzetting werken. Je kunt ook dagelijkse harmonische of arpeggio-oefeningen doen - en misschien profiteer je van het leren van muziektheorie. Gitaarspelen heeft voordelen

Elke muziekstijl heeft zijn eigen codes en kenmerken en dit zal bepalen hoeveel tijd het kost om het volledig onder de knie te krijgen. Terwijl blues meestal gebaseerd is op de pentatonische toonladder, zijn de gitaarsolo's in de jazz veel complexer en werken ze met verschillende akkoordprogressies en melodieën.

Of het nu gaat om funk, rock'n'roll, hard rock of punk, een gitarist zal ongetwijfeld moeilijkheden tegenkomen tijdens zijn gitaarlessen. Online gitaarles - begin vandaag nog!

Gemeenschappelijke Aspecten bij het Leren Gitaar Spelen

Om een goede gitarist in een bepaalde muziekstijl te worden, zijn er drie aspecten om te overwegen, ongeacht het genre:

 • Train je vingers: dit is de basis van iedere gitaaroefening. Als je vingers niet voldoende zijn getraind en als al je spieren niet zijn opgewarmd, zul je nooit het potentieel bereiken die in je specifieke gitaarstijl gewenst is. Door je vingerspieren en de flexibiliteit van je polsen en onderarmen te trainen, kun je je vingers bedienen terwijl je ontspannen en op je gemak bent.
 • Bekijk wat nodig is om ieder gewenste muziekgenre te spelen. Elke stijl vereist zijn eigen technieken, enkelvoudige toonladders, basisakkoorden enzovoorts.
 • Ontwikkel een muzikale ervaring in de stijl die je op de gitaar wilt spelen door de beroemde technieken van het genre in praktijk te brengen. Door te weten hoe deze verschillende technieken te gebruiken, zal een muzikant in zijn spel vooruitgaan.

En ja! De gitaar is goed voor je gezondheid. En je kunt er de kost mee verdienen.

De kast van de gitaar
Wat is het beste genre voor de akoestische gitaar? | Bron: Pexels

Sommige Stijlen van Gitaar Om Te Leren

Rock'n'roll

Rock'n'roll verscheen in de jaren 1950 in de Verenigde Staten. Het kwam van blues, ritme en blues, country en gospel. Gitaristen als Chuck Berry, Little Richard en Bill Haley maakten het groot en brachten de muziek naar een nieuwe hoogte.

Om dit muzikale genre te leren, moet je jezelf uitrusten met een vintage semi-holle gitaar zoals een Gibson ES of een solide kast zoals een Telecaster. Gitaarles Rotterdam.

Elk geluid moet scherp zijn voor de snelle en schokkerige ritmes. De versterkers zijn krachtig en er zijn praktisch geen geluidseffecten, hoewel er wel wat nagalm kan worden toegepast.

Rock

De opvolger van rock'n'roll is rock, dat de onvermijdelijke beweging van de elektrische gitaar is geworden. Het is minder een dansgenre dan zijn voorganger. Het opende de weg voor wat we de eerste "gitaarhelden" noemden, zoals Jimi Hendrix, Jimi Page, Clapton of Jeff Beck in de jaren '60.

Om rock te spelen heb je een minimalistische geest nodig, omdat het is gebouwd rond krachtig geluid. Rock wordt hard gespeeld op basis van akkoorden die meestal uit blues komen.

Een gitaar zoals Les Paul (Gibson) of een Stratocaster (Fender) is ideaal. Voor geluidseffecten gebruik je een pedaal of een fuzz voor solo's.

Voor rock is het beter om elektrische gitaar te leren spelen.

Hard Rock

Ontwikkeld rond rock en in een vergelijkbare maar meer gewelddadige geest van rebellie, benadrukt hardrock gitaren en hun vervormingen met zingen.

Veel bands zoals AC / DC, Van Halen, Guns'N'Roses, Extreme, Scorpions of Bon Jovi, maar ook Black Sabbath, Led Zeppelin en Deep Purple behoren tot de beste.

Om deze extreme muziekstijl te spelen, moet je met rock tot het uiterste gaan. Het is zware muziek: riffs zijn zwaarder, bevatten meer vervorming, zang zit vaak in de hoge tonen, volume is indrukwekkend, gitaren worden vaak erg laag gedragen aan het einde van de riem.

Heavy Metal

Anders dan bij hardrock, is heavy metal direct geïnspireerd op rock en niet op blues. Geluiden zijn harder en riffs zwaarder.

Heavy metal is ook geïnspireerd door een klassieke muziek bedrukt met zwartheid. Sommige gitaristen weten zelfs hoe ze met één hand gitaar moeten spelen.

Voor degenen die van vervormde luide geluiden houden, die houden van muziek die is opgebouwd rond een extreem gevoel voor ritme, melodieuze liederen en op duistere thema's, voldoet heavy metal aan je eisen. En ja, we zijn ver weg van klassieke gitaar.

Heavy metal bestaat voornamelijk uit krachtige vervormingen, syncopische ritmes, variaties van een enkel stuk en een multi-pedaalsysteem om geluidseffecten te vermenigvuldigen.

Funk

Voor Nile Rodgers, Bootsy Collins, Georges Clinton maar ook Jamiroquai, James Brown, Earth, Wind and Fire fans, funk is de stijl van groovy ritmes.

Basisbegrippen zijn vereist, zoals ritmische flow, swing, accentuering, enz. Als je dit niet kent, kan je je gitaarleraar om hulp vragen tijdens je lessen in akoestische, elektrische of basgitaar.

Om funk te spelen, train je zo vaak mogelijk met een metronoom om je spel op een nauwkeurig ritme te zetten. Verlaag het tempo van bepaalde oefeningen om de rechterhand aan te passen en begin je oefeningen met een helder geluid, zonder effecten.

Zodra je het ritme onder de knie hebt, voeg je een pedaal of een Phaser toe.

Ritme - de basis van funk - is meestal gebaseerd op zestiende noten: de linkerhand is volledig op de snaren geplaatst om ze iets te smoren en de rechterhand maakt bewegingen heen en weer (strumming genoemd).

Het volume is constant en men moet niet bang zijn om grondig te snaren aan te raken om aan geluid te winnen.

Een jonge gitarist.
Je bent nooit te jong om te beginnen | Bron: Pexels

Reggae

Reggae is een muziekstijl uit het Caribisch gebied - vooral Jamaica. Bob Marley en zijn band The Wailers maakten het op grote schaal populair.

Met de rechterhand worden noten gespeeld met een pick (neerwaartse slagen. Met de linkerhand krijg je stilte door vingers op te tillen terwijl je licht contact houdt met de snaren.

Het is noodzakelijk om "staccato" te spelen en het geluid niet lang te laten duren.

Reggae gebruikt regelmatig een techniek die afwisselend de grondtoon in de bas en de acute tonen van een akkoord speelt (met vingers of een plectrum).

Country

Country is een Amerikaanse stijl - vooral in de zuidelijke regio's van de VS. We herkennen dit muzikale genre aan zijn geluid, ritmes en akkoorden.

Om country op de gitaar te spelen, moet je het fingerpicking beheersen. Geef de voorkeur aan metalen snaren (vergeet nylon) die dikker zijn en daarom luider klinken, zelfs als ze harder aan je vingers zijn.

Country wordt als volgt gespeeld: een basbegeleiding met afwisselende akkoordposities, lage snaarnoten met een geborsteld akkoord op de acute snaren.

Jazz

Jazz is zeker een van de basissen voor huidige muziek. Oorspronkelijk hebben we het geëlektrificeerd om een ​​akoestische gitaar meer geluid te geven. Het is deze stijl waarin gitaarmicrofoons zijn ontstaan.

Met solide gitaren zoals een Rickenbacker kun je spelen zoals Birelli Lagrene, Pat Metheny, John McLaughlin of Django Reinhardt deden.

Om jazz te spelen, moet je versterkers gebruiken met krachtige, heldere en homogene geluiden. De gitaren hebben diepe tonen.

Let op dat je de basis van improvisatie moet beheersen en ervaren moet zijn (of moet profiteren van een aantal gitaarlessen). Het is nodig om te weten hoe je gitaar goed genoeg moet spelen.

Blues

Blues is zo oud als jazz, hoewel het eigenlijk daaraan voorafgaat in de gitaargeschiedenis. Blues is herkenbaar in zijn aanpak en emotie die het loslaat: het is een muziek van woede, verdriet, hoop, weeklagen.

De basis van blues is de progressie van 3 akkoorden, 12 maten en een karakteristiek tempo. Technisch gezien moet je veel technieken beheersen om een ​​algemeen helder en warm, enigszins verzadigd geluid te maken.

BB King, Stevie Ray Vaughan, Albert King Clapton en Hendrix wisten deze stijl briljant te beheersen. Hendrix was ook een bluesgitarist (zie ons artikel: Hoe speel je gitaar als we linkshandig zijn?).

Pop

Pop is geboren uit de folk-beweging in de Verenigde Staten, geïnspireerd door opnieuw gebruikte Ierse ballades. Tegenwoordig wordt deze stijl enigszins overmatig gebruikt en wordt pop geïdentificeerd als "internationale variëteit". Maar het waren grote bands zoals The Beatles, REM, U2, Dire Strait, Genesis, The Police of zelfs Toto die pop echt populair maakten.

Pop is het resultaat van rockarrangementen. Het veranderde de materiële behoeften, met name op het gebied van geluidseffecten: multi-effect racks, eindeloze pedalen, extreme compressie en een gitaar zoals een Stratocaster of een Telecaster zijn genoeg om je tot een popgitarist te maken. Gitaarles Groningen

Wist je dat er daadwerkelijk bewezen gezondheidsvoordelen zijn als je gitaar speelt?

Gitaarspelen kan overal.
Lekker tokkelen in de hangmat! | Bron: Pexels

Samenvatting: Enkele Stijlen Om In Je Gitaarlessen Te Leren

 • Rock 'n' Roll: De originele elektrische gitaarmuziek.
 • Rock: Popmuziek met vervormde gitaren.
 • Hard Rock: Niet zo donker als metal, maar met vervormde gitaren en drijvende bas- en drumlijnen
 • Heavy Metal: Vervormde gitaren, gitaarzang en zware bas.
 • Funk: Complexe ritmes en pakkende basgrooves
 • Reggae: Losse ritmes.
 • Country: Fingerpicking, eenvoudig akkoordwerk en zang.
 • Jazz: Verwacht complexe harmonieën en ritmische innovatie
 • Blues: Gebaseerd op twaalf maten progressie en een pentatonisch met de 'duivelsnoot'.
 • Pop: Eenvoudige akkoordprogressies.

 

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.