Laten we eerlijk zijn: wiskunde is nooit een erg geliefd vak geweest. Sinds mensenheugenis is het veeleer een probleemgebied. De meeste mensen blijven het vanaf de kinderjaren tot hun volwassenheid lastig vinden.

Wiskunde hoeft echter niet moeilijk te zijn! Je kunt als leraar je bijdrage leveren om deze mythe uit de wereld te helpen.

Of je bijles wiskunde nu gericht is op de basisschool, de middelbare school, hogeschool of zelfs de universiteit, er zijn veel manieren om leerlingen en studenten op hun niveau aan te spreken. Zou het niet geweldig zijn als ze zouden gaan floreren in wat voor hen nu een probleemgebied is?

Door je toedoen kun je de aanpak en het gedachtenpatroon van je leerling omturnen. Ze kunnen anders gaan leren en informatie onthouden en daardoor de angst voor wiskunde helemaal kwijtraken.

Boek een wiskunde bijles Utrecht op Superprof

Klassikale lessen zijn niet altijd de beste manier om wiskunde te leren | Bron: Visualhunt

Het lastige aan wiskunde is dat de basisstof soms niet wordt begrepen voordat de leraar doorgaat naar meer gecompliceerde onderwerpen.

Daardoor kan een leerling zich verloren en verward gaan voelen. Wiskunde wordt dan een vervelende klus.

Als een leerling eenmaal achterop is geraakt dan kan hij of zij heel moeilijk weer op niveau komen. Leerlingen hebben soms zelfs het gevoel dat ze verdrinken.

Ze worden veelal niet voldoende geholpen als ze achterop raken. Dit heeft een grote invloed op hun hele studieverloop.

Het lijkt er op dat wiskunde een punt van zorg blijft in ons onderwijs. Toch zijn er zoveel manieren waarop een privé leerkracht de studenten die de weg kwijt zijn kan opvangen en weer in een succesvolle richting kan leiden.

De eerste stap te nemen in het motiveren van je leerlingen om wiskunde te leren is door het in een ander verband te plaatsen.

Dat wil zeggen dat je wiskunde in begrijpelijke en ter zake doende omstandigheden plaatst zodat je leerlingen het herkennen. Als ze het zich goed voor kunnen stellen kun je het begrijpelijk maken en ook leuk en interessant.

Wiskunde leuk maken is de meest cruciale factor in het wijzigen van de motivatie van je leerling. Door ze te tonen dat wiskunde geen vervelende klus is en dat het echt veelzijdig en leuk kan zijn, zul je hun belangstelling stimuleren en hun vertrouwen vergroten.

De beste leraren Wiskunde beschikbaar
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (54 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (14 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (12 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (72 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (54 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (14 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (12 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (72 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Maak de wiskundeles weer leuk!

Natuurlijk is iedere leerling anders. Behandel hem of haar daarom ook als zodanig. Hou in de gaten hoe je leerling informatie tot zich neemt en hoe hij of zij uitdagingen benaderen en begrijpen.

Besteed wat tijd met je leerling om te analyseren welke knelpunten er zijn wat wiskunde B uitleg of andere soorten betreft. Is het een bepaald onderwerp of hoe het op school geleerd wordt? Is het omdat ze niet het gevoel hebben dat ze het onder de knie krijgen?

Als je eenmaal het probleem beter onder ogen hebt kun je gaan uitzoeken wat wiskunde leuker zou kunnen maken tijdens je privélessen, en welke methode je het best kunt gebruiken. En dan heb je de wereld aan je voeten!

Er zijn zoveel manieren om je lessen leuker en creatiever te maken. Je kunt hulpmiddelen en media gebruiken, zoals:

  • boeken
  • muziek
  • kunst
  • video’s
  • apps en websites
  • bordspelletjes
  • kaartspelletjes
  • nagebootste scenario’s en transacties

Spelelementen toepassen in het leren is vooral bij jongere leerlingen heel belangrijk. Daarmee kun je begrip van een onderwerp of leerkwestie stimuleren. Wiskunde leren online is altijd een leuke optie die benut kan worden!

Maar wat je ook doet, zorg wel dat het past bij de leeftijd en dat je leerling betrokken raakt met de les. Dan is de sky the limit!

Door wiskunde gewoon in een ander verband te plaatsen kun je je leerling helpen om er met een frisse blik naar te kijken. Of dit nu is door spelletjes, nagespeelde transakties, koken of wat de leerling maar ook plezierig zou vinden, het cruciale doel is dat wiskunde toepasselijk wordt.

Je kunt behoorlijk creatief worden in je thuislessen. Je kunt ze helemaal toespitsen op de behoeftes van je leerling. Speel met verschillende leertechnieken. Doe dit door spelactiviteiten, en let goed op waar je leerling plezier in heeft.

Met jongere leerlingen, vooral van de basisschool of de eerste jaren van de middelbare school heb je een veel uitgebreider zichtveld wat betreft het gebruik van spelletjes en plezierige activiteiten.

Kinderen van die leeftijd zijn in een leerstadium waarbij spelen nog steeds noodzakelijk is om te leren. Gebruik dit tot je voordeel.

Het allerbelangrijkste element in spelen is dat je leerling doorkrijgt hoe leuk wiskunde kan zijn en hoe het in het alledaagse leven kan worden toegepast.

Door je positieve houding en je liefde voor wiskunde te laten zien zal de leerling ook worden aangestoken.

Zorg dat je leerling zich bewust wordt van de dagelijkse bezigheden die wiskunde gebruiken en ervan afhankelijk zijn. Overweeg hoe je deze bezigheden in spelletjes kan gebruiken met je leerling.

Gebruik wiskunde spelletjes in je lessen

Ieder spel kan gebruikt worden! Bordspelen, puzzels en kaartspelen zijn een prachtig startpunt. Voeg kleine wiskundespelletjes toe of spelletjes waar geld bij betrokken is. Een beetje competitie is heel motiverend en een prijs uitreiken is altijd leuk!

Wiskundespelletjes zijn geweldig omdat ze helpen om de stof aanschouwelijk te maken. Het toont tevens de toepassing die nodig is om begrijpend te leren.

Als je je leerling leert klokkijken, zorg dan voor een klok om het uit te leggen. Je kunt ook houten leerklokken kopen (of maken!) met beweegbare wijzers. Wanneer je dan de tijd aangeeft kan de leerling de wijzers zelf instellen.

Visuele hulpmiddelen kunnen helpen bij de wiskunde bijles
Maak zelf wiskunde materiaal om de les vermakelijker te maken | Bron: Visualhunt

Er zijn wat betreft het met geld omgaan een heleboel manieren om leerlingen bij de les te houden. Help ze wat ze geleerd hebben in de praktijk te brengen door een namaak winkel op te zetten, of door nepgeld uit te gaan geven. Dit kan allemaal bij de leerling thuis gebeuren!

Als je een namaakwinkeltje of een café opzet kun je het omgaan met geld met behulp van betaalhandelingen leuk maken. Zet een budget op, maak een menu of een prijslijst, en ga aan de gang!

Als je er wat meer uitdaging in wilt brengen geef dan wat waardebonnen en voeg wat kortingen en percentages toe. Wissel van plaats terwijl je speelt, zodat de leerling beide kanten van de transactie kan gaan begrijpen.

Wiskunde leren met het internet

Het internet is erg behulpzaam als je onderzoek doet naar leuke manieren om wiskundeles te geven. Google gewoon naar ‘wiskundespelletjes’ of ‘wiskunde leuk maken’ en je krijgt bladzijden vol treffers.

Daarbij kun je artikelen, advies en begeleiding en allerlei soorten spelletjes en hulpbronnen vinden die je kunt uitproberen.

Zoek je naar materiaal om een bepaald deel van het leerplan uit te leggen? De Nederlandstalige Khan Academy is een goed hulpmiddel. De onderwerpen in het Nederlands zijn nog een beetje beperkt, maar elke maand komt er wel wat bij. Het is opgedeeld in lesgebieden voor zowel de lagere als de middelbare school. En als je het Engels goed beheerst kun je van de Engelstalige Khan Academy veel baat hebben.

Als je op zoek bent naar gratis wiskundehulpmiddelen die gericht zijn op het leren van grondprincipes en leuke spelletjes, kijk dan op Math4all waar van alles te krijgen is. Het zal je snel op gang helpen.

Wil je meer ideeën voor spelletjes en aktiviteiten om je wiskundelessen leuker te maken, kijk dan naar onze blogpost voor wiskundespelletjes!

Hoe bereid je een interessante wiskundeles voor?

Zet om te beginnen wat tijd opzij om echt onderzoek te doen en met ideeën te spelen. Maak een lijst van ideeën die je zelf hebt. Misschien heb je iets in gedachten voor een bepaald onderwerp dat lastig is geweest voor je leerling.

Als leraar is het belangrijk dat jezelf thuis bent in de apps en websites die je zou willen gebruiken of die zijn aanbevolen. Doe dit voordat je je leerling aanraadt om ze te gebruiken. Als je het weifelend voorstelt zal de leerling snel afgeschrokken worden.

Dit geldt voor alle hulpbronnen die je ontdekt tijdens je zoektocht. Kijk ze goed na zodat je weet of ze bruikbaar, toepasselijk en wat nog veel belangrijker is, leuk zijn om te gebruiken tijdens je privélessen.

Maak een kort overzicht zodat je er zeker van bent dat alle grondbeginselen behandeld worden. Ga na of je leerling aangeboden krijgt wat hij of zij nodig heeft wat het lesplan aangaat en tevens of bekende problemen besproken worden.

Hier kun je dan wat plezier en spelletjes aan toevoegen.

Kies voor wiskunde oefeningen die op de leeftijd van de leerling aansluiten en hun fantasie aanspreken
Door het gebruik van rolspellen en andere praktische voorbeelden wordt rekenen leuker voor kinderen | Bron: Visualhunt

Hou je rooster flexibel omdat het misschien zal moeten worden gewijzigd. Let vooral op hoe je leerling reageert op de activiteiten die je hebt aangeboden. Als ze plezier hebben zit je goed!

Noteer wat wel of niet werkt, wat aangepast zou moeten worden, en ook de voortgang van je leerling.

Als ze nog steeds wat worstelen, of als je denkt dat ze iets niet zo waarderen, pak dan iets anders op! Je zult merken dat je gewoon aan het proberen moet blijven.

Oefening baart kunst. Noteer vooral wat niet zo goed ging en waarom, en hoe je het de volgende keer zou kunnen verbeteren.

Misschien is het een goed idee om je leerling een beetje huiswerk te geven. Het hoeft niet iets groots of ingewikkelds te zijn. Iets simpels als een nieuwe app proberen of het onderwerp op Khan Academy te bekijken bijvoorbeeld.

Als je je leerling bemoedigt om op hun eigen tempo met wiskunde bezig te blijven zullen ze het vanzelf beter gaan doen.

Door opdrachten te geven die leuk en haalbaar zijn en niet lijken op de saaie, moeilijke lessen die ze op school krijgen, kun je hen helpen om een nieuwe motivatie voor wiskunde op te bouwen – één met plezier en zelfvertrouwen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!