Je vraagt ​​je misschien af: drums produceren geen melodie; wat bedoel je met afstemmen?

En je zou volkomen gelijk hebben: melodische instrumenten zoals de gitaar, piano, blaasinstrumenten en koperblazers hebben een basisbereik van noten die elkaar moeten aanvullen.

De meeste drums worden daarentegen als niet-melodisch beschouwd - de enige uitzondering zijn keteltrommels.

Bij het stemmen van een gitaar, bijvoorbeeld, gaat men van de dikste snaar, meestal de E, naar de dunste, aandachtig luisterend naar afwijkingen van de noten.

Maar hoeveel kosten drumstellen?

Traditioneel werd een toonhoogte gebruikt om die instrumenten te stemmen; tegenwoordig vertrouwen meer muzikanten op tuning-apps - een veelgehoorde klacht tegen pitchpipes is dat het riet zou verharden of pluisjes zou verzamelen wanneer het in de zak van de muzikant wordt gedragen.

Je kunt er zeker van zijn dat je zo'n apparaat niet nodig hebt om je drums af te stemmen. Het enige dat nodig is, is een scherp oor en een stevige, instinctieve kennis van het geluid dat je wilt dat je drumkit maakt, een geluid dat overeenkomt met het type muziek dat je speelt. Laten we ons verdiepen in de wereld van drums, en leer alles over hoe je elke drum in je kit kan afstemmen.

Bekkens hoef je niet te stemmen
Gelukkig hoef je een bekken niet te stemmen! (Bron: Unsplash.com)

Volg drumles met een privéleraar!

De beste leraren Drummen beschikbaar
Jd drums
5
5 (6 reviews)
Jd drums
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harm
5
5 (6 reviews)
Harm
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
5
5 (2 reviews)
Stefan
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kaleb
4,5
4,5 (2 reviews)
Kaleb
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marco
Marco
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martin
Martin
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jd drums
5
5 (6 reviews)
Jd drums
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harm
5
5 (6 reviews)
Harm
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
5
5 (2 reviews)
Stefan
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kaleb
4,5
4,5 (2 reviews)
Kaleb
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marco
Marco
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martin
Martin
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thomas
5
5 (5 reviews)
Thomas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat Heb Je Nodig?

Om je drumstel te stemmen heb je enkele essentiële zaken nodig.

Eerst en vooral: een drumsleutel. Dit is een kleine tool die wordt gebruikt om de trekstangen, die de toonhoogte van de trommel, regelen, aan te spannen of los te maken.

Door de trekstangen aan te spannen gaat de toonhoogte van de trommel omhoog; door de trekstangen losser te draaien gaat de toonhoogte omlaag. Drumsleutels kunnen ook worden gebruikt om hardware zoals hi-hatstandaarden en kickdrumpedalen af te stellen.

Ten tweede heb je ook drumstokken nodig om op de vellen te tikken wanneer je ze stemt.

En ten derde heb je natuurlijk een drumstel nodig, dat ligt voor de hand. Laten we daarom eerst even kijken naar de verschillende onderdelen van een drum, zodat je goed weet waar elk onderdeel precies voor dient.

Trommels zijn een slaginstrument. Het geluid ervan wordt geproduceerd wanneer een trommelvel met de hand of met een stok of hamer wordt aangeslagen. Er wordt al duizenden jaren gedrumd, maar het moderne drumstel werd pas rond 1920 ontwikkeld.

Trommels zijn een slaginstrument. Het geluid ervan wordt geproduceerd wanneer een trommelvel met de hand of met een stok of hamer wordt aangeslagen. Er wordt al duizenden jaren gedrumd, maar het moderne drumstel werd pas rond 1920 ontwikkeld.

Met de komst van het basdrumpedaal en de ontwikkeling van de hi-hat hadden drummers eindelijk alles wat ze nodig hadden om een band voort te drijven. De drums zelf evolueerden van vellen uit dierenhuid die met touw werden vastgemaakt, tot een modern systeem dat gebruik maakt van meerdere onderdelen.

Om volledig te begrijpen hoe trommels werken, moet je eerst begrijpen wat de verschillende onderdelen zijn en wat ze doen.

Let op elk van de volgende onderdelen als je je drumstel in elkaar zet:

De trommelring

De trommelring is een rond stuk metaal dat de vellen op de drum houdt. Trommelringen voor snare en kickdrum worden soms van hout gemaakt. Elke trommel heeft gewoonlijk een boven- en een onderring, één voor elk van de drumvellen.

De trommel

De trommel is het houten lichaam van het geheel. Esdoorn, berk, eik, kers, en mahonie zijn de meest gebruikte houtsoorten voor trommels. Elke houtsoort produceert een iets andere toon. Sommige trommels hebben een natuurlijke, gebeitste houten afwerking, en andere hebben een "wrap", een gekleurd synthetisch materiaal dat zeer duurzaam is. Trommels voor snaredrums kunnen ook worden gemaakt van metaal. Hierdoor krijgen ze een luidere en helderdere toon.

De trekstangen

De trekstangen worden door de hoepels geplaatst en strakker of losser gezet om het gewenste geluid te verkrijgen. Eén uiteinde van de trekstang is voorzien van schroefdraad; het andere uiteinde heeft een vierkante kop. Zoals je al kon raden, zorgen de trekstangen voor de spanning op de trommelvellen. Bij het stemmen van trommelvellen moet je deze spanning gelijkmatig over alle trekstangen verdelen. Als het ene deel van de trommel los zit en het andere strak, zal de trommel geen goede toon produceren.

Spanbokken

De spanbokken zijn bevestigd op de trommel, en het schroefdraadgedeelte van de trekstang wordt in de spanbok gestoken. De meeste trommels hebben acht of tien spanbokken. Sommige oudere trommels hebben er misschien zes. Het aantal spanbokken kan invloed hebben op de stabiliteit van de stemming en de klank van de trommel.

Drumklauwen

Bassdrums hebben drumklauwen. De klauwen zijn metalen stukken die over de ringen passen om de ringen op het slagvel vast te zetten. De trekstangen worden door de gaten in de klauwen gestoken en vervolgens in de spandbokken geregen en vastgedraaid.

Het onderste (resonerend) drumvel

Het onderste slagvel van de trommel wordt het resonantievel genoemd. Het resonantievel bepaalt de boventonen, of resonantie, van de trommel. Dunnere resonantievellen zijn gevoeliger, terwijl dikkere resonantievellen donkerder klinken. Aangezien de resonantievellen niet rechtstreeks worden aangeslagen, kunnen ze langer meegaan dan de bovenste koppen, maar uiteindelijk zullen ze ook verslijten en moeten worden vervangen.

Het bovenste (slag) drumvel

Het bovenste vel wordt het slagvel genoemd. Het regelt de aanslag en de "ring" (de ongewenste boventonen) van de trommel. Slagvellen kunnen enkel- of dubbellaags zijn. Enkellaagse slagvellen zijn luider en helderder, maar minder duurzaam dan dubbellaagse slagvellen. Slagvellen kunnen ook gecoat of niet gecoat zijn. Gecoate slagvellen klinken over het algemeen iets "droger" en donkerder.

Luchtgaten

Luchtgaten worden misschien gemakkelijk over het hoofd gezien, maar ze zijn eigenlijk heel belangrijk als je bedenkt hoe drums werken. Deze kleine luchtgaatjes zijn in de trommels ingebouwd en zorgen ervoor dat er lucht uit het drumvel kan ontsnappen wanneer er op het drumstel wordt geslagen. Hierdoor kunnen de vaten "ademen" terwijl de vibraties van de vellen resoneren. De luchtgaten verbeteren ook het stokgevoel van de trommel.

Nu we alle onderdelen van een trommel kennen, laten we eens kijken wat de beste techniek is om ze te stemmen.

Neem drumles Amsterdam!

Je Snare Drum Afstemmen

Snares en basdrums zijn misschien wel de belangrijkste drums in je kit; inderdaad, als het vel van je tomtom breekt, kun je doorgaan met het optreden door de andere tomtom te raken, als je kit tenminste zo is uitgerust, of je kunt in plaats daarvan één van je hangende toms gebruiken.

Toegegeven, je zou een ander geluid krijgen, maar dat is misschien niet zo erg!

Maar als je je snare halverwege een concert verliest ... nou, daar willen we niet eens aan denken! Daarom moet je je kit goed onderhouden om elke vorm van onderbreking in je spel te voorkomen, of het nu een betalend optreden of een jam-sessie is.

Wat als je tijdens je laatste jam-sessie je snaredrum-geluid niet naar wens vond?

Pak je drumsleutel en beginnen maar!

Begin met de spanningsstang die zich het dichtst bij jou bevindt, plaats de drumsleutel, draai deze een kwartslag en beweeg vervolgens naar de stang die diametraal tegenovergesteld is geplaatst en draai deze ook een kwartslag.

Van daaruit kunt je naar de trekstang gaan, links van de tang waarmee je bent begonnen, maar onthoud altijd: draai tijdens het vastdraaien onmiddellijk de stang er tegenover evenveel slagen vast.

Je moet nooit de omtrek van de trommel teveel aanpassen en de stangen vastdraaien terwijl je ze spant, en je mag ze nooit meer dan een halve slag tegelijk vastdraaien, tenzij je net de trommelkop hebt vervangen.

Elektrische drums
Elektrische drumsets hoef je niet te stemmen. (Bron: Unsplash.com)

Neem drumles Utrecht

De Gewenste Toon Vinden

Nu je de gewenste spanning op de slagkop hebt, moet je de juiste toonhoogte voor je muziekstijl vinden door een enkele drumstick tegen de schaal van de drum te slaan - NIET de rand of de kop!

De bedoeling is om de vellen op de trommel zelf af te stemmen; om een ​​toon te maken die binnen het bereik van de mogelijkheden van de drum valt.

Je oor moet de toon onderscheiden die de trommel maakt, waarvan je de toonhoogte aanvult door het vel te stemmen.

Als je met succes een aanvullende toonhoogte hebt bereikt, moet je op de drumkop voor elke staaf, ongeveer een centimeter van de rand, tikken en naar dat geluid luisteren.

Als deze op de juiste manier is afgesteld, beweeg je je stok over de drumkop om de bijbehorende stang te controleren. Mogelijk moet je de stang vaster of losser maken, afhankelijk van of je een hogere of lagere toon zoekt.

Op deze manier zorg je voor de juiste spanning over de drumkop en minimaliseer je de ondertoon.

Als je ondanks je inspanningen voor het tunen van je snaredrum nog steeds ongewenste boventonen krijgt, kunt je overwegen een demper, drumgom of maangel te gebruiken.

Demping moet echter een laatste redmiddel zijn. Misschien kun je een meer ervaren drummer vragen om je werk te controleren voordat je een extra demper aanbrengt.

Misschien moet je de drumkop helemaal vervangen!

Doe mee aan het gesprek: hoeveel budget je hebt om drums te kopen?

De Onderste Kop Afstemmen

De onderste drumkop, die resonantie biedt, moet op vrijwel dezelfde manier worden gestemd als waarop je de slagdeel hebt gestemd: tik eerst op de drumschaal en vervolgens op de onderste kop.

De toonhoogte moet dichtbij of gelijk zijn aan die van het slagdeel.

Als het te sterk varieert, herhaal je de procedure die wordt gebruikt om de slagkop op de resonantiekop te stemmen.

Opmerking: je moet de slagkop dempen met een handdoek terwijl je de bodemkop stemt. Of je kunt de drum eenvoudig omkeren op je drumkruk; het zou zo ongeveer een perfecte pasvorm moeten zijn!

De resonantiekop is veel dunner dan de slagkop en moet veel strakker worden afgestemd. Dat betekent dat je voorzichtig moet zijn met het afstemmen van dit deel, omdat je het risico loopt het te beschadigen door te proberen het te strak aan te draaien.

Voordat je je snare afstemt, moet je de draden hebben verwijderd. Zodra je de gewenste toonhoogte en toon hebt, kijk dan goed naar je snaredraden voordat je ze opnieuw installeert.

Liggen ze plat? Zie je barsten? Raak je het drumvel aan?

Zoek naar buigingen of doorzakken; als een van deze omstandigheden zich voordoet, draai of draai deze dan geleidelijk aan.

Als een snaredraad klaar lijkt te zijn om te barsten of als ze buigen, zelfs na het vastdraaien, moet je de snare zo snel mogelijk vervangen.

Dat brengt ons bij het einde van eenvoudige snaredrum-tuning; laten we nu kijken hoe we de rest van je kit kunnen afstemmen.

Ontdek ook de verschillende soorten drums ...

Trommels stemmen
Weet je nu hoe je zo'n trommel moet stemmen? (Bron: Unsplash.com)

Ga aan de slag met drumles Den Haag!

Aan de Slag Met Je Drumstel: Je Toms en Kick Drum Afstellen

In essentie is het afstemmen van je toms en basdrum niet zo anders dan het afstemmen van je snare; het proces is hetzelfde, maar de procedure is omgekeerd.

  • Je stemt af op de vorm van de drum in plaats van op het gewenste geluid.
  • Je stemt eerst de resonantie in plaats van de slagkop
  • Je gebruikt een drumstick om op de schaal van de basdrum te tikken, ook al wordt op die drum geslagen met een hamer

Je kunt beginnen met je kleinere tom, door op de zijkant van de drum te tikken terwijl je aandachtig luistert naar de toonhoogte die de drum moet maken - een beetje lager dan de snare, een beetje hoger dan de volgende tom.

Met de trommel omgekeerd - resonante kant naar boven, herhaal je de procedure die op je snaredrum is gebruikt om de staven aan te spannen totdat je de gewenste toon raakt.

Zodra je die toon hebt gevonden, draai je de trommel om en herhaal je de stappen voor het stemmen van de slagkop.

Wat zijn de beste drumkits op de markt?

Door beide koppen op dezelfde toonhoogte te brengen, krijg je een zeer resonerend geluid; Als je bovenste vel echter is afgestemd op een hogere toonhoogte dan je onderste vel, krijg je een zeer constant geluid met weinig resonantie.

Hoe je drums moeten klinken, is echt aan jou. Wat voor soort muziek je speelt en de omgeving die je speelt, hebben allemaal invloed op de toonhoogte waarop je drums moeten worden afgestemd.

Als je bijvoorbeeld in een opnamestudio speelt, wil je minder resonantie en absoluut geen boventoon.

De volgorde waarin je je drums afstemt, is echter subjectief. Sommigen gaan liever van snare naar de kickdrum. Daarom moet je je kit goed onderhouden.

Anderen stemmen eerst de snare en bas en passen vervolgens de toms in aan de tonen die de andere twee hebben.

Ze waarschuwen ook dat het afstemmen van deze drums een langdurige procedure is en ze stellen voor het jezelf gemakkelijk te maken!

Misschien kun je je trommel op een soort draaitafel plaatsen; zelfs een draaibare bureaustoel zou doen ... tenzij je bereid bent om rond te kruipen op de vloer, rond je trommels.

Wat zijn de beste drumsticks voor jouw speelstijl?

Een eenvoudig drumstel
Hoe minder drums, hoe minder stemwerk! (Bron: Unsplash.com)

Tijd om Te Drummen: Wat Heb Je Geleerd?

Volgens James G, songwriter en performer bij Music Go ‘Round, moet een percussionist een stemming uitvoeren:

  • bij het plaatsen van nieuwe drumvellen
  • na het verplaatsen van een drumstel
  • na een verandering in temperatuur
  • of van de ene luchtvochtigheid / temperatuur naar de andere gaan - bijvoorbeeld van een vrachtwagen naar een omgeving met airconditioning
  • stem elke keer voordat je op de drums speelt
  • controleer op zijn minst of ze op elkaar zijn afgestemd!

Hoe je drum klinkt is helemaal aan jou en hangt grotendeels af van de muziek die je speelt en waar je het speelt.

Jazz-percussie verschilt enorm van drummen in een rockband, bijvoorbeeld het verschil in vellen en resonantie zijn slechts twee factoren die deze stijlen van drummen onderscheiden.

En je zou ook dikkere bekkens nodig hebben voor een rockjam!

Ook wil je minder resonantie in een studio-omgeving dan in een concert, dus je zou met de geluidstechnicus samenwerken om elk drumvel te dempen zodat je kit goed klinkt zonder kwaliteit in te leveren.

Ook is regelmatig onderhoud van de trommels essentieel om ze op de juiste stemming te houden. Je kunt smeermiddel op de trekstangen aanbrengen om te voorkomen dat ze de spankoppen beschadigen. Stel je drumstel zo op dat het comfortabel is om te spelen. Vervang je vellen wanneer dat nodig is, en probeer op het midden van het drumvel te slaan zodat je geen deuken maakt in de randen.

Er zijn veel instrumenten op de markt die je kunnen helpen bij het stemmen van je drums. Zo zijn er apparaten die de spanning en het koppel van de trommel meten, zodat je snel gelijke spanning over de hele trommel kunt afstmmen. Er zijn zelfs drumstemmers die de toonhoogte aangeven, net als gitaarstemmers.

Nu je dat allemaal hebt begrepen, is het tijd om verder te spelen!

Ontdek nu dingen die je misschien nog niet over de drums wist!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.