Iedereen die ooit persoonlijk of online drumlessen heeft gevolgd, droomt ervan een van de grootste drummers aller tijden te worden. Ze willen jonge jazzdrummers beïnvloeden, net zoals ze zelf werden beïnvloed door de bands in hun jeugd, de drumsolo spelen in een metalband en zichzelf op de cover van Classic Drummer Magazine zien.

Superprof geeft je een lijst van beroemde drummers om jonge muzikanten te inspireren.

Jazz heeft drummen radicaal veranderd.
Herken jij het geluid van jazz drums?
De beste leraren Drummen beschikbaar
Jd drums
5
5 (6 reviews)
Jd drums
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harm
5
5 (6 reviews)
Harm
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
5
5 (2 reviews)
Stefan
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kaleb
4,5
4,5 (2 reviews)
Kaleb
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marco
Marco
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martin
Martin
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jd drums
5
5 (6 reviews)
Jd drums
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harm
5
5 (6 reviews)
Harm
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
5
5 (2 reviews)
Stefan
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kaleb
4,5
4,5 (2 reviews)
Kaleb
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marco
Marco
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martin
Martin
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Helden van Het Slagwerk: Jazz

Laten we beginnen met de muziek die niet alleen de zangers in een muziekgroep, maar alle muzikanten wereldfaam gaf. In de klassieke muziek maakten drums meestal deel uit van een orkest, hoewel fluit en drumensembles een tijdlang behoorlijk populair waren. Maar in de kleinere, meer percussiegerichte Ragtime- en Dixieland-bands en de uitvinding van het drumstel waarmee één muzikant met verschillende tonen, toonhoogtes en beats kan spelen, konden drummers eindelijk zelf schitteren.

Gene Krupa

Gene Krupa (1909 -1973)  is een van de invloedrijkste Amerikaanse bigband-drummers in de geschiedenis van de jazz. Hij was de peetvader van het show drummen en veranderde zelfs de meest eenvoudige begeleiding in een spetterend optreden. Of het nu ging om het ritme aan te geven of een drumsolo te improviseren met de groep van Benny Goodman, of hij nu bigband, of jazz of een sterk dansritme drumde, hij speelde niet zomaar drums. Krupa was een showman en zijn stijl beïnvloedde menig modern drummer van jazz-rock tot speed metal.

In het begin bestond een drumstel alleen uit een kleine drum en bekkens (cimbalen). Kupra was de eerste die in 1927 een opname maakte met een basdrum. Later werden verschillende soorten drums en bekkens toegevoegd aan het drumstel zoals wij dat nu kennen.

Leer de onderdelen van een drumstel dat tegenwoordig in de muziek wordt gebruikt ...

Buddy Rich

Buddy Rich (1917-1987) was een Amerikaans jazzdrummer en bandleider. Rich wordt door velen beschouwd als de meest legendarische en invloedrijke drummer in de geschiedenis. Hij was autodidact, omdat hij dacht dat muziekles zijn talent alleen maar zou schaden. Het verhaal gaat dat toen hij achttien maanden oud was al op een drumstel begon te spelen. Hij speelde met Frank Sinatra en richtte in 1946 met financiële steun van eerstgenoemde zijn eigen muziekgroep op. Hij adviseerde Phil Collins met zijn hi-hat (hoge hoed) percussie-instrument, moedigde John Bonham (Led Zeppelin) en Bill Ward (Black Sabbath) aan tot improvisatie en was een van de eersten die uitgebreide drumsolo's deed die later een vast onderdeel zouden worden van rockmuziek. Hij werd de beste drummer ooit genoemd - hij was absoluut een virtuoos en bracht swing en energie waar hij ook speelde.

Max Roach

Roach (1924-2007) was een Amerikaanse jazzdrummer. Hij wordt samen met Art Blakey en Kenny Clarke beschouwd als een van de pioniers of uitvinders van de bebopstijl. Bekend om zijn virtuoze gebruik van drumstokken, bracht Roach een revolutie teweeg in de bebop scene door in de jaren veertig het ride-bekken (muziekinstrument uit de familie van de cimbalen)  te gebruiken om de beat te benadrukken. Hij staat bekend om zijn instinct om precies de juiste begeleiding te vinden en wordt beschouwd als een van de beste jazzdrummers aller tijden.

Jack DeJohnette

Verbazingwekkend veelzijdig:de Amerikaan Jack DeJohnette (1942) kan elke jazzstijl spelen die er is, hoewel hij zijn hoogtijdagen had tijdens het fusion-tijdperk. Fusion ontstond in de jaren zeventig en is een muziekstijl waarin een of meer jazz-genres worden vermengd met ritmes uit rhythm & blues en funk en met de elektronische mogelijkheden van rockmuziek. Hij nam een ​​aantal solo-albums op, maar is ook bekend om zijn drumwerk met de Miles Davis-band. Hij is nog steeds actief, met zijn eigen muziekgroep de The Jack DeJohnette Group (een kwintet dat hij oprichtte in 2010) en optredens met een aantal andere groepen.

Zonder drums geen muziek!
De drummer is vaak de minst bekende, maar ook de meest onmisbare ǀ Pexels

Ga aan de slag met drumles voor beginners!

Virtuozen op de Drums: Rock

John Bonham

Toen in 1969 het eerste album van de Engelse groep Led Zeppelin uitkwam, was rock drummen voor altijd veranderd. Drummer John Bonham (1948-1980) ontwikkelde met een enkele basdrum een uniek geluid en drumeffect, die de meeste percussionisten niet konden imiteren. Hij begon met drummen toen hij vijf was, op een 'drumstel' van voorraadbussen en koffieblikken. Toen hij tien was kreeg hij van zijn moeder een snare drum. Op zijn vijftiende kreeg hij van zijn vader zijn eerste drumstel. Bonham had de bijnaam Bonzo en was verantwoordelijk voor het unieke geluid van de groep die zich na zijn dood dan ook ophief.

Bonham en Led Zeppelin waren pioniers, experimenteerden en mengden elementen van jazz, blues en zelfs volksmuziek, en worden over het algemeen beschouwd als grondleggers bij het vormen van het harde geluid dat uiteindelijk heavy metal zou worden genoemd.

Ook jij kunt eenvoudige drumliedjes leren die worden gespeeld door de beste rock'n'roll-drummers!

Keith Moon

Keith Moon (1946-1978), de drummer van The Who, stond erom bekend dat hij geen drumsolo's deed. Noch zag hij de trommel als een achtergrondinstrument, iets om de beat te behouden. Keith Moon beschouwde de trommel als het belangrijkste instrument van de Who. Hij maakte zijn gebrek aan precisie en aandacht voor de score meer dan goed met zijn ongelooflijke gevoel voor show en inventief gebruik van tromroffels.

Vroeg in de carrière van The Who verwierf de Engelse band een reputatie voor het vernielen van hun instrumenten en apparatuur, aan het einde van elke show. Moon toonde een buitengewoon genoegen in het kapotslaan van zijn drumstel en bij één gelegenheid blies hij een trommel op met vuurwerk na het uitvoeren van het nummer My Generation. Zijn gedrag leverde hem de bijnaam Moon the loon (Moon de gek) op

Neil Peart

Neal Peart (1952-2020) was een Canadees schrijver en muzikant. Hij was het bekendst als de drummer van de Canadese progressieve rockband Rush. Hij schreef bijna alle songteksten voor de groep. Er zijn gelijkenissen in stijl tussen de band Rush met Neil Peart en The Who met Keith Moon. Maar hoewel zijn energie zeker zijn muziek dreef, was hij een stap verder dankzij zijn precisie en vakmanschap, doordat hij zowel technisch in elk opzicht de bereidheid had om te experimenteren. Rush heeft zijn liedjes begeleid met orkestpanelen, tempelblokken (een slagwerkinstrument dat bestaat uit een hol houten of kunststof blok met een spleet) en elektronische drums - Neil koos zijn instrumenten om bij de stemming van elk stuk te passen.

Ringo Starr

Vanwege zijn meer bezadigde stijl verschillen de meningen over de plaats van de Engelsman Ringo Starr (1940) bij de beste drummers ter wereld. Minder flamboyant dan Keith Moon, speelde de Beatles-drummer zijn spel met veel gevoel en een geweldig intuïtie voor precisie. De juiste slag op de cimbalen of drumroffel om elk van hun nummers onvergetelijk te maken. Hij was ook uitermate betrouwbaar zodat elke uitvoering dezelfde was als de vorige. Niet opzichtig of flamboyant, maar altijd precies goed.

In 1989 nam Starr zijn eerste officiële live-album en het eerste album opgenomen met zijn All-Starr Band op .

Carmine Appice

De Amerikaan Appice (1946)  maakte voor het eerst naam met de psychedelische muziekgroep Vannila Fudge uit de jaren zestig. Afgezien van het schrijven van The Realistic Rock Drum Method, nog steeds gebruikt als een leerboek voor het leren spelen van drums sinds het uitkwam in 1972, drumde Carmine ook een blues-rock ritme met de band Cactus en Beck, Bogert & Appice, vervolgens met Rod Stewart. Zijn jongere broer Vinny speelde met Dio en Black Sabbath.

Volg drumles online met een privéleraar!

Ian Paice

De Engelse muzikant Paice (1948) begon als kind met het spelen van viool. Op zijn vijftiende begon hij echter met drummen, omdat hij dat toch een stuk stoerder vond. In 1969 trad hij toe als lid van Deep Purple. Hij is het enige oorspronkelijk lid dat alle wijzigingen in de band heeft doorstaan.  Hij speelt hard en snel en vol energie en staat bekend om hits als Smoke on the Water en Hush.

Phil Collins

Hoewel Phil Collins (1951) ook jazz speelde, staat hij vooral bekend als de hoofddrummer in de Progressive-Rock-band Genesis. Hij wordt algemeen beschouwd als de beste drummer van de jaren zeventig en komt vaak de studio in om andere bekende artiesten te ondersteunen. Hij staat bekend om zijn 'gated snare' drumgeluid. Hij leed aan een ernstige zenuwbeschadiging aan zijn handen na de reünie toer van Genesis in 2007, waardoor het bijna onmogelijk voor hem was om zelfs maar drumstokken vast te pakken, laat staan ​​het instrument te bespelen. Een wreed lot voor een innovatieve en invloedrijke muzikant.

Leer welke drums een traditioneel drumstel vormen ...

Dave Grohl

Grohl (1969) is een Amerikaanse muzikant die bekendheid verwierf als drummer van de band Nirvana, waar hij van 1990 tot 1994 speelde. Na de dood van Kurt Cobain in 1994 richtte hij zich op een nieuw project: de Foo Fighters. Hij staat bekend als een veelzijdig muzikant en heeft naast zijn drumcarrière bewezen ook als vocalist en gitarist op te kunnen treden.

Van het slaan met roffel stokjes tot het bijdragen aan het harde, compromisloze geluid van Nirvana, is Grohl echt een grootheid in de muziek. Hij is de hoofdgitarist en de belangrijkste songwriter voor de Foo Fighters en speelt nog steeds drums voor Them Crooked Vultures.

Neem drumles Tilburg

Ginger Baker

Onder critici wordt Baker (1919-2019) beschouwd als een van 's werelds beste drummers. In zijn stijl verenigde hij jazz, blues en Afrikaanse invloeden. Baker was een van de eerste pop-percussionisten die naar Afrika afreisde om daar etnische ritmes te bestuderen en zijn ritmische stijl weerspiegelt dit. Hij staat bekend om zijn krachtige stijl, gecompliceerde ritmes, energie en gevoel voor show. Baker overleed in 2019.

Als je overal in Nederland drumlessen wilt volgen, hoef je alleen maar naar Superprof te gaan!

Hou jij van heavy metal?
Heavy metal is een heftige muziekstijl ǀ Pexels

Heldinnen van Percussie: Beroemde Vrouwen

Om de een of andere reden zijn vrouwelijke drummers niet zo zichtbaar als mannelijke drummers in rockbands, maar een aantal vrouwen hebben hun stempel gedrukt op de muziekwereld als enkele van de beste drummers die er zijn.

Cindy Santana-Blackman

De Amerikaanse Cindy Blackman (1959) begon haar carrière als straatmuzikant. Daarna studeerde ze anderhalf jaar aan het Berklee College of Music, waar ze ook drumles kreeg. In de jaren tachtig richtte zij een eigen muziekgroep op, maar trad ook met andere artiesten, zoals Spectrum Road, Sam Rivers en met haar man Carlos Santana  De meeste bekendheid kreeg zij echter in de periode van 1993 tot  2004 toen ze samen met Lenny Kravitz optrad.

Sheila E.

Sheila Escoveda (1957) leerde op vijfjarige leeftijd conga's spelen en was al een veelgevraagd percussionist toen ze in 1983 ging samenwerken met Prince. Ze bracht echter ook een aantal eigen albums uit.

Meg White

De Amerikaanse Meg White (1974) werd bekend als percussionist van de tweekoppige rockband The White Stripes. Ze kozen deze naam omdat White graag pepermunt at! White heeft een minimalistische, vloeiende stijl die een krachtig podium voor hun muziek vormde. Ook zong ze ook vaak. Ze speelden een combinatie van rock, blues en country. Ze waren vooral bekend van de garage rock revival aan het einde van de jaren negentig. Op 2 februari 2011 werd bekend dat de bandleden uit elkaar gingen, waarmee de groep ophield te bestaan.

Karen Carpenter

Hoewel haar carrière tragisch werd beëindigd door anorexia, stond de Amerikaanse Carpenter (1950-1983) bekend als drummer voordat ze beroemd werd als de leadzanger van The Carpenters. Ze werd vooral bewonderd om haar vermogen om te drummen en te zingen tegelijk, iets wat niet gemakkelijk is om te doen.

Janet Weiss

De Amerikaanse Weiss (1965) wordt beschouwd als een van de beste vijftig beste drummers ter wereld. Ze speelde in bands als The Furies en werd na een spontane jam-sessie na een van hun shows aangenomen door Sleater-Kinney. Ze speelde ook voor Quasi, the Jicks and Wild Flag.

Bobbye Hall

Hall is een muzikante die niet gelieerd is aan één rockband. Hall heeft gespeeld met veel van de groten, waaronder Stevie Wonder, Bob Dylan, Lynyrd Skynyrd, The Doors en Pink Floyd. Ze speelt een duizelingwekkende reeks percussie-instrumenten, van congo's tot conga's tot tabla tot de güiro.

Dit lijstje van  vrouwelijke drummers of percussionisten is zeker niet compleet zonder op z’n minst ook de volgende namen ook even genoemd te hebben: Marie 'Moe' Tucker, Annika Nilles, Terri Lyne Carrington, Trish Lash, Meytal Cohen, Elise Trouw, Evelyn Glennie, Samantha Maloney, Lisa Ann Jonker, Tessa Boomkamp, Anouk Verdonk, Gianna Tam, Senri Kawaguchi, Emmanuelle Caplett en Sandy West.

Ontdek ook de geschiedenis van het drummen door de eeuwen heen!

Drums zijn de ruggengraat van elke band
Zonder drums komt een concert niet tot leven ǀ Pexels

Volg je drumles met een privéleraar!

Ook zo Goed Drummen? Leer van Je Favorieten

Om het je gemakkelijk te maken om te kijken wat de beste drummers zijn, kijk dan eens naar de top 100 lijst van de grootste drummers aller tijden van Rolling Stone.

De artiesten die wij hebben genoemd staan op de volgende plaatsen :

 • Gene Kupra op 7;
 • Buddy Rich op: 15;
 • John Bonham op 1;
 • Keith Moon op 2;
 • Ginger Baker op 3;
 • Neil Pearth op 4;
 • Ringo Starr op 14;
 • Ian Paice op 21;
 • Dave Grohl op 27;
 • Carmine Appice op 28;
 • Jack DeJohnette op 40;
 • Phill Collins op 43;
 • Cindy Blackman op 97;
 • Meg White op 94;
 • Janet Weis op 90;
 • Sheila E op 58;

Kijken naar de uitvoeringen van sterartiesten is een goede manier om vooruitgang te boeken in je vak. Bekijk muziekvideo's of YouTube-video's van concerten en let op hun techniek op de snaredrum, hoe ze hun stok vasthouden of op de cimbaal slaan.

Natuurlijk is het onderdeel van jezelf vinden als muzikant het vinden van de bewegingen die het meest comfortabel voor je zijn. Maar als je andere drummers probeert te imiteren, krijg je een idee van wat voor jou werkt en wat niet. Het geeft je een idee voor je drumsessies en een startpunt voor het uitwerken van je eigen stijl.

Kijk eens naar drummers buiten je eigen muziekstijl. Soms kunnen bepaalde trends in een genre leiden tot slechte gewoonten of een techniek negeren die heel gewoon is in de jazz, hoewel het zelden in funk wordt gedaan.

Als je zoekt naar wat je wel of niet leuk vond in hun uitvoering, kun je ook je eigen versie verfijnen. Je kunt proberen jezelf op te nemen of een vriend een film te laten maken terwijl je drumt, zodat je je eigen uitvoering kunt analyseren zoals je dat deed met je drum-idool.

Als je drumlessen volgt in Amsterdam of Utrecht, zullen onze Superprof-drumleraren je leren hoe je je drumhelden kunt nabootsen! Je kunt zelfs drumlessen voor kinderen vinden.

Denk ook eens aan boeken om te leren drummen, bijvoorbeeld:

 • Leren drummen, Simon Bridgestock;
 • Beginnerscursus Drummen | Boek + CD + DVD, Peter Gelling;
 • Tipboek drums, de complete gids, Hugo Pinksterboer.

Weet jij wie de beste slagwerker van Nederland is ?

Ontdek nu meer feiten over de drums!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.