Ben jij of zijn je kinderen fan van de Japanse cultuur? Wil je zo snel mogelijk Japans leren?

Als het antwoord ja is, kun je echter geen Japans leren door alleen maar naar anime te kijken, videospelletjes te spelen, of manga te lezen (hoewel het zeker geen kwaad kan!).

Er zijn veel verschillende manieren om de taal te leren, maar het is een taal die doorgaans niet in de scholen wordt onderwezen. Dat betekent echter niet dat je geen Japans kunt volgen op de middelbare school.

Hoe je nu Japans gaat leren is een essentiële vraag. In dit artikel concentreren we ons op hoe je Nihongo kunt gaan leren terwijl je op school zit.

De beste leraren Japans beschikbaar
Sjoerd
4,9
4,9 (8 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Momo
5
5 (4 reviews)
Momo
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kei
5
5 (2 reviews)
Kei
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sem
5
5 (4 reviews)
Sem
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emma
4,7
4,7 (3 reviews)
Emma
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rick
Rick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayako
4,8
4,8 (2 reviews)
Ayako
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marina
5
5 (4 reviews)
Marina
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (8 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Momo
5
5 (4 reviews)
Momo
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kei
5
5 (2 reviews)
Kei
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sem
5
5 (4 reviews)
Sem
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emma
4,7
4,7 (3 reviews)
Emma
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rick
Rick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayako
4,8
4,8 (2 reviews)
Ayako
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marina
5
5 (4 reviews)
Marina
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waar kun je Japans leren op de middelbare school?

Als je ver van een grote stad woont, is het erg onwaarschijnlijk dat je een middelbare school vindt waar je de taal kunt leren (dat wil echter niet zeggen dat je er geen andere mogelijkheden zijn).

Je moet weten dat dat Japans aan de universiteit aan een sterke opmars bezig is.

Laat je dus niet afschrikken. Hoewel je op de middelbare of middelbare school misschien moeilijk Japans kunt leren, zijn er tegenwoordig genoeg verschillende manieren om vreemde talen te leren.

Klik hier voor Japanse lessen.

Japanse tekens
Om Japans te leren, moet je de schrijfsystemen zo snel mogelijk beheersen. (Bron: Unsplash.com)

Als je nog steeds wanhopig de Japanse schrijfsystemen, de Japanse kanji karakters (die ontstaan zijn uit Chinese karakters) en de kana (de hiragana en katakana-schrijfsystemen) wilt leren, kun je eens een kijkje nemen op de website van de Ambassade van Japan, waar je scholen kunt vinden die Japans doceren, en bovendien interessante hulpbronnen om de taal te leren. Er zijn ook culturele groepen die de Japanse cultuur promoten en de Japanse taal aanleren.

Als je meer informatie wilt over de taal, kijk dan ook op de website van je lokale Japanse gemeenschap.

Het maakt niet uit wat je niveau is, je moet ergens een plek kunnen vinden waar je Japans kunt volgen. Van grammatica en woordenschat tot Japanse geschiedenis en cultuur, op deze manier zul je snel alles over Japan en Japans te weten komen.

Ontdek deze uitzonderlijke cursus Japans op Superprof.

Kun je Japans leren vóór de middelbare school?

Je hebt vast wel eens gehoord dat het veel gemakkelijker is om een taal te leren als je zo jong mogelijk begint. Weet je ook waarom dit zo is? Het heeft te maken met neurologische en sociologische redenen.

Kinderen hebben veel meer hersenconnecties dan een volwassene. Zo kunnen ze gemakkelijker nieuwe dingen oppikken. Een kind kan bijvoorbeeld de basiswoordenschat in het Japans veel sneller oppikken dan een volwassene. Maar naarmate we ouder worden, worden deze connecties steeds minder gebruikt en uiteindelijk vernietigd. Dit is bedoeld om onze hersenen effectiever en efficiënter te laten werken. Een jong kind kan bijna alles leren. Voor hen zou Japans leren schrijven net zo gemakkelijk zijn als voor Japanners.

Kinderen leren sneller
De hersenen van kinderen zijn anders dan die van volwassenen. (Bron: Unsplash.com)

Ook de sociologische redenen zijn erg fascinerend. Een kind schaamt zich minder als het faalt en is veel eerder geneigd om het nog eens te proberen. Terwijl volwassenen zich zorgen maken over het gebruik van de verkeerde uitdrukkingen of werkwoorden, laat een kind zich niet ontmoedigen door fouten. Dit is de houding die elke beginner bij elke nieuwe taal zou moeten aannemen.

Leren als een kind is ook één van de beste manieren om een taal te leren: begin met de uitspraak te oefenen, dingen te zeggen, en regelmatig te oefenen. Nadat je een paar belangrijke Japanse zinnen geleerd hebt, kun je de belangrijkste Japanse tekens gaan leren. Er zijn tal van gratis hulpmiddelen (zoals leerboeken en flashcards) en je kunt zelfs online Japans leren dankzij websites, podcasts, en video's.

Japans leren vóór de middelbare school is zeker haalbaar. Een taal leren kan echter moeilijk zijn en daarbij kun je altijd wat extra hulp gebruiken. Dit is waarom je op zoek moet gaan naar plaatsen, organisaties en leraren bij wie je terecht kunt om je kind de taal te leren spreken. Indien mogelijk is een lagere school waar je Japans kunt leren de beste manier voor je kind om voor de middelbare school reeds de taal kunnen leren. Nu is het moment!

Je zult vaak mensen horen vragen of Japans moeilijk is. Als je jong genoeg ermee begint en de juiste middelen ter hand neemt is er geen reden waarom jij, of je kind, hier niet zou in slagen.

Leren op afstand

Mocht je niet dicht bij een school wonen die Japanse lessen biedt, maak je dan geen zorgen. Er zijn talloze manieren om Japans te leren en lessen te krijgen terwijl je op de middelbare school zit.

Weet je wat leren op afstand is? Leren op afstand houdt in dat je niet fysiek aanwezig bent bij de instelling waarbij je les volgt. In het verleden volgden studenten correspondentiecursussen, waarbij ze via de post met de school contact hielden. Nu kunnen we dit echter doen via het internet en e-mail.

Het mooiste van afstandsonderwijs is dat je het nu overal kunt doen waar een internetverbinding beschikbaar is. Als je toegang hebt tot het internet, kan afstandsonderwijs de oplossing zijn die je zoekt. Vergeet niet dat je nog steeds je eigen persoonlijke leraar of bijles online kunt krijgen.

Er is een enorme verscheidenheid aan cursussen beschikbaar voor wie Japans wil studeren, ongeacht het niveau.

Kies je bijvoorbeeld een beginnerscursus, dan komen zaken aan de orde als:

 • Japans lezen
 • Het bestuderen van de Japanse schrijfsystemen: (kanji, hiragana, and katakana)
 • Japans spreken
 • Japanse grammatica
 • Enkele van de meest voorkomende kanji-symbolen leren

Er zijn ook toetsen en quizzen, zodat je kunt controleren hoe goed je het doet.

Als je het wat te eenvoudig vindt, kun je natuurlijk ook altijd kiezen voor iets meer gevorderde cursussen die zaken bieden als:

 • Luisteren en begrijpend lezen
 • Geavanceerde grammatica-oefeningen
 • Japanse geschiedenis en cultuur
 • Meer kanji

Deze niveaus bevatten ook toetsen en quizzen om ervoor te zorgen dat je op het juiste spoor zit. Ze zijn perfect om Japans te leren als je niet naar de lessen kunt komen. De middelen zijn vaak gevarieerd en er wordt van je verwacht dat je een aantal verschillende taalvaardigheden beheerst.

Verder krijg je toegang tot:

 • Fora en message boards om het materiaal te bespreken met docenten en andere studenten
 • Iemand die je huiswerk corrigeert
 • Multimediahulpmiddelen

Als geïnteresseerd bent om zo te leren, moet je op zoek naar de beste cursussen op afstand of massive open online courses (of MOOC's).

Japanse geschiedenis
Cursussen Japans zijn een geweldige manier om de fascinerende cultuur en geschiedenis te leren kennen. (Bron: Unsplash.com)

Als je op de middelbare school reeds de Japanse taal en cultuur leert kennen, bouw je al een voorsprong op voordat je naar de middelbare school, of zelfs de universiteit gaat. De lessen moeten uiteraard leuk zijn om de leerlingen geboeid te houden, en mogen ook de leerling niet te veel overdonderen. De cursussen voor afstandsonderwijs bieden een brede waaier aan mogelijkheden, en dit niet alleen voor middelbare scholieren, dus zorg ervoor dat je er één vindt die aan de behoeften van je kind voldoet.

Wie kan me buiten de school helpen om Japans te leren?

Wat kun je doen als er geen verenigingen of taalcentra in de buurt zijn en je niet geïnteresseerd bent in afstandsonderwijs? Het kan moeilijk zijn om thuis in je eentje te werken.

Dus hoe begin je dan met Japans? Waarom probeer je niet om Japans te leren via videospelletjes?

Als je een beperkt budget hebt, zijn er ook een aantal andere mogelijkheden.

Privéleraren

Superprof is een site die leerlingen in contact brengt met privé-leraren. Dat betekent dat je Japanse privé-leraren in jouw buurt kunt zoeken. We geloven oprecht dat dit één van de beste manieren is om een taal te leren.

Waarom? Omdat je privéleraren Japans kunt vinden die Japans als moedertaal spreken. Zij weten namelijk perfect waarover ze spreken. Bovendien ben je de enige student in de les!  Dit betekent dat ze zo snel of langzaam te werk kunnen gaan als nodig is, en dat ze hun lessen kunnen afstemmen op jouw sterktes en zwaktes.

Privédocent
Met een privédocent kun je heel wat leren. (Bron: Unsplash.com)

Japans leren met een privéleraar betekent dat, als je moeite hebt met de uitspraak van een bepaald woord of met een bepaalde regel in de grammatica, je leraar Japans tijd kan vrijmaken om je te helpen en persoonlijke feedback te geven. In een traditionele klas gebeurt dit meestal niet, omdat de leraar er geen tijd voor heeft. Je docent kan je ook vanuit het comfort van je eigen huis les geven, mocht je dat nodig vinden.

Bovendien bieden veel van de leraren op ons platform het eerste uur les gratis aan, zodat je kunt testen of je hen leuk vindt. Je kunt zelf de beste leraar kiezen die bij jou en je budget past.

Onafhankelijke taalcentra en -scholen

Een andere oplossing die je eventueel zal interesseren is les bij een onafhankelijke instelling. Zij bieden cursussen voor alle leeftijden en niveaus. Natuurlijk, hoe groter de stad, hoe meer opties er zijn voor taalonderwijs. Zoals eerder vermeld is de Japanse gemeenschap een goede plaats om te beginnen.

Kun je gratis Japans leren? Er bestaan twee opties voor wie gratis Japans wil leren:

 • Zelfstudie via het internet
 • Zoeken naar interculturele evenementen waar je Japans kunt oefenen

Net zoals academische ondersteuning, bestaan er talloze evenementen die georganiseerd worden door de eerder vermelde gemeenschappen en verenigingen. Deze evenementen komen echter niet vaak genoeg voor om vloeiend Japans te leren spreken. Je moet deze evenementen bijwonen, maar ook iedere dag blijven studeren. Controleer hun websites en kijk waar en wanneer deze evenementen plaatsvinden.

Het internet is een fantastisch hulpmiddel voor iedereen die gratis Japans wil leren spreken. Je zult heel wat teksten, audio en video's vinden die je helpen om de Japanse taal onder de knie te krijgen. Deze zijn geweldig voor begrijpend lezen en luisteren. Je kunt ook woorden en andere specifieke woordenschat opzoeken en hoe je die gebruikt.

Nu ken je verschillende opties om Japans te leren. We hopen dat je deze allemaal kunt benutten.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter