" Een mens is succesvol als hij 's morgens opstaat en 's avonds naar bed gaat, en tussendoor doet wat hij wilt." - Bob Dylan

Bob Dylan heeft gelijk en het is geen wonder dat hij één van de meest bejubelde singer/songwriters aller tijden is. Ons werk mag de persoon die we zijn niet bepalen, maar het moet wel iets zijn at we leuk vinden, we besteden er immers zo veel van onze tijd aan.

Daarom moeten we, hoe moeilijk ook, goed nadenken over een carrière die past bij onze sterktes en interesses. 

En omdat we allemaal verschillend zijn, hebben we soms neigingen die niet bij die van onze klasgenoten en collega's passen. Gelukkig is er in het beroepsleven steeds meer verscheidenheid en kan iedereen wel iets vinden dat bij hen past.

Dus als je affiniteit hebt met alles wat met technologie te maken heeft en je graag complexe problemen oplost, bestaat er dan een carrière voor jou? Natuurlijk! Software development, en dan vooral computerprogrammeren, is de beste optie voor jou, omdat veel van het werk technische vaardigheden vereist om van systeemproblemen op websites, apps, of andere software te debuggen.

In dit artikel onderzoeken we de mogelijke loopbanen die toekomstige computerprogrammeurs kunnen verwachten. Laten we beginnen met programmeren!

Lees hier alles over de basisprincipes van programmeren!

De beste leraren Programmeren beschikbaar
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoe behaal je een diploma voor computerprogrammeren?

Programmeren kun je van overal
Computerprogrammeurs kunnen met hun PC van overal ter wereld werken. (Bron: Unsplash.com)

Nu je besloten hebt dat computerprogrammeren en coderen de juiste beroepskeuze voor je is, rest je nog maar één stap: een cursus of diploma kiezen die je de nodige vaardigheden zal bijbrengen. En hoewel dat misschien beangstigend lijkt, is het prettig te weten dat er eigenlijk maar twee wegen zijn: universiteit of beroepsopleiding.

Door de universitaire route te kiezen, kan een student kiezen voor een 3- tot 5-jarige opleiding in computerwetenschappen of software engineering, waarin veel programmeer- en codeercursussen aan bod komen. Meerdere universiteiten in Nederland bieden diploma's in de computerwetenschappen.

Een universiteitsdiploma in de computerwetenschappen is een prachtige manier om praktische vaardigheden te verwerven die je aantrekkelijk maken voor de beste banen bij reputabele bedrijven. Ook zijn werkgevers ALTIJD bereid meer te betalen voor mensen met een universitair diploma.

Aan de andere kant is het ook mogelijk om een computerprogrammeur te worden via online cursussen of lessen in heel Nederland. Een voordeel van online programmeercursussen is dat ze via zelfstudie kunnen verlopen, waardoor ze een aantrekkelijk alternatief zijn voor personen die meer kennis willen verwerven terwijl ze voltijds werken of voor hun gezin zorgen.

Het is belangrijk te vermelden dat beroepsgerichte computercursussen veel minder veeleisend en veel korter zijn dan universitaire studies. Niettemin betekent dat in de meeste gevallen ook dat het loon lager is dan dat van mensen met een universitair diploma.

Nu je meer weet over de verschillende opleidingen in computerprogrammeren, is de volgende stap een analyse van de soorten loopbanen die je kunt verwachten. Lees verder om meer te weten te komen!

Waar kun je in de buurt leren programmeren?

Mogelijke banen voor bekwame computerprogrammeurs

De tijd is eindelijk gekomen en je hebt de nodige kwalificaties om als computerprogrammeur aan de slag te gaan; gefeliciteerd!

Gelukkig leven we in het digitale tijdperk, met talloze mogelijkheden om in de technologiesector aan de slag te gaan. Ook moeten we vermelden dat door de snelle vooruitgang van computers en AI in de afgelopen jaren, de statistieken aantonen dat er geen tekort zal zijn aan banen in de informaticasector, maar eerder een sterke vraag.

Lees verder voor een analyse van de beste job voor computerprogrammeurs die vandaag op de arbeidsmarkt komen.

Softwareontwikkelaar

Softwareontwikkelaars verdienen goed, dankzij een loon van soms tot wel 3.800 euro per maand! Over de hele wereld is er momenteel veel vraag naar ontwikkelaars van softwaretoepassingen, en om als één aan de slag te kunnen gaan is een Bachelor in de computerwetenschappen nodig.

Wat doet een softwareontwikkelaar? Ontwikkelaars van softwaretoepassingen maken en verbeteren de code en het systeem van apps die gebruikt worden op mobiele telefoons en tablets.

Een grondige kennis van coderingstalen als Java, JavaScript, en Python is noodzakelijk om een softwareontwikkelaar te worden. Er moet ook gezegd worden dat een hoog niveau van wiskundige vaardigheden vereist is wanneer je te maken krijgt met softwareproblemen.

Met programmere kun je heel wat kanten op
Leren programmeren verhoogt je kans op een succesvolle carrière. (Bron: Unsplash.com)

Systeemingenieur

Vind je het leuk om dagelijks met klanten te werken, problemen op te lossen, en code te schrijven? Als dat zo is, dan heb ik de perfecte baan voor jou! Systeemingenieur! Een systeemingenieur analyseert code om oplossingen te vinden voor de complexe app- en netwerkverbindingen van zijn klant.

Systeemingenieurs communiceren voortdurend met hun cliënten om zeker te zijn dat die tevreden zijn; dit is een prima compromis voor programmeurs die graag af en toe een praatje maken.

Om systeemingenieur te worden is een Bachelor vereist.

Aan welke scholen kun je leren programmeren?

Netwerksysteembeheerder

Als je een goede kennis hebt van aparte programmeertalen zoals Python, PERL, en Java, en je vindt het leuk om computernetwerken te beveiligen tegen cybercriminaliteit, dan is netwerksysteembeheerder worden iets voor jou!

Netwerksysteembeheerders verdienen ongeveer 3.000 euro per maand en zijn experts in het onderhouden van computeromgevingen en het voorkomen van rampzalige situaties, zoals gegevensverlies, doordat ze voortdurend gegevensback-ups maken. Computercodering is essentieel in deze baan, want alle software moet gevrijwaard zijn van programmeerfouten, zodat ze soepel kan werken voor de klanten.

Cloud maintenance is één van de nieuwste vakgebieden in de informatica
Cloud maintenance - en systeemanalist is een nieuw vakgebied dat in vraag toeneemt, als gevolg van werkopslag op afstand. (Bron: Unsplash.com)

Cloud computing analist

Ooit gehoord van de "cloud" en je afgevraagd waar die is? Zo ja, dan ben je zeker niet de enige, want ik ben er ook niet altijd gerust op waar mijn informatie naartoe gaat! Maar dankzij de cloud kunnen velen van ons foto's bewaren die we 5-10 jaar geleden namen, en dat is grotendeels te danken aan het harde werk van cloud computing analisten.

Wie ervaring heeft met code en softwareontwikkeling komt in aanmerking om als cloud computing analist te werken. Cloud computing analisten zorgen ervoor dat alle gegevens in de cloud, zoals apps, hardware, software, en persoonlijke bestanden, beschermd zijn en zonder problemen veilig kunnen migreren.

Cloud maintenance is relatief nieuw en is perfect voor computerprogrammeurs die manieren kunnen vinden om de cloud beter te laten presteren.

Computerprogrammeur

Je denkt misschien, computerprogrammeur? Ik dacht dat ik reeds als programmeur werkte? Hoewel je computerprogrammeren gestudeerd hebt, mag je je er pas één noemen als je een baan in computerprogrammeren hebt.

Banen in computerprogrammeren omvatten de basisprincipes van softwareontwikkeling en code, en zijn beschikbaar bij de meeste technologiebedrijven. Computerprogrammeurs verdienen gemiddeld zo'n 40.000 euro per jaar.

Een uitstekende programmeur heeft aandacht voor detail en een sterk verlangen om zaken te programmeren tot in de perfectie. Ook kan het geen kwaad om kennis te hebben van programmeertalen als Java, JavaScript, en Microsoft C.

Hier lees hoe je leert programmeren via internet.

Heb je ooit overwogen om leraar computerprogrammeren te worden?

Als leraar computerprogrammeren breng je je passie over aan anderen
Werken als leraar computerprogrammeren is een geweldige manier om je vaardigheden met anderen te delen. (Bron: Unsplash.com)

Hoewel alle banen die we in het artikel van vandaag genoemd hebben erg aantrekkelijk zijn, goed betaald worden, en er veel vraag naar is, is er één mogelijke baan die erg interessant is en specifieke aandacht verdient. Namelijk werken als leraar.

Je vaardigheden met anderen delen is een fantastische carrière, want je helpt voortdurend andere mensen leren over dingen die hen een succesvolle carrière kunnen bezorgen. 

Bevalt het idee om computerleraar te worden je echt niet, dan is dat geen probleem. Het is je volste recht om te kiezen. Kijk echter toch even naar de volgende voordelen van lesgeven, voor je een overhaaste beslissing neemt en het idee helemaal afwijst:

  • Thuiswerken: velen van ons werken reeds thuis vanwege de COVID-19 pandemie, maar het blijft natuurlijk interessant om voor onbepaalde tijd thuis in je pyjama te werken. Dat dachten we al! Leraren computerprogrammeren geven vooral online lessen. Daarom verspil je geen tijd met pendelen en kan je meer leuke dingen doen.
  • Goed salaris: op de Superprof website kun je de uurtarieven bekijken die de leraren aanrekenen. Dat stelt niet teleur. Zo kunnen gediplomeerde leraren met een paar jaar ervaring tussen de 40 en 100 euro per uur vragen, afhankelijk van het onderwerp dat gegeven wordt. Nadat je een paar terugkerende leerlingen hebt binnengehaald en je tijdslots hebt opgevuld, kun je wat gaan bijverdienen!
  • Flexibel rooster: ben je het zat om overuren te moeten maken en alleen maar banen aangeboden te krijgen met vreselijke werkuren? Als dat zo is, ben je niet de enige en er zijn vandaag de dag veel meer mensen die voor zichzelf werken en online lessen geven. Persoonlijke begeleiders bij grote bijlesbedrijven hebben de luxe om zelf hun uren te kiezen.
  • Vermogen om te inspireren: als leraar leer je je leerlingen nieuwe dingen en inspireer je hen op allerlei manieren tot die gezamenlijke passie. Dus als je als computerprogrammeur wilt werken en tegelijkertijd anderen wilt inspireren, dan is lesgeven de beste manier om dit te doen. Als leraar kan ik je zeggen dat het een zeer dankbare carrière is.

Dat is het dan, enkele van de meest aanbevolen redenen om te leren programmeren; je zult er zeker van genieten!

Ten slotte kunnen we je verzekeren dat er een geweldige en vruchtbare carrière in computerprogrammeren op je wacht!

Leren programmeren voor beginners.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.