Zodra je besluit om de gitaar te leren, moet je vertrouwd raken met alle geweldige gitaristen die voor je zijn gekomen.

Of je nu een fan bent van klassieke, folk-, rock-, hardrock- of funkmuziek, elk genre heeft zijn geschiedenis met geweldige gitaristen die het hebben. Fans staan altijd klaar om ruzie te maken over wie de beste gitarist is.

We kunnen Hendrix, Robert Johnson, Clapton, Stevie Ray Vaughan, Django Reinhardt, Slash, Jimmy Page, BB King en talloze anderen noemen. Gitaarles Utrecht te vinden via Superprof.

Maar het bedenken van de lijst met de top 10 beste gitaristen ter wereld is geen simpele taak, omdat de lijst ongetwijfeld zal variëren volgens ieders smaak en favoriete muziekgenre. We zijn er echter van overtuigd dat onze top 10-lijst een goede informatiebron zal zijn voor diegenen die gitaar willen leren.

Het is een besproken onderwerp voor muziekliefhebbers die allemaal hun eigen favoriete muzikant of groep hebben om zeer uiteenlopende en persoonlijke redenen: voor sommigen zijn de technische vaardigheden van de gitarist de beslissende factor, en voor anderen is het een kwestie van emotie.

En voor anderen komt het neer op hoeveel commercieel succes de gitarist in kwestie heeft gehad. Sommigen zullen Joe Satriani willen, en anderen zullen James Hetfield willen. Sommigen willen Chet Atkins, anderen willen John Frusciante.

Dus eigenlijk hadden we veel criteria om rekening mee te houden toen we de meest gerenommeerde gitaristen rangschikten. Ze kunnen het echter niet allemaal zijn.

Akoestische gitaar spelen.
Welke bekende liedjes kan jij op gitaar? | Bron: Pexels
De beste leraren Gitaar beschikbaar
Hernan
5
5 (10 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,8
4,8 (6 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (9 reviews)
Ruben
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giovanni
5
5 (6 reviews)
Giovanni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (5 reviews)
Peter
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edwin
4,9
4,9 (7 reviews)
Edwin
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (10 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,8
4,8 (6 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (9 reviews)
Ruben
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giovanni
5
5 (6 reviews)
Giovanni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (5 reviews)
Peter
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edwin
4,9
4,9 (7 reviews)
Edwin
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoe Definieer Je De Beste Gitaristen Ooit?

Zoals we zeggen is het natuurlijk een lastig spel om te spelen. Want hoe kun je een geniale akoestische speler vergelijken met een rockgitarist, of een jazzgitaargenie met een gitarist die power-akkoorden speelt?

Kun je ze vergelijken? Is het zelfs een waardevolle oefening om Malmsteen te vergelijken met ZZ Top of Aerosmith? Het is alsof je een lijst schrijft met de beste artiesten of beste albums aller tijden - met items die alles omvatten, van grunge tot de blues tot punkrock en rock & roll - met criteria zoals songwriting en improvisatie. Dit zijn zeer verschillende vaardigheden en moeten als zodanig worden beschouwd. Net zoals verschillende vaardigheden in metalgitaar, eighties jazz en akoestische fingerpicking.

Ten eerste, wat maakt goede muziek nu eigenlijk goed?

Voordat we kunnen proberen te definiëren wie een goede gitarist is, moeten we eerst onze aandacht vestigen op de muziekwetenschap en de vraag, wat maakt eigenlijk goede muziek? Waarom is het bijvoorbeeld dat sommige reeksen akkoorden als muziek in onze oren klinken, terwijl andere alleen maar als herrie kunnen worden omschreven?

Als je er logisch en objectief over nadenkt, schrijven muzikanten vaak muziek omdat ze weten dat het geld of populariteit betekent (of tenminste kan betekenen). Neem gitaarlessen via Superprof.

Bovendien zullen muzikanten (of op zijn minst moderne muzikanten) de kans krijgen te leren door middel van metadata-analyse en ontdekken wat de fans enthousiast maakt, zodat ze deze verbinding tussen muziekmaker en luisteraar kunnen oppikken. Dus hoe kun je er echt zeker van zijn dat de persoon die drumt, op de gitaar tokkelt of het nummer op je favoriete album zingt, de muziek op de magische manier voelt zoals we denken?

Sommigen zullen natuurlijk hun favoriete ster tot de dood verdedigen, en de meeste spelers zelf zullen zeker bevestigen dat ze ook door de muziek worden vervoerd. Maar zoals bij elk onderwerp, moeten we ons afvragen welke wetenschap erachter zit en wat de fundamentele redenen zijn voor het bestaan ​​ervan.

Als het niet is om geld te verdienen, waarom maken zoveel mensen dan nog meer graag muziek? Is het om een ​​boodschap te verspreiden, een verhaal te vertellen, gevoelens op te roepen? Of is het puur een middel om iemands innerlijke gevoelens een uitlaatklep te geven?

Laten we eerlijk zijn, zonder dat mensen luisteren en reageren op je muziek, heeft het niet veel zin om alles wat je hebt in die hobby of loopbaan te gooien. Bovendien is het relatief moeilijk om een ​​gepassioneerde muzikant te zijn en een vaste baan ernaast te hebben, dus een van je primaire doelen als muzikant kan zijn om de muziekbusiness te kraken en miljoenen te verdienen.

Zelfs als je favoriete muzikant voornamelijk wordt gedreven door muziek en toegewijd is aan het vrijgeven van materiaal voor hun fans, kunnen ze onmogelijk ontkennen dat geld een prikkel voor hen is. Een journalist die online voor The Economist schrijft, legt uit dat liedjes 'complexe mengsels van functies' zijn, dus componisten proberen altijd de juiste mix van ingrediënten te vinden om hun kansen op succes te vergroten. En iedereen houdt van een succesverhaal! Gitaarles Groningen te vinden via Superpof.

Je zult zeker willen weten hoe je geld kunt verdienen door je gitaar te bespelen ...

Dus nu, als je aan je favoriete muzikant denkt, ben je er dan nog steeds van overtuigd dat ze zeer getalenteerd zijn of help jij, de fan, en de gegevens en algoritmen die je presenteert, hen op weg naar een hit op de hitlijsten? Zijn ze echt de persoon die je dacht dat ze waren of bedriegen ze je en geven ze je gewoon wat je wilt horen?

Als we dit pad gaan inslaan, moeten we onszelf ook een reeks andere prikkelende vragen stellen? Mogen niet-muzikale mensen inspraak hebben in wat goed of slecht spelen is? En kunnen luisteraars commentaar geven op de manier waarop muziekapparatuur wordt bespeeld? Gitaarles Rotterdam kan je vinden via Superprof.

Dus hoe kunnen we beginnen muzikanten zoals gitaristen te rangschikken en de beste uit zoveel verschillende artiesten te kiezen?

De overheersende consensus is dat een zeer goede gitarist in de eerste plaats een muzikant is die muziek uniek speelt; dit verschilt van het beoordelen van een topsporter (hoewel er overeenkomsten zijn tussen de twee, in termen van voorbereiding en training) wiens waarde afhankelijk is van technische prestaties en van het voldoen aan of overtreffen van eerder vastgestelde verwachtingen.

Onze keuze voor de top 10 beste gitaristen is gebaseerd op de muzikaliteit van de gitarist, dat wil zeggen op de kunst om geluiden in de juiste volgorde, op het juiste moment en de juiste lengte in te delen om zo een ​​emotie of idee uit te drukken.

Om als een uitstekende muzikant te worden beschouwd, moet men emotie en energie van zijn muziek kunnen creëren en de luisteraar koude rillingen bezorgen. De grote gitaristen inspireren op hun beurt weer gitaarleraren die gitaarles geven. Ontdek de 10 meest romantische nummers. 

En wie zou er nou niet dromen van een gitaarles van de grote Jimi Hendrix?

Omdat alle gitaristen die onze lijst sierden, al enkele jaren of zelfs tientallen jaren verbonden zijn met de muziekwereld, zijn we er vrij zeker van dat deze succesvolle muzikanten diepgeworteld zijn in de muziek. Zelfs als je gewoon je werk doet om mensen te plezieren en om geld te verdienen, kan het moeilijk zijn om dertig dagen lang de schijn op te houden, met camera's die je 24/7 volgen!

Dit is nog een reden waarom we denken dat dit de beste gitaristen ter wereld zijn. Ze zijn niet alleen afgestemd op het produceren van kunst waar hun fans van houden, maar ze hebben ook het publiek geraakt met hun persoonlijkheden, personages of podiumperformances, die duidelijk hebben geholpen om hun muziek vooruit te stuwen.

Gitaarles Apeldoorn, vind een leraar op Superprof

Gitaarspelen in de open lucht.
Veel oefenen: wie weet word jij ooit zo goed als Jimmy Page | Bron: Pexels

Gitaarspelen: Wie Zijn De Absolute Gitaarhelden?

We hebben ongeveer een eeuw muziekgeschiedenis onderzocht om met deze lijst van de top 10 beste gitaristen te komen die de wereld tot nu toe heeft geproduceerd.

Onthoud dat deze ranglijsten subjectief zijn => Laat dus je vooroordelen over de gitaar achter voordat je dit artikel leest!

Gitaarles Eindhoven te vinden via Superprof

Jimi Hendrix

Of je nu op zoek bent naar emotie of techniek, Jimi Hendrix wordt vandaag beschouwd als de onbetwiste meester van de gitaar.

Een autodidactisch genie, experimentator, ongelooflijke solist en melodist, hij heeft de wereld van rock en blues vrijwel uitgevonden en opnieuw uitgevonden, nog steeds inspirerend voor zowel grote namen als beginnende gitaristen, die allemaal op een bepaald moment 'Voodoo Child' hebben gecoverd.

Hij opende ook de deuren voor linkshandige gitaristen door hen te laten zien dat ook zij een muziekinstrument kunnen beheersen en er iets onvergetelijks van kunnen maken. Op dezelfde manier als een "southpaw" bokser als Manny Pacquiao ongelooflijke dingen in de ring bereikte, duwde de begaafde linkshandige gitarist Jimi Hendrix het gitaarspel naar het hoogste niveau.

Wat hem echt speciaal maakte, was dat, in tegenstelling tot andere gitaristen van zijn tijd die vasthielden aan één speelstijl, Jimi stijlen combineerde en tokkelde naast licks en andere toevoegingen om een ​​voller en meer organisch geluid te creëren. Verbazingwekkend was dat hij ook zijn duim gebruikte om een ​​bewegende baseline te doen terwijl hij akkoorden speelde - hij wilde doen wat geen andere gitaristen deden of konden doen, en hij slaagde. De manier waarop hij zijn akkoorden met zoveel verschillende geluiden en ritmes aankleedde, laat alleen maar zien hoe natuurlijk Jimi Hendrix was. Zijn gitaar was als een verlengstuk van zijn lichaam, een deel van zijn linkerhand dat geen grenzen had.

Voor die linkshandigen die nog steeds niet zeker weten hoe ze de gitaar moeten spelen, nodigen we je uit om de meester in actie te observeren door een online gitaarles en bijhorende video's te bekijken.

Hij maakte deel uit van de iconische Club27-groep muzikanten die allemaal op 27-jarige leeftijd stierven, waaronder Kurt Cobain, Amy Winehouse, Jim Morrison, Janis Joplin en Brian Jones.

Gitaarles Nijmegen, kijk op Superprof en vind een leraar.

Eric Clapton

Eric Clapton, door fans bekend als 'God', is een van de beroemdste rock- en bluesgitaristen die nog steeds bijna 50 jaar actief is.

Deze Brit-rocker verlegde de grenzen van rock en blues.

Hij is een geweldige solist en iconische melodist die simpelweg weet hoe hij alles moet spelen.

Hij wordt ook wel 'Slow Hand' genoemd en is een echte virtuoos.

Grote hits als 'Cocaine' of 'I Shot the Sheriff' brachten hem het wereldwijde succes dat hem een ​​definitieve plaats in de canon van gitaarhelden bezorgde.

Zijn talent komt tot uiting in solo's (we denken aan het MTV-album 'Unplugged') evenals door samenwerkingen met artiesten zoals Phil Collins of Mick Jones en optredens in groepen zoals The Yardbirds en The Cream.

Hij is ook het idool van talloze studenten die gitaarles volgen.

Een van de meest opvallende talenten van Eric Clapton als gitarist is zijn vloeibaarheid. Een zanger en een gitarist, de ster hoort de nummers die hij speelt vanuit beide perspectieven, maar weeft ze heel soepel samen te voegen. Dit is een kunstenaar die het vuur heeft en de hitte kan laten toenemen wanneer hij dat wenst.

Nu op zijn zeventigste staat Clapton nog steeds op het podium en vertoont hij weinig tekenen van vertraging of verminderen van het niveau dat hij voor zichzelf tijdens zijn vroege solocarrière heeft gelegd, samen met zijn band Cream.

Of je nu alleen speelt of met een groep, iedereen is het erover eens dat het de gitaar is die centraal staat. Hij slaagt erin om dit buitengewone, maar toch gecontroleerde geluid te creëren dat op slimme wijze vervorming, vingervibrato en spontaan akkoordenspel omvat die allemaal samenkomen om magie te creëren.

Het feit dat zijn gitaarspel tegenwoordig zo relevant is en nog steeds geliefd is bij generaties (zelfs degenen die niet eens op het hoogtepunt van zijn succes zijn geboren!) is het bewijs dat Eric Clapton een gitaarheld is in de ogen van veel mensen. Wie kan hem vergeten, met alleen zijn gitaar, terwijl hij zingt over zijn overleden zoon in 'Tears In Heaven'. Puur kippenvel!

Ontdek enkele van de sexy nummers van Slowhand voor de gitaar, zoals Layla of Wonderful Tonight!

Jimmy Page

Een van de oprichtende en toonaangevende leden van Led Zeppelin staat natuurlijk op de derde plaats in onze lijst van de top 10 beste gitaristen ter wereld.

Bekend als 'The Wizard', Page is een gitarist als geen ander, die met een strijkstok speelt op zijn beroemde Gibson, blues en rock afwisselt met vreugde en passie.

Hij schreef verschillende muziekstukken met Robert Plant die de rockmythologie zijn ingegaan, zoals 'Stairway to Heaven' (welke gitarist heeft niet minstens één keer de beroemde intro of laatste solo gespeeld?), 'Black Dog', 'Whole Lotta Love' en "Since I Love You."

De muziek die Jimmy Page heeft gemaakt, kan je vervoeren, zodat je verdwaald raakt in wat hij speelde. Zijn solo's waren zo innovatief als het op gitaarspelen aankwam. Hij stelde zichzelf de uitdaging om de vooroordelen van wat een gitaar kan doen te doorbreken, zodat zijn stijl in de loop van de tijd evolueerde. Maar hij was altijd een van de groten, zelfs tijdens het experimenteren!

Robert Johnson

In minder dan 29 nummers heeft dit blues-gitaargenie een grote impact op dit muzikale genre en op rockgitaar gehad.

De legende gaat dat hij zijn ziel aan de duivel zelf zou hebben verkocht om talent voor gitaarspelen te verwerven: veel bluesspelers bespotten zijn incompetentie met gitaarspelen voordat hij verdween en terugkwam met een enorm talent.

Zijn dood was even mysterieus, en verhoogde de legende rond deze atypische man. Maar één ding is duidelijk, ook al is er weinig over hem geschreven, de jonge Robert Johnson alias 'The Genius' bracht een revolutie teweeg in de wereld van de blues en verdiende wereldwijde erkenning.

Chuck Berry

Hij is een van de pioniers van rock’n’roll.

Hij was tegelijkertijd gitarist, zanger en songwriter en een ware inspiratiebron voor andere iconische artiesten zoals Elvis 'The King' Presley.

Hij bracht een revolutie teweeg in de muziek door twee verschillende gitaarstijlen te combineren die klonken als een mix van blues en country. Het was hierdoor dat Berry in staat was om zijn stijl over te brengen waar iedereen naar luisterde.

Helaas, hoewel zijn teksten en uitvoeringen positief werden ontvangen, was de artiest zelf niet zo makkelijk. Er werd gezegd dat hij vrij moeilijk was om mee om te gaan ... maar dat hield zijn band niet tegen. Een teken van volledig vertrouwen in wat ze samen bereikten.

En zo werd rock geboren - het enige dat je hoeft te doen is luisteren naar zijn beroemde lied "Johnny B. Goode".

Hij is de pionier van muziek zoals we die vandaag kennen en als zodanig verdient hij absoluut zijn plaats in onze top 10 beste gitaristen ter wereld.

Carlos Santana

Uitdrager van de wereldmuziek, de in Mexico geboren Santana heeft wereldwijd talloze artiesten geïnspireerd.

Hij wordt 'The Pope' van rock met Latino-vibes genoemd en is een geniale gitarist die de magische formule heeft ontdekt door rock, blues, samba en percussies vakkundig samen te voegen met andere gitaarstijlen.

Een expert in het laten zingen van gitaarsnaren en een artiest die zijn kunst beheerst terwijl hij altijd experimenteert. In plaats van dezelfde oude nummers te spelen, werkt Santana het liefst samen met andere artiesten om zijn muziek te verrijken.

Zijn succes is ook te danken aan de berichten die hij via zijn gitaarliedjes communiceert over vrede, mededogen, begrip en vreugde.

Luister naar "Europa" of "Smooth" en je herkent zijn typische lyrische spel en zijn karakteristieke warme en verzadigde geluid.

Met zijn uitzonderlijke talent lijkt het erop dat iedereen met Santana wil samenwerken. Bovendien lijkt het erop dat, wanneer hij de handen ineenslaat met een andere artiest, zijn rauwe en authentieke geluid er altijd doorheen klinkt. Mensen zeggen dat de Grammy-winnende gitarist kan worden geïdentificeerd met slechts één enkele noot – dat is nog eens een prestatie!

Voor alle speelstijlen die Santana in zijn muziek opneemt, is zijn unieke gitaargeluid onmiddellijk herkenbaar.

Muddy Waters

Zijn aanwezigheid in de top 10 van beste gitaristen ter wereld is misschien een verrassing, maar de man, die ook wel de 'The Lord of the Blues' wordt genoemd, is een ongeëvenaarde gitarist die de bottleneck-techniek populair maakte.

Door zijn volledige beheersing van dit accessoire en zijn virtuositeit in de blues, kon hij de geweldige blues-titels schrijven die tegenwoordig als klassiekers worden beschouwd, zoals 'Hoochie Coochie Man' of 'Rollin Stone'.

Hij wordt vaak beschouwd als een van de beste bluesgitaristen aller tijden samen met Willie Dixon, Johnny Lee Hooker of BB King.

BB King

BB (voor Blues Boys) King is de meester van blues in New Orleans. Hij is een ware legende uit de gitaargeschiedenis!

Hoewel zeker minder technisch dan Stevie Ray Vaughan, schreef hij talloze klassiekers van het genre ('Sweet Little Angel', 'Sweet Sixteen'), waarmee hij zijn liedjes voltooide met een rijke stem vol emoties en zijn karakteristieke vibrato.

Dankzij zijn onnavolgbare stijl die een echte persoonlijkheid aan de gitaar geeft, heeft BB King de gitaargrootten zoals Clapton en Hendrix beïnvloed.

Met één enkele opmerking kan hij een verhaal vertellen dat de diepste diepten van de menselijke ziel raakt.

Keith Richards

Een van de toonaangevende leden van de beroemde The Rolling Stones, samen met Mick Jagger, is nog steeds een van de meest getalenteerde rockgitaristen vandaag de dag.

Hij wordt The Human Riff genoemd en staat bekend om zijn extreme eenvoud.

Voor hem heeft het de voorkeur om "2 noten te hebben die goed klinken in plaats van virtuositeit" en de muziek die hij speelde, moest mensen “doden”. Richards was beroemd vanwege het brengen van donkere en sinistere geluiden in hun liedjes die hen hun identiteit gaven.

Zijn obsessie met geluid en zijn persoonlijke speeltechniek (dankzij zijn 5-snarige gitaar met open tuning in G) rangschikt hem als een van de beste ritmische gitaristen aller tijden. Hoewel het niet noodzakelijk een van de technische groten is, brengt zijn akkoordenspel zoveel emotie over dat het lijkt alsof de gitaar de noten zingt.

Hij heeft rockklassiekers geschreven en gecomponeerd zoals "Jumpin Jack Flash", "Satisfaction" en "Paint it black."

Eddie Van Halen

Voor veel muzikanten is er een voor en na Van Halen.

Waarom? De manier waarop gitaar nu wordt gespeeld, veranderde helemaal vanwege een miezerige minuut en 42 seconden, of de tijd die het kost om zijn beruchte 'Eruption' te spelen.

Als je de elektrische gitaar wilt leren, is Eddie Van Halen het model dat je moet volgen.

Hoe is het mogelijk dat een enkele man kan spelen alsof een groep gitaristen op het podium staat? Terwijl er alleen hem is, zijn tien vingers en zijn ongelooflijke aanraking van de gitaarhals!

Bijgenaamd 'Superman', is elke gitaarfan onder de indruk na het horen van zijn muziek en zijn beheersing van het instrument.

Deze gitaristen die we hierboven hebben genoemd, zijn maar al te bekend met de vele voordelen van gitaarspelen.

Country gitaar hoort in de country.
De natuur is een inspiratie voor de grootste gitaristen ooit | Bron: Pexels
De beste leraren Gitaar beschikbaar
Hernan
5
5 (10 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,8
4,8 (6 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (9 reviews)
Ruben
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giovanni
5
5 (6 reviews)
Giovanni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (5 reviews)
Peter
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edwin
4,9
4,9 (7 reviews)
Edwin
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (10 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,8
4,8 (6 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (9 reviews)
Ruben
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giovanni
5
5 (6 reviews)
Giovanni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (5 reviews)
Peter
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edwin
4,9
4,9 (7 reviews)
Edwin
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Eervolle Vermeldingen Voor de Top 100-Gitaristen, Door Jou En Voor Jouw Gitaarles!

Dank je! Een groot aantal lezers heeft gereageerd met eigen opmerkingen en meningen na de publicatie van dit artikel. Hoewel we geen lijst van 100 artiesten kunnen maken, hebben we je suggesties gevolgd om onze presentatie van de beste gitaristen ter wereld uit te breiden.

Van Robert Plant en Jeff Beck tot Elvis: wie zijn volgens jou de gitaarlegenden?

Ben je het eens met de ranglijst van Rolling Stone van de 100 beste gitaristen?

Buddy Guy

Deze gitarist had een beslissende invloed op Eric Clapton, Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan.

Hij was lid van de band van Muddy Waters die zijn eerste contracten met Chess Records tekende.

Zijn muziek verspreidde een flamboyant modernisme terwijl hij trouw bleef aan de muzikale wortels van zijn geboortestad Baton Rouge, Louisiana.

Hij maakte vooral indruk op fans met zijn daverende funk in "Howlin Wolf", "Killing Floor" en "Wang Dang Doodle".

Kirk Hammett

Kirk Lee Hammett is sinds 1983 gitarist en songwriter in de iconische heavy metal-groep Metallica.

In 2003 werd Hammett 11e in de Rolling Stone-lijst van de 100 grootste gitaristen aller tijden.

En in 2009 stond Hammett op nummer 15 in het boek van Joel McIver over de 100 grootste metalgitaristen.

Tom Morello

Thomas Baptiste 'Tom' Morello is een singer-songwriter en politiek activist. Hij staat vooral bekend om het spelen met de groepen Rage Against the Machine en Audioslave.

Morello was ook een muzikant bij Bruce Springsteen en de E Street Band. Hij stond bekend om zijn akoestische solo 'The Nightwatchman' en 'Street Sweeper Social Club'.

Pionier van rapmetal, verkende hij het muzikale potentieel van de gitaar, door mixen en hiphop te integreren.

Gary Moore

Robert William Gary Moore werd geboren in 1952 in Noord-Ierland. Hij groeide op in Oost-Belfast en verliet het huis heel jong. Hij verhuisde naar Dublin waar hij zijn persoonlijke mentor ontmoette: Peter Green van Fleetwood Mac. In de jaren die volgden trad hij toe tot de band Skid Row, vervolgens Thin Lizzy in 1974, en Colosseum II met wie hij tot ongeveer 1978 speelde.

Sinds 1979 leidde Gary een solocarrière, waarin hij een aantal zeer succesvolle albums uitbracht, zoals de favoriet "Still Got The Blues" (1990). Hij was zeer actief tot zijn vroegtijdige dood in februari 2011.

Het is moeilijk onder woorden te brengen hoe Gary Moore het muzieklandschap veranderde met "Still Got The Blues". Misschien moeten we de muziek het woord laten voeren?

De 6 misverstanden van gitaar spelen. 

"Still Got The Blues" is zijn meest populaire hit, niet alleen omdat het een prachtig nummer is, maar omdat zijn gitaarsolo's zijn melodieuze blues benadrukken (een handtekening van Gary Moore).

Gary Moore heeft een krachtige speelstijl die elke gitarist zou moeten bestuderen, ongeacht het muzikale genre dat hij speelt.

Slash

Voor muziekfanaten is Saul Hudson aka Slash een van de meest getalenteerde gitaristen van zijn generatie en een vooraanstaand lid van de groep Guns N’ Roses. En als je het nog niet weet, is het iets dat je snel genoeg leert in een gitaarles!

Terwijl hij in 2009 in de top 10 beste gitaristen werd geplaatst door Time Magazine, plaatste Rolling Stone hem slechts op plek 65 in de top 100 beste gitaristen aller tijden ...

Voor ons gewone stervelingen staat hij bekend als de muzikant die Michael Jackson op het podium begeleidde bij nummers als "Give In To Me", "Black or White" en "Beat It", terwijl hij zijn live gitaarsolo's speelde die de doden wakker konden maken.

Sommige van deze solo's gingen iets te lang door, althans in de ogen van de King of Pop! Oké, dit is een beetje overdreven, maar net als alle gitaristen van zijn generatie is hij succesvol omdat hij doet waar hij van houdt.

Slash wordt door sommigen beschouwd als de grootste gitaarsolist aller tijden en staat bekend om zijn stijl, ongelooflijke techniek en zijn vermogen om zijn emoties op het publiek over te brengen.

Het bewijs van zijn momenten van pure inspiratie is te zien in de massa concertvideo's die je op internet zult vinden en de vele studio-opnames die hij heeft gemaakt.

Begin met deze nummers:

 • Sweet Child.
 • November Rain.
 • You Could Be Mine.
 • November Rain.
 • Estranged.
 • November Rain .

Hebben we November Rain al gezegd?

David Gilmour

Hij hoort in de ranglijst van topgitaristen!

Hoe kunnen we de fantastische solist David Gilmour niet noemen, die deel uitmaakte van de psychedelische band Pink Floyd? Liefhebbers van de door drugs geïnduceerde melodieën van deze Britse band zouden daar geen ruzie over kunnen maken ...

Hier is een kleine quiz voor zijn echte fans: was Gilmour een origineel lid van de groep?

Het antwoord is nee! Pink Floyd werd opgericht in 1965, en we moesten wachten tot 1968 totdat de gitarist-zanger zich zou aansluiten bij Roger Waters, Richard White, Nick Mason en Roger Syd Barrett! Een echte aanwinst voor de groep: het was na de komst van de 14e beste gitarist aller tijden (volgens Rolling Stone in 2011) dat Floyd zich zo ontwikkelde.

In feite produceerden ze het op twee na bestverkochte album aller tijden (velen beschouwen het zelfs als het beste album in de geschiedenis): The Dark Side of the Moon (1973), dat 17 jaar en 6 maanden in de Billboard 200 verbleef. Deze belangrijke opname in de geschiedenis van rock en alternatieve rock bevatte tunes zoals het beroemde "Money"!

 • Another brick in the wall (1979)
 • Wish you were here (1975)
 • Comfortably numb (1979)
 • Hey you (1979)

Gilmour wordt erkend voor een groot aantal bijdragen. En de grote rockklassiekers die we hierboven noemden, zijn slechts een aantal voorbeelden.

Hij is ook een prachtige zanger en een geniale solist, wiens muziek rechtstreeks naar je kern gaat (de solo's "Hey You, Wish you were here" en "Comfortably Numb" bijvoorbeeld), met zulke perfecte noten die nooit eerder uit een Fender kwamen .

Over Fenders gesproken, David Jon Gilmour wordt ook beschouwd als een van de beste Fender-gitaristen ooit, naast andere legendes zoals Hendrix en Clapton. Genoeg gezegd.

Steve Lukather

Zelfs de minder grote gitaarliefhebbers onder jullie zullen zich zeker de krachtige en zware riff van Steve Lukather herinneren uit het nummer "Hold the line". Toch?!

Want ja, Steve Lukather is niet alleen de gitarist van de groep Toto, de populaire groep die groot werd in de jaren '80. De stijl van de groep is vaak bespot en gelabeld als "Rock FM", omdat het werd gezien als meer "pop" dan "rock" ...

Toch is Lukather een van de meest bekende gitaristen van vandaag! Terwijl dit wordt besproken in het meer hardcore gitaarmilieu ... In 2016 verklaarde de gitarist van de groep aan de Franse krant Sud Ouest, voordat hij een concert gaf in Bordeaux: “De hele wereld kijkt op ons neer, maar verdorie, we hebben 40 miljoen platen verkocht! '

Zelfs als het label Toto (die nog steeds op podia over de hele wereld tourt) hem is bijgebleven (wat hem niet hindert), weet iedereen dat Lukather een echte virtuoos is, wiens talenten bij de Grammy Awards in de prijzen vielen en bij optredens in de legendarische liedjes zoals de iconische "Thriller" van Michael Jackson gebruikt werden!

Wat dat betreft is de King of Pop niet de enige die hem heeft opgeroepen, omdat Clapton, McCartney, Joe Cocker, Elton John en zelfs George Benson hem in de studio hebben verwelkomd om op hun albums op te nemen!

Steve Lukather, een echte virtuoos, is in staat om te navigeren tussen heavy metal en jazz en voegt een paar tonen van blues en hardrock toe. Een veelzijdigheid die hem in staat heeft gesteld om een ​​fantastische solocarrière te hebben, buiten Toto om.

Gitaarles Amsterdam vind jouw leraar op Superprof

Gitaar Leren Spelen Met 's-Werelds Beste Bluesgitaristen

Joe Bonamassa

In tegenstelling tot bepaalde gitaristen in deze beslist zeer omstreden categorie, is Joe Bonamassa zowel gitarist als zanger.

Bonamassa, geboren in 1977 in Utica, New York, is een pure bluesman. Niet-gelovigen hoeven alleen maar te luisteren naar de geluiden van zijn groep Black Country Communion om het beeld te krijgen.

Hij ontwikkelde zijn talent vanaf zijn vierde en kreeg hoogwaardige muzikale training, met name gebaseerd op de muziek van BB King. Zelfs BB King heeft hulde gebracht aan Joe's talenten! En er is geen twijfel over de meester ...

Tegenwoordig is Bonamassa DE referentie voor Amerikaanse bluesrock. Hoewel ruw en soms rustiek, is zijn stijl altijd melodieus en krachtig. Gitaristen wereldwijd erkennen vooral zijn ongelooflijke techniek, die zowel snel als schijnbaar onbegrensd is.

Maar om het talent van Bonamassa (en de rockstem) te waarderen, raden we aan om een ​​live-versie van "Just got Paid" te bekijken! Vertrouw ons, je zult er geen spijt van krijgen!

Jeff Beck

Jeff Beck heeft het allemaal. Hij is niet alleen een gerenommeerde technische gitarist, in staat om met een zanger te spelen in plaats van naast hen, hij valt ook op als een aardige vent.

Hij heeft iets waardoor je stopt en luistert. Zijn geluid is erg melodieus, maar toch houdt hij zich in elke melodie eigen. Helder, zelfverzekerd en gespannen en hij is een serieuze gitarist en niet van plan zich in te houden! Mensen zeggen vaak dat hij humor in zijn muziek heeft, wat best een slimme eigenschap is om je te portretteren.

John Mayer

Bekritiseerd na zijn eerste televisieconcerten in 2001, werd John Mayer door velen gezien als slechts een van die artiesten die muziek maakt voor pubers.

Hoewel zijn eerste album snel werd vergeten, hielp Mayers onvoorwaardelijke liefde voor de blues zijn carrière een heel andere wending te geven ...

Met name verscheen hij op Eric Clapton's Crossroads Guitar Festival in 2004, toen hij zijn nummer "City Love" introduceerde met een ongelooflijke blues solo geïnspireerd door Jimi Hendrix's "Machinegun".

Zijn muziek combineert techniek en emotie - met zijn duim tegen de laagste snaar om de toon te verfraaien - zodat hij bij de grootste bluesmuzikanten staat. Voor degenen die een beter idee van zijn talent willen krijgen, moet je het album "Try" eens proberen met bassist Pino Palladino en drummer Steve Jordan. Grijp die koptelefoon!

Jack White

Hoewel Jack White vaak als een purist van vintage blues wordt beschouwd, is hij niet iemand die pronkt met technische effecten. Het kan zelfs zijn dat je verbaasd bent hem in deze categorie te zien. Maar het is vooral dankzij zijn talent dat zijn groep, The White Stripes, naam heeft gemaakt in bluesrock (dat heb je goed gehoord!).

Oh ja, The White Stripes is een bluesgroep. Door de nummers “Stop Breaking Down” van Robert Johnson of zelfs “St. James Infirmary Blues 'met zijn klassieke gitaar in hun eerste album, kunnen zijn luisteraars de geschiedenis van de bluesmuziek opnieuw beleven.

Een aantal elektrische gitaren.
De gemiddelde gitarenverzameling van een topartiest | Bron: Pexels

Leren Gitaar Spelen Met De Beste 'Wereldmuziek'-Gitaristen

Bombino du Niger

Gekenmerkt door de conflicten in zijn geboorteland Agadez in Niger, zijn talloze reizen naar ballingschap en zijn Tuareg-cultuur, is Bambino du Niger een absoluut unieke gitarist op het muzikale podium.

Gedwongen om in 1990 tijdens zijn jeugd te vluchten, heeft deze kunstenaar-gitarist uit Tuareg vervolging en onderdrukking door de regering gekend. Dit omvatte het verbod op het snaarinstrument, dat werd beschouwd als een symbool van weerstand voor de Tuareg-cultuur.

Ondanks het verlies van enkele leden van zijn groep (die zijn omgekomen), blijft Bombino du Niger eenheid en sociale saamhorigheid bevorderen op concerten en festivals.

Zijn muziek, die is gebaseerd op traditionele Toeareg-instrumenten en een beheersing van de gitaar, schommelt tussen verdriet en vreugde.

Gitaarles Den Haag vind een leraar op Superprof

Paco de Lucía

Ogen dicht en hoofd bewegend, met handen die draaien op gitaarsnaren met een zeldzame handigheid waar pianisten jaloers op zouden zijn, met melodieën die je naar een andere plaats transporteren ... Het is niemand minder dan Francisco Gustavo Sánchez Gomez aka Paco de Lucia.

Uniek erkend als een van de groten sinds zijn eerste studioalbum uitkwam, heeft de Andalusische gitarist zijn muzikale indruk op de geschiedenis van de flamenco achtergelaten.

Hoewel hij al prijzen won sinds zijn 14e, werd de muziek van Paco de Lucía met de tijd perfecter. Deze gitarist uit het zuiden van Spanje droeg bij aan de modernisering van de traditionele flamenco terwijl hij nooit ver afdwaalde van zijn roots.

Beïnvloed door de Verenigde Staten, waar hij vaak speelde tijdens zijn muzikale carrière, is de muziek van Lucía verrijkt met invloeden van jazz en diverse muzikale stromingen, wat duidelijk te zien is in stukken als "Entre Dos Aguas" en "Rio Ancho".

Het atypische traject van deze Andalusische gitarist is ook te danken aan zijn muzikale opvoeding, geïnitieerd door zijn vader, die hem leerde het 6-snarige instrument te bespelen naast zijn broers Ramón de Algeciras en de flamencozanger, Pepe de Lucía.

Hoewel je meer over zijn leven kunt leren door een cinematografische documentaire te bekijken die net na zijn dood in 2014 verscheen, is het door zijn muziek dat je zijn genie op de flamencogitaar het best kunt waarnemen (of horen).

Tegenwoordig behoort deze virtuoze flamenco tot de eeuwige legendes. En dat zeggen we niet alleen omdat Google een "Doodle" aan hem wijdde na zijn dood!

Technieken om zelf een geweldige gitarist te worden

Het trekt vrouwen aan, kalmeert de zenuwen en verenigt de mensheid, waardoor de gitaar bij uitstek hét muziekinstrument is. Je kunt erop tokkelen, strelen of zelfs slaan om geluiden te produceren die mensen aan het lachen, dansen of zelfs huilen maken.

 • Is gitaarspeltalent iets aangeboren?
 • Moet je een bepaalde gemoedstoestand hebben om de gitaar te leren?
 • Waar moet men kijken om gitaarinstructie te beginnen?

Dus haal je instrument uit de koffer, stem je gitaar en sluit je versterker aan: we gaan een paar technieken ontdekken om je gitaarspel te verbeteren.

Solfège

Solfège is misschien wel de eerste uitdaging die het muziekliefhebbers belet vrijuit te gaan bij gitaarles.

Het is belangrijk een ​​goed begrip te hebben van solfège als men een carrière als gitarist wil hebben, maar het is niet onmisbaar.

Het belangrijkste voor elke beginnende gitarist vandaag de dag is om eerst een akkoorddiagram te leren lezen. Zodat je weet waar je je vingers op de snaren moet plaatsen om je gitaarakkoorden te spelen.

De gitaar

Het vinden van een akoestische gitaar is een andere belangrijke stap in de richting van het beheersen van de gitaar!

Kiezen tussen een folk, klassieke of manouche-gitaar, met snaren van staal of nylon is een moeilijke keuze om te maken als je nog een beginnende muzikant bent!

Het lijkt misschien alsof het vinden van je akoestische gitaar een beetje lijkt op de zoektocht van Indiana Jones naar de Heilige Graal, dus het is beter om de tijd te nemen om na te denken voordat je de aankoop doet. Net als je partner met wie je onder hetzelfde dak moet wonen, zul je vele lange uren met je gitaar doorbrengen.

Om deze reden is het noodzakelijk om een ​​gitaar te kiezen die bij je past, met snaren en hout die de geluiden produceren die je wilt horen.

Muzikale cultuur

We vergeten soms dat het belangrijk is om een ​​goede kennis voor muziekgeschiedenis en -cultuur te hebben, aangezien het de hoeksteen is van het bespelen van elk instrument!

Het verbeteren van je muzikale kennis, door te luisteren naar solo's van de grote gitaristen, zal je oor trainen en je ritmegevoel verbeteren om elk publiek te overtuigen.

Speel gitaar en zing

We luisteren graag naar pianisten als Stevie Wonder, Ray Charles en Nina Simone. Hetzelfde geldt voor artiesten die het dubbele label van zanger en gitarist dragen, zoals Prince of Mark Knopfler. Maar dit is een zeldzaam talent!

Zingen vereist een investering van grote intensiteit. Als je zingt, is het een kwestie van je hoofd optillen uit je muzikale bubbel te breken.

Om een ​​goede gitarist te worden, moet je oefenen en gitaarlessen helpen je snel te ontwikkelen. Je handen moeten zich trainen zoals een banketbakker non-stop deeg verwerkt of zoals een atleet zijn ogen op zijn doel richt. En als je echt een goede speler wilt worden, moet je leren je hoofd op te tillen, naar het publiek te kijken en je emotie te delen.

Je concentratie moet meteen gericht zijn op het communiceren van je gevoelens naar het publiek.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,00 (3 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.