De geschiedenis van Rotterdam begint omstreeks 1270, toen bewoners van het gebied rond de Maas en de Rotte begonnen met het aanleggen van een dam in de Rotte. Hoewel de Rotterdammers in eerste instantie leefden van de visserij, werd de stad al snel een handelsplaats en ontstonden de eerste havens. In 1340 kreeg Rotterdam stadsrechten.

Pas na de aanleg van de Nieuwe Waterweg in 1872 breidde de stad zich snel buiten de stadsgrenzen uit. Als ‘poort van Europa’ profiteerde Rotterdam van de explosief groeiende Duitse economie, het industriële hart van Europa. Nieuwe havens brachten volop werkgelegenheid. Er trokken tienduizenden goedkope arbeidskrachten vanuit Brabant en Zeeland naar Rotterdam. Er kwamen nieuwe wijken, zoals Crooswijk en Spangen. De stad groeide ook door omliggende gemeenten te annexeren, zoals Delfshaven en Overschie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog en het bombardement in mei 1940 werd Rotterdam verwoest. Hoewel dit voor de stad een enorme klap was, begon men direct met de wederopbouw. Rotterdam werd de grootste haven ter wereld. Vandaag de dag is dat niet meer zo. Wel is Rotterdam nu nog de grootste haven van Europa.

Weet jij de geschiedenis van de Rotterdamse haven?
Rotterdam heeft de grootste haven van Europa ǀ Pixabay - 12019

De explosieve economische groei tussen 1965 en 1973 veroorzaakt een grote behoefte aan arbeidskrachten. Hierdoor kwamen veel gastarbeiders, met name uit Marokko en Turkije naar Rotterdam. Rond 1975 kwamen ook een aanzienlijk aantal migranten uit Suriname (onafhankelijkheid) naar Nederland en ook naar Rotterdam. De hernieuwde welvaart van de negentiger jaren gaf weer aanleiding tot nog meer immigratie uit arme landen. Inmiddels is ruim veertig procent van de Rotterdamse bevolking van allochtone afkomst.

Omdat de allochtone bevolking in Nederland steeds meer toeneemt, zou het vak geschiedenis een veel bredere context moeten krijgen. Gelukkig gebeurt dit steeds meer, bijvoorbeeld aan de Erasmus Universiteit die de geschiedenis van uit een thematisch oogpunt bekijkt. Vaak is geschiedenis nog steeds Westers georiënteerd.

Kijk hier waar je in Rotterdam geschiedenislessen, -cursussen of een opleiding geschiedenis kunt volgen. Superprof zocht het voor je uit.

De beste leraren Geschiedenis beschikbaar
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (7 reviews)
Marijn
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (22 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (3 reviews)
Bas
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hanneke
5
5 (5 reviews)
Hanneke
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jennifer
5
5 (8 reviews)
Jennifer
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thivija
4,9
4,9 (13 reviews)
Thivija
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kate
Kate
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (7 reviews)
Marijn
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (22 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (3 reviews)
Bas
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hanneke
5
5 (5 reviews)
Hanneke
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jennifer
5
5 (8 reviews)
Jennifer
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thivija
4,9
4,9 (13 reviews)
Thivija
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kate
Kate
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Volg een Cursus Geschiedenis voor Volwassenen

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO)

Aan de HOVO-Erasmus Academie aan de Burgemeester Oudlaan in Rotterdam bieden een ze royaal aanbod aan cursussen voor iedereen vanaf vijftig jaar. Maar daarnaast bieden ze ook lezingen, studiedagen voor iedereen en een opleidingsaanbod voor professionals.

Het niveau van HOVO-cursussen is vergelijkbaar met het eerstejaarsniveau aan de universiteit of HBO. Een vooropleiding is niet verplicht, tenzij expliciet vermeld bij de cursus. Bij veel cursussen worden readers verstrekt of boeken voorgeschreven en vrijwel altijd wordt de mogelijkheid tot zelfstudie of verdieping aangeboden. Er is echter geen studieverplichting: je komt omdat jij het wilt, niet omdat het moet. Voor (cultuur) geschiedenis bieden ze de onder anderen de volgende cursussen aan:

 • In Harer Majesteit Dienst: twee lessen van anderhalf uur voor € 60,-;
 • Duizend jaar Europese Cultuur: dertien lessen van anderhalf uur voor € 300,-;
 • Odessa, Parel aan de Zwarte Zee: zes lessen van anderhalf uur voor € 200,-;
 • Bestaat Europa?: tien lessen van anderhalf uur voor € 300,-.

Volksuniversiteit Rotterdam

Wil je meer leren over de belangrijke figuren en gebeurtenissen uit het rijke verleden? Om de wereld waarin we nu leven beter te begrijpen, is inzicht in de geschiedenis cruciaal. Met een cursus geschiedenis aan de Volksuniversiteit (Heemraadsingel) leer je meer over een aantal geschiedkundige onderwerpen. Waar kun je uit kiezen:

 • De Geschiedenis van Nederland. Van Prehistorie tot 1790: tien lessen van anderhalf uur voor € 127,-;
 • De Geschiedenis van Rusland: zeven lessen van anderhalf uur uur voor € 100,-;
 • Het oude Egypte: zes lessen van anderhalf uur voor € 85.-;
 • Antisemitisme in West-Europa en het ontstaan van de staat Israël: zeven lessen van anderhalf uur voor € 100,-;
 • Van Nederlands-Indië tot Indonesië: Vijf lessen van anderhalf uur voor € 73.-.
Wat was de cultuur van de Vikingen?
Leer meer over de geschiedenis van de Vikingen ǀ Pixabay - Pashi

Vrije Academie

Bij de Vrije Academie aan geven ze naast lezingen over kunst en cultuur ook college reeksen. Wat betreft geschiedenis bieden ze een collegereeks over de Vikingen aan. In de zes colleges van twee uur leer je meer over de Vikingen, niet alleen als plunderaars, maar ook als handelaars en ambachtslieden. De colleges worden gegeven in de Fonteinkerk, aan de Terbregselaan in Rotterdam. De kosten bedragen € 179,-.

Professionele Opleiding Geschiedenis

Erasmus Universiteit

Aan de Erasmus Universiteit aan de Campus Woudenstein in Rotterdam kun je de bachelor geschiedenis volgen. De opleiding duurt drie jaar.

Op thematische wijze bestudeer je de moderne geschiedenis vanaf 1500 en zet je afwisselend een sociologische, economische of culturele bril op. Je richt je dus niet op historische periodes – zoals bij veel andere opleidingen – maar bekijkt het grotere plaatje.

Bij de opleiding bachelor Geschiedenis zoek je in het verleden naar antwoorden op maatschappelijke vragen die de politiek, media of burger nu bezighouden. Denk aan:

 • Waarom zijn veel Europese landen zo rijk geworden en zijn veel Afrikaanse landen zo arm gebleven?
 • Waarom neemt het aantal migranten wereldwijd in absolute aantallen toe, maar blijft het aantal migranten - als deel van de wereldbevolking - relatief constant?

Wat zijn de toelatingseisen?

 • In het bezit zijn van een Vwo-diploma;
 • In het bezit zijn van een propedeuse van een Hbo/Wo-opleiding;
 • Je moet ouder zijn dan 21 jaar (Colloquium Doctum);
 • In het bezit zijn van een vergelijkbaar buitenlands diploma.

Na de opleiding bachelor geschiedenis ben je méér dan klaar voor een carrière als historicus. Je bent door je analytische houding breed inzetbaar en kunt in verschillende banen aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan onderzoeker, onderwijs, overheid, grote bedrijven, culturele instellingen of de media.

Je kunt echter ook doorstuderen en een master volgen. De Universiteit biedt twee specialisaties aan:

 • De master Cultuurgeschiedenis van één jaar;
 • De master Global History and International Relations van één jaar.
Volg eens een online hoorcollege geschiedenis
Volg hoorcolleges geschiedenis in Rotterdam ǀ Pixabay - nicolayhg

Hogeschool Rotterdam

Aan deze Hogeschool aan het Academieplein kun je de Lerarenopleiding Geschiedenis volgen. Dit is een voltijd opleiding die vier jaar duurt.

Naast het leren over de geschiedenis (historisch tijdvakkenoverzicht van de Oudheid tot heden) krijg je ook te maken met Staatsinrichting. Ook het Nederlandse taal speelt een rol omdat het als leraar belangrijk is om taalvaardig te zijn.

Je kunt deze opleiding gaan volgen als je in het bezit bent van een Havo-, Vwo- of Mbo-4 diploma.

Na je opleiding heb je de Bachelor of Education behaald en kun je als leraar met tweedegraads bevoegdheid lesgeven aan leerlingen van het (V)Mbo en de onderbouw van Havo en Vwo.

Je kunt er echter ook voor kiezen om door te studeren voor je eerstegraads bevoegdheid aan een universiteit.

Privéles of Thuisstudie?

Superprof

Bij Superprof kun je terecht voor privéles, bijles of cursus geschiedenis.

In en rond Rotterdam zijn meer dan 200 gekwalificeerde docenten te vinden met kennis van geschiedenis, examentraining, maatschappijleer, staatsinrichting, politicologie, enzovoort. Ze geven les op alle niveaus en aan iedereen. De docenten geven les bij hen thuis, bij jou thuis of via de webcam. Je huurt al een geschiedenisdocent in vanaf € 15.-. En... de eerste les is altijd gratis.

Leidse Onderwijs Instellingen

De thuiscursus Geschiedenis van Nederland is een uitstekende keuze voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en graag meer te weten wil komen over bijvoorbeeld de Middeleeuwen, de Gouden Eeuw of de Tijd van de Wereldoorlogen.

De cursus Geschiedenis van Nederland is chronologisch opgezet en duurt zes maanden.

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer acht uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus bedraagt € 322,56 plus € 29,50 inschrijfkosten (éénmalig).

Geschiedenislessen en -Cursussen Online

Geschiedenis online

Deze website is opgezet door Mike Hoffmann. Hij studeerde af als docent geschiedenis aan de Hogeschool van Rotterdam. Hij is een docent geschiedenis met veel ervaring, maar ook met een passie voor ICT. Door deze twee componenten te combineren zette hij een website voor het vak geschiedenis op. Het doel van deze website is het aanbieden van gratis materiaal dat te gebruiken is bij het leren en/of voorbereiden van examentoetsen geschiedenis Havo/Vwo. Het oefenmateriaal wat hij beschikbaar stelt zijn oefentoetsen, samenvattingen per tijdvak, filmpjes en materiaal bij de kenmerkende aspecten en kernbegrippen.

Toch blijkt het toch ook een hele leuke site te zijn voor iedereen die in geschiedenis geïnteresseerd is, en om wat kennis op te doen. Je kunt er allerlei onderwerkpen vinden zoals:

 • Het oude Egypte;
 • Regenten en vorsten;
 • Pruiken en Revoluties;
 • Wereldoorlogen.

Vrije Academie

Aan de Vrije Academie geven ze online colleges Nederlandse geschiedenis; van de prehistorie tot de huidige tijd. Welke periodes komen er aan bod?

 • Prehistorie;
 • Oudheid;
 • Vroege Middeleeuwen;
 • Late Middeleeuwen;
 • Nieuwe Tijd 1500-1600;
 • Gouden Eeuw 1600-1700;
 • Revoluties 1700-1800;
 • Industrialisatie 1800-1900;
 • Tijd van oorlogen;
 • Moderne tijd vanaf 1950.

Deze tien live online hoorcolleges via zoom (twee uur) worden gegeven door Saskia Poelman. Je kunt ze maar een keer bekijken en niet later terugkijken. De kosten bedragen € 259,-.

Symbool voor de hegemonie van Athene
De tempel stond ook symbool voor de hegemonie van Athene,

Massive Open Online Course (MOOC)

Als je goed bent in het Engels zou je kunnen overwegen om de gratis cursus Discovering Greek and Roman Cities te volgen op YouTube. Voor deze Mooc leverde de Open Universiteit de onderwijskundige expertise en hulp aan de projectpartners.

De cursus bestaat uit acht modulen. Thema’s zijn bijvoorbeeld: leven in de stad, religie, politiek, dood, infrastructuur. Elke module bevat video’s, uitleg van experts, quizzen en oefeningen. Als je meedoet krijg je een algemene kennis van de vormgeving en de geschiedenis van Griekse en Romeinse steden. Je maakt kennis met het belang en de methoden van stadsarcheologie en ervaart de verscheidenheid van het gedeelde Europese en Mediterrane erfgoed.

Al je deze blog van Superprof hebt gelezen, kun jijzelf kiezen hoe je geschiedenis wilt leren.

 

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!