De keuze voor een muziekinstrument is een heel interessant proces. Het kan echter, afhankelijk van het type instrument en wat er beschikbaar is, ook erg moeilijk zijn. De piano is één van die moeilijkere instrumenten, er zijn namelijk zo veel varianten die invloed hebben op de prijs.

Dus hoeveel kost een piano dan? Wel, een staande piano kan tussen de 2.000 en 5.000 euro kosten. Staande piano's van topklasse liggen tussen de 10.000 en 20.000 euro.

Vleugelpiano's voor beginners zijn beschikbaar vanaf 6.000 euro en lopen op tot 25.000 euro. Als je echt het neusje van de zalm wilt, dan betaal je voor een vleugelpiano tussen de 60.000 en 200.000 euro.

De prijs wordt sterk beïnvloed door het merk, de gebruikte materialen en de huidige markt. In dit artikel onderzoeken we hoe al deze factoren de prijs van piano's kunnen beïnvloeden, samen met enkele tips om een slimme aankoop te doen.

Vleugelpiano
Vleugelpiano's zijn een gigantische investering. (Bron: Unsplash.com)

Alles over de piano in een notendop.

De beste leraren Piano beschikbaar
Adrián
4,9
4,9 (15 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (9 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mildamatildamusic
4,9
4,9 (7 reviews)
Mildamatildamusic
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ethna
5
5 (8 reviews)
Ethna
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adrián
4,9
4,9 (15 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (9 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mildamatildamusic
4,9
4,9 (7 reviews)
Mildamatildamusic
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ethna
5
5 (8 reviews)
Ethna
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Factoren die de prijs beïnvloeden

Voor je een piano aankoopt, is het belangrijk om de verschillende factoren en hun effect op de prijs te begrijpen. Met die kennis kun je met zelfvertrouwen naar een verkoper stappen en een instrument aanschaffen.

Het merk

Zoals met elk product is de naam erg belangrijk. Dit geldt ook voor de piano-industrie, het merk bepaalt de reputatie van een bepaald instrument.

Bepaalde pianomerken worden geassocieerd met een zekere kwaliteit en vakmanschap. Daarom zullen de prijzen van deze merken vaak hoger liggen, ongeacht de ouderdom en staat van het instrument.

Als je een tweedehands piano koopt, betaal je misschien nog altijd enkele duizenden euro's meer dan een andere piano, en dat enkel omwille van het merk. Als een pianomaker bekend staat om zijn slechte instrumenten, zal de waarde natuurlijk veel lager liggen.

Enkele van de meest gevestigde pianomerken op de markt zijn bijvoorbeeld Steinway en Yamaha. Ze hebben een aanzienlijk deel van de markt in handen en kunnen daardoor ook hun prijzen opdrijven.

Daarnaast zijn er ook merken als Young Chang, Nordiska en Baldwin. Zij verkopen piano's voor betere prijzen. De algemene kwaliteit van het instrument kan echter niet tippen aan de grotere merken.

Dit geldt voor zowel de bouwkwaliteit, de gebruikte materialen, hoe de instrumenten klinken en zelfs de look en de afwerking.

Hoewel de naam van het merk een groot effect heeft op de prijs van een piano, zijn het natuurlijk ook nog altijd instrumenten van erg hoge kwaliteit.

Merken als Bosendorfer, Yamaha en Steinway blinken doorgaans uit met hun aanbod van consistent perfecte piano's.

Ontdek onze tips om je ideale piano te kiezen.

De huidige pianomarkt

De huidige staat van de pianomarkt heeft ook een effect op de prijs. Als de populariteit van het instrument en dus ook de productie toeneemt, kun je verwachten dat de prijzen zullen stijgen.

Als de pianomarkt verzadigd is en niemand instrumenten koopt, kun je verwachten dat de prijzen zullen dalen, zodat de voorraad uitverkocht kan worden. Bij merken als Steinway en Yamaha, zal de prijs van nieuwere piano's een effect hebben op de prijs van de oudere.

Doorgaans kost een oude Steinway zo'n 45% minder dan een nieuwe. Dat betekent dat als de prijs van de nieuwe piano's stijgt, ook de prijs van de oude de hoogte in zal schieten.

Piano's zijn de laatste jaren erg duur geworden. Veel merken introduceren daarom piano's voor beginners met beperkte functionaliteiten, om zo de kosten te drukken.

De pianomarkt
De pianomarkt is ook een zaak van vraag en aanbod. (Bron: Unsplash.com)

Lees onze beste tips voor de aankoop van je eerste piano.

De grootte van de piano

De grootte van de piano is één van de belangrijkste factoren met betrekking tot de prijs.

Grote piano's zijn moeilijk te produceren. Er zijn meer materialen en onderdelen voor nodig, en soms ook andere materialen dan hun kleinere broertjes.

De onderdelen zijn dan ook meestal veel groter. De snaren zijn langer, de ijzeren plaat is groter, en zelfs de hamers hebben een andere maat.

Dat is allemaal erg belangrijk, want de piano moet natuurlijk een passend geluid kunnen voortbrengen. Als een grote piano dezelfde snaren en hamers zou gebruiken als een kleine piano, zou hij gewoon niet werken.

Deze piano's vragen meer werk en tijd om vervaardigd te worden.

De verschillen in prijs gelden ook voor staande piano's. Een 45" Yamaha B2 kost ongeveer 6.000 euro mnder dan een 52" Yamaha U3. Vleugelpiano's verschillen nog meer in prijs. Een 5'3" Yamaha kost ongeveer 30.000 euro, terwijl een 6'7" Yamaha ongeveer 50.000 euro kost.

De grootte is natuurlijk een factor, maar ook de afwerking van de piano en het feit of het een studentenmodel of een professioneel model is speelt ook een grote rol.

Volg je pianolessen in Eindhoven - pianoles Eindhoven

Materialen en onderdelen

Elke akoestische piano wordt vervaardigd met een combinatie van hardhout, zachthout, metaal, vilt, en andere stoffen materialen. Deze materialen variëren in kostprijs. Over het algemeen gebruiken de kleinere, meer betaalbare pianomerken meer innovatieve materialen of een combinatie van middelmatige tot hoogwaardige materialen.

Alle materialen worden zorgvuldig geselecteerd voordat ze in het instrument worden verwerkt. Bij de meeste gerenommeerdere pianomerken duurt de selectieprocedure voor het hout, dat in de zangbodem en de rand wordt gebruikt, bijzonder lang.

Het hout moet een bepaalde leeftijd en kwaliteit hebben, anders moet het weggegooid worden en kan het niet in het eindproduct worden verwerkt.

Het oogsten van die exotische houtsoorten is eveneens een duur proces. Het hout wordt zorgvuldig gesorteerd en verzameld uit specifieke bossen in bepaalde gebieden van de wereld. Veel voorkomende hardhoutsoorten die in vleugelpiano's voorkomen zijn mahonie, esdoorn, ebbenhout, en sparrenhout.

Als het hout eenmaal gekapt is, moet het aan de lucht gedroogd, in de oven gedroogd en daarna gekruid worden, voordat het in een instrument kan worden verwerkt.

Een doorsnee piano zal meestal een klankkast van sparrenhout gebruiken, een esdoorn penblok voor de stabiliteit bij het stemmen, en een combinatie van houtsoorten voor de pianokast. Soms wordt de rand van de piano gemaakt van gelamineerd hout.

Andere dure onderdelen in de piano zijn onder andere de wolvilten materialen die in de hamers gebruikt worden. Sommige hamers zijn ook van leer gemaakt. Terwijl de meeste onderdelen van het pianomechanisme traditioneel van hout zijn gemaakt, wordt bij modernere vernieuwingen gebruik gemaakt van koolstofvezel en kunststoffen.

De gietijzeren plaat is ook vrij duur en is één van de zwaarste onderdelen in een piano.

Een set metalen pianosnaren kan meer dan 600 euro kosten. Afhankelijk van de afwerking van de toetsen, kunnen de toetsen zelf ook behoorlijk duur zijn, hoewel de meeste van hout en plastic gemaakt zijn. Sommige fabrikanten zoals Yamaha maken hybride toetsenbladen die aanvoelen als ivoor.

De pedalen zijn meestal gemaakt van messing of chroom, maar kosten slechts ongeveer 100 - 200 euro voor volledige hele set van 3.

Een andere grote materiaalkost is de afwerking van de piano zelf. De meest voorkomende afwerkingen zijn gepolijst ebbenhout, polyester, en satijn. Sommige piano's hebben een afwerking van massief hout, waaronder ceder- en mahoniehout.

Meer ingewikkelde piano's van Fazioli en Kawai hebben afwerkingen die geheel van doorzichtig glas zijn gemaakt. Andere piano's hebben edelstenen in de afwerking verwerkt, en ook gegraveerde materialen.

Ontdek welke andere accessoires elke pianist nodig heeft...

Hout voor piano
Het hout voor piano's wordt zorgvuldig geselecteerd. (Bron: Unsplash.com)

Start met pianoles Utrecht!

Leeftijd en staat

Als je overweegt een piano te kopen, wordt een groot deel van de uiteindelijke kosten toegekend aan de leeftijd en de staat van het instrument. In het algemeen geldt: hoe nieuwer de piano, hoe duurder hij zal zijn. Bij tweedehands piano's speelt de staat van het instrument een grote rol in de uiteindelijke prijs.

Piano's die slecht onderhouden zijn, uitgebreide reparaties nodig hebben, of in sommige gevallen helemaal niet meer werken, zullen veel goedkoper zijn. Als koper zou je echter moeten inschatten hoeveel het zal kosten om het instrument terug in speelklare staat te brengen.

Het is heel gemakkelijk om een vreselijke piano te kopen voor 5.000 euro, maar de herstellingen kunnen meer dan 15.000 euro kosten. In dat geval zou het verstandiger zijn om in plaats daarvan gewoon een nieuw instrument voor 20.000 euro te kopen.

Gebruikte piano's die weinig werk nodig hebben of goed spelen, kosten meer; soms evenveel als een nieuwe. Ouder betekent niet altijd goedkoper, vooral als je te maken hebt met bekendere merken als Steinway, Fazioli, Bosendorfer, en Yamaha.

Zo kan een 1902 Steinway gemakkelijk 50.000 euro opbrengen, terwijl een 2006 Steinway van hetzelfde model misschien maar 46.000 euro opbrengt. In dit geval is het mogelijk dat de 1902 Steinway een complete revisie heeft ondergaan, waardoor hij in feite gloednieuw is, vergeleken met een 2006 Steinway die al wat kilometers op de teller heeft staan.

Elke piano moet individueel bekeken worden omdat ze elk hun eigen geschiedenis hebben.

Bij een aankoop is het een goed idee om een volledige historiek op te vragen van de herstellingen die aan het instrument werden gedaan.

Doe mee aan de discussie: hoe groot is een piano in werkelijkheid?

Start met pianoles!

Financiering

Of het nu een goedkope piano is of een duur merk, hoe je het instrument financiert kan de uiteindelijke kosten sterk beïnvloeden.

Wie een mooie piano gevonden en vastbesloten is om hem te kopen, moet weten hoe financiering werkt. Net als bij de afbetaling van een auto geldt: hoe meer aanvangsgeld voor de piano betaald wordt, hoe lager de maandelijkse betalingen zullen zijn.

Aan elke pianolening is rente verbonden. Wie ervoor kiest om een kleinere aanbetaling op de piano te doen, zal in de loop der jaren uiteindelijk aanzienlijk meer aan rente betalen.

Een typische pianolening loopt tegen 6,99%. Als de piano bijvoorbeeld 180.000 euro kost en de lening wordt verlengd tot 20 jaar, dan zouden de uiteindelijke aankoopkosten 334.670 euro zijn! Daarom is het altijd verstandig om voor een piano op verschillende markten te winkelen.

Je kunt duizenden euro's besparen als je een piano van een particulier koopt. Hoewel een particuliere verkoper geen garanties of financiering kan bieden, zou een grondige inspectie van het instrument eventuele zorgen moeten wegnemen.

Het is veel goedkoper om een technicus in te huren die een oude piano komt nakijken. Dit geeft je ook meer mogelijkheden om je eigen financiering te krijgen, in plaats van gebruik te maken van de financiering van de verkoper.

Over het algemeen is het altijd een goed idee om aanvankelijk wat geld klaar te hebben dat kan helpen bij de uiteindelijke kosten van een piano.

Tweedehands kopen
Bespaar geld en koop een tweedehands piano, maar pak het slim aan! (Bron: Unsplash.com)

Volg online pianoles!

Hoeveel moet je uitgeven aan een piano?

Omdat piano's in verschillende prijsklassen worden aangeboden, is het moeilijk te weten hoeveel je moet uitgeven. De gemakkelijkste manier om te bepalen hoeveel je kunt uitgeven is door na te denken over hoe de piano gebruikt zal worden.

Als de piano gekocht wordt voor een beginner of beginneling, dan kun je met een digitaal klavier voor beginners prima uit de voeten.

Deze kosten veel minder dan akoestische piano's en bieden een uitstekende kennismaking met het instrument tegen een lage prijs. De meeste digitale piano's zijn vanaf ongeveer 300 euro te koop.

Is de leerling al meer bedreven in het instrument, dan is een akoestische staande piano een goede optie. De meeste staande piano's starten vanaf 2500 euro, maar tweedehands zijn ze beduidend goedkoper.

Ik zou adviseren om een tweedehands piano bij een particuliere verkoper te nemen, want vaak kun je er één gratis krijgen. De staat van de piano kan beroerd zijn, maar met een beetje werk zijn ze zeker bespeelbaar.

Vleugelpiano's zijn instrumenten die ik zou aanraden voor gemiddelde tot gevorderde studenten die ernstig met muziek bezig zijn. Een goedkope vleugelpiano speelt heel anders dan één van hoge kwaliteit. In het algemeen beveel ik merken als Yamaha, Kawaii, en Baldwin aan.

Zij bieden uitstekende instapvleugels aan voor heel goede prijzen. Wees bereid om minstens 10.000 - 15.000 euro uit te geven voor een vleugelpiano. Steinway maakt de Boston en Esx-piano's die iets meer kosten, maar het zijn wel uitstekende instrumenten.

Voor die prijs kun je misschien beter 30.000 euro investeren in een tweedehands Yamaha die 6′ tot 7′ groot is. Brodmann maakt een 5'9 CE-175 vleugelpiano die ook erg goed is.

Blijf in het algemeen weg van tweedehands piano's die veel herstelwerk nodig hebben. Piano's in die staat kosten meer om op te knappen dan wanneer je ze nieuw zou kopen. Als je toch van plan bent een oude piano te kopen, kan een goede inspectie vooraf je later kopzorgen besparen.

Ontdek alles wat je moet weten over de aankoop van een piano...

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter