"Elke idioot kan code schrijven die een computer kan begrijpen. Goede programmeurs schrijven code die mensen kunnen begrijpen." -Martin Fowler

Vóór de jaren 1980 was het bezit van een computer alleen weggelegd voor internetontwikkelaars en ingenieurs uit Silicon Valley. Het gewone volk had thuis nog geen computers met internet zoals dat nu het geval is. Kort daarna echter explodeerde de wereld en werd het digitale tijdperk geboren. Wonderkinderen als Steve Jobs en Bill Gates ijverden onvermoeibaar om van computers een onmisbaar huishoudelijk voorwerp te maken. De rest is geschiedenis!

Hoewel er veel nadelen verbonden zijn aan het veelvuldig gebruik van technologie zoals smartphones en computers, wegen de voordelen toch ruimschoots op tegen alle nadelen. En dat hebben we te danken aan enkele briljante mensen. Zoals? Computerprogrammeurs! Huh, wat?

De meesten onder ons gebruiken onze elektronische apparaten zonder na te denken over hoe ze werden gemaakt en wie de programma's heeft ontwikkeld; zo verslaafd zijn we! Alles wat we op onze telefoons of PC's openen werd echter samengesteld door programmeurs.

Om nieuwsgierigen in te wijden in de wereld van het computerprogrammeren, onderzoeken we daarom in het artikel van vandaag de basisprincipes van het vak. Laten we leren!

Wat zijn de meest interessante banen voor programmeurs?

De beste leraren Programmeren beschikbaar
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Een korte definitie van computerprogrammeren

Coderen betekent niet alleen ontwerp, maar ook onderhoud van software
Programmeurs werken voortdurend aan het onderhoud van websites om zo de gebruikers en bedrijven tevreden te houden. (Bron: Unsplash.com)

Je hebt waarschijnlijk wel eens van programmeren gehoord en bent je bewust van de noodzaak ervan, maar wellicht hebt je geen idee hoe het werkt. Om te beginnen kan computerprogrammeren gedefinieerd worden als het ontwerpen en opbouwen van een uitvoerbaar computerprogramma dat een bepaald rekenresultaat of taak moet volbrengen.

Daarom gebruiken programmeurs code om patronen te ontwerpen waarmee taken kunnen worden uitgevoerd op apps voor onze telefoon, computerspelletjes, websites, enz. 

Omdat computers geen eigen gedachten hebben en door mensen gemaakt werden, hebben ze aanwijzingen nodig om te weten welke taken er voltooid moeten worden. Deze aanwijzingen van de programmeur die de computer ontvangt, heten code. Deze "code" fungeert als een taal die elektronische apparaten vloeiend beheersen. Daarom coderen programmeurs instructies die de computer leiden in het uitvoeren van hun taken.

In de meeste situaties maken programmeurs geleidelijk meer code aan om de software te onderhouden en mogelijke problemen het hoofd te bieden. Maar aan de andere kant moeten programmeurs ook soms problemen door shutdowns, bugs of storingen analyseren en met spoed nieuwe code schrijven. Noodcodering wordt uitgevoerd om de software 24/7 draaiende te houden en ervoor te zorgen dat wij, de gebruikers, continu tevreden zijn over de prestaties van het programma.

Tenslotte moeten computerprogrammeurs die voor software- of internetbedrijven werken ook platforms moderniseren, nieuwe tools maken voor gebruikers en verder werken aan toekomstige uitbreidingen.

Enkele taken die door computerprogrammeurs worden vervuld zijn onder andere:

 • Testen,
 • Debuggen, 
 • Onderhoud van broncode, 
 • Systemen bouwen, 
 • Beheer van artefacten, 

Taken programmeren, zoals degene die we in het artikel van vandaag vermeld hebben, worden vaak verward met software/systeemontwikkeling, omdat ze een aspect zijn van een veel groter geheel. Zo is systeemontwikkeling veel algemener, terwijl programmeren of coderen specifieker is en uitsluitend bestemd is voor het eigenlijke schrijven van code en niet voor andere taken die software ingenieurs op zich nemen.

Computerprogrammeurs zijn meesters in code en wijden hun leven aan het scheppen van zaken die virtueel bekeken en gebruikt worden door tienduizenden, honderdduizenden of miljoenen gebruikers wereldwijd.

Heb je je desondanks ooit afgevraagd welke soorten code of programmeertaal programmeurs gebruiken? Lees verder om meer te weten te komen!

Waar kun je in de buurt leren programmeren?

Soorten programmeertalen

Mensen die kunnen coderen hebben meer kans op een interessante job
De volgende generatie werknemers zal technologisch onderlegd moeten zijn om hun carrière een impuls te geven. (Bron: Unsplash.com)

De diversiteit in de wereld van vandaag is verbazingwekkend. Er zijn zo veel verschillende talen, culturen, en landen. Omdat we daarnaast ook al ver in het digitale tijdperk zitten, kan de wereld van de informatica ook beschreven worden als groots en veelzijdig. Hoezo?

Velen van ons die de wereld van het computerprogrammeren niet grondig begrijpen, denken wellicht dat er maar één soort code of programmeer-"taal" bestaat. Dat is echter niet waar. Om aan de eisen van klanten, bedrijven en software te voldoen, moeten computerprogrammeurs vandaag de dag vloeiende verschillende programmeertalen kunnen beheersen.

Programmeertalen zijn anders omdat ze specifiek en uniek zijn voor het soort werk dat moet worden verricht. De verschillende taalstijlen staan bekend als programmeerparadigma's en variëren in moeilijkheidsgraad, afhankelijk van hoeveel werk de programmeur handmatig moet doen, zonder de hulp van AI.

Bijvoorbeeld, het eenvoudigste deel van het spectrum omvat het programmeren in "low-level" talen, dat veel meer machine-georiënteerd is en waarbij veel code automatisch wordt ingevuld. Daartegenover staan echter "high-level" talen die soms abstracter zijn maar toch gemakkelijker te gebruiken; ze vergen meer tijd om te berekenen. Welke talen zijn gemakkelijker? De meeste programmeurs zullen beamen dat "high-level" talen veel duidelijker zijn dan "low-levels".

Hier lees hoe je leert programmeren via internet.

Als je wilt coderen moet je de taal leren
Kennis van programmeertalen is een investering in je toekomst! (Bron: Unsplash.com)

Wat zijn nu enkele voorbeelden van programmeertalen? De volgende lijst belicht zowel imperatieve als declaratieve computerparadigma's:

 • Procedurele programmeertaal,
 • Functionele programmeertaal, 
 • Object-georiënteerde programmeertaal, 
 • Scipt programmeertaal, 
 • Logische programmeertaal. 

De eerder genoemde talen zijn algemene programmeertalen die essentiële taken vervullen. Er zijn echter enkele verschillen tussen de diverse codes/programmeertalen. In de volgende lijst staan de talen die je bij het programmeren kunt tegenkomen:

 • C++, 
 • C, 
 • Pascal, 
 • Fortran, 
 • Java, 
 • Perl, 
 • PHP, 
 • LISP, 
 • Scheme, 

We zouden natuurlijk voor elke taal een apart artikel kunnen schrijven, maar daar hebben we jammer genoeg geen tijd voor. We raden echter iedereen die geïnteresseerd is aan om de verschillende opties te bekijken en te beslissen welke ze graag een training zouden volgen.

Als je nog niet weet voor welke programmeertaal je een training of cursus zou moeten doen, is het verstandig om met een leraar te overleggen en de juiste keuze te maken.

Het is de moeite waard om te vermelden dat de populairste programmeertaal bij bedrijven en werkgevers Java is.

Aan welke scholen kun je leren programmeren?

Computerprogrammeren: Van onschatbare waarde voor de 21e eeuw

Programmeurs houden veel videoconferenties
Coderen en programmeren hoeft niet zo'n eenzame baan te zijn, videoconferenties met het team zijn namelijk schering en inslag (Bron: Unsplash.com)

Zit je in de laatste jaren van de middelbare school en moet je een beroepskeuze maken? Heb je genoeg van je uitzichtloze baan en wil je kiezen voor een baan met toekomst en groeimogelijkheden? Zoek dan niet verder en volg een cursus computerprogrammeur!

Zoals we eerder in het artikel van vandaag besproken hebben, leven we volop in het informatietijdperk en zijn online banen meer dan ooit in opkomst. Ook kreeg de afhankelijkheid van technologie in 2020 een extra duw als gevolg van de COVID-19 pandemie.

En hoewel Facebook, Twitter, Zoom, en Google House Party reeds ingeburgerd waren vóór het coronavirus, zijn ze allemaal noodzakelijk geworden om sociaal te overleven. Want in een jaar waarin iedereen te horen krijgt dat ze afstand moeten nemen van anderen, is alles online gegaan, van socializen en bankieren tot werken.

Daarom is de behoefte aan computerprogrammeurs sterk toegenomen. Het is geen verrassing dat de meeste lijsten die de populairste banen van 2020 in de kijker zetten vooral gevuld zijn met functies in de technologie en computerwetenschappen. Zo maakte de Amerikaanse nieuwswebsite NBC in januari 2020 bekend dat de top 5 banen van 2020, en in de toekomst, als volgt zijn:

 • Front-end Engineer/Developer, 
 • Java Developer, 
 • Data Scientist, 
 • Productmanager, 
 • DevOps Ingenieur.

Of je het nu leuk vindt of niet, het er mee eens bent of niet, de resultaten zijn overduidelijk: de beste banen vind je tegenwoordig in de informaticasector. Ook al zijn de hierboven genoemde feiten afkomstig uit de Verenigde Staten, ze zijn slechts een afspiegeling van globale trends die zich ook in Nederland voordoen.

Om aantrekkelijk te zijn voor werkgevers of om sneller een baan te vinden, wordt het dus steeds noodzakelijker om coderen of programmeren op je CV te hebben staan. Dus waarom zou je je tijd verspillen aan vaardigheden die je toch niet zult gebruiken? Wees de rest voor en volg een training om de basisprincipes van programmeren te leren.

We kunnen dus stellen dat het in de 21ste eeuw een absolute must is om onszelf te onderwijzen over computerprogrammeren. Met de manier waarop de wereldwijde arbeidsmarkt zich ontwikkelt, zou het geen grote verrassing zijn dat de komende 10 jaar het grootste deel van de beroepsbevolking naar online platforms zal verhuizen. Welkom in de toekomst!

Leren programmeren voor beginners.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.