"Soms loont het om op maandag in bed te blijven, in plaats van de rest van de week de code van maandag te debuggen." - Dan Salomon

Computerprogrammeurs zijn niet louter mensen die code schrijven, het zijn ook kunstenaars en digitale vormgevers. Hoewel dat een beetje overdreven lijkt, is computerprogrammeren niet zo gemakkelijk als men denkt en om systemen te programmeren moet je intelligent en methodisch te werk gaan.

Omdat het grootste deel van het coderen achter de schermen en in besloten kring gebeurt, krijgen computerprogrammeurs niet vaak de erkenning die ze verdienen voor het onderhoud van enkele van onze favoriete websites, apps, en software. Het is nu echter tijd voor een dankwoord: computerprogrammeurs, wij danken jullie voor jullie onvermoeibare inzet om van de virtuele wereld een meer boeiende en interactieve plaats te maken!

Ook moeten we vermelden dat, gezien het vakgebied van softwareontwikkeling en computerwetenschappen steeds verder blijft groeien, er een groeiende behoeft is aan computerprogrammeurs. Wil je die uitdaging aangaan? Wil je computerprogrammeren studeren met het oog op een succesvolle carrière? Ik heb er zin in!

In het artikel van vandaag belichten we de beste opleidingscentra voor voortgezet onderwijs in Nederland waar technologisch begaafde leerlingen hun talenten kunnen ontplooien en computerprogrammeren kunnen studeren onder begeleiding van bekwame vakmensen. Klaar om te beginnen coderen?

Lees hier alles over de basisprincipes van programmeren!

De beste leraren Programmeren beschikbaar
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Universiteitsopleidingen programmeren in Nederland

Leren programmeren is talen leren
Informatica richt zich sterk op programmeertaal en informatietechnologie. (Bron: Unsplash.com)

Je hebt de fantastische beslissing genomen om programmeren te studeren. Nu hoef je alleen nog maar een cursus te kiezen om de basisbeginselen van het coderen onder de knie te krijgen. Er zijn echter enkele zaken die programmeurs in spe niet weten over hoger onderwijs in de informatica. Wat dan?

Er bestaan niet echt opleidingen programmeren op universitair niveau, maar er zijn echter wel diploma's in de computerwetenschappen waarbij je kennis maakt van de verschillende aspecten van software.

Toekomstige studenten mogen een volledige opleiding in de computerwetenschappen echter niet beschouwen als tijdverspilling. Integendeel, dankzij dergelijke opleidingen zijn programmeurs goed vertrouwd met alle aspecten van de informatica, waaronder:

 • Computabiliteit,
 • Algoritmen,
 • Computationele complexiteit,
 • Computer ontwerp,
 • Programmeertalen en hun verschillen,
 • Programmeermethodologie,
 • Datastructuren,
 • Information Retrieval op softwaresystemen,
 • De basisprincipes van computernetwerken,
 • Cyberveiligheid,
 • Kunstmatige intelligentie

De hierboven genoemde deelonderwerpen van de informatica behoren tot de meest gebruikelijke; niettemin kan, afhankelijk van je gewenste vakgebied, de benodigde basiskennis verschillen.

Hoe lang duurt een opleiding informatica aan een Nederlandse universiteit? Een Bachelor informatica duurt doorgaans 3 jaar. Er bestaan ook Masterdiploma's voor studenten die hun vaardigheden in de computerwetenschappen verder willen verfijnen.

Er moet ook vermeld worden dat het mogelijk is om een basiscursus programmeren te volgen aan talloze alternatieve centra voor hoger onderwijs. Deze duren geen 3 jaar en worden ook begeleid door ervaren en bekwame leraren. We raden je echter aan om eerst alle opties goed te bekijken voordat je een keuze maakt. Een universitair diploma in de informatica maakt altijd meer indruk op bedrijven in de tech-industrie dan een paar lukrake cursussen.

Waar kan ik informatica studeren in Nederland? Hieronder lees je welke universiteiten in Nederland een opleiding informatica aanbieden.

Wat zijn de meest interessante banen voor programmeurs?

De beste universiteiten in Nederland voor een opleiding informatica en programmeren

Leren programmeren geeft je de kans op een job met veel vrijheid
Computerprogrammeurs kunnen van overal ter wereld werken, zolang er maar een internetverbinding is! (Bron: Unsplash.com)

Nederland kent enkele universiteiten die zich kunnen beroemen op enkele van de beste academische opleidingen en docenten ter wereld.

Daarom kunnen studenten in Nederland er zeker van zijn dat ze een schitterende opleiding zullen genieten. 

Hieronder vind je enkele van de beste universiteiten om te leren programmeren, zij het onder het overkoepelende vak informatica.

Universiteit van Amsterdam

De Bachelor informatica aan de Universiteit van Amsterdam neemt 3 jaar in beslag. Als student Informatica ontwikkel je zowel je theoretische kennis van onder andere wiskunde en logica, én doe je praktische ervaring op met programmeren en ontwerpen. Je bestudeert de ontwikkeling van software en hardware zoals chips en supercomputers, en je leert deze kennis toe te passen voor de ontwikkeling van, bijvoorbeeld, games of wetenschappelijke simulaties.

Het studieprogramma van de bachelor Informatica is zo opgebouwd dat je vanuit een brede basis naar een specialisatie toewerkt die je zelf kiest. De basis is zowel theoretisch, met vakken zoals lineaire algebra en logica, als praktisch, met vakken zoals programmeren en multimedia. Ook wordt er veel aandacht besteedt aan het ontwikkelen van academische vaardigheden zoals communiceren, schrijven en presenteren en oriëntatie op de arbeidsmarkt.

Hieronder geven we je vijf redenen waarom je informatica moet studeren aan de Universiteit van Amsterdam:

 • De breedste bachelor informatica in Nederland: een perfecte mix van theorie en praktische toepassingen.
 • Informele sfeer: een kleine afstand tussen studenten en docenten.
 • Lab42: In 2022 opent Lab42, een nieuw gebouw dat speciaal ontworpen werd voor de universiteit en onderzoek in de informatiewetenschappen.
 • Grensverleggende technologie: als student heb je toegang tot de nieuwste technologieën.
 • Informaticaonderzoek van topkwaliteit.

Wil je weten hoe computersystemen werken en lijkt het je leuk om zelf aan de slag te gaan in dit snel ontwikkelende vakgebied? Ga dan Informatica studeren aan de UvA.

Waar kun je in de buurt leren programmeren?

Leren programmeren is de beste keuze voor de toekomst
Informatica studeren is een uitstekende keuze voor je toekomst. (Bron: Unsplash.com)

Universiteit Utrecht

Ook de Universiteit Utrecht biedt een Bachelor informatica.

Informatica studeren in Utrecht geeft je de mogelijkheid te kiezen voor de studierichting gametechnologie. Er is een grote toekomst in serious gaming. De brandweer en piloten trainen bijvoorbeeld in virtuele omgevingen op het omgaan met crisissituaties. Ook kunnen games op een realistische manier het managen van een bedrijf simuleren en zo economische principes overbrengen.

Ben je geïnteresseerd in het maken van computergames en wil je een universitaire opleiding volgen, dan is Gametechnologie de richting voor jou. Alleen aan de Universiteit Utrecht kun je een dergelijke universitaire richting volgen.

Mocht je meer geïnteresseerd zijn in mens, maatschappij en ICT, kijk dan eens bij de bacheloropleiding Informatiekunde. Naast technische vakken, krijg je bij de opleiding Informatiekunde vakken als communicatiekunde en beleid en management, zodat je later een adviserende rol kunt krijgen in de informatievoorziening van een organisatie.

Medisch gezien is er ook meer mogelijk geworden door Informatica. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe methoden en technieken kunnen artsen sneller en betrouwbaarder een diagnose stellen. In samenwerking met de intensive care van het UMC Utrecht is bijvoorbeeld een model gemaakt waarmee beademingsgerelateerde longontsteking vroegtijdig kan worden opgespoord.

De hele bachelorstudie duurt drie jaar. Elk jaar bestaat uit vier blokken van tien weken. Per blok volg je twee vakken en elk blok wordt afgesloten met een tentamenweek.

Driekwart van je major (je hoofdrichting) gaat over informatica. De rest van de opleiding Informatica bestaat uit vrije keuzeruimte die je invult met vakken die aansluiten bij jouw interesses. Dit kunnen ook vakken buiten de informatica zijn, bijvoorbeeld scheikunde, Spaans of filosofie.

Hier lees hoe je leert programmeren via internet.

Universiteit Leiden

Leren programmeren is leren hoe je problemen aanpakt
Een programmeur is vooral bezig met het oplossen van complexe problemen. (Bron: Unsplash.com)

Bij de bachelor Informatica in Leiden staan wiskunde, logica en een fundamentele wetenschappelijke aanpak centraal, waar je kunt kiezen uit drie richtingen. Je wordt opgeleid tot een sterke, academische data-specialist met een harde bèta-achtergrond.

Waarom is de Universiteit Leiden een goede keuze om informatica te studeren?

 • Fundamenteel: In Leiden staan wiskunde, logica en een fundamentele wetenschappelijke aanpak centraal. Je leert over de achterliggende wiskunde. Ook leer je programmeren en software en systemen te doorgronden en zelf te maken.
 • Richtingen: Leiden biedt drie verschillende richtingen. Je kiest vanaf jaar één voor een richting. Zo heb je als afgestudeerd informaticus in Leiden van meer verstand dan alleen van techniek.
 • Onderzoek: De Universiteit Leiden is een onderzoeksintensieve universiteit. Je krijgt college van onderzoekers die gespecialiseerd zijn in diverse onderwerpen passend bij de gekozen specialisatie. Zij gebruiken voorbeelden en leggen recente inzichten uit hun onderzoek direct voor.

De Universiteit Leiden is de oudste universiteit van Nederland en heeft al ruim vier eeuwen wereldwijd een goede reputatie. Sinds 1575 hebben ze honderdduizenden studenten van over de hele wereld opgeleid. Ze doen er alles aan om je zo goed mogelijk te begeleiden. Hierdoor behoren ze al vele jaren tot de koplopers in de nationale ranglijsten.

De bacheloropleiding duurt drie jaar. Je kiest al in het eerste jaar een specialisatie. Alle studenten werken in de eerste twee jaren van de studie aan een stevige basis. Je maakt kennis met de wetenschappelijke theorie en je leert je gekozen richting kennen.

De drie richtingen die je kunt volgen zijn:

 • Informatica: Als je vooral benieuwd bent naar de achterliggende systemen, wiskunde en logica en , hard- en software wilt leren begrijpen en ontwikkelen.
 • Bioinformatica: Als je ook wilt leren om complexe biologische data te organiseren, modelleren en analyseren.
 • Informatica & Economie: Als je de impact van ICT op bedrijven en organisaties wilt leren begrijpen.

Rijksuniversiteit Groningen

Informatica (Computing Science) in Groningen is een internationale bachelor: je krijgt onderwijs in het Engels en je studiegenoten en docenten komen uit binnen- en buitenland. Waarom? Het bedrijfsleven en je toekomstige werkgebied zijn internationaal georiënteerd. Netwerken en nieuwe toepassingen worden wereldwijd opgezet en gedeeld. ICT-toepassingen blijven niet binnen de landsgrenzen. En wie weet ga je zelf in het buitenland werken.

Informatica gaat over computersystemen en de ontwikkeling ervan. Het leuke aan de opleiding Informatica (Computing Science) is dat je de kennis die je opdoet direct gebruikt. Bijvoorbeeld om een handig programmaatje te maken. Je leert programmeren op niveau, in meerdere talen. Toch maakt programmeren maar een kwart van je studie uit. Je bent ook veel bezig met het schrijven van documentatie, analyseren, samenwerken en presenteren. Je werkt ook veel aan je wiskundige kennis en vaardigheden. Daarnaast is het belangrijk dat je je leert inleven in mensen: kunnen zij werken met de producten die jij maakt?

Deze opleiding staat bekend om haar multidisciplinaire karakter en is relatief kleinschalig, wat betekent dat je je medestudenten en docenten snel leert kennen. De Rijksuniversiteit Groningen biedt uitstekende faciliteiten voor high-performance computing en visualisatie.

Met deze opleidingen verzeker je jezelf van een succesvolle carrière in de informatica!

Als al deze opties niet genoeg zijn om je belangstelling te wekken, dan weten we het ook niet meer!

Leren programmeren voor beginners.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.