Het maakt niet uit waar ter wereld ze vandaan komen, elk muziekinstrument dat rimte aangeeft, wordt beschouwd als een percussie-instrument, maar niet elk percussie-instrument is een drum.

Om dat in perspectief te plaatsen: het Latijnse woord percussio betekent slaan - in muzikale zin, niet met de implicatie van geweld.

Dat Latijnse woord is de kern van de term percussie en het omvat alles wat wordt aangetikt of geslagen om een ​​geluid te maken.

Sommige muziekinstrumenten, zoals de piano en het hakkebord, gebruiken hamers om de snaren te laten trillen, die zo de geluiden produceren. Toch worden ze niet als percussie beschouwd.

In feite tart de piano de standaardclassificatie: het beste zou het moeten worden beschouwd als een percussie-snaarinstrument!

Andere instrumenten in het percussiegedeelte van een orkest of band, zoals klokkenspel en maracas, zijn eerder geagiteerd dan geslagen door de speler - hoewel je een enkele maraca in je handpalm kunt slaan.

Bij het samenstellen van deze lijst met drums heeft Superprof rekening gehouden met de overweldigende verscheidenheid aan percussie-instrumenten van over de hele wereld en hebben we ons afgevraagd hoe deze het beste aan uje kunnen worden gepresenteerd.

  • volgens hun officiële Hornbostel-Sachs-aanduiding? die classificaties omvatten idiofonen, membranofonen en elektrofoons
  • door hun basisclassificatie: akoestisch, elektrisch en wereldmuziek?
  • door hun regio van herkomst: Azië, Afrika, Latijns-Amerika en Europa?
  • door hun functie: orkest, band, militair ...?
  • door hun configuratie / grootte: standaard, fusie, elektronisch, tweekoppig, eenhoofdig?
  • Door hun vorm: cilindrisch, bokaal, zandloper, kom, doos?
  • Door hoe ze worden gespeeld - met de hand, met een hamer, met stokken of door ze ergens tegenaan te slaan?

En moeten we cimbalen meenemen in onze beoordeling? Ze zijn tenslotte essentieel voor een drumstel en vormen een welkome aanvulling voor elk orkest.

Trouwens, ze zijn enkele van de oudste muziekinstrumenten ter wereld!

Eén ding kunnen we zeker zeggen: je hebt geen standaard drumstel nodig - de kickdrum, de tom-toms, de snaredrum ...

Laten we de vier uithoeken van de wereld bezoeken om alle traditionele, ceremoniële en improviserende drums te vinden!

Een belangrijk onderdeel van een drumstel
Weet jij hoe dit onderdeel van het drumstel heet | Bron: Pexels

Volg drumles met een privéleraar!

De beste leraren Drummen beschikbaar
Jd drums
5
5 (6 reviews)
Jd drums
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harm
5
5 (6 reviews)
Harm
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
5
5 (2 reviews)
Stefan
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kaleb
4,5
4,5 (2 reviews)
Kaleb
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marco
Marco
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martin
Martin
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jd drums
5
5 (6 reviews)
Jd drums
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harm
5
5 (6 reviews)
Harm
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
5
5 (2 reviews)
Stefan
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kaleb
4,5
4,5 (2 reviews)
Kaleb
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marco
Marco
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martin
Martin
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Afrikaans Slagwerk

Musicoloog Arthur Morris Jones, die vanuit zijn thuisbasis in Zambia veel door Afrika had gereisd,vond muziek over het hele continent zo vergelijkbaar dat hij zelfs regionale muziekstijlen beschouwde als een onderdeel van een groter systeem dat overal in Afrika te vinden was.

De onderliggende elementen van Afrikaans drummen bestaan ​​uit syncopatie en cross-beats, of polyritmes, gespeeld op uiteenlopende instrumenten als:

  • de udu - een ceremoniële trommel gespeeld door vrouwen in Nigeria
  • de spleettrom, ook wel logtrommel genoemd
  • de djembé: bekervormig, het is de meest bekende van Afrikaanse drums

De ngoma is de benaming voor een ceremoniële trommel in Oeganda. Traditioneel worden ze gespeeld tijdens rituelen en als een symbool van autoriteit. Ze worden ook gebruikt om over afstanden te communiceren.

De Bantu etnische groep, Baganda genaamd, heeft zo'n speciale band met deze trommel dat ze zichzelf liefdevol de kinderen van de ngoma noemen.

De ngoma is een set van maximaal zeven drums, van verschillende grootte en variëteiten, allemaal gekoppeld en samen gespeeld.

De meest voorkomende drums die een ngoma (set) omvatten, zijn een bakisimba die, wanneer geslagen, een diep basgeluid maakt. Je zou het kunnen vergelijken met de kick-drum van een westers drumstel.

Op zoek naar drumlessen voor kinderen? Kijk op Superprof!

De empuunya heeft een iets hogere toonhoogte en is kleiner dan de bakisimba; toch lijkt het geluid ook een bas.

De nankasa wordt gespeeld met stokken in plaats van geslagen met handen zoals de andere drums en het maakt een hoog geluid. Je zou deze trommel kunnen beschouwen als de tegenhanger van de snare drum.

De trommel die het meest lijkt op het traditionele, ceremoniële ngoma wordt engalabi genoemd. Het is groter en smaller dan de andere drums in de set. Bovendien heeft het, in tegenstelling tot de andere trommels, slechts één kop, gemaakt van een hagedishuid en vastgemaakt met houten haringen.

Alle andere drumvellen zijn van boven en onder van koeienhuid gemaakt. Deze skins zijn aan elkaar geregen door middel van een ingewikkeld weefsel.

De engalabi heeft de hoogste toonhoogte van alle drums waaruit de set kan bestaan. Zoals je misschien al dacht, is het een speciale eer om deze drum te spelen!

Andere Afrikaanse percussie-instrumenten zijn de marimba en de mbira, die beide regelmatig moeten worden afgestemd.

Onnodig te zeggen dat drummen een essentieel onderdeel is van de Bantu-cultuur. Drummuziek, vaak vergezeld van rituele dansen, wordt gebruikt om de sociale cohesie te versterken, helpt bij genezing en helpt stress en spanning te verminderen.

Afrikaanse stammen zijn niet de enige voorstanders van drummen om stress te beheersen en te helpen genezen.

Volgens het Resiliency Project heeft drummen een therapeutisch effect op ons fysieke, mentale, emotionele en psychologische welzijn. Het is aangetoond dat het helpt de bloeddruk te verlagen, de immuniteit te verhogen en chronische pijn te beheersen.

Ze zouden het moeten weten! Deze stichting zonder winstoogmerk is opgericht door de drumgod zelf, Rick Allen.

Als je van muziek houdt, weet je vast dat deze drummer van Def Leppard zijn linkerarm verloor bij een auto-ongeluk. In plaats van zijn loopbaan te beëindigen, hielpen zijn bandgenoten zijn herstel door hem de tijd te geven zich aan te passen aan het gebruik van een ingewikkeld pedaalsysteem, zodat zijn linkervoet op de drums en bekkens speelt die zijn ontbrekende linkerarm normaal zou raken.

Hoe moet je je drumstel onderhouden?

Terug naar Afrikaanse drums, nu ...

Van bijzonder belang in de Afrikaanse drum line-up is de pratende drum: een tweekoppig, zandlopervormig instrument met snaren die de boven- en onderkoppen verbinden.

Zoek naar online drumlessen.

Wanneer correct gespeeld, plaatst de percussionist de trommel onder zijn arm en knijpt hij op de snaren terwijl hij op het hoofd slaat, waardoor de toon en toonhoogte veranderen, waardoor de menselijke spraak wordt nagebootst.

Dit type drum werd over het algemeen meer gebruikt voor communicatie dan voor het maken van muziek.

Uiteraard identificeert elke regio, taal, land en stam hun drums met namen die uniek zijn voor hun taal, en men zou aan de ene kant van het continent vergelijkbare drums kunnen vinden als de andere. De bovengenoemde djembé is daar een goed voorbeeld van.

Bovendien, gezien het feit dat Afrika de bakermat van de mensheid is, is het zowel redelijk als logisch om te bedenken dat, terwijl mensen over de hele wereld migreerden, ze hun drums meenamen.

Daarom zien we vergelijkbare drums in Azië, Zuid-Amerika en zelfs in het Caribisch gebied!

Ontdek hoeveel je kunt verwachten te betalen voor je drumstel ...

Ken jij alle onderdelen van een drumstel?
Een drumstel kan je op verschillende manieren samenstellen | Bron: Pexels

Ga aan de slag met een drumleraar in Amsterdam - drumles Amsterdam

Aziatische Percussie

Nu gaan we van individuele stammen in Afrika naar de beschaving in China, waar drums ook goed tot hun recht kwamen.

Tijdens het laatste deel van het stenen tijdperk zochten mensen in China naar nieuwe manieren om alligatorhuiden te gebruiken.

Ze strekten zo'n membraan over een hol, cilindrisch apparaat en klaar is kees! De Chinese trommel was geboren.

Vanuit China reisden die instrumenten door heel Azië: naar Japan, de Filippijnen, India en het Midden-Oosten.

Ze vonden ook hun weg naar Australië en Zuid-Europa; dat zal onze volgende stop zijn!

Hoewel gongs en cimbalen veel prominenter aanwezig zijn in de Aziatische percussie, is er toch een goede selectie drums in China: van de kleine bangu die in de opera van Beijing wordt gebruikt tot de dagu - een grote, houten drum bespeeld met stokjes.

De Chinezen hebben zelfs hun eigen zandloper-vormige trommel, genaamd de jiegu!

Neem drumles Rotterdam!

Drums in India
De Indiase cultuur is ook zeer actief in het drummen - zowel om religieuze als seculiere redenen, heeft ook een lange lijst met membranophones.

De tumbaknaer is een bokaalvormige trommel die wordt gespeeld tijdens het voordragen van gebeden, terwijl de tabla bestaat uit een paar tonvormige, eenkoppige trommels, waarvan de een iets groter is dan de andere. Ze worden niet met drumsticks gespeeld, maar met vingers en de handpalmen.

De mridangam, de oudste van alle percussie-instrumenten, is een tweekoppige trommel gemaakt van een enkel stuk hout. Hoewel het tonvormig is, zwelt het aan één kant uit. Horizontaal gespeeld, is het rechter ‘gezicht’ kleiner dan het linker ‘gezicht’, wat we de drumkop zouden noemen. De twee gezichten zijn bevestigd aan de trommel door een ingewikkeld systeem van vlechten en lederen riemen.

Voorafgaand aan het spelen, zal de kunstenaar soms een mengsel van bloem en water op het linker gezicht aanbrengen om een ​​lagere toon te bereiken. Dit mengsel wordt natuurlijk na de sessie weggeveegd!

De Pakhawaj is de Noord-Indiase tegenhanger van de mrindangam. Het is ook tonvormig en heeft twee koppen, maar er is een kritisch verschil tussen de twee: deze trommel heeft afstemmingsblokken tussen de riemen en de schaal. De drummer zou deze blokken omhoog of omlaag schuiven om de drum te stemmen.

Dit type trommel werd voornamelijk gebruikt om dhammar en druphad zangers te begeleiden, maar het wordt tegenwoordig maar zelden gebruikt.

De tabla, de meest gespeelde drum in India, zou afkomstig zijn uit de mridangam en de pakhawaj. Tablas zijn eigenlijk een paar drums.

Het is interessant dat deze trom een ​​mannelijke en vrouwelijke kant heeft. De mannelijke kant bevindt zich aan de linkerkant en geeft bastonen weer. De vrouwelijke trommel geeft een hoge toon.

De Dayan, zoals de vrouwelijke trommel wordt genoemd, bestaat uit een slanke, houten schaal. De mannelijke drumschaal is afgerond en gemaakt van metaal. Beide trommels hebben koppen van huid die zijn vastgemaakt aan lederen hoepels die op hun beurt zijn bevestigd aan het trommellichaam met lederen riemen.

Bovendien heeft de vrouwelijke trommel blokken hout tussen de lederen bretels en het trommellichaam zitten. Je stemt de trommel door de positie van deze houten blokken aan te passen ... net als bij de pakhawaj!

Nog een uniek kenmerk van de tabla-drums: ze rusten meestal op een kleine pad, een voor elke drum. Deze ronde kussens hebben het dubbele effect dat ze de instrumenten isoleren zodat hun trillingen niet naar de grond worden overgebracht en op hun plaats blijven.

De Nepalese Madal is een handtrommel die lijkt op de kleine, cilindrische trommel die vrouwen spelen tijdens het dansen, in China!

De madal is het nationale instrument van Nepal en de ruggengraat van het volksmuziekrepertoire van dat land. Het is ook tonvormig met het ene uiteinde breder dan het andere en met het smallere uiteinde aangeduid als vrouwelijk.

De koppen zijn gemaakt van een dubbel laag geitenleer. Het midden van elke kop wordt vervolgens bedekt met een mengsel van bloem, ijzervijlsel en ei dat wordt aangebraden, waardoor de trommel een metaalachtig geluid krijgt; bijna als een bel.

Opmerking: een vergelijkbaar smeersel zit op de kop van de Indiase vrouwelijke Dayan-trommel; het is gemaakt van bloem, water en ijzervijlsel - geen eieren betrokken.

De Madal-trommel wordt zittend gespeeld; een extra lederen band is in het ontwerp opgenomen om het instrument op de knieën van de speler te bevestigen.

Veel culturen en samenlevingen gebruiken bekerdrums in hun rituelen; dit is een belangrijke indicator dat drums samen met de mensen uit Afrika migreerden!

De darbuka is daar een goed voorbeeld van. Deze trommel is te vinden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en in Oost-Europa. Het is bekend onder andere namen in verschillende regio's: onder andere dumbeg, tarabaki, toumperliki.

En natuurlijk de meest beroemde trommel van allemaal, de djembé!

Het muzikale erfgoed en de cultuur van Azië is zo rijk en gevarieerd dat we hopen dat je op zijn minst enkele van deze paar stralende voorbeelden van drums uit die regio kunt spelen voordat je verdergaat om je eigen drumstijl te ontdekken!

Ontdek ook de beste drumkits voor jouw stijl van drummen ...

Wat is jouw favoriete ritme?
Het ritme van een trommel is goed voor je lichaam, blijkt uit onderzoek | Bron: Pexels

Neem drumles Utrecht

De beste leraren Drummen beschikbaar
Jd drums
5
5 (6 reviews)
Jd drums
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harm
5
5 (6 reviews)
Harm
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
5
5 (2 reviews)
Stefan
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kaleb
4,5
4,5 (2 reviews)
Kaleb
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marco
Marco
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martin
Martin
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jd drums
5
5 (6 reviews)
Jd drums
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harm
5
5 (6 reviews)
Harm
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
5
5 (2 reviews)
Stefan
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kaleb
4,5
4,5 (2 reviews)
Kaleb
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marco
Marco
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martin
Martin
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Trommels van Oceanië

Van Australië tot de eilandengroep Kiribati; in de Stille Oceaan staat drummen hoog in het vaandel als cultureel erfgoed. Drums zijn een integraal onderdeel van religieuze tradities en populair amusement.

In Nieuw-Guinea en omliggende eilanden, ook in heel Oost-Micronesië, zijn drums meestal handinstrumenten. Ze kunnen de vorm hebben van een zandloper - zoals de Chinese jiegu of buisvormig.

Een uniek kenmerk van drums in sommige delen van Nieuw-Guinea is hun handvat. Ze zijn ingewikkeld gesneden om op mythische figuren of dieren te lijken.

Deze drums worden niet met beide handen gespeeld. In plaats daarvan houdt de drummer zijn instrument vast aan deze gebeeldhouwde handgreep met één hand terwijl hij er met de andere op slaat.

In deze regio en in bijna elke samenleving is drummen een taak van mannen.

Bij degenen die drummen niet benadrukken als een mannelijk iets, zijn vrouwen opgeleid om competente (en competitieve!) drummers te zijn. In vervlogen tijden zijn er aanwijzingen dat drummen uitsluitend een vrouwelijke activiteit was.

In Oost-Polynesië, een regio die onze Pitcairneilanden omvat, zijn drums niet in de hand gehouden, maar vrij lange, rechtopstaande instrumenten. Ze worden op de grond geplaatst in plaats van op elke soort standaard en, afhankelijk van de hoogte van de drum, kan de drummer zitten of staan ​​om hem te bespelen.

Anders dan in andere samenlevingen, werden trommels in dit gebied voornamelijk gebruikt voor religieuze doeleinden en, in tegenstelling tot de afgehandelde trommels van Nieuw-Guinea - die aan individuen toebehoren en door families worden doorgegeven, behoren deze trommels tot de stam.

Nog een interessant kenmerk van drums in het grootste deel van Oceana: dat ze zelden worden verslagen met iets anders dan de handen van de speler; elk type werktuig zoals stokjes of hamers komt bijna nooit voor.

Drums van de Maori en Aboriginals
Je zou denken dat, omdat drums een integraal onderdeel zijn van zoveel culturen in Oceanië, dat de Maori van Nieuw-Zeeland en de inheemse bevolking van Australië drums ook als essentieel onderdeel van hun cultuur- en communicatiesystemen zouden zien.

Integendeel, de Maori accepteerde drummen niet zoals het algemeen bekend is (of het gebruik van snaarinstrumenten) tot de komst van Europese ontdekkingsreizigers, toen zij hun originele instrumenten afstootten.

Ze hadden echter wel instrumenten die werden geslagen, voornamelijk gongs, die werden gebruikt om oorlog of andere officiële decreten te signaleren. Een dergelijk instrument, de tumutumu, is gemaakt van steen, bot of hout en wordt afgetapt met een soort spits.

Evenzo in Australië, waar de drie belangrijkste muziekinstrumenten de didjeridu (of didgeridoo), de bullroarer en het gumleaf zijn, die allemaal blaasinstrumenten zijn.

Geen percussie-instrument in zicht ... of zullen we zeggen: binnen hoorbaar bereik?

Als drummer ben je onmisbaar binnen een band
Het is fysiek zwaar om drummer te zijn | Bron: Pexels

Neem drumles Den Haag!

Europese Drumstellen

Nu gaan we drumnamen vinden die we kennen!

In de 14e eeuw werd de snaredrum gemaakt. We vinden concreet bewijs van drumstokken - zoals ze vandaag zijn gevormd, rond diezelfde tijd. De pauken, een soort keteltrommel, kwamen kort na de valstrik, maar werden pas ongeveer 200 jaar later populair.

De basdrum heeft de pauken misschien overschaduwd omdat deze rond dezelfde tijd werd gemaakt.

Misschien omdat de drum meer draagbaar en minder waarschijnlijk was dan de tomtom, werd de basdrum verkozen voor gebruik in militaire bands.

Ongeveer 400 jaar na de oprichting van de basdrum verschenen de bongo's op het Europese muziekpodium.

Tegen de 19e eeuw trokken meer ontdekkingsreizigers naar Cuba, naar Afrika en namen die drums naar de Europese muziekscene mee.

Enkele decennia daarna, in de vroege jaren 1900, konden drummers complete drumkits kopen: kickdrum en snare, samen met hun toms en natuurlijk de cimbalen.

In 1976 pionierde de Duitser Karl Bartos, drummer voor de band Kraftwerk, met de elektrische drums.

De tijdlijn van drummen in Europa leidt ons naar waar drummen en drumstellen zich vandaag bevinden!

We kunnen toevoegen dat Ringo Starr verantwoordelijk is voor de essentiële drumkit waar we tegenwoordig zo bekend mee zijn: een kick-drum, een hangende tom, een-floor tom en een snaredrum; aangevuld met hi-hats, een crashbekken en een ride-bekken!

En hoe kunnen we deze sectie over Europees drummen beëindigen zonder de bodhran te noemen, een open-frame frametrommel uit Ierland?

Ontdek wat je nog meer moet weten voordat je je eerste drumstel koopt ...

Latijnse en Carribische Drums

Geen drumreview zou compleet zijn zonder de exotische geluiden uit Latijns-Amerika!

De Conga is een eenkoppige drum afkomstig uit Cuba, maar wordt overal gevonden waar Latijnse ritmes worden gespeeld.

Het wordt meestal gecombineerd met een kleinere drum afgestemd op een andere toonhoogte. Met de hand geslagen, heeft het een verrassend breed scala aan geluiden, afhankelijk van waar en hoe het wordt geslagen.

De timbale is vergelijkbaar met de conga, gespeeld op verhoogde tribunes. Beide drums zijn afstembaar.

De boxtrommel, of cajon, is ontstaan ​​in Peru, de creatie van West-Afrikaanse slaven die daar meer dan 300 jaar geleden werden heengehaald.

Ze konden geen bevredigende materialen vinden om hun drums te maken, dus maakten ze ze uit de materialen die ze bij de hand hadden.

Deze drum is opmerkelijk: het is een doos. Er zijn geen drumvellen; men verslaat eenvoudig de voorkant of zijkanten - meestal gemaakt van multiplex, om verschillende tonen te verkrijgen.

De cajon is uniek omdat hij dient als zijn eigen troon: de speler zit bovenop de doos, leunt achterover in een kleine hoek en slaat op het gezicht van de doos.

Traditioneel gebruikte de cajon-speler zijn handen; tegenwoordig wordt een breder bereik van het geluid bereikt door het te slaan met stokken of houten hamers, of gekamd met borstels.

We hebben dus de cirkel rond: van de djembetrommel tot de standaard drumset die je misschien al hebt.

Maar hoeveel kosten drums?

Drumlessen kunnen je verder helpen! In plaats van online naar drumlessen bij jou in de buurt te zoeken, laat Superprof je verder brengen in je eur

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,00 (3 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.