Iedereen die ooit face-to-face of online drumlessen heeft gevolgd, droomt ervan een van de beste drummers aller tijden te worden. Ze willen jonge jazzdrummers beïnvloeden net zoals ze werden beïnvloed door de bands van hun jeugd, de drumsolo spelen in een metalband en zich op de cover van Drummer Magazine spelen.

Superprof geeft je een lijst van beroemde drummers om jonge muzikanten te inspireren.

Jazz heeft drummen radicaal veranderd.
Herken jij het geluid van jazz drums?

Helden van Het Slagwerk: Jazz

Laten we beginnen met de muziek die niet alleen de zangers in een band, maar alle muzikanten wereldfaam gaf. In de klassieke muziek maakten drums meestal deel uit van een orkest, hoewel fluit en drumensembles een tijdlang behoorlijk populair waren. Maar in de kleinere, meer percussiegerichte ragtime en Dixieland-bands en de uitvinding van het drumstel waarmee één muzikant met verschillende tonen, toonhoogtes en beats kan spelen, konden drummers eindelijk schitteren.

Gene Krupa

Gene Krupa was de peetvader van showdrummen en veranderde zelfs de meest eenvoudige begeleiding in een uitvoering. Of het nu gaat om het ritme geven of een drumsolo improviseren met de band van Benny Goodman, of hij nu bigband drumt of jazz of swingt, hij speelde niet alleen drums. Krupa was een showman en zijn stijl beïnvloedde menig moderne drummer van jazz-rock tot speed metal.

Alsof dat nog niet genoeg was, hielp Gene de drumset in de vorm te brengen die tegenwoordig het meest wordt gebruikt.

Leer de onderdelen van een drumstel dat tegenwoordig in de muziek wordt gebruikt ...

Buddy Rich

Buddy Rich was autodidact en een van de snelste drummers ooit. Hij was vooral bekend om zijn jazzdrummen, maar hij speelde ook met Frank Sinatra, hielp Phil Collins met zijn hi-hatwerk, moedigde John Bonham en Bill Ward aan tot improvisatie en was een van de eersten die uitgebreide drumsolo's deed die later een vast onderdeel zouden worden van rockmuziek. Hij werd de beste drummer ooit genoemd - hij was absoluut een virtuoos en bracht swing en energie waar hij ook speelde.

Max Roach

Bekend om zijn virtuoze gebruik van drumsticks, bracht Roach ook een revolutie teweeg in de bebopscene in de jaren 1940 door het ride-bekken te gebruiken om de beat te benadrukken. Hij staat bekend om zijn instinct om precies de juiste begeleiding te vinden en wordt beschouwd als een van de beste jazzdrummers aller tijden.

Jack DeJohnette

Verbazingwekkend veelzijdig: DeJohnette kon elke jazzstijl spelen die er is, hoewel hij zijn hoogtijdagen had tijdens het fusion-tijdperk. Hij nam een ​​aantal solo-albums op, maar staat ook bekend om zijn drumwerk met de Miles Davis-band. Hij is nog steeds actief, met zijn eigen band de DeJohnette Group en optredens met een aantal andere groepen.

Zonder drums geen muziek!
De drummer is vaak de minst bekende, maar ook de meest onmisbare ǀ Pexels

Virtuozen op de Drums: Rock

John Bonham

Toen het eerste album van Led Zeppelin uitkwam in 1969, was rockdrummen voor altijd veranderd. Drummer John Bonham had een geluid en drumeffecten gemaakt met een enkele basdrum die de meeste percussionisten niet konden imiteren. Bonzo, zoals hij heette, was zo belangrijk voor het unieke geluid van de band dat die na zijn dood in 1980 stopte, en sindsdien slechts sporadisch herenigd worden voor afzonderlijke concerten.

Bonham en Led Zeppelin waren pioniers, experimenteerden en mengden elementen van jazz, blues en zelfs volksmuziek, en worden over het algemeen beschouwd als grondleggers bij het vormen van het harde geluid dat uiteindelijk heavy metal zou worden genoemd.

Ook jij kunt eenvoudige drumlicks leren gebruiken die worden gespeeld door de beste rock'n'roll-drummers!

Keith Moon

Keith Moon, de drummer van de Who, stond erom bekend dat hij geen drumsolo's deed. Noch zag hij de trommel als een achtergrondinstrument, iets om de beat te behouden. Keith Moon beschouwde de trommel als het belangrijkste instrument van de Who. Hij maakte zijn gebrek aan precisie en aandacht voor de score meer dan goed met zijn ongelooflijke showmanship en inventief gebruik van drumrollen.

Neil Peart

Er zijn gelijkenissen tussen de band Rush met Neil Peart in zijn stijl met die van Keith Moon. Maar hoewel zijn energie zeker zijn muziek dreef, was het een stap verder dankzij zijn precisie en vakmanschap, doordat hij zowel technisch in elk opzicht de bereidheid had om te experimenteren. Rush heeft zijn liedjes begeleid met orkestpanelen, tempelblokken en elektronische drums - Neil koos zijn instrumenten om bij de stemming van elk stuk te passen.

Ringo Starr

Vanwege zijn meer bezadigde stijl verschillen de meningen over de plaats van Ringo Starr bij de beste drummers ter wereld. Minder flamboyant dan Keith Moon, maar de Beatles-drummer speelde zijn spel met veel gevoel en een geweldig gevoel van precisie. De juiste slag op de cimbalen of de fillip van de drums om elk van hun nummers onvergetelijk te maken. Hij was ook bij uitstek betrouwbaar zodat elke uitvoering dezelfde was als de vorige. Niet opzichtig of flamboyant, maar altijd precies goed.

Carmine Appice

Appice maakte voor het eerst naam met de psychedelische band Vannila Fudge uit de jaren zestig. Afgezien van het schrijven van The Realistic Rock Drum Method, nog steeds gebruikt als een leerboek voor het leren van drums sinds het uitkwam in 1972, drumde Carmine ook een blues-rock ritme met de band Cactus en Beck, Bogert & Appice, vervolgens met Rod Stewart. Zijn jongere broer Vinny speelde met Dio en Black Sabbath.

Ian Paice

Paice is het enige lid van Deep Purple die vanaf het begin bij hen is geweest. Hij speelt hard en snel en vol energie en staat bekend om hits als "Smoke on the Water" en "Hush".

Phil Collins

Hoewel Phil Collins ook jazz speelde, staat hij vooral bekend als de hoofddrummer in de Prog-Rock-band Genesis. Hij wordt algemeen beschouwd als de beste drummer van de jaren zeventig en komt vaak de studio in om andere bekende namen te ondersteunen. Hij staat bekend om zijn "gated snare" drumgeluid. Zenuwbeschadiging heeft hem gedwongen om als drummer in 2007 met pensioen te gaan (of wel?), Maar zijn nalatenschap leeft voort.

Leer welke drums een traditioneel drumstel vormen ...

Dave Grohl

Van het spelen met snare sticks tot het bijdragen aan het harde, compromisloze geluid van Nirvana, Grohl is echt een grootheid in de muziek. Hij is de hoofdgitarist en de belangrijkste songwriter voor de Foo Fighters en nog steeds drums voor Them Crooked Vultures.

Ginger Baker

Baker is opgeleid in jazz en begon met de band 'Cream'. Hij staat bekend om zijn krachtige stijl, gecompliceerde ritmes, energie en showmanship. Ginger bracht verschillende jaren in Nigeria door om Afrikaans drummen te studeren, en zijn ritmische stijl weerspiegelt dit. Baker overleed afgelopen jaar.

Als je overal in Nederland drumlessen wilt volgen, hoef je alleen maar naar Superprof te gaan!

Hou jij van heavy metal?
Heavy metal is een heftige muziekstijl ǀ Pexels

Heldinnen van Percussie: Beroemde Vrouwen

Om de een of andere reden zijn vrouwelijke drummers niet zo zichtbaar als mannelijke drummers in rockbands, maar een aantal vrouwen hebben hun stempel gedrukt op de muziekwereld als enkele van de beste drummers die er zijn.

Cindy Santana-Blackman

Een veelzijdige drummer die heeft gewerkt in jazz en rock, en ze begon voor het eerst met drummen voor Lenny Kravitz. Ze drumde met verschillende bands, waaronder Spectrum Road, Sam Rivers en met haar man Carlos Santana.

Sheila E.

Sheila Escovedo is een bekende drummer, zangeres en songwriter die haar grote doorbraak had in de jaren tachtig. Ze staat vooral bekend om haar werk met Prince.

Meg White

De percussionist van het bluesrockduo The White Stripes, Meg White heeft een minimalistische, vloeiende stijl die een krachtig podium voor hun muziek vormde. Ze zong ook vaak.

Karen Carpenter

Hoewel haar carrière tragisch werd beëindigd door anorexia, stond Karen Carpenter bekend als drummer voordat ze beroemd werd als de leadzanger van The Carpenters. Ze werd vooral bewonderd om haar vermogen om te drummen en te zingen tegelijk, iets dat niet gemakkelijk is om te doen.

Janet Weiss

Janet Weiss wordt beschouwd als een van de beste vijftig beste drummers ter wereld. Ze speelde met bands als The Furies en werd na een spontane jam-sessie na een van hun shows aangenomen met Sleater-Kinney. Ze speelde ook voor Quasi, the Jicks and Wild Flag.

Bobbye Hall

Een muzikante die niet gelieerd is aan één rockband. Bobby Hall heeft gespeeld met veel van de groten, waaronder Stevie Wonder, Bob Dylan, Lynyrd Skynyrd, The Doors en Pink Floyd. Ze speelt een duizelingwekkende reeks percussie-instrumenten, van congo's tot conga's tot tabla tot de güiro.

Ontdek ook de geschiedenis van het drummen door de eeuwen heen!

Drums zijn de ruggengraat van elke band
Zonder drums komt een concert niet tot leven ǀ Pexels

Ook zo Goed Drummen? Leer van Je Favorieten

Kijken naar de uitvoeringen van sterren is een goede manier om vooruitgang te boeken in je vak. Bekijk muziekvideo's of YouTube-video's van concerten en let op hun techniek op de snaredrum, hoe ze hun stok vasthouden of op de cimbaal slaan.

Natuurlijk is het onderdeel van jezelf vinden als muzikant het vinden van de bewegingen die het meest comfortabel voor je zijn. Maar als je andere drummers probeert te imiteren, krijg je een idee van wat voor jou werkt en wat niet. Het geeft je een idee voor je drumsessies en een startpunt voor het uitwerken van je eigen stijl.

Kijk eens naar drummers buiten je eigen muziekstijl. Soms kunnen bepaalde trends in een genre leiden tot slechte gewoonten of een techniek negeren die heel gewoon is in de jazz, hoewel het zelden in funk wordt gedaan.

Als je vindt wat je wel of niet leuk vond in hun uitvoering, kun je ook je eigen versie verfijnen. Je kunt proberen jezelf op te nemen of een vriend een film te laten maken terwijl je drumt, zodat je je eigen uitvoering kunt analyseren zoals je dat deed met je drum-idool.

Als je drumlessen volgt in Amsterdam of Utrecht, zullen onze Superprof-drumleraren je leren hoe je je drumhelden kunt nabootsen! Je kunt zelfs drumlessen voor kinderen vinden.

Ontdek nu meer feiten over de drums!

Heb je een leraar Drummen nodig?

Vond je dit artikel leuk?

5,00/5, 1 votes
Loading...

Boris