Als je besluit om percussie te gaan doen, met name modern drummen, zul je aan de slag moeten met drumkits - verschillende soorten trommels bij elkaar, zodat ze allemaal door één drummer kunnen worden gespeeld.

De beste leraren Drummen beschikbaar
Jd drums
5
5 (6 reviews)
Jd drums
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harm
5
5 (6 reviews)
Harm
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marco
Marco
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giordano
Giordano
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kaleb
4,5
4,5 (2 reviews)
Kaleb
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luciano
Luciano
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jd drums
5
5 (6 reviews)
Jd drums
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harm
5
5 (6 reviews)
Harm
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marco
Marco
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giordano
Giordano
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kaleb
4,5
4,5 (2 reviews)
Kaleb
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luciano
Luciano
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Geschiedenis van de Drums

Oorspronkelijk waren in klassieke orkesten drummers gespecialiseerd in één type percussie-instrument. Je speelde de pauken (keteltrommels) of snaredrums of concerttoms. Dit kwam deels omdat verschillende componisten voor elk van hun partituren verschillende percussie gebruikten. Dus drummers en percussionisten werden naar behoefte ingehuurd - en je had soms drie of vier verschillende percussionisten nodig voor één stuk.

Experimenten met voetpedalen in de jaren 1820 openden de mogelijkheid om twee instrumenten tegelijkertijd te bespelen. De eerste drumstellen verschenen rond de jaren 1860. Music-hall-muziek en de opkomst van populaire muziekpodia maakten dirigenten des te enthousiaster om het aantal muzikanten te verminderen dat ze moesten betalen. Iedereen die meerdere instrumenten tegelijk kon bespelen, was een welkome aanvulling.

Dit was meestal een basdrum, een snaredrum en cimbaal, gespeeld met in de hand gehouden drumsticks. Maar de uitvinding van het "low-boy" pedaal voor bekkens leidde tot een techniek die "double-drumming" werd genoemd. Daarin werd de basdrum gespeeld op beats één en drie, terwijl de snaredrum werd gespeeld op de andere beats - en voor het eerst konden de cimbalen tegelijkertijd worden gespeeld.

Een drumstel is de spiegel van je muzieksmaak
Je kan een drumstel zoveel uitbreiden als je wilt ǀ Visualhunt

Het Eerste Slagwerk

Het drumstel werd oorspronkelijk een trapstel genoemd; drummers die het gebruikten werden trap-drummers genoemd. Hoewel het overhangpedaal voor de basdrum bekend was sinds de jaren 1870, was het niet meteen populair; veel drummers gaven er de voorkeur aan om in de dubbele drumstijl door te gaan. Naarmate meer en meer bedrijven oplossingen voor een drumpedaal aanboden, werd de basdrum de kickdrum, waardoor de handen vrijkwamen voor meer gecompliceerde muziek.

Deze pedalen waren vaak nogal traag of onbetrouwbaar in hun timing totdat Ludwig & Ludwig Co. het eerste echt betrouwbare basdrumpedaal in 1909 patenteerden. Nu stond niets het volledige potentieel van de kickdrum in de weg.

Heel vaak werden vroege trap-sets opgezet door een individuele drummer, en hoewel de combinatie van instrumenten - snare en bas - vrij gebruikelijk was, konden standaards of traps elke combinatie van toms, gongs, tamboerijnen bevatten ... en kunnen ze in feite nog steeds .

Ontdek de verschillende componenten waaruit een modern drumstel bestaat!

De moderne basisset ontstond echter in de vaudeville-bands uit de jaren 1920. Baby Dodds, een drummer die rivierboten op de Mississippi speelde met Louis Armstrong, hing een zijbekken over de basdrum - het eerste rijbekken. De Ludwig Company vond een lagere versie van de hi-hat uit na het observeren van Dodds die met zijn linkervoet tikte; Dodds suggereerde toen dat het verhoogd moest worden, zodat het gemakkelijker kon zijn om te spelen.

En dus had een man een aandeel in de uitvinding van beide kenmerkende drumset-bekkens.

Big-Band Percussie

Met een nieuw geluid dat populair werd in de jaren 1930 - mede vanwege de populariteit van radio - was een nieuw drumgeluid nodig en werden drumkits uitgebreid met niet alleen de snare en bass-drums, maar ook tom-tom-drums; een China-bekken en kleine crashbekken werden populaire toevoegingen. Maar de basis bigband-drumset werd al snel gevestigd als:

 • Basdrum
 • Snaredrum
 • Tamtam
 • Tomtom
 • Hi-hats in verschillende iteraties

Uiteindelijk werden de grote vloertoms voorzien van poten en maakten "consolettes" het mogelijk om kleinere drums (meestal tom-toms genaamd "ride toms") boven de basdrum toe te voegen.

Naarmate be-bop evolueerde, leidde de trend weg van de grote drums naar een geluid dat niet zo luid was. Meestal betekende dit kleinere trommelgroottes en de popularisering van het rijbekken. Be-bop bands pionierden ook het gebruik van een dubbele basdrum.

Ontdek beroemde drummers van rock en jazz waar je van kunt leren!

Rockdrummen

Met rock'n’roll werden grotere drumkits weer populair, veel drummers, vooral in de jaren 1980, met behulp van een zeer gepersonaliseerde drumkit met heel veel verschillende drums en bekkens.

Wat voor geluid wil jij produceren?
Zoals je ziet, is er geen limiet aan het aantal toms ǀ Visualhunt

Ga aan de slag met drumles voor beginners!

Wat Zijn de Onderdelen van een Standaard Akoestische Drumkit?

Als beginnende drummer hoef je je geen zorgen te maken over ongewone en eclectische drums zoals timbalen, congo-drums of tamboerijnen. Je moet beginnen met een basisset om je vak te leren; je kunt later altijd uitbreiden.

De componenten van een akoestische drumkit zijn:

 • Drums
 • Standaard voor de drums, ook wel een rack genoemd
 • Bekkens of cibalen
 • Bekkenstandaard
 • Pedalen
 • Stokken, houten hamers en borstels
 • Kruk voor de drummer genaamd de drumtroon.

Veel kinderen beginnen met een zeer eenvoudige driedelige drumset, bestaande uit:

 • Snaredrum
 • Basdrum
 • Hangende tom
 • Hi-hats
 • Hangende bekken

(De "drie delen" verwijzen naar de drums, niet naar de cimbalen).

Met welke eenvoudige drumstukken kunnen beginners leren drummen?

Dit is uiterst eenvoudig, en hoewel er veel eenvoudige drumsongs zijn die je kunt leren, ga je uiteindelijk als je serieus wilt leren drummen investeren in een vijfdelige kit of een andere drumset.

Een vijfdelige set bestaat uit:

 • Basdrum
 • Snaredrum
 • Drie toms van verschillende grootte: lage, middelste en hoge toonhoogte. Het kunnen allemaal hangende toms zijn, of een vloertom. De exacte samenstelling hangt af van of je jazz-, rock- of fusionmuziek wilt spelen.
 • 2 crash bekkens
 • Een hi-hat stand
 • Bekkens voor effecten (optioneel)

Laten we de afzonderlijke drums en de verschillende geluiden die ze bijdragen aan de kit eens nader bekijken.

Begin je pas tnet? Begin dan klein!
Een perfect drumstel voor de jeugdige drummer ǀ Visualhunt

Snaredrums

Snaredrums zijn tweekoppige drums met draden onder de onderste drumkop geregen en gespannen. Ook wel zijtrommels genoemd. Snares hebben trommelschalen die kunnen worden gemaakt van hout, metaal, acryl of glasvezel. De drumhuidspanning wordt bereikt door het gebruik van spanningsstaven.

Het is zeer gevoelig en responsief en kan zeer subtiel tot groot effect worden gespeeld, maar produceert ook luide kraakgeluiden, vooral als het op zijn metalen rand wordt geraakt. Het wordt vaak gebruikt voor de backbeat.

Je kunt de snare spelen met stokken, borstels of houten hamers.

Er zijn bijna oneindige variaties op de snaredrum, van de highland snare, piccolo snare tot de tarol snare.

Weet jij waar de snare in de geschiedenis van drummen thuishoort?

Basdrums

Bassdrums zijn over het algemeen tweekoppig. Ze hebben een cilindrisch lichaam waarvan de diameter groter is dan de diepte.

Basdrums zijn er in drie hoofdvariaties:

 • Concert basdrums worden meestal gemonteerd op een standaard waar de hoek van de drum kan worden aangepast.
 • Kick drums worden verticaal gemonteerd op een vloerstandaard en geslagen met een basdrumpedaal.
 • Pitched basdrums worden afgestemd op een specifieke toonhoogte en meestal gedragen in een harnas door fanfares. Vaak is er een enkel bekken aan bevestigd.

De basdrum wordt geraakt door een zware met vilt bedekte hamer; twee bijpassende hamers of een tweekoppige hamer wordt gebruikt voor trommelgeroffel. Op kickdrums is deze hamer bevestigd aan het voetpedaal.

Wanneer verticaal opgehangen, kan het worden gespeeld met een hamer in de ene hand en een stok in de andere.

Basdrums hebben een diep geluid. Het wordt vaak gespeeld op beats één en drie, in tegenstelling tot de backbeat (twee, vier) van de andere drums.

Ontdek de beste liedjes als je net begint met drummen...

Tom drums

Een tom-tom (een term die vermoedelijk uit India komt) is een cilindrische trommel. In tegenstelling tot de snare heeft het geen snaredraden; er zijn eenkoppige en tweekoppige variaties.

Toms worden meestal gebruikt voor vullingen.

Hangende toms of rek toms zijn gemonteerd op hoge standaards; racks kunnen meer dan één drum bevatten. Vloertoms zijn ingesteld op korte voeten. Een vloertom is niet zo diep als een basdrum, maar resoneert meer.

Bekkens of cimbalen

Een drumstel heeft meestal verschillende bekkens; ten minste twee, met een willekeurig aantal toevoegingen:

 • Een hi-hatbekken
 • Een crashbekken
 • Een ride bekken
 • Bekkens voor effecten
Dankzij elektrisch drummen val je niemand lastig!
Een elektrisch drumstel is even wennen ǀ Pexels

Volg je drumles online!

Het Elektrisch Drumstel

Elektronische sets hebben het voordeel van volledige volumeregeling - je kunt de energie krijgen om hard te slaan zonder de oren van mensen in je omgeving weg te blazen. Je kunt ze zelfs met een koptelefoon spelen.

Ze bevatten:

 • Een drummodule die de gegevens verwerkt en omzet in geluid.
 • Drumpads met triggerpads die kunnen worden geprogrammeerd op het gewenste geluid. Dit is niet noodzakelijk een versie van akoestische drums, maar kan elk geluid zijn dat je wilt. Een ritmisch piepende muis is zelden nodig, maar het is mogelijk op een elektronische drum. Ze zijn meestal georganiseerd zoals de drums zich op een akoestisch drumrek zouden bevinden.
 • Rubberen bekkens.

Elektronische drums zijn met name handig als je de absolute controle wilt over het volume van je drums of als je een geluid wilt reproduceren dat niet door andere moderne instrumenten kan worden gemaakt.

Het slaan op de triggerpads heeft echter niet precies hetzelfde gevoel als drummen op akoestische drums. Het zal je aan terugslag van je sticks ontbreken.

Het is mogelijk om speciaal gemaakte triggerpads aan een traditionele drumset te bevestigen voor een hybride drumervaring.

In de loop van je drumlessen kan je Superprof-druminstructeur zo'n kit aanbevelen!

Leer nu meer feiten over drums ...

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.