"Zing verder, met je lieflijke stem. Een toon onthullend van een andere wereld, ver van de onze, waar muziek, maanlicht en gevoel één zijn." - Percy Bysshe Shelley

De meeste kinderen in Nederland krijgen op school wel wat les in muziek. Wie een muziekinstrument leert, zoals de piano, gitaar, of blokfluit, leert waarschijnlijk ook wat muziektheorie. En dan leren ze over het algemeen ook het één en ander over zingen.

Of het nu een kennismaking met muziek is, lessen op een muziekschool, of koorrepetities, er bestaan allerlei manieren waarop kinderen kunnen leren zingen. Volgens "Singing Europe" zijn er in Europa bijna 37 miljoen leden van een koor of koorgroep. Hieruit blijkt maar weer hoe populair zingen is. Om al op jonge leeftijd meer over muziek te leren, zijn zanglessen een geweldig idee voor kinderen. Kinderen kunnen echter heel snel hun belangstelling verliezen of aanvankelijk al helemaal geen interesse hebben.

Hoe zien zanglessen er dan uit? Wat zullen ze leren? Welke activiteiten zullen ze doen?

Al de antwoorden hierop, en nog veel meer, vind je in dit artikel.

Dit zijn de leukste kinderliedjes om te zingen samen met je kinderen.

De beste leraren Zingen beschikbaar
Andrea
5
5 (15 reviews)
Andrea
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (7 reviews)
Peter
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beatrice
5
5 (14 reviews)
Beatrice
44€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Madelief
5
5 (4 reviews)
Madelief
36€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jaycee
5
5 (6 reviews)
Jaycee
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Andrea
5
5 (15 reviews)
Andrea
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mireille
5
5 (9 reviews)
Mireille
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (23 reviews)
Héctor
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (7 reviews)
Peter
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Beatrice
5
5 (14 reviews)
Beatrice
44€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Madelief
5
5 (4 reviews)
Madelief
36€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jaycee
5
5 (6 reviews)
Jaycee
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Zangles voor kinderen: de eerste stappen

"De gehele persoon zingt, niet alleen de stembanden". - Esther Broner

Tijdens de eerste zangles zal een kind snel begrijpen wat zingen is en wat ze zullen doen. Het gaat hier niet om zingen voor de badkamerspiegel, maar om stemoefeningen en leren hoe je je stem kunt beheersen.

Microfoon
De juiste zangles kiezen is vaak de eerste stap. (Bron: Unsplash.com)

Het doel van de leraar is om het kind vooruit te helpen. Om dit te bereiken kun je misschien een afspraak met de leraar maken.
Of het nu gaat om online lessen, privé-lessen, of groepsworkshops, zingen vergt inspanning.

Houdt je kind van popmuziek? Kunnen ze er met hun leraar over praten? Willen ze graag hun toonhoogte verbeteren? Waarom er niet samen aan werken?

Al deze zaken lijken misschien onbelangrijk, maar hoe meer de bijlesgever of leraar over de leerling weet, hoe beter hij de leerling zal kunnen helpen. Hetzelfde geldt voor volwassenen, want zij kunnen de leraar helpen om lessen samen te stellen die afgestemd zijn op de leerling.

Ze kunnen de lessen aanpassen aan hun persoonlijk niveau, wat ze precies willen leren, en op welke manier ze graag leren. De leraar kan vragen stellen over het volgende:
Hun kennis van muziektheorie en het aflezen van bladmuziek.

 • De verwachtingen van het kind ten aanzien van zijn lessen.
 • Hun ervaring.
 • De muziek die ze mooi vinden.
 • Hun tessituur.
 • Hun stemtimbre.
 • Hun houding.
 • Hun adembeheersing.
 • Hun toonhoogte.
 • Enzoverder.

Zoals je wel begrepen zult hebben, zijn de eerste stappen de belangrijkste, want ze zetten jou of je kind op het juiste spoor. Hiermee wordt de algemene richting bepaald, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat die niet kan veranderen.

Hoe ziet een typische zangles er dan uit?

Hier vind je zangles Delft.

Zanglessen voor kinderen: Opwarmen

Laten we een les van één uur als voorbeeld nemen. Tijdens een uur kun je ontzettend veel gedaan krijgen op het gebied van praktijk en theorie.

Net als bij sport begint elke zangles met een opwarming.

Stem opwarmen
Net als bij sport moeten zangers zich eerst opwarmen voor ze beginnen. (Bron: Unsplash.com)

Wil je weten hoe je je kinderen leert zingen?

Of je kind nu op een kleuterschool, lagere school of middelbare school zit, zonder zijn stem op te warmen mag er niet begonnen worden. Omdat de leraar of lerares zich reeds een idee heeft gevormd van hun mogelijkheden en niveau, kunnen ze de opwarmingen afstemmen op het kind.

In een groepsles zullen de opwarmingen eerder algemeen zijn, zodat de hele groep voorbereid is en in de stemming kom. Tijdens de opwarmingen krijgt de leraar een beter idee van het gedrag van elk kind en van eventuele slechte gewoonten die het heeft. Dit is voor hen het beste moment om eventuele correcties aan te brengen.

Ontdek de beste liedjes voor kinderen.

Zoek nu naar online zangles.

Waaraan werken kinderen tijdens een zangles?

"Als je gaat zingen, zing dan hard." - Travis Tritt

Na de opwarming, die een paar minuten kan duren, zijn de leerlingen klaar om  aan hun zang te werken. Over het algemeen zullen de meeste lessen voor kinderen in twee hoofdgedeelten verdeeld zijn.

 • Techniek
 • Repetitie

Werken aan techniek

Na de opwarming is het nu tijd om aan je zangtechnieken te gaan werken. Zowel volwassenen als kinderen kunnen aan de technische kant van hun zang werken.

Speelse kinderen
Voor heel jonge kinderen zullen de activiteiten zodanig boeiend en speels zijn dat ze niet eens beseffen dat ze aan hun zangtechniek werken. (Bron: Unsplash.com)

Deze oefeningen zullen zich vooral richten op kleinigheden. De activiteiten worden aangepast aan de leeftijd, het niveau en de gewenste leerstijl van de leerling.

De leraar zal de activiteiten demonstreren aan de leerling, hem feedback geven, en hem uitleg geven over verschillende begrippen. Deze kennis en oefeningen helpen de leerling om beter te zingen. Op die manier kunnen ze werken aan hun ademhaling, houding, toonhoogte, enz.

Hoewel je misschien denkt dat ademen niet zo ingewikkeld is, kan het bij zingen toch een groot verschil maken. Je moet er behoorlijk veel aan werken als je beter wilt zingen. Ook op muziekscholen kunnen ze hier meer over leren.

Zang is nogal een fysieke kwestie. Je moet leren hoe je lichaam en je zang met elkaar verbonden zijn en hoe je ademhaling en je houding je stem kunnen verbeteren. Slechte gewoonten zijn moeilijk te herstellen, dus zal een leraar ervoor zorgen dat het kind vanaf het begin meteen alles goed doet.

Het merendeel van het zingen gebeurt in het tweede deel van de les.

Voor zangles Eindhoven kun je hier terecht.

Repetitie

In het tweede deel van de les krijgt het kind de gelegenheid om het geleerde te gebruiken en in praktijk te brengen. Dit is meestal het leukere deel, want nu mogen ze zingen.

Repeteren
Repeteren moet plezierig zijn, anders kan het snel vervelend worden, vooral voor jonge kinderen. (Bron: Unsplash.com)

Wat zijn de kosten van zanglessen voor kinderen?

Hoewel het leuk is om de theorie in praktijk te brengen, is het ook een moment waarop de leraar kan zien waar de leerling misschien in de fout gaat.

Ze werken aan één of meerdere liedjes, meestal die waarin de geoefende technieken gebruikt worden. Ze moeten een goede houding en uitvoering vertonen bij het zingen van het lied. Gelukkig is dat precies waar zanglessen voor kinderen voor bedoeld zijn.

Net als bij muzieklessen zal de leraar ook proberen om het favoriete genre van de leerling in de les te verwerken, zodat er plezier gemaakt wordt tijdens het zingen. Het is een delicaat evenwicht.

Afhankelijk van de gewenste muziekstijl hebben ze misschien enige kennis van vreemde talen nodig. Zo kunnen ze bijvoorbeeld Italiaans nodig hebben voor opera of Koreaans als ze fan zijn van K-pop.

De repetitie zal de leraar ook een beter idee geven van de tessituur (stemtype en bereik) van de leerling. Over het algemeen hebben ze vanaf de allereerste les al een goed idee van hoe hun stem klinkt.

Aan het eind van de les kunnen ze hen wat oefeningen of huiswerk geven die ze in hun vrije tijd kunnen doen voordat de volgende les begint. Ze kunnen zo tussen de lessen door blijven leren.

Zoals je wel begrepen zult hebben, volgen zanglessen een gelijkaardige structuur als andere muzieklessen. Natuurlijk is dit maar één voorbeeld van een gestructureerde zangles. Andere leraren of docenten kunnen hun werkwijze afstemmen op de individuele leerling. Een privé-leraar zal zelfs de lessen geregeld afstemmen op de leerling. Dat is uiteindelijk het belangrijkste!

Ontdek meer over de kosten van zanglessen voor kinderen.

Als je kind graag wil leren zingen, moet je misschien een privéleraar van Superprof overwegen! Er zijn drie soorten lessen beschikbaar bij de leraren op het platform: persoonlijke lessen, online lessen, en groepslessen. Elk heeft zijn voor- en nadelen, dus je moet goed nadenken welke voor je kind het meest geschikt zal zijn.

Persoonlijke bijlessen zijn meestal de duurste, maar ook de meest renderende. Omdat alleen de leerling en de leraar aanwezig zijn, wordt elke minuut van de sessie volledig gericht op de leerling en zijn zang. Leraren kunnen de lessen ook helemaal afstemmen op de leerling, op wat hij precies wil leren, en op de manier waarop hij graag leert. Het extra werk dat de docent in de planning van de sessies steekt, wordt vaak weerspiegeld in de prijs, maar de resultaten spreken dan ook vaak voor zich.

Voor wie een beperkt budget heeft zijn groepslessen een uitstekende optie. Je kind kan samen met andere kinderen de sessies bijwonen en hoewel de leraar de sessies niet persoonlijk op hen kan afstemmen, kunnen ze wel profiteren van het klassikaal leren, waarbij ze elkaar wederzijds ondersteunen.

Als er tenslotte geen geschikte zangleraren in je buurt zijn, kun je altijd online zoeken. Zolang je een fatsoenlijke webcam, microfoon en internetverbinding hebt, kunnen leraren van over de hele wereld je kind online leren zingen. Omdat ze niet hoeven te reizen en meerdere sessies per week kunnen plannen, rekenen ze meestal minder aan dan persoonlijke leraren.

Je kinderen leren pas echt zingen op deze manier!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter