Als je voor het eerst muziek gaat studeren, kun je op verschillende manieren je instrument kiezen. Misschien vond je dat instrument altijd al erg mooi en nam je uiteindelijk het besluit om het te leren bespelen.

Soms is het een kwestie van onze ouders, familieleden, of vrienden kopiëren. In andere gevallen kan de mode onze keuze bepalen (zoals gitaar leren spelen in de jaren '70).

Het spreekt vanzelf dat niemand willekeurig een muziekinstrument kiest en dat we bijna nooit een instrument kiezen op basis van de technieken die nodig zijn om het te bespelen.

De volgende misvattingen moeten worden afgeleerd:

Elk instrument heeft zijn eigen kenmerken en technieken.

Ik koos voor piano omdat ik het prachtig vond, zowel qua uitzicht als klank. Ik zou piano zeker aanraden aan iedereen die een muziekinstrument wil leren bespelen.

Waarom zou je piano leren spelen? Ik zeg natuurlijk niet dat je je meteen moet inschrijven voor een pianocursus. Je kunt eender welk instrument gaan spelen. Hieronder volgen enkele redenen waarom ik denk dat pianolessen wel iets voor jou kunnen zijn...

Ontdek onze tips om je ideale piano te kiezen.

De beste leraren Piano beschikbaar
Adrián
4,9
4,9 (17 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (10 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (7 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arwin
5
5 (7 reviews)
Arwin
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adrián
4,9
4,9 (17 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (10 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (7 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arwin
5
5 (7 reviews)
Arwin
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De piano: een instrument met een brede waaier van technieken

Van zichtlezen tot vingerzetting en improvisatie, er is een brede waaier aan technieken die je kunt gebruiken bij het pianospelen. Piano leren vergt veel werk van verschillende lichaamsdelen. Delen die je kunt zien en delen die je niet kunt zien.

Het is duidelijk welke delen erg nuttig zijn. Als je net begint, zijn echter ook delen waarvan je zou verwachten dat ze niet erg nuttig zijn.

Kun je piano spelen met alleen je handen?

Het lijkt een eenvoudige vraag maar dat is het niet. Natuurlijk zijn je handen belangrijk als je piano leert spelen, maar ze werken bijna nooit alleen. Om het pianospelen ten volle te waarderen, moet je ook denken aan het werk dat door je ogen, je geheugen en je voeten gedaan wordt.

Ontdek welke andere accessoires elke pianist nodig heeft...

Het klavier van een piano
Deze toetsen beheersen vergt veel behendigheid. (Bron: Unsplash.com)

Laten we eerst eens naar onze handen kijken. Je handen trainen omvat moeilijke en puur technische oefeningen. Een pianist moet behendig, snel en precies zijn. Door aan deze vaardigheden te werken word je technisch steeds beter. Zodra een pianist zijn handen, ogen en hersenen feilloos op elkaar kan afstemmen, is het moeilijkste werk achter de rug. Het enige wat nog rest is om die vaardigheden op peil te houden door regelmatig te oefenen.

Natuurlijk zal je pianoleraar, als je voor het eerst piano leert spelen, vooral aandacht besteden aan je handen. Maar dat komt pas als je de begeleidende muziektheorie beheerst en de muzieknotatie van piano leert lezen.

Maak je geen zorgen, niet elke pianoles zal zich richten op je handen en hoe je muziek moet lezen. Als je eenmaal muziek leest en zowel je rechterhand als je linkerhand vol vertrouwen kunt gebruiken, begin je ook de andere delen van je lichaam erbij te betrekken.

We nemen deze even onder de loep en ontdekken welke rol ze spelen bij het pianospelen. We bekijken lichaamsdelen die door veel instrumenten benut worden en daarnaast lichaamsdelen die specifiek zijn voor de piano zelf. Eerst beginnen we met de verbinding tussen je ogen en je hersenen.

Als je piano of keyboard speelt, nemen je ogen visuele informatie op uit je bladmuziek, de toetsen, je hulpmiddelen en accessoires. Al deze informatie wordt dan verwerkt door je hersenen, die alles ordenen. Piano leren spelen dwingt je om je hersenen flink te gebruiken, elke handeling wordt namelijk gecoördineerd.

Het gaat niet alleen om je fysieke vingervlugheid bij de toetsen. Je moet ook de muziek kunnen lezen en gevoel voor ritme hebben. In feite moet je je hersenen trainen om gelijktijdig een enorme hoeveelheid informatie te verwerken, alleen al om pianotoonladders of een eenvoudig akkoord te spelen.

Ik zou elke pianist aanraden om eerst zijn hersenen te trainen, voordat hij zijn handen traint. Er zijn talloze manieren om dit te doen, maar dat houden we voor een andere keer. Je zult het als muzikant erg moeilijk hebben als je bijvoorbeeld geen bladmuziek kunt lezen.

Doe mee aan de discussie: hoe groot is een piano in werkelijkheid?

Waar komen je voeten aan te pas?

Je voeten zijn natuurljk compleet nutteloos zonder de pedalen. Het ligt voor de hand dat je de pedalen bespeelt met je voeten. Daarvoor moet je je voeten trainen op een bepaalde manier, zodat de piano steeds prachtig blijft klinken.

Je handen en je voeten tegelijk coördineren kan moeilijk zijn. Zo is pianospelen even ingewikkeld als drummen.

Voeten
Ja hoor, piano spelen kan dus ook met je voeten! (Bron: Unsplash.com)

Bij het pianospelen doet de rechtervoet doorgaans het meeste werk, omdat hij het sustainpedaal bedient. Dat kan lastig zijn. Het is geen verrassing dat het bedienen van de pedalen meestal één van de laatste dingen is die we leren bij pianospelen.

Er is echter nog iets wat onze voeten doen. Bij gebrek aan een metronoom kunnen ze de tijd bijhouden. Dit is vooral nuttig voor beginners. Je muziekleraar zal het waarschijnlijk aanmoedigen.

Ik zou iedereen die begint met piano aanmoedigen om de voet mee te tikken op het ritme. Aan de ene kant kunnen ze zich zo concentreren op hun timing. Aan de andere kant moedigt het ze aan hun voeten te bewegen, wat van pas komt als het tijd wordt om liedjes te leren spelen met de pedalen.

Ontdek alles wat je moet weten over de aankoop van een piano...

De piano: Een instrument dat volledige concentratie vergt

Ik zeg vaak dat de keuze voor piano, in tegenstelling tot een andere hobby (meestal sport), de leerling een aantal belangrijke lessen leert:

  • Hoe belangrijk je hersenen zijn.
  • Hoe we mentaal vooruitgang boeken door piano te leren spelen.
  • De belangrijke concentratie die we ontwikkelen door piano te spelen.
  • Hoe we ons tegelijk kunnen concentreren op onze handen, de bladmuziek en de pedalen. Dit betekent dat je bepaalde andere dingen moet kunnen negeren.
  • We leren ook om hard te werken als het moeilijk wordt. Dit is een heel belangrijke eigenschap in het alledaagse leven.
  • We leren ook te luisteren en dingen los te laten. Laat me je een voorbeeld geven. Na een dag hard werken is de piano een prima manier om je te ontspannen, tot rust te komen, en aan iets anders te denken.

Start met pianoles Arnhem!

Is de piano niet een geweldige manier om meer zelfvertrouwen te krijgen?

Natuurlijk! Piano leren, en er beter in worden, is geweldig voor de moraal. Muziek spelen voor je vrienden en familie biedt zowel plezier als voldoening. Als je muziektheorie leert en die toepast op de liedjes waar je van houdt, zul je erg trots zijn op jezelf.

Bij elk succes krijg je meer zelfvertrouwen: je onthoudt melodieën steeds beter en misschien leer je zelfs op het gehoor spelen. Het verworven zelfvertrouwen helpt niet alleen bij het leren van muziek. Het kan erg nuttig zijn in ons dagelijks leven.

Het is ook heerlijk om te ontspannen. Telkens je achter het klavier gaat zitten om een liedje te spelen, voel je je dagelijkse beslommeringen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Muziek is geweldig voor dit soort dingen. Vergeet natuurlijk niet je akkoordenschema's, toonladders, en arpeggio's te blijven oefenen. Je kunt niet zomaar je favoriete deuntjes blijven spelen omdat je een slechte dag hebt gehad!

Lees onze beste tips voor de aankoop van je eerste piano.

Is pianospelen iets dat je als beroep kunt doen?

In sommige gevallen wel, ja. Sommige mensen richten zich hierop vanaf het moment dat ze met piano beginnen, terwijl anderen besluiten om professionele muzikanten te worden wanneer ze het instrument volledig beheersen.

Een pianist kan spelen in een band, een orkest, of als solist.

Componeren, dat ook bij pianospelen hoort, is een optie die je steeds kunt overwegen.

Pianist
Pianist zijn is geen alledaagse baan. (Bron: Unsplash.com)

We moeten ook de pianisten vermelden die besloten hebben om wat ze geleerd hebben door te geven en leraar te worden. Het zou niet mogelijk zijn om hun passie en kennis te delen, mochten ze geen bekwame muzikanten zijn.

Ga snel aan de slag met je pianoles - pianoles Den Haag!

De piano: Een instrument dat je luistervermogen en vingervlugheid verbetert

Het is duidelijk dat de piano een veelzijdig instrument is. Het zou onterecht zijn te zeggen dat het het beste muziekinstrument is, elk instrument is namelijk uniek en het lijkt zinloos om ze te vergelijken.

Als we ons echter alleen op de piano richten, zien we dat het een zeer veelzijdig instrument is. Daarom raden we aan om kinderen piano te leren spelen.

Wat de technische, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling betreft, biedt pianospelen hen de kans om hun luister- en concentratievermogen te ontwikkelen. Deze kwaliteiten zijn ook nuttig om andere dingen te leren.

In die zin is de piano, of je het nu om professionele of persoonlijke redenen speelt, een compleet instrument. Wat je reden ook is, je moet zorgen dat je er plezier in hebt!

Volg je pianoles online!

Piano leren spelen met privéles

Pianolessen zijn er natuurlijk om je te helpen piano te leren spelen. Behalve dat je leraar je leert spelen, kan hij je waarschijnlijk ook advies geven over welke piano je het beste kunt kopen.

Student piano
Je leraar is van cruciaal belang als je piano wilt leren spelen. (Bron: Unsplash.com)

Hoe kan de piano je dagelijks leven veranderen?

Omdat een piano zo'n holistisch instrument is, leert het ons het grotere plaatje te zien. Het kan ons waarden bijbrengen en gewoonten vormen die we gemakkelijk kunnen toepassen in ons dagelijks leven.

Wist je dat pianolessen ons meer kunnen leren dan louter piano? Voor een leraar is lesgeven een enorme verantwoordelijkheid die ernstig genomen moet worden. Het is namelijk hun broodwinning, en daarom zul je bijna nooit gratis pianolessen vinden...

Heb je hulp of advies nodig bij het aankopen van een piano? Ben je bang dat een piano te veel zal kosten? Maak je geen zorgen, Superprof is er om al je vragen te beantwoorden.

Hoeveel kost een piano?

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.