De beste leraren Geschiedenis beschikbaar
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thivija
4,9
4,9 (13 reviews)
Thivija
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (7 reviews)
Marijn
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (22 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (3 reviews)
Bas
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jasper
Jasper
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jennifer
5
5 (8 reviews)
Jennifer
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mandy
5
5 (5 reviews)
Mandy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thivija
4,9
4,9 (13 reviews)
Thivija
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (7 reviews)
Marijn
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (22 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (3 reviews)
Bas
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jasper
Jasper
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jennifer
5
5 (8 reviews)
Jennifer
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mandy
5
5 (5 reviews)
Mandy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Beknopte Geschiedenis van Den Haag

De geschiedenis van Den Haag begon rond 1230, toen graaf Floris IV van Holland besloot een jachthuis te bouwen langs een meertje, de huidige Hofvijver. Zijn zoon Willem II breidde het huisje uit en het werd een kasteel, het huidige Binnenhof. Willem stierf voordat het gebouw af was. Zijn zoon Floris V (1254-1296) nam het werk over en voltooide het. Vanaf dat moment werd Den Haag de woonplaats van de graven van Holland en werd het de hoofdstad van Holland.

In 1433 kwam Holland in handen van de Bourgondiërs. Vanaf die tijd is Den Haag de zetel van de wetgevende vergadering van stadhouders, de officiële vertegenwoordigers van de Nederlandse landadel. Zo ontwikkelde Den Haag zich tot een regeringscentrum.

Willem van Oranje zorgde ervoor dat Den Haag bleef bestaan
In 1875 redde Willem van Oranje Den Haag van de ondergang ǀ Pixabay - 3282700

Toen echter in 1568 de Tachtigjarige Oorlog uitbrak, braken er moeilijke tijden aan, met grote armoede. In 1575 gingen er zelfs stemmen op om de stad met de grond gelijk te maken. Gelukkig greep Willem van Oranje in. Het resultaat was dat Den Haag uitgroeide tot de officiële zetel van de regering van de Republiek der Nederlanden, toen deze in 1588 werd uitgeroepen.

Rond 1600 bereikte Nederland het toppunt van zijn aanzien met het aanbreken van de Gouden Eeuw. Ook Den Haag kende een periode van bloei. Den Haag ontwikkelde zich tot een echte stad, al heeft het die status nooit officieel gekregen. Den Haag bleef een 'stad zonder stadswallen' en kreeg nooit stadsrechten.

In januari 1795 werd de Republiek der Nederlanden binnengevallen door Frankrijk. Stadhouder prins Willem V vluchtte met zijn familie naar Engeland. Achttien jaar later keerde zijn zoon – Willem Frederik, Prins van Oranje-Nassau – terug naar Nederland. Hij landde op 30 november op het Haagse strand bij Scheveningen. Het Koninkrijk der Nederlanden ontstond. Vanaf die dag staat Den Haag ook bekend als de hofstad: de stad is niet alleen de zetel van de regering, maar ook de officiële verblijfplaats van de koninklijke familie.

In de Tweede Wereldoorlog werd Nederland door de Duitsers bezet. De Britten bombardeerden per ongeluk de dichtbevolkte en oude wijk Bezuidenhout.

Na de Tweede Wereldoorlog begon men met de wederopbouw, maar ruimtegebrek bleef een issue.

In de jaren zestig verschenen de eerste ‘gastarbeiders’ in het Haagse straatbeeld en zouden uiteindelijk de stad tot een multiculturele samenleving maken samen met een grote groep Surinamers die in de jaren zeventig naar Den Haag kwam.

In 2020 telde Den Haag 545.163 inwoners, waarvan maar liefst 36,3 procent met een Niet-Westerse achtergrond.

Tijd om de geschiedenis in breder perspectief te zien. Superprof zocht voor je uit waar je in en rond Den Haag een geschiedenisles, -cursus op -opleiding kunt volgen.

Cursussen Geschiedenis voor Volwassenen

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO)

Het HOVO gevestigd in de Hogeschool Den Haag aan het Johanna Westerdijkplein biedt een royaal aanbod aan cursussen voor iedereen vanaf vijftig jaar. Maar daarnaast geven ze ook lezingen, studiedagen voor iedereen en een opleidingsaanbod voor professionals.

Het niveau van HOVO-cursussen is vergelijkbaar met het eerstejaarsniveau aan de universiteit of HBO. Een vooropleiding is niet verplicht, tenzij expliciet vermeld bij de cursus. Bij veel cursussen worden readers verstrekt of boeken voorgeschreven en vrijwel altijd wordt de mogelijkheid tot zelfstudie of verdieping aangeboden. Er is echter geen studieverplichting: je komt omdat jij het wilt, niet omdat het moet. Voor geschiedenis bieden ze de volgende cursus aan:

 • Verdwijnend België: vier hoorcolleges van twee uur voor € 115,-;

Wil je qua geschiedenis een wat breder aanbod dan kun je ook HOVO cursussen vinden in Rotterdam (Erasmus Academie) en in Leiden (Universiteit).

HOVO Rotterdam biedt:

 • In Harer Majesteit Dienst: twee lessen van anderhalf uur voor € 60,-;
 • Duizend jaar Europese Cultuur: dertien lessen van anderhalf uur voor € 300,-;
 • Odessa, Parel aan de Zwarte Zee: zes lessen van anderhalf uur voor € 200,-;
 • Bestaat Europa? Tien lessen van anderhalf uur voor € 300,-.

HOVO Leiden biedt:

 • Vrijheid of Dood; De Griekse Onafhankelijkheidsoorlog (1821-1832): zes colleges van twee uur voor € 144,-;
 • Het te vaak beloofde land; De Honderdjarige Oorlog om Israël/Palestina en de ongrijpbare vrede: acht bijeenkomsten van twee uur. Prijs nog niet bekend;
 • Het verdriet van Brazilië; Veel bereikt, maar ook dezelfde problemen als in Spaans Amerika (1500-2020): acht colleges van anderhalf uur voor € 192,-;
 • Archeologie en geschiedenis van het Heilige Land: acht colleges van twee uur. Prijs nog niet bekend.
Het Heilige Land voor de joden is Israël
Leer iets over de geschiedenis van het Heilige Land ǀ Pixabay - pompi

Volksuniversiteit Den Haag

Aan de Volksuniversiteit aan de Celebesstraat in Den Haag kun je de lezingenserie Nederlandse geschiedenis - Opvang en Repatriëring na WOII volgen. De kosten bedragen voor vier lezingen van twee uur € 84,-.

Professionele Opleiding Geschiedenis

Hoewel Den Haag beschikt over een aantal Hogescholen en het Koninklijk Conservatorium moet je als je geschiedenis wilt gaan studeren uit- wijken naar Leiden.

Universiteit van Leiden

In Leiden kun je je laten opleiden tot bachelor Geschiedenis. Deze voltijd opleiding duurt drie jaar. Binnen de opleiding Geschiedenis richt je je op verschillende vakgebieden. Je kunt kiezen uit zes specialisatierichtingen.

 • Nederlandse Geschiedenis
  Je bestudeert politieke, economische, sociaal-culturele en religieuze gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Republiek en het Koninkrijk;
 • Algemene Geschiedenis
  Bij Algemene geschiedenis leer je de periode van de nieuwe tijd en de contemporaine tijd kennen. De nadruk ligt op gebeurtenissen in Europa en de Verenigde Staten.
 • Oude Geschiedenis
  Je bestudeert de bloei van de Griekse cultuur, de werking van de Atheense democratie, de veroveringen van Alexander de Grote en later de Romeinen;
In de Middeleeuwen kregen kloosters ook een economische rol
Welke rol speelde religie in de Middeleeuwen? ǀ Pixabay - Free-Photos
 • Middeleeuwse Geschiedenis
  Bij middeleeuwse geschiedenis bestudeer je een dynamische periode van 1.000 jaar (politiek, economie en religie);
 • Sociale Geschiedenis
  Welke mogelijkheden hebben mensen om hun positie te verbeteren? En welke invloed hebben etniciteit, seksuele voorkeur, religie of geslacht op iemands positie, nu en toen?
 • Economische Geschiedenis
  Je onderzoekt de groei en de verdeling van inkomen en rijkdom door de eeuwen heen. Er zijn raakvlakken met Sociale Geschiedenis als het gaat om de rol van verschillende groepen in de samenleving.

Om toegelaten te worden tot de bacheloropleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Nederlands Vwo-diploma zonder verdere eisen aan je profiel,
 • Propedeuse- of einddiploma van een Nederlandse Hbo instelling,
 • Propedeuse- of einddiploma van een Nederlandse universitaire opleiding.

Na een bachelor ben je klaar voor een carrière als historicus. Je bent door je analytische houding breed inzetbaar en kunt in verschillende richtingen aan de slag. Denk aan bijvoorbeeld aan onderzoeker, onderwijs, overheid, grote bedrijven, culturele instellingen of de media.

Als je in Den Haag woont kun je niet alleen kiezen voor de Universiteit van Leiden om Geschiedenis te studeren. Je kunt een bachelor Geschiedenis ook volgen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, de Universiteit van Amsterdam of Utrecht.

Masteropleidingen

Er zijn drie soorten masters: eenjarige-, onderzoeks-, of brede masters. De eenjarige master sluit perfect aan op de bacheloropleiding, terwijl je met een onderzoek master (twee jaar) wordt voorbereid op een academische carrière. Een brede master kun je volgen als je een bredere interesse hebt.

Windesheim

Op deze hogeschool gevestigd in Almere en Zwolle studeren ruim 24.000 studenten en honderden cursisten. Zij bieden een bachelor Lerarenopleiding Geschiedenis via afstandsleren. Dit is een voltijd thuisstudie. Wekelijks ben je ongeveer dertig à veertig uren bezig met studeren, inclusief één à twee dagen stage. Een aantal keren heb je les op locatie. Afhankelijk van de inhoud vinden de lessen in Utrecht of Zwolle plaats. Deze bachelor duurt vier jaar.

Je werkt vanuit thuis, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt studiebegeleiding en via de elektronische leeromgeving communiceer je met jouw docenten en met je medestudenten. Ze werken vanuit het concept samenwerkend leren. Dit betekent dat je ook online modules in groepen volgt en begeleiding in groepen krijgt. Digitale discussie en gezamenlijke online opdrachten zijn dus belangrijke én verplichte onderdelen van de Lerarenopleiding Geschiedenis.

Wat moet je in huis hebben om aan zo'n zelfstandige opleiding te beginnen?

 • Doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en goed kunnen plannen;
 • Online sociale vaardigheid;
 • Internet skills en skills (of ondersteuning) om software te installeren en problemen met je computer op te lossen;
 • Goede concentratie voor het zelfstandig bestuderen van literatuur;
 • Handigheid met de digitale camera en met het uploaden van filmpjes.

Deze opleiding kost € 2.143,- per jaar exclusief readers en boeken.

Privéles Geschiedenis via Superprof of Online

Superprof

Bij Superprof kun je terecht voor privéles, bijles of een cursus geschiedenis.

In en rond Den Haag staan meer dan 200 gekwalificeerde docenten geschiedenis voor je klaar om je te helpen met geschiedenis, examentraining, maatschappijleer, staatsinrichting, politicologie, historische geografie en nog veel meer. Ze geven les op alle niveaus en aan jong en oud. De docenten geven les bij hen thuis, bij jou thuis of via de webcam. Je huurt al een geschiedenisdocent in vanaf € 15.-. En… de eerste les is altijd gratis.

Kerk met beelden van Jezus en de twaalf apostelen
Volg online hoorcolleges over het Christendom in Europa ǀ Pixabay - BarBus

Vrije Academie Den Haag

Bij de Vrije Academie in Den Haag kun je de volgende colleges online volgen:

 • Christendom in Europa: vijf online hoorcolleges van twee uur voor € 165,-;
 • Europese geschiedenis; Van Karel de Grote tot Willem III: tien online hoorcolleges van twee uur voor € 259,-;
 • Centraal Europa; Brandpunt van de Europese geschiedenis: Vijf online hoorcolleges van twee uur voor € 165,-.

Massive Open Online Course (MOOC)

Als je goed bent in het Engels zou je kunnen overwegen om de gratis cursus Discovering Greek and Roman Cities te volgen op YouTube. Voor deze Mooc leverde de Open Universiteit de onderwijskundige expertise en hulp aan de projectpartners.

De cursus bestaat uit acht modulen. Thema’s zijn bijvoorbeeld: leven in de stad, religie, politiek, dood, infrastructuur. Elke module bevat video’s, uitleg van experts, quizzen en oefeningen. Als je meedoet krijg je een algemene kennis van de vormgeving en de geschiedenis van Griekse en Romeinse steden. Je maakt kennis met het belang en de methoden van stadsarcheologie en ervaart de verscheidenheid van het gedeelde Europese en Mediterrane erfgoed.

Hopelijk heeft Superprof  je wegwijs gemaakt in de wereld van het leren van geschiedenis.

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!