Veel kinderen die in de jaren '80 opgroeiden herinnerden zich dat ze een vierkante controller ter hand namen, een grijs kastje inschakelden dat op een videorecorder leek, en dat allemaal aansloten op een CRT-televisie (de forse tv's die we hadden vóór de platte schermen).

Ze zaten dan urenlang aan hun TV's gekluisterd en speelden Genki-videospelletjes tot ze van hun ouders het bevel kregen om te stoppen. ("Je ogen zullen vierkant worden" was de favoriete reden van mijn ouders om me te stoppen.) Daar, zittend op de vloer voor de TV, werd veel van ons leven ingrijpend veranderd.

Voor velen gaven spelconsoles een eerste blik op de Japanse cultuur, die later zou uitbloeien tot een voorliefde voor andere aspecten van de cultuur: manga, anime, muziek, en film.

Hoewel het maar voor de lol was en onze ouders het misschien niet echt begrepen, kregen we hier toch een gemiste kans om Japans te leren. Kinderen leren immers heel snel.

Japans, of Nihongo voor een moedertaalspreker, is een taal die door meer dan 128 miljoen mensen gesproken wordt. Mensen denken vaak dat Japans moeilijk is vanwege de schrijfsystemen die het hanteert, en het rijtje vreemde termen dat een zoekopdracht bij elke nieuwe leerling oplevert, zoals desu, watashi, romaji, en hiragana katakana, om er maar een paar te noemen.

De realiteit is dat Japans complex is omdat het een geheel nieuw alfabet gebruikt. Als je echter weet hoe je moet lezen en schrijven, is de Japanse grammatica verrassend eenvoudig. Daarom zul je je als beginner, voor je je aan het schrift waagt, meer op het spreken concentreren, en pas daarna de grammatica.

Er bestaan een aantal manieren om Japans te leren, zo hoef je nu niet langer traditionele taallessen te volgen.

Iedereen kan tegenwoordig een taal leren, en er zijn talloze spelletjes die je daarbij kunnen helpen. Voor de gamers onder jullie: laten we eens kijken hoe je een liefde voor videospelletjes kunt combineren met je taalstudie.

Lees hier meer over Japans op de middelbare school.

De beste leraren Japans beschikbaar
Sjoerd
4,8
4,8 (11 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Momo
4,9
4,9 (7 reviews)
Momo
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kei
5
5 (3 reviews)
Kei
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sem
5
5 (4 reviews)
Sem
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emma
4,7
4,7 (3 reviews)
Emma
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rick
Rick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marina
5
5 (4 reviews)
Marina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiko
Michiko
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,8
4,8 (11 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Momo
4,9
4,9 (7 reviews)
Momo
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kei
5
5 (3 reviews)
Kei
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sem
5
5 (4 reviews)
Sem
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emma
4,7
4,7 (3 reviews)
Emma
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rick
Rick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marina
5
5 (4 reviews)
Marina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiko
Michiko
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De beste manier om op eigen houtje Japans te leren: Videospelletjes

Hoewel de meesten onder ons het niet eens beseften, maakten we al heel jong kennis met de Japanse cultuur. Als je de cartridge aan de praat kreeg door er zo hard mogelijk op te blazen, had je een fantastische kans om een paar uur ondergedompeld te worden in een wereld waar iedereen Japans sprak! Je luisterde niet alleen naar een perfecte uitspraak, je werd ook blootgesteld aan Japanse zinnen, en hoe je in het algemeen Japans moet spreken.

Japanse spelletjes
Als je Japanse spelletjes speelde terwijl je opgroeide, ken je misschien meer van de taal dan je denkt. (Bron: Unsplash.com)

Er was in die tijd een ingrijpende invloed uit Japan. Het was zelfs de op één na grootste cultuurexporteur. Zo zie je maar hoe belangrijk het allemaal was.

Videospelletjes, die snel één van de populairste aspecten van het jongerenleven werden, deden hun intrede in woonkamers in het hele land.

Ze waren ook omstreden. Geweld in videospelletjes is tenslotte geen nieuw verschijnsel. Begin jaren '90 lagen de spelletjes onder vuur vanwege hun gewelddadige inhoud, zoals bijvoorbeeld in Mortal Kombat. Het was een nieuw medium en er bestond geen regelgeving voor. Als kinderen in het spel gewelddaden begaan, zouden ze dat in het echt ook doen?

De controverse leidde tot de oprichting van de Entertainment Software Rating Board (ESRB), die vooral bekend is door de stickers op videospelletjes die aangeven voor welke leeftijden ze geschikt zijn.

Toch leerden de kinderen veel meer dan alleen hoe je een man doodt door zijn ruggengraat te verwijderen, ze begonnen ook unieke Japanse culturele begrippen te ontdekken. Een korte blik in een vreemde cultuur kan een motiverende manier zijn om je te verdiepen in de taal, zonder dat je het beseft.

Stel je voor dat Japanse les net zo leuk kon zijn als videospelletjes...

Als je geïmporteerde spellen uit Japan te pakken kon krijgen, dan kon je vertrouwd raken met de Japanse schriftsystemen: kanji (de Japanse tekens) en kana (hiragana en katakana). Dat is bijna net zo goed als Japans leren met een privéleraar! Als dat is wat je zoekt, kun je dankzij Superprof over het hele land cursussen Japans vinden.

Je kunt studeren zonder te studeren. Door plezier te beleven en naar de dialoog te luisteren, leerden de gamers bepaalde Japanse uitdrukkingen en zinnen kennen. Terwijl een film blijft spelen, of je het nu begrijpt of niet, laat je bij een videospel zien dat je weet wat de bedoeling is!

Wees eerlijk! Na een lange dag op school speel je veel liever een spel dan terug te keren naar die werkwoordtafels. Stel je voor dat je beide kon doen!

Al jaren zijn bedrijven als Nintendo een kanaal voor de Japanse cultuur en een ambassadeur voor het land zelf (zag je de Japanse premier verkleed als Super Mario aan het eind van de Olympische Spelen?).

Als ze goed gebruikt worden, zijn ze ook een geweldig hulpmiddel bij het leren, want je kunt de taal en cultuur bestuderen, zonder ook maar een boek open te slaan of een voet in Japan te zetten.

Lees hier meer over Japanse lessen aan de universiteit.

Koe: het videospel dat je Japans leert spreken!

Veel mensen kiezen ervoor om online Japans te leren, Japanse lessen te volgen met een docent, of een cursus Japans aan een plaatselijk taleninstituut. Dit zijn allemaal geweldige manieren om de taal te leren, maar veel mensen weten niet dat ze hun taalvaardigheid ook kunnen bevorderen met behulp van videospelletjes. Zoals bijvoorbeeld het videospel Koe.

Het werd in 2014 gelanceerd op het crowdfunding platform Kickstarter en vergaarde ongeveer 100.000 dollar.

Je leert meer als je plezier hebt
Je leert immers veel meer als je plezier hebt. (Bron: Unsplash.com)

Deze financiering was onverwacht, want de ontwikkelaar Jitesh Rawal, die op dat moment student was aan de Universiteit van Derby in het Verenigd Koninkrijk, had slechts om 50.000 dollar gevraagd.

Door het spel te baseren op JRPG's als Final Fantasy, Pokémon, en Dragon Quest is het doel van het spel eenvoudig: Japans leren terwijl je hetzelfde plezier beleeft als met deze klassiekers.

Je wordt meegenomen op een avontuur waarin je op interessante plaatsen Japans leert terwijl je tegen monsters vecht, enz. Stel je voor dat je hiragana (ひらがな), katakana (カタカナ) en kanji (漢字) kunt leren zonder dat je het beseft.

Omdat je je met dit spel zo goed kunt inleven, leer je basiswoordenschat, woorden en zinnen Japans, alledaagse uitdrukkingen, en kun je ook gesprekken in het Japans voeren.

Dit project laat dankzij zijn klassieke uitstraling zien dat het zeker mogelijk is om jezelf Japans te leren, zonder op de hulp van een sensei of privéleraar Japans te hoeven rekenen.

De grootste uitdaging die de ontwikkelaars te wachten staat is het vinden van een evenwicht tussen een leuk spel en een doeltreffend leermiddel voor de Japanse taal.

Als dit niet genoeg voor je is, waarom overweeg je dan niet om Japans te leren op de middelbare school, of zelfs de universiteit?

Vraag je je af of Japans leren moeilijk is?

Leer Japans met educatieve Nintendo 3DS-spellen

Deze educatieve spellen maken van de speler een leerling en dwingen hem vragen te beantwoorden en de oplossingen voor problemen te vinden. Naarmate ze vorderen, komen ze voor steeds moeilijker uitdagingen te staan.

Videospelletjes
Vroeger waren spelletjes gewoon een manier om plezier te maken. Nu zijn ze een krachtig leermiddel. (Bron: Unsplash.com)

Nintendo besefte al heel snel hoe populair dit soort spellen zouden zijn en daarom zorgden ze ervoor dat hun platform zo veel mogelijk spellen voor Japanofielen kon bieden. Daardoor zijn er allerlei spellen op de 3DS voor wie zijn Japanse leerervaring wil uitbreiden:

Pururun! Shizuku-Chan Aha-☆ DS Drill Kokugo

Hoewel dit spel niet de meest aanstekelijke naam heeft, voorziet het wel zijn voornaamste speltype ("sentaku") van verschillende thema's ("moji", "kanji", "kotoba", "bunshô" en "matome") waarmee je Japans kunt oefenen aan de hand van verschillende leuke activiteiten. Hoe beter je het doet, hoe meer niveaus je stijgt. Het spel houdt ook je vorderingen bij.

Het spel richt zich op real-time les en daagt je uit om elke dag te studeren, een score van 100 te halen en je vriendin "Shizuku-chan" blij te maken.

DS Rakubiki Jiten

Kanji Sonomama DS Rakubiki Jiten is meer een woordenboek-app dan een traditioneel videospel.

Omdat er ook geen trainingsmethode is om Japanse tekens te leren schrijven, zou deze software waarschijnlijk het beste zijn voor wie al op een gemiddeld niveau zit. Het wordt echter wel geleverd met Engels-Japanse woordenboeken die meer dan 13.000 woorden bevatten.

Er zijn drie woordenboeken beschikbaar en je kunt de stylus en het aanraakscherm gebruiken om Japanse woorden op te zoeken met behulp van kanji.

Zaidanhoujin Nippon Kanji Nouryoku Kentei

Dit 2D-videospel, gemaakt door Rocket Company, is ook verkrijgbaar op de 3DS.

Dit spel is duidelijk ontworpen voor beginners in het Japans en kan hen helpen om te leren hoe ze kanji, de Japanse tekens, moeten schrijven. Je kunt de snelheid en de moeilijkheidsgraad van het spel naar wens instellen.

Hoewel dit spel je niet zal voorbereiden op het afleggen van de Japanse taalvaardigheidstest, helpt het je wel bij het onthouden van de kanji-tekens, dankzij meer dan 25.000 oefeningen en minigames op basis van officiële tests. Als je klaar bent met je training, zou je in staat moeten zijn de Japanse Kanji Kentei-bekwaamheidsproef af te leggen.

Je kunt ook Japans leren met een privéleraar.

De videospelletjes die de Japanse taal hielpen verspreiden

Als spirituele opvolger van Atari betekende de komst van Nintendo een enorme verandering in de industrie.

Controller
Stel je voor dat je kunt leren met je controller in de hand! (Bron: Unsplash.com)

Het Nintendo Entertainment System (NES) is vandaag de dag nog steeds populair vanwege zijn klassieke charme, ook al staan de graphics ver af van wat je ziet op consoles als de PlayStation 4 of de Xbox One.

Er is echter een zekere emotionele aantrekkingskracht die een hele generatie verslingerd maakt aan retro-spellen als Super Mario, Zelda, en Mega Man.

Deze relatie tussen de speler en deze videospelletjes werd gesmeed tijdens de uren die je voor de TV doorbracht. Zij die het geluk hadden om Japanse kopieën van de spelletjes te hebben, profiteerden van gratis taallessen met spelletjes als:

  • Super Mario Bros.
  • Street Fighter
  • Final Fantasy
  • Pokémon

Er zijn maar weinig gamers die geen dierbare herinneringen hebben aan minstens één van deze series.

Mario, die in bijna 100 spellen in 30 jaar verscheen, is (ondanks dat hij een Italiaanse loodgieter is) waarschijnlijk het meest herkenbare symbool van de Japanse cultuur. In de begindagen van de videospelletjes was Mario het eerste Japanse product waarmee een hele generatie kinderen in aanraking kwam.

Waarom zou je in een tijdperk van digitale cultuur niet een plezierig en populair medium gebruiken om dichter bij zowel de Japanse cultuur te komen, alsook meer over de Japanse taal te leren? Wil je naar een hoger niveau, overweeg dan een universitaire studie Japans, of ga naar Japan voor een inleefcursus in Tokio, Kyoto, of Osaka.

Dit zijn de beste manieren om Japans te leren.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter